Munte, mare și mai mult soare decât oriunde altundeva în Grecia. Această combinație face ca totul în Creta să aibă un gust absolut delicios. Întreabă orice localnic și îți va spune că este destinația numărul 1 din Grecia când vine vorba de mâncare. Iar odată ce vei ajunge aici, va fi greu să nu fii de acord. Hai să descoperi câteva preparate tradiționale din Creta pe care trebuie să le încerci, dar și câteva restaurante.
Cretanii sunt cei mai primitori oameni pe care îi vei întâlni vreodată. Conform legendelor antice grecești, Zeus, tatăl tuturor zeilor, s-a născut în Creta. El credea că ospitalitatea este o regulă sacră. Generozitatea și ospitalitatea trebuiau arătate celor aflați departe de casă, un principiu numit xenia. Căci oriunde te-ai afla în Creta – în vechile orașe venețiene din Chania și Rethymnon, explorând Heraklion sau Agios Nikolaos, într-un sat de la poalele Munților Albi sau Muntele Ida, într-o tavernă lângă mare sau într-o livadă de meri din platoul Lassithi… pofta sau foamea sunt pe deplin satisfăcute de spiritul xenia al poporului grecesc.
Sunt convinsă că spiritul xenia e trezit din capul locului și înainte de toate de tsikoudia sau raki, țuica lor, care mută temperatura de la exterior în interior, sparge gheața și topește granițele. Și-apoi te pun la masă. Dar poate cel mai important ingredient cretan este meraki, care se adaugă în atâtea feluri de mâncare. Asta și pentru că, alături de toate celelalte tradiții din Creta, mâncarea este un mod de viață pe cea mai mare insulă din Grecia.
Preparate tradiționale pe care trebuie musai să le mănânci în Creta
#omușcătură
Predominantă în multe bucătării ale lumii, cultura îmbucăturilor, servite în farfurii mici, pe care să le împarți cu prietenii (mai ales lângă raki!) este întâlnită și în Insula Creta. Cretanii nu consumă băutură, fără să îmbuce ceva lângă ea. Și nu se grăbesc când servesc masa. Încă de la aceste platouri de mezze, vei simți cum timpul încetinește, iar după un păhărel de raki vei vedea că ai rămas pe o singură viteză – încet. Căci mâncare înseamnă socializare, prieteni, timp pentru toate.
Tipurile de aperitive variază în funcție de sezon și de locul unde te afli pe insulă. Raki e mereu alături și, de regulă, aceste farfurii conțin măsline, brânză, nuci. Platourile mai elaborate de mezze adaugă chifteluțe, salate mici și legume de sezon. În anumite zone ale insulei, poți savura biscuiți cu fructe de mare și pește marinat. În munți, platoul poate include șuncă uscată și cârnați. În toate tavernele din Creta vei întâlni aceste aperitive.
RECOMANDARE:
Christos Taverna se află în Rethymnon, în satul Gallou, la aproximativ 2 km de centrul orașului Rethymnon și la câțiva pași de Universitate. Delicatese locale, aperitive și mult raki. O tavernă de familie, unde atmosfera se adaugă gusturilor senzaționale din farfurie.
Dakos, salata grecească specifică Cretei
Dakos-ul cretan, pe care îl vei mai întâlni și sub numele de ntakos sau koukouvagia, este una dintre cele mai populare salate aperitiv cretane de pe insulă. Această mâncare celebră din Creta este făcută cu pesmet cretan, roșii și ulei de măsline extravirgin cretan. Este garnisit cu mizithra, o brânză locală proaspătă, moale, de oaie sau capră. Deasupra se presară oregano uscat și măsline Kalamata, exact ce-i trebuie pentru a-i evidenția aromele încântătoare.
Rusk (așa cum i se spune în mod eronat pâinii cretane) este, de fapt, paximadi în greacă. Rusk-ul cretan este cel mai cunoscut și este fabricat din făină integrală de orz. În Creta, ruskul de orz are o lungă istorie și tradiție. Pesmetul este, literalmente, copt de două ori – un mod tradițional de a conserva. Astăzi, pesmetul de orz poate fi găsit pe fiecare masă cretană unde sunt folosite în loc de pâine. Sau folosit în minunat de răcoritorul dakos cretan.
