Gătitul este o formă de artă. Este o modalitate de a-ți prezenta abilitățile culinare și de a-ți impresiona prietenii și familia. Dar, ca orice altă abilitate, gătitul necesită practică. Și, din păcate, uneori această practică poate duce la unele greșeli destul de mari. Așa că mai bine ține cont de aceste reguli la gătit.
Gătitul este o artă, dar este și știință. Și, ca în orice știință, există lucruri clare de făcut și de evitat atunci când vine vorba de bucătărie. Dacă ești în căutarea unor modalități de a îți îmbunătăți abilitățile de gătit – sau doar încerci să îți dai seama ce să nu faci în bucătărie – acest articol este pentru tine! Vom arunca o privire la unele reguli la gătit, așa încât să știi să eviți câteva dintre greșelile pe care s-ar putea să le faci în bucătărie.
Reguli la gătit
#1. Pune sare în mâncare în timp ce gătești
Dacă n-ar exista sarea, acel umil condiment al tuturor bucătăriilor lumii, mâncarea nu ar fi atât de gustoasă. Și, totuși, punând sare în mâncare abia la final, după ce prepararea ei termică a luat sfârșit, nu vei obține niciodată gustul perfect. Mâncarea se sărează pe măsură ce se gătește pentru că, sarea adăugată în timpul preparării termice sau în timpul pasului de amestecare a ingredientelor, are rolul ei la fiecare intrare în scenă.
Sarea adăugată unor ciuperci trase în tigaie, spre exemplu, le ajută să lase mai repede apa pe care o conțin, grăbind astfel procesul de sotare. În cazul supei de pui, sarea se adaugă după ce se spumează supa, iar rolul ei în acel moment este să ajute ingredientele să-și elibereze aroma.
#2. Nu aglomera tigaia
Iată greșeala pe care toți o facem în mod frecvent: umplem tigaia cu chiftele, ca să terminăm mai repede procesul de prăjire. La fel și cu șnițele. Le înghesuim unul în altul, lipindu-se între ele, tot ca să finalizăm mai repede. Multe chiftele?! Nu-i bai, luăm tigaia cea mai mare. Greșit!
Când umpli tigaia până la refuz cu chiftele sau șnițele ori alte bucăți de carne în vederea prăjirii, exact asta nu vei obține: o prăjeală ca la carte! Alimentele se vor arde la exterior, rămânând crude la interior. Sau poți de fapt să obții doar fierberea lor la abur, nicidecum prăjirea. E nevoie de spațiu între alimente în tigaie, pentru o prăjire corectă.
#3. Evită să presezi felia de carne în tigaie
Probabil din grabă, de foame sau pur și simplu pentru că așa au văzut și fac și ele, multe persoane pun felia de carne în tigaie și se apucă să o preseze cu ustensilele de bucătărie din dotare. Nu știu ce au în cap, dar pot spune că e o mare greșeală care usucă și stoarce, efectiv, carnea de aromele ei naturale. „Crima” e la fel de mare la orice fel de carne ai tigaie.
Corect se face așa: spălare de sânge, uscare prin tamponare, pus în tigaia gata încinsă, 3-5 minute pe fiecare parte. Apoi scoasă și acoperită cu o bucățică de unt. Carnea își continuă procesul de gătit și după ce ai scos-o din tigaie și este etapa în care se definesc aromele.
Uite un video în care Gordon Ramsey ne arată cum se face o friptură perfectă, pas cu pas.
#4. Nu adăuga usturoiului de la început
Cui nu-i place mirosul de usturoi în mâncare? Doar frecat pe o felie de pâine prăjită, reușește să trezească papilele gustative de parcă cine știe ce friptură i-ai oferi limbii. Obișnuim să adăugăm acest condiment la multe mâncăruri (și bine facem!) dar, ATENȚIE! Adăugat primul, când vrem să sotăm legume, s-ar putea arde până ce legumele sunt gata. Iar ars, usturoiul este amar.
Așa că iată una din reguli la gătit de care să ții cont: adaugă usturoiul spre sfârșit, pentru a te putea bucura de gustul lui și de minunata înfrățire gastronomică din el și atâtea alte alimente. Spre exemplu, adaugă-l la finalul sotării legumelor și pe carnea prăjită, o dată cu untul pe care îl pui peste carne după ce o iei din tigaie.
#5. Folosește ustensile potrivite în tigăile antiaderente
O să crezi acum este vorba de cum ne păstrăm tigăile antiaderente cât mai mult timp. Dar să știi că o tigaie antiaderentă zgâriată strică mâncarea. Ustensilele metalice zgârie oalele și tigăile antiaderente, ceea ce va face să se prindă mâncarea de ele și să se ardă. Astfel, întreg procesul de pregătire va fi alterat. Folosește numai ustensile din lemn sau silicon!
#6. Spală legumele după curățare!
