Indiferent de unde ai veni, nu ai cum să nu te îndrăgostești de gastronomia Deltei Dunării. Mâncărurile din zonă sunt simple și gustoase, vechi de sute de ani unele, iar vedeta acestora este Măria-Sa, Peștele. Deși găsești și rețete cu carne de dobitoace crescute în bătătură, ori vânat – cum ar fi carnea de mistreț –, nu te duce-n Deltă decât pentru pește. Că-i păcat să te „strici” cu altceva! Așadar, uite câteva recomandări de ce și unde să mănânci în Delta Dunării.
Delta Dunării, unul dintre cele mai mari și mai diverse ecosisteme din Europa, nu ne încântă doar cu peisaje spectaculoase, ci ne cucerește și cu bucătăria ei aparte. Mâncarea din Deltă e o combinație savuroasă între tradiția românească, cu preparate ușor picante, și arome mediteraneene (datorită influențelor turcești și grecești). Un melanj de arome, texturi și combinații surprinzătoare, de care să te bucuri într-un cadru spectaculos!
CE mâncăm în Delta Dunării
Lipovenii au un fel aparte de a găti, de a transforma ingrediente simple, ușor de procurat, în mâncăruri care te fac să te lingi pe degete. Au un fel aparte nu doar când curăță peștele proaspăt prins, care pare încă viu între degetele lor deși i-a fost tăiată burta… Dar parcă îl și mănâncă altfel, savurându-l ca pe un dar divin. Cum arată peștele ăla în farfuriile lor simple, dar bogate, cum stau ei pe lângă foc până-i gata – toate astea au un farmec aparte la lipoveni de n-ai cum să nu ți se facă poftă și să te înfrățești cu ei și cu mâncarea lor!
Când mai puțin înseamnă mai mult
Peștele (dar și fructele de mare) se gătește în mii de feluri în Delta Dunării. Cel mai cunoscut preparat este borșul de pește. În trecut, acesta se prepara de către pescari direct în barcă. Pentru că plecau cu barca la pescuit de dimineața și până seara, pescarii făceau focul direct în barcă pentru a prepara borșul de pește. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă: apă de sub barcă (desigur!), pește proaspăt prins și curățat de solzi, câteva legume, oțet și sare. Se încălzeau și puteau continua pescuitul până seara.
Cere malasolca, preparatul iubit de cei din Delta Dunării
Malasolca este mâncarea preferată a multora, mai cu seamă a celor care s-au născut în apropierea Deltei. Este preparată din pește uscat și sărat și este tradițional lipovenesc. Peștele sărat și uscat se lasă în apă pentru desărare, uneori chiar și o zi întreagă. Apoi se fierbe până se toacă oasele sau carnea se desprinde de pe os dimpreună cu morcovi. În același timp, se fierb cartofi în coajă și tot în același timp se prepară sosul de usturoi. Se freacă cu sare și ulei până arată ca o maioneză. Când peștele e fiert, se pune sosul de usturoi peste, se alătură cartofii și se zice rugăciunea care să te ajute să nu rămână nimic în farfurie.
Deserturile nu-s cu pește, dar dispar cât ai zice pește!
Blinî (clătite cu urdă sau brânză) sunt clătite așa cum le știm și noi, numai că au drojdie de bere în aluat și-s umplute cu urdă sau brânză nu foarte sărată. După ce se prăjesc se ung cu untură proaspătă și se mai pun la cuptor câteva minute cu tot cu umplutură. Se servesc cu smântână sau cu miere de albine.
Kașnik sau Pșovnik (care este o budincă de orez) este un alt desert tradițional lipovenesc. După ce iese de la cuptor, pe budincă se presară zahăr pudră și se servește după ce s-a răcorit.
Vareniki (colțunașii cu brânză) se prepară din făină, brânză telemea, smântână și unt. Coca se taie în cercuri sau în pătrate, se pune brânză amestecată cu smântână pe acestea și se fierb în apă clocotită. Se servesc cu unt topit și smântână.