RECOMANDĂRI:
Vei găsi dakos în meniul tuturor restaurantelor din Creta, dar cele mai gustoase dakos-uri se servesc vara, în plin sezon al roșiilor. Restaurantul Talos din Chania este o proprietate de familie care respectă tradițiile culinare cretane. Are o atmosferă foarte primitoare, iar dincolo de dakos trebuie să le guști saganaki-ul de creveți și caracatiță. Restaurantul Talos a fost deschis pentru prima dată în 1991. Chiar dacă este situat în interiorul unui hotel, ceea ce îl face greu de observat din stradă, a fost întotdeauna foarte popular, din două motive simple: mâncăruri gustoase, necomplicate și servicii eficiente și nepretențioase.
O altă recomandare este restaurantul To Dichalo (care înseamnă furculiță în limba greacă). Acest restaurant este situat la marginea orașului Chania și oferă o zonă frumoasă, umbrită, de relaxare în aer liber. Combinația de brânză mizithra, ulei de măsline, roșii sărutate de soare și porții generoase au creat la ei o senzație de gust irezistibilă.
Kalitsounia – cea mai tradițională plăcintă cretană
Kalitsounias este unul din acele preparate tradiționale din Creta pe care n-ar trebui să-l ratezi când vizitezi insula. Este o plăcintă umplută cu spanac, ceapă, fenicul și ulei de măsline sau cu brânză mizithra. Plăcințelele sunt realizate în formă de semilună (precum empanadas) sau în forme pătrate, și coapte în cuptor. Uneori, le vei găsi ușor prăjite în ulei de măsline, un stil tradițional de preparare prin sate. Le dai gata din două îmbucături! Sunt foarte populare ca aperitiv și le găsești peste tot pe insulă, în casele localnicilor.
În funcție de locul unde te afli pe insulă, vei descoperi mai multe variante ale acestei plăcinte. Unele sărate, altele dulci. Spre exemplu, în Heraklion, capitala Cretei, vei găsi lihnarakia, versiunea dulce a plăcintei. În formă de stea, aceste plăcinte sunt la fel de delicioase pe cât sunt delicate. Aluatul lor aduce mai degrabă cu o prăjitură, decât cu o plăcintă. Sunt ușor crocante la exterior și umplute cu o cremă dulce făcută din aceeași brânză mizithra.
RECOMANDARE:
Deși foarte populare pe tot parcursul anului, aceste plăcinte gustoase cu brânză sunt consumate în mod tradițional în preajma Paștelui. Vei găsi plăcinte kalitsounia la fiecare brutărie din Creta. Cafenele, taverne și restaurante locale o servesc ca aperitive sau meze. Însă dacă vrei să-ți amintești de tradiții cretane când savurezi plăcinta, du-te la Restaurantul Semiramis.
Face parte din cartierul evreiesc de odinioară al orașului vechi Chania, o locație istorică cu o activitate comercială semnificativă, și atunci, și acum. Aleile zonei și arhitectura clădirilor au rămas neatinse în timp, iar restaurantul își întâmpină oaspeții de zeci de ani, în fiecare sezon, servind preparate din bucătăria autentică cretană.
Kohli Bourbouristi – melci cretani
Melcii sunt o delicatesă de milenii. Cunoscuți sub numele de kohli sau chochlioi, melcii au fost din cele mai vechi timpuri o sursă ieftină și aromată de proteine. Gătiți în ulei de măsline și mâncați cu verdeață sălbatică, deveneau o modalitate ieftină de a hrăni familia.
Consumul de melci este o caracteristică cretană pe care nu o vei mai regăsi în restul Greciei. Sunt extrem de populari pe insulă și există mai mult de 40 de moduri de a-i găti. Unul dintre cele mai populare preparate tradiționale din Creta sunt melcii cretani prăjiți în ulei de măsline, rozmarin și oțet. Acest fel de mâncare specială se numește chochlioi boubouristi. Tu asigură-te că nu-i vei rata, indiferent cum îi găsești sau ce rețetă de preparare a lor te atrage. Una din preferata mea e cea cu sos de roșii, legume și ierburi – xinohondros.
