Ce să faci când te cuprinde dorința irezistibilă de a ceda unei nebunii cu aluat prăjit de gogoaşă dodoloaţă, cu smântână și dulceață? Ei bine, răspunsul este simplu: dai fuga la un local cu papanași buni în București!
Orașul nostru iubește cu adevărat deserturile neoașe și are o mulțime de locuri minunate unde poți experimenta acest deliciu tradițional românesc. Așa că, pregătește-ți pofta, pentru că vom explora o lume a minunaţilor papanași din București, mici minuni în farfurie! Dar înainte de toate, care-i treaba cu papanaşii?
Povestea papanaşilor
Papanașii, aceşti delicioși giganți dulci, au o istorie bogată în România. Sunt unul dintre simbolurile noastre culinare, chiar dacă există mai multe ţări care-şi dispută originea lor şi au diferite forme similare cu papanaşii noştri tradiţionali. Originea numelui „papanași” provine probabil din limba slavă și se referă la „cei care se întorc”, sugerând atât prepararea lor în tigaie, cât şi aspectul lor rotund și pufos.
Papanașii tradiționali românești sunt făcuți din brânză de vaci, ouă, zahăr, făină și untură. Și sunt serviţi cu smântână și dulceață. În funcție de regiune, rețeta poate varia ușor. De exemplu, în zona Moldovei, se adaugă și pesmet în aluat, ceea ce îi conferă o textură mai crocantă. În alte zone, se pot adăuga stafide sau scorțișoară pentru un gust mai bogat.
Oricum i-ai prefera, găsești papanași în Bucureşti cel mai adesea sub forma lor cea mai populară, căreia puţini îi pot rezista. Uite recomandările noastre.
Am pornit în căutarea celor mai buni papanași din București!
Hanu’ Berarilor
Hanu’ Berarilor din București este un loc cu o istorie bogată și o reputație excelentă în ceea ce privește servirea mâncărurilor tradiționale românești. Dacă ești în căutarea unor papanși delicioși în inima capitalei, atunci Hanul Berarilor este un loc pe care cu siguranță trebuie să-l iei în considerare. Cei pe care îi servesc ei includ „smântână vârtoasă și dulceață de casă”. Iar noi suntem deja cuceriți!
Stadio
Stadio îşi prezintă papanaşii drept „“Papanașii care ne-au făcut Celebri” – desert românesc „care durează, dar merită“. Au un design reinterpretat și crede-ne că sunt fa-bu-loși! Multe biluțe mici și crocante, cât să le iei în „băț” și să le înfuleci cu poftă! Poți merge pe rețeta clasică, cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine. Sau îi poți încerca într-o variantă nouă, cu cremă engleză şi ciocolată de casă. Noi spunem doar că nu ai cum să eviţi alegerea asta… Pentru binele papilelor tale gustative, adaugă tot pachetul şi bucură-te de el pentru că este un mix absolut irezistibil pentru un iubitor de deserturi, fie ele locale, internaționale, cu ştaif sau mai neoașe.
Caru’ cu Bere
A zis cineva local cu ştaif? Ei, Caru’ cu Bere e un caz excepţional… Este elegant, dar păstrează eleganța nobilimii româneşti de demult, fără a avea un vibe prea modern. Iar asta ne încântă şi se pare că încântă şi străinii, pentru că este cel mai vizitat restaurant românesc de cei care ne trec graniţele. Aşa că nu e de mirare că dacă vorbim de papanaşi buni în București, trebuie să îi menționăm și pe ei.
Papanașii de aici nu doar că au un aspect rafinat, dar sunt şi savuroşi nevoie mare! Iar la nevoie, că tot vorbim despre ea, pot fi serviţi şi în două farfurii separate, dacă stomacul da semne că s-a umplut înainte de desert.
La Mama
Păi cum ar fi fost să lipsească din lista de restaurante unde am mâncat papanași buni în București, tocmai La Mama? Cum îi știe toată lumea pentru meniul lor tradițional, dar și pentru mâncarea bună, era imposibil! Cel mai faimos desert românesc le iese de minune… Gogoși pline de brânză, aurite și scăldate în smântână și dulceață.
Înainte de desert, nu te sfii să deguști alte preparate gustoase, tot de-ale noastre, românești. Bulz, fasole bătută, rață pe varză, sarmale ori cârnați cu iahnie de fasole… niște bunătăți!
Casa Românească Ateneu
Următoarea oprire în căutarea de papanași buni din București e la un restaurant al cărui nume ți-e cunoscut. Mai ales dacă stai în Otopeni. Casa Românească a deschis însă de curând și o locație la Ateneu.
