De câte ori ți s-a întâmplat să gătești ceva (care, culmea!, îți și place foarte tare), să-ți mai rămână o porție, să o pui într-o caserolă și apoi să uiți de ea în frigider până se strică? Sau să cumperi prea multe legume, de exemplu, și să observi că peste ceva timp unele dintre ele s-au mucegăit, ori stafidit? Dacă vrei să nu mai arunci aiurea mâncarea și alimentele, atunci e important să știi cum să le păstrezi și să eviți câteva greșeli atunci când depozitezi mâncarea.
În condițiile scumpirii alimentelor, este aberant să aruncăm mâncare. Pentru unii, risipa de alimente este de neimaginat dintotdeauna, indiferent de preț. Și cu atât mai mult acum. Există însă situații în care deși nu suntem adepții aruncatului alimentelor, suntem nevoiți să o facem. Din diverse motive… Cel mai adesea, pentru că acestea s-au alterat și consumul lor ne-ar pune sănătatea în pericol. Ei bine, acest lucru poate fi totuși evitat dacă știi cum să depozitezi mâncarea corect. Și exact despre acest lucru este articolul de față, despre cele mai comune greșeli pe care le facem în depozitarea alimentelor și cum le putem evita.
Ce greșești când depozitezi mâncarea?
#1. Speli legumele și fructele înainte de a le pune la frigider
Este una dintre marile greșeli pe care le facem, de obicei. Dar spălându-le, umezeala nu va face decât să încurajeze dezvoltarea microorganismelor, a bacteriilor și mucegaiului. Asta chiar și în condiții de temperatură scăzută, cum este cea din frigider. Metoda corectă de păstrare este în ambalajul original (dacă nu este din plastic) sau transferate într-un recipient, urmând a fi spălate înainte de a fi consumate sau gătite.
#2. Bagi alimentele în frigider neînvelite sau neacoperite
De ce o greșeală? Păi, așa cum tocmai ai aflat, drojdiile și mucegaiurile se pot dezvolta inclusiv la temperaturi scăzute, în frigider. Iar neacoperirea alimentelor face ca acestea să circule în aer și să se depună și pe alte alimente. În plus, expunerea la aer poate accelera descompunerea chimică a compușilor de aromă din alimente. Iar mirosurile vor fi astfel captate și de celelalte preparate din frigider. În aceste condiții, când brânza – să zicem – capătă miros de pește, cel mai probabil că o vom arunca…
În congelator dezvoltarea microbiană nu este posibilă, dar dacă alimentele congelate sunt lăsate neacoperite, acestea vor elibera umezeală. Vor reacționa încet cu oxigenul din aer și vor dezvolta ele însele o aromă neplăcută. Așadar, acoperă alimentele cu folie de plastic sau folosește recipiente cu capac când depozitezi mâncarea.
#3. Păstrezi ouăle pe raftul special din frigider
Unele frigidere au pe ușă un spațiu special destinat păstrării ouălor. Prin urmare, atunci când cumperi ouă, ești tentat/ă să le scoți din ambalajul de carton și să le așezi în acest spațiu. Nu mai face așa! Depozitarea ouălor în spațiul de pe ușa frigiderului reprezită un risc pentru siguranța alimentară. Iată și de ce: pentru a rămâne proaspete, ouăle trebuie păstrate la o temperatură de maxim 15 grade. Deoarece ușa frigiderului este deschisă des, temperatura ouălor crește, plasându-le într-o zonă de pericol, favorabilă dezvoltării rapide a bacteriilor. Printre care și temuta Salmonella. Pentru a fi păstrate în siguranță, ouăle trebuie depozitate în partea cea mai rece a frigiderului.
#4. Păstrezi prea mult timp resturile de mâncare
Știu, din lipsă de timp, preferăm să pregătim cantități mai mari de mâncare, așa încât să ne ajungă mai multe zile. Însă păstrarea prea mult timp în frigider a resturilor de mâncare nu oferă siguranța calității acestora. După trei sau patru zile, numărul de microorganisme care cresc în alimentele preparate este destul de mare. Plus că ele pot prelua spori de bacterii și mucegai din aer sau prin contactul cu tacâmuri murdare, mâini murdare sau alte alimente. Ce este mai rău e că nu întotdeauna ne putem da seama că alimentele conțin agenți patogeni care provoacă boli. Asta pentru că ei nu schimbă neapărat aspectul, culoarea sau textura alimentelor. Pentru a fi în siguranță, ori gătești pentru cel mult 3-4 zile, ori arunci ce a stat mai mult de-atât în frigider.
