Când vin căldurile alea mai mari, iar orașul începe să fiarbă, parcă nici cafeaua nu mai intră… Așa zic și doctorii, care recomandă să reducem pe cât de mult se poate cantitatea de cofeină în zilele cele mai călduroase. Însă sunt(em) foarte mulți cei ce ne iubim prea pătimaș acest tabiet, încât să uităm de mica noastră plăcere, până vin zilele mai răcoroase. Soluția? Să alegem una din delicioasele băuturi reci din cafea!
Slavă sfântului că așa au simțit și alții înaintea noastră, iar noi nu mai trebuie să inventăm nimic. Trebuie doar să mergem la una dintre minunatele cafenele pe care le avem în oraș și să comandăm una dintre băuturile reci pe bază de cafea. Îți spunem noi care sunt cele mai populare și-ți recomandăm și câteva locuri de prin oraș unde le poți savura în tihnă.
Cele mai delicioase băuturi reci din cafea, pe care să le savurezi la terasă
Variantele de băuturi reci din cafea sunt delicioase și pot fi savurate în orice perioadă a anului, deși sunt croite în special pentru lunile fierbinți de vară. Iar dacă ești un barista aspirant și-ți place să faci experimente la tine acasă, poți folosi fie espresso, fie cafea preparată la ibric pentru toate rețetele de cafea cu gheață. Vei obține acea aromă mai puternică de cafea dacă folosești shoturi de espresso și, sincer, parcă așa ar trebui să fie o cafea rece. Iar dacă te ții departe de cofeină, sau doar vrei să variezi sursele de răcorire, vezi cum poți prepara cel mai bun ice tea, chiar la tine acasă, super simplu.
Frappe – încă un clasic grec
Sigur că asta îți vine prima dată în minte, atunci când auzi de cafea cu gheață! Este băutura perfectă pentru o zi la plajă, care te energizează și răcorește deopotrivă. Poate ăsta e și motivul pentru care a devenit cel mai popular tip de cafea printre turiști și localnicii greci deopotrivă.
Istoria i-l atribuie lui Dimitrios Vakondios. Acesta, în 1957, la Târgul Internațional din Salonic, negăsind o sursă de apă fierbinte, a amestect într-un shaker de cocktailuri un plic de cafea instant cu zahăr, un pic de lapte și multă gheață. A mai avut și suficientă inspirație să-l servească alături de un pai lung și colorat. Și uite așa s-a mai născut un clasic pe malul mării Egee.
Denumirea vine din franceza, de la verbul „frapper”, care inseamna a lovi. Însă în contextul băuturilor, frapper înseamnă a răci cu ajutorul gheței și a unui shaker, un lichid.
Ai aici o listă întreagă cu ceea ce credem noi că sunt cele mai bune variante ale acestei băuturi de vară din București.
Încearcă frappe-ul de la Stadio! Au o mulțime de variante: cu caramel, ciocolată, oreo, caramel sărat, chiar și bio matcha!
Frappuccino
Fratele internațional al frappe-ului, frappuccino, nu este altceva decât versiunea de vară a prea-iubitului nostru cappuccino. Mai exact, păstrând proporțiile unui cappuccino clasic, este adăugată în cană (sau pahar) o cantitate destul de mare de gheață pisată. Consensul printre barista spune că spuma specifică acestei băuturi vine la final, după ce a fost adăugată gheața. Nu este la fel de cofeinizat precum frappe-ul grecesc și este adesea îmbogățit cu fel și fel de siropuri sau sosuri dulci. De aici și popularitatea lui. De asemenea, e foarte ușor de făcut acasă.
Dacă ai chef de un astfel de desert rece și revigorant, merită să faci un drum până la orice Starbucks. Chiar ei l-au inventat.
Frappuccino mocha
După cum sugerează și numele, Mocha Frappuccino este cea mai apreciată și populară variație extinsă a Frappuccino. Prin urmare, nu există aproape nicio schimbare în ingredientele care formează baza băuturii. Singura excepție între cele două ar fi adăugarea de sirop de ciocolată. Suficient cât să fie transformat într-un clasic și el.