RECOMANDARE:
Îi găsești pe tot cuprinsul insulei – de la piețe, la cele mai mici taverne. I-am încercat și la To Dichalo, dar și la Semiramis, atât pe cei fripți în ulei, cât și pe cei în sos de roșii.
Horta, vedeta cretană a mâncării vegane
În grecește, horta înseamnă, în mare, „buruieni” sau „verdețuri”. Când vine vorba de mâncare, horta face referire la două specii de plante medicinale ce cresc în sălbăticie (acum sunt și cultivate pentru consum): păpădie și amarant. Preparatele tradiționale din Creta făcute cu horta sunt, pentru localnici, un fel de mâncare din copilărie. Se gătește repede, poate fi o salată – rece sau caldă, poate fi o garnitură sau un preparat principal. Are gust amărui, cam aduce cu rucola, și o ușoară aromă picantă. Se fierb, de regulă, se asezonează cu sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Sau devine umplutura unor plăcinte tradiționale.
RECOMANDARE:
Încearcă-le în Heraklion, la restaurantul Peskesi. Nu doar preparatele vegetariene din meniul lor fac din acest loc unul demn de luat în seamă, ci și cele pe bază de carne, brânză sau deserturile. Se recomandă ca fiind locul „de la fermă la masă” și este deschis încă din 1998, oferind o bucătărie autentic cretană.
Xinohondros – grâu expandat cu lapte acru
Xinohondros este un aliment străvechi din cultura gastronomică a Cretei, pe care nu îl vei găsi foarte ușor. Se prepară, de obicei, în sate în timpul verii, din grâu expandat și lapte de capră, acru. După ce ingredientele sunt amestecate, preparatul este tăiat în bucăți mici și uscat la soare. Îl poți întâlni și alte culturi mediteraneene, sub numele de trahana în est, spre exemplu.
Se servește, în principal, în supe și tocane, dar poate fi adăugat și în lapte sau în legume.
RECOMANDARE:
Am descoperit prima dată xinohondros într-o locație în care nu credeam să ajung. Era un sat din Palaia Roumata, prefectura Chania, despre care ni s-a spus că ar fi fost inclus într-un proiect de dezvoltare. O cooperativă de femei, unde erau angajate femei din sat, care să păstreze vii tradițiile locului. Scopul cooperativei este de a contribui la dezvoltarea locului prin producerea și distribuirea produselor hand-made ale localnicelor. În atelierele cooperativei am găsit de cumpărat tăiței de casă, prăjiturele, dar și acest preparat xinohondros.
Găsești aici informații despre aceste asociații de femei și locurile unde se găsesc în Creta, dar și în restul Greciei.
Marathopita – plăcinta cu fenicul
Marathopita este o plăcintă rotundă, plată, subțire, făcută cu făină și ulei de măsline și umplută cu fenicul. În limba greacă, maratho înseamnă fenicul și pita înseamnă plăcintă. Feniculul este o plantă foarte populară în Creta, prezentă în mai multe feluri de mâncare din bucătăria locală. În special în mâncărurile cu fructe de mare sau melci, unde este folosită pentru a accentua aromele.
Marathopita este o gustare ideală. Este preparată prin prăjire, folosindu-se un strop de ulei de măsline. Ușor crocantă, este un deliciu cu arome unice pe care ți le veți aminti mult timp după ce vei părăsit Creta.
RECOMANDARE:
Markos și Eva gătesc la Tamam din 1982. Rețetele lor sunt inspirate din mesele de duminică ale familiilor grecești, astfel că plăcinta cu fenicul o să-ți rămână în minte după ce o vei încerca pe a lor. Îi găsești în portul vechi din Chania, într-o clădire istorică, construită pe la 1400 d.Hr. de către venețieni ca, atenție, baie publică. În 1645, după invazia turcilor, clădirea și-a păstrat rolul de baie, devenind, desigur turcească, adică hamam – baie turcească cu aburi, un fel de saună.