Papanșii de aici, pregătiți cu grijă și atenție la detalii, sunt o adevărată capodoperă a deserturilor tradiționale. Și vin îmbogăţiţi cu dulceaţă de casă (de vişine, sau de afine). Meniul Casei Româneşti spune povești despre gusturile tradiţionale din țara noastră. Și oferă o selecție de bunătăţuri care te vor cuceri. Este un adevărat paradis pentru iubitorii de papanași și mâncare românească, adaptat cu măiestrie pentru consumatorii urbani!
Hanu’ lui Manuc
Ajungem acum la un local ce onorează România veche. Iar asta se vede, da, și-n rețeta de papanași. Dar Hanu’ lui Manuc are o poveste frumoasă, cu totul. O bijuterie arhitectonică a Bucureștiului, își are originile în anul 1806, când a fost întemeiat de Manuc Marzaian, un renumit negustor, diplomat și hangiu din acele vremuri. Restaurantul, aşa cum îl ştim azi, a prins formă abia în 2007, când a revenit în familia Cantacuzino şi a fost supus unui proces de restaurante.
Situat, nu întâmplător, în inima târgului, chiar în Centrul Vechi, la doi paşi de Piaţa Unirii, Hanu’ lui Manuc îşi respectă statutul de han domnesc. Fie că te afli în căutarea unui local pentru un prânz boieresc, vrei să organizezi o petrecere sau cauţi pur şi simplu un restaurant unde să mănânci papanași buni în București, Hanu’ lui Manuc te va primi mereu cu porţile deschise.
Vatra
La Vatră se servesc papanaşi ardeleneşti cu smântână şi dulceaţă, o adevărată comoară gastronomică ce duce mai departe bogăţia culturală, fără a se abate de la reţeta clasică. Nouă ne place la Vatră pentru că păstrează cu fidelitate atmosfera conservatoare a bucatelor ţărăneşti, oferind în acelaşi timp un vibe elegant şi o prestanţă care se simte încă de la intrare.
Cuptorul cu Lemne
Chiar dacă este un restaurant specializa în pizza, Cuptorul cu Lemne nu pierde din vedere unul dintre cele mai iubite deserturi ale românilor. Ba chiar îl include în 3 variante. Una e clasică, cu doi papanaşi la porţie. A doua e una mai puţin calorică, pentru pofte mai domolite, cu un singur papanaş la porţie. (Lucru pe care îl vedem extrem de rar pe scena culinară a restaurantelor, și tocmai de aceea, demn de apreciat.). Și mai ai și varianta de Papanași „fantezie”, multe biluțe mici servite la cupă. Pe oricare l-ai comanda, o să fii fermecat de gustul dulceţii de vişine, ce contrastează grozav cu aluatul pufos.
La Plăcinte
Chiar dacă plăcintele sunt vedetele de la restaurantul La Plăcinte, profilul său tradiţional moldovenesc nu putea excepta celebrii papanaşi. Care se dovedesc a fi la fel de iubiţi precum plăcinţelele. Iar treaba asta ne bucură pentru că, facem ce face, şi tot dăm de unul dintre restaurantele La Plăcinte la tot pasul. Îi au atât în varianta clasică, dar au și papanași moldovenești (care pe lângă brânza de vaci, au și urdă).
Dacă într-una din zile devii oaspetele lor, fă bine şi mai adăugă un desert apetisant la comanda ta. E vorba de „Căciula lui Guguţă”, pentru că acesta a rămas, totuşi, preferatul nostru din acest lanţ cu delicii la cuptor.
Bodega „La Mahala”
Întâi de toate, să ne lămurim. Avem Restaurant Mahala, acel local cu ştaif unde bucătăria românească este reinterpretata fin. Și avem La Mahala, o tavernă unde bucătăria românească a fost lăsată fix aşa cum este. Și care celebrează simplitatea şi lipsa de pretenţii a celor mai populare bucate din gastronomia noastră.
E de făcut aceasta menţiune pentru că papanaşii îi găseşti doar în cea de-a doua variantă. Alături de mici cu muştar, fripturi şi alte nebunii care-ţi fac gura apă. Fără să usuture la portofel, dar şi fără mari pretenţii culinare.
După cum vezi (și după cum era de așteptat) sunt multe locuri unde poți mânca papanași în București. Fie că alegi un han istoric, un restaurant modern sau un local cu specific românesc reinterpretat, vei descoperi că acest desert îmbină perfect tradiția cu inovația, oferind o experiență delicioasă!