Espresso Freddo – alternativa italiană
Locuitorii din sudul italiei și-au adaptat obiceiul național de a-și sorbi tacticoși espressoul, la nevoile și clima locurilor. Verisunea lor de vară a clasicului espresso implică niște gheață, preferabil pisată, într-un pahar mediu, pusă chiar până sub spuma densă a espresso-ului. Evident, versiunea clasică este cea neîndulcită, pentru a putea aprecia pe deplin aroma cafelei. Însă dacă este prea tare pentru gusturile tale, poți „trișa” cu niște zahăr.
Încearcă Freddo Espresso de la Boiler Coffee Shop. Păstrează toate aromele din espresso, perfect pentru zilele de vară: două shoturi de espresso mixate cu gheață!
Affogato
Cum ziceam și-n acest articol, affogato („înecat” în italiană) este bun pentru acele momente în care nu știi cum să închei o masă copioasă. Dacă ai vrea și un desert, dar și o cafea, affogato este alegerea perfectă. Dar poate fi ales nu doar în aceste momente. Cu toții merităm un astfel de răsfăț, mai ales în zilele călduroase de vară. Deci, de ce nu ai începe așa o zi călduroasă, în confortul casei tale? E super simplu de făcut.
Trebuie doar să-ți pui una sau două cupe de înghețată (vanilie, pentru varianta clasică) într-un pahar și să torni un shot de espresso peste. Cafeaua fierbinte va topi înghețata, iar cele două se vor împleti aromnios, răcoritor și energizant. Evident, poți pune și un strop de lichior de fructe sau puțin coniac.
Încearcă Affogato Al Caffe la Boiler X Guido. O plăcere complet nevinovată de vară: express gelato cu aromă de vanilie plus espresso, o combinație delicioaaasă!
Cold brews
Acestă băutură obținută prin extracția la rece a cafelei este una dintre cele mai populare tipuri de băuturi reci din cafea. Totodată, și cea mai recent apărută. A fost inventată în Noua Zeelandă și Australia în anii 2000, de unde a ajuns în fiecare cafenea de specialitate din lume. Extracția cafeinei, prin înmuierea boabelor măcinate în apă rece, îi conferă produsului final o acidicitate foarte scăzută și o aromă mult mai complexă, dar și suavă. În funcție de preferințele clienților și a celui care o prepară, proporțiile pentru un cold brew pot varia între 1/6 și 1/12 părți cafea/apă rece și poate petrece între 6 și 12 ore în frigider.
Rezultatul obținut poate fi băut doar cu gheață. Însă cel mai adesea combinat cu apă minerală sau tonică, lapte, lapte condensat, sau chiar suc de portocale. Este foarte răcoritor și energizant și în găsești cam la toate cafenelele de specialitate.
Nouă ne plac foarte mult variantele de cold brew de la STEAM Coffee Shop. Singura întrebare e… cu apă tonică sau lapte?
Nitro coffee
Cafeaua Nitro este tipul de cafea rece care se face prin infuzarea shotului de espresso cu azot. Acest lucru conferă cafelei o textură densă, cremoasă, asemănătoare berii Guinnes și o senzație de finețe, catifelată. Cafeaua Nitro devine din ce în ce mai populară și la noi. Noi am băut-o la Boiler Coffee Shop, și bine am făcut! Iar dacă vreți să faceți un pas îndrăzneț în plus, cereți-le celor de la același bar un nitro coffee martini. Fix ce trebuie într-o după amiază în care vrei să „sărbătorești” plecatul de la birou.
Iced Late
Latte-ul este considerată o băutură introductivă în lumea cafelei. Asta pentru că gustul și intensitatea lui sunt conduse de către lapte, și nu de cafea. Drept urmare, în mod natural, un latte cu gheață este o opțiune excelentă pentru zilele toride în care prea multă cofeină este contraindicată. Are în componență un singur shot de espresso, două părți de lapte încălzit și una de spumă de lapte și poate fi cel mai ușor de personalizat cu ajutorul aromelor. Gheața este adăugată la final în acest amestec. Pentru una dintre cele mai fericite variante cu care ne-am întâlnit noi, mergi la Origo.
Încearcă Iced Latte de la Cafélier Atelier, aproape de Romană. O cafenea micuță și cochetă, unde poți savura o cafea de specialitate excelentă!
Iar dacă te declari mare iubitor (sau iubitoare de cafea) atunci hai să vezi și câteva cafenele din București unde servesc cafea de specialitate de cea mai bună calitate!