Tamam a fost fondat în 1982 de un grup de prieteni, iar numele său a fost inspirat de muzica sonoră similară a hamamului care a dus la tamam. Dar și de semnificația sa în limbile arabe, care înseamnă „totul bine”, la fix pentru restaurantul nou-născut.
Antikristo – grătarul tradițional cretan
Antikristo este un mod tradițional de preparare a cărnii la grătar, adânc înrădăcinat în cultura locală și unul din cele mai faimoase preparate tradiționale din Creta. La ei, această practică datează din antichitate și presupune gătirea cărnii de miel sau ied în apropierea unui foc mare, pe țepușe imense.
Carnea este tăiată în bucăți și trecută prin frigărui uriașe. Aceste frigărui sunt așezate în jurul unui foc, urmând să se gătească încet, timp de 4-6 ore. Ceea ce face ca grătarul Antikristo să fie unic (și gustos!) este faptul că carnea se gătește în propria grăsime, în căldura generată de flăcări. Focul nu vine în contact direct cu carnea, permițând cărnii să-și dezvolte propriile arome suculente.
RECOMANDARE:
Atât de celebră este această tehnică de a găti carnea pe insulă, încât există un restaurant specializat chiar în acest timp de grătare. Este vorba despre restaurantul Antikristo, unul dintre cele mai bune restaurante din Creta. Nu te speria dacă site-ul lor nu funcționează decât pentru pagina de rezervări, e în lucru. Însă restaurantul este deschis și te așteaptă. Ia și un vin cretan lângă friptura asta pe țepușă și-o să ne pomenești!
Fructe de mare în Creta. Da, la orice oră!
Sepie este una dintre cele mai autentice alimente din Creta, consumate în timpul Postului Mare. În timp ce se abțin de la carne și produse lactate, caracatița, calmarul și sepia sunt consumate pe scară largă.
Sepie cu fenicul și măsline a fost un preparat pe care l-am savurat în Creta. Feniculul aromat a completat sepia fragedă, iar măslinele au scos și mai mult în evidență aromele atunci când s-au întâlnit în gură. În niciun caz nu trebuie ratată acest preparat tradițional din Creta în timpul călătoriei tale pe insula grecească!
RECOMANDARE:
Cel mai mișto lor unde poți mâncare fructe de mare în stil cretan pe insulă este restaurantul Thalassino Ageri. Deschid abia la ora 19, pentru că locația este cea mai romantică ever de pe insulă! Tabakaria, clădirile ruinate, nelocuite din locul unde se află Thalassino Ageri, își păstrează intactă arhitectura impunătoare. Și sunt monumente ale istoriei industriale a locului. Aceste clădiri abandonate compun decorul cinematografic al cinei tale la Thalassino Ageri și îl transformă într-o experiență memorabilă.
Suntem în cartierul Tabakaria, vechiul cartier de conace din Halepa. Și trebuie să coborâm la pas, pe străduțele întortocheate, spre mare. Suntem asigurați că această scurtă călătorie merită când vom ajunge la capătul ei. Thalassino Ageri este un secret al gurmanzilor, ideal pentru o cină idilică.
Vederea la mare este magnifică, iar bucătăria mediteraneeană va tenta chiar și cele mai exigente papile gustative. Peștele proaspăt, caracatița și calmarul bine gătite, homarii și dovlecii cu paste, știucile, salata unică de arici de mare, pâinea satului și salatele proaspete însoțite de briza mării compun elementele celei mai bune cine din orașul Chania.
Sperăm că ți-am stârnit curiozitatea… culinară cu aceste preparate tradiționale din Creta și că vei încerca măcar câteva dintre ele la următoarea ta vizită în insulă. Iar dacă vrei să descoperi și alte recomandări din însorita Grecie, hai într-o escapadă culinară în Corfu! Sau descoperă 10 taverne grozave din Thassos.