#5. Nu etichetezi și datezi alimentele
Foarte rău faci, pentru că este cea mai simplă modalitate de a te asigura că le consumi în intervalul de timp recomandat. Nu te baza pe memoria ta, pentru că îți poate juca feste. Etichetează caserolele atunci când depozitezi mâncarea în frigider. La fel procedează cu alimentele pe care le bagi la congelator sau cămară, ori după ce le deschizi ambalajul original.
#6. Așezi alimentele pe raftul greșit
O altă eroare comună de depozitare a alimentelor este plasarea alimentelor pe rafturile greșite. Dacă nu sunt depozitate în locul potrivit în frigider, sucurile de la carnea sau peștele crud se pot scurge pe alte produse, putând răspândi bacterii care cauzează boli. Mai exact, carnea crudă poate conține germeni precum Salmonella sau E.coli, care în mod normal sunt uciși în timpul procesului de gătire. Dar dacă acești agenți patogeni se răspândesc la alte produse (cum ar fi salata verde, de exemplu), pot reprezenta un risc de intoxicație alimentară. Carnea sau peștele crud ar trebui depozitate pe raftul de jos, în timp ce alimentele gata de consum ar trebui păstrate în partea de sus. Pentru un nivel suplimentar de siguranță în privința cărnii crude și a peștelui, de preferat în recipiente înalte pentru a preveni vărsarea sucului din ele.
#7. Păstrezi alimentele uscate (făină, mălai, gris, pesmet, paste, cereale etc) în cutii din plastic
Ar fi bine să renunți la acest obicei, pentru că substanțele chimice din acestea (inclusiv BPA) se vor infiltra în alimente. Alege borcanele din sticlă, asigurându-te că sunt curate și uscate. De asemenea, nici fructele sau legumele proaspete nu trebuie păstrate în pungile din plastic, din același motiv. Plus că ele vor „transpira” și e vor strica foarte repede. Sacoșele din pânză sunt o variantă și corectă, și sustenabilă.
#8. Lași salata în pungă
Apropo de salată (și în general de frunze verzi, cum ar fi rucola sau spanac), este greșit să le depozitezi în frigider în sacoșa de plastic în care au fost cumpărate. Eventual și strâns legată la gură… Plasticul împiedică aerul să circule în jurul frunzelor, ceea ce face să apară bacteriile și mucegaiul, iar frunzele să se deterioreze și să putrezească rapid. Cel mai bun mod de a păstra frunzele verzi este să le speli și apoi să le usuci într-o centrifugă pentru salată. După care, să le întinzi pe hârtie absorbantă și abia apoi într-un bol, în frigider, sau în pungi de plastic, dar perforate.
#8. Nu toate fructele și legumele pot fi ținute împreună!
Poate nu știai, dar modul și locul în care le depozitezi este important. Dacă produsele proaspete continuă să se ofilească. Iar etilena (un hormon gazos care se găsește în unele fructe și legume), care le ajută să se coacă, poate fi cauza.
Pentru a le depozita corect, trebuie să știi care produc etilenă și care sunt sensibile la ea și să încerci să le ții separate.
Regula de bază este că fructele și legumele trebuie ținute separat.
Bananele, pepenii, merele, roșiile și avocado sunt unele dintre cele care produc etilenă. În timp ce broccoli, castraveții, frunzele verzi și piersicile sunt sensibile la etilenă. Pe de altă parte, majoritatea fructelor de pădure și a citricelor nu sunt sensibile la etilenă și pot fi depozitate în siguranță alături de orice alimente vegetale. Același lucru este valabil și pentru cartofi, usturoi și ananas, dar acestea nu ar trebui să fie refrigerate.
Un alt „secret” este dacă fructele sunt climaterice. Acest termen se referă la capacitatea fructului de a se coace după ce a fost cules. Știind că piersicile, bananele, avocado și merele sunt fructe climaterice, se explică de ce ambele produc etilenă și sunt foarte sensibile la ea. Așadar, dacă nu vrei să grăbești coacerea unui avocado, nu-l pune lângă fructe și legume bogate în etilenă. Poți opta pentru cireșe, struguri, căpșuni și afine, care nu sunt climaterice.
Mai vrei și alte trucuri pentru un stil de viață sustenabil? Uite, de exemplu, cum să faci compost acasă, din resturile din bucătărie.