Legumele au nevoie și de spălare după ce sunt curățate. Simpla lor curățare nu înlătură urmele de acarieni, de pământ sau bacteriile care se pot afla în pământul în care au fost cultivate. Umple chiuveta cu apă curată, adaugă o lingură de sare și lasă legumele curățate timp de 10 minute acolo. Apoi clătește-le bine în apă curată în care ai adăugat o cană de oțet. Oțetul ajută la uciderea bacteriilor. Iar clătirea de două ori îndepărtează murdăria și alte resturi.
#7. Nu lăsa uleiul sau grăsimea în tigaie între întrebuințări
Mulți obișnuiesc să lase uleiul în tigaia în care au prăjit carnea sau cartofii. O depozitează la cuptor și gata, o scot de acolo data viitoare și refolosesc uleiul rămas în ea. Nu numai că nu e deloc igienic și sănătos, dar depozitarea uleiului în tigaie între folosiri deteriorează și tigaia.
Corect: lasă uleiul la răcit, apoi scurge-l într-un borcan pe care îl vei arunca. Șterge tigaia cu un prosop de hârtie și abia apoi spal-o cu apă caldă fără alți detergenți de vase.
#8. Nu adăuga ulei în apa în care fierbi paste
Este o greșeală. Mulți oameni fac asta convinși că pastele nu se vor lipi la fiert. Dacă vrei ca acest lucru să nu se întâmple, două lucruri ai de făcut. 1) Pune apa cu sare la fiert și nu adăuga pastele decât atunci când apa clocotește. Și 2), de îndată ce pastele se înmoaie, folosește un clește pentru a amesteca pastele. Sunt două dintre cele mai importante reguli la gătit paste corect.
#9. Adaugă pe rând ingredientele la fiert
Știi că, spre exemplu, cartoful are nevoie de 15-20 de minute să fiarbă? Iar frunzele de spanac au nevoie de 3-4 minute să fie fierte. Carnea, un alt exemplu, are nevoie de mult mai mult timp de fierbere, spumare – și asta depinde și de tipul cărnii. Dacă pui la fiert toate ingredientele în același timp, nu vei obține decât o mâncare gătită inegal, care va avea un gust îndoielnic.
#10. Presară brânza peste paste și abia apoi sosul
Adăugarea sosului peste spaghete înainte de a pune brânza este o mare greșeală. În loc să obții o brânză topită, cremoasă, peste paste, adăugând-o după ce pui sosul faci ca brânza să se adune în cocoloașe dezgustătoare. Dacă vrei ca brânza să se topească devenind o bază pentru sosul de paste, rade-o deasupra pastelor fierbinți și amestecă să se topească. Apoi adaugă sosul de roșii, de pesto, ragu.
#11. Nu fierbe legumele în prea multă apă
Când vrei să faci legume fierte, dar crocante, greșești când le pui la fiert în prea multă apă. În loc să le obții crocante la exterior și moi la interior (prin aburire), tu vei obține niște legume de o textură moale. Iar aromele delicioase ale legumelor se vor pierde în apă.
Raportul corect de apă este de o ceașcă de apă la un kilogram de legume (regulă la gătit care se aplică, de fapt, la orice altceva).
#12. Nu folosi prea mult unt în mâncare
Untul este o grăsime care ajută la gătit. Conferă aromă mâncărurilor. De ceea n-ar trebui să inunde o rețetă, ci doar să-i potențeze gustul. Așadar, 1-2 linguri de unt sunt cantitatea maximă de unt recomandată să fie folosită la un kilogram de paste. Dacă simți că mai trebuie, mai poți adăuga. Însă ideea e ca untul topit să îmbrace pastele, nu să le inunde, astfel încât acestea să băltească în unt.
#13. Întotdeauna preîncălzește cuptorul
Cei care uită să preîncălzească cuptorul sfârșesc adesea cu mâncarea gătită pe jumătate. Sau arsă pe o parte, ceea ce e și mai rău. Setează temperatura potrivită rețetei cu cel puțin 15 minute înainte de a pune preparatul la cuptor pentru a avea timp să se încălzească.
#14. Așteaptă să se încingă uleiul
Asta dacă nu vrei ca alimentele să se lipească de tigaie și masa să se transforme într-un dezastru. Am văzut șnițele dezbrăcate de haina de ou pentru că s-au lipit de tigaia neîncinsă. Am văzut și chiftele lipite de tigaie și dezlipite cu forța (evident, făcute praf!) sau burgeri frumos modelați deveniți sinistru de rupți după ce s-a încercat dezlipirea lor de tigaie. De ce? Gătitul nu e pentru oricine…
Ține cont de aceste reguli la gătit și ai să vezi cum micile detalii chiar fac diferența. Iar dacă vrei să descoperi și alte câteva greșeli comune în bucătărie, uite aici câteva dintre cele mai frecvente.