UNDE mâncăm în Delta Dunării
» La Jurilovca «
La vreo 85 de kilometri de Constanța, un vechi punct de trecere al Dunării, un sat pescăresc de lipoveni în mare parte, Jurilovca este, cumva, sufletul neatins de vremuri al Deltei Dunării. Un loc desprins parcă din Rai, ușor suspendat în timp. Întemeiat de lipoveni la început de secol XIX, satul Jurilovca te va fermeca de la prima vedere. Astăzi este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, iar eu te-am adus aici ca să le încerci măiestria în ale gătitului de pește. Rețetele lor se transmit din generație în generație ca să nu fie uitate. Iar majoritatea rețetelor lipovenești au fost inventate de pescari.
Casa Ilinca – Punct Gastronomic Local
La ei totul a pornit de la un concept relativ nou în România, acela de punct gastronomic local. Practic, mănânci în casa unui localnic, din ce îți pun ei pe masa. Pentru că povestea este despre bucuria de împărtăși savoarea preparatelor locale, gătite cu mult suflet. Meniul e conceput zilnic și nu e făcut ca să-ți dea prea multe alegeri, ci mai mult ca să știi ce mănânci. Totul e gătit de ei, din produsele din gospodărie sau locale, iar mâncare e musai tradițională. Și are un preț fix
Ce poate fi mai frumos decât să iei un prânz pescăresc în aer liber, într-o curte plină de verdeață, cu o căsuță superbă? Să stai la umbra nucului și să mănânci fix așa cum se obișnuiește prin partea locului?
Ce îți dau, aia mănânci. Dar e buuuun!
Cum spuneam, meniul se schimbă. Dar îți putem da un exemplu. Totul începe cu aperitive – icre de crap, chifteluțe din pește, scrumbie marinată, zacuscă din crap, hamsie marinată, novac afumat, brânză de capră, legume. Urmează storceagul ( din sturion si somn). Apoi o saramură cu legume și mămăligă, desertul (de exemplu, ștrudel de mere cu înghețată) și ai și o cafea. Alteori fac ciorbă de pește, plăchie, biban pe plită, ciorbă de perișoare din pește, somn și multe alte bunătăți.
Totul într-un cadru absolut feeric, unde Ana și Laurențiu, gazdele, abia așteaptă să-și spună povestea… culinară.
Taverna La Năvod
La Năvod e un restaurant pescăresc cam la 350 m de centrul localității Jurilovca. Au o terasă generoasă și răcoroasă, împrejmuită de o curte deosebită. E un loc în care în care te simți ca în familie, iar preparatele „ca la Jurilovca” fac din restaurant o locație demnă de luat în seamă.
Lucian Fusaru, fondator și chef, a hotărât prin 2020 să se întoarcă la bucătărie, mânat de dorința de a pune Jurilovca pe harta culinară a României. Jurilovca este o comunitate cu o moștenire cultural-culinară rar întâlnită în țară, locul unde Delta se întâlnește cu Marea Neagra. Pe acest principiu a conceput și meniul restaurantului, în care găsești de la bucate tradiționale locale, până la preparate alese din bucătăria internațională.
Să fie cu de toate
Dar noi rămânem la pește, că doar de-asta am venit aici. Au icre de tot felul, zacuscă și chifteluțe de pește, storceag și borș lipovenesc. Încearcă și Lacherda – e un pește marinat care se servește ca aperitiv. Asta pentru început. Ca apoi să vină „alaiul” de pește – din Deltă (crap, somn, șalău, caras) și din Marea Neagră. Am mâncat aici o stavridă pe pat de sare la plită, cu mămăligă și mujdei, de ne-am lins pe degete! Au și fructe de mare – midii, creveți, rapane. Și toate merg ca unse cu un pahar de vin de Dobrogea.
După o masă delicioasă, ești invitat să descoperi unicitatea spectacolului oferit de natură în această parte a lumii. De la ei poți pleca într-o plimbare cu barca să vezi colonii de pelicani, păsări diverse, canale cu vegetație luxuriantă și lacuri în care văzduhul se oglindește liniștit.
» La Mahmudia «
Situată pe malul drept al brațului Sf. Gheorghe, am putea spune că Mahmudia este o poartă către Delta Dunării. A fost întemeiată pe ruinele unei foste așezări romane și este locul unde încă poți vedea urme ale cetății bizantine Salsovia. Aici și-au găsit casă, de-a lungul timpului, romani, lipoveni, turci, tătari, dar și armeni și evrei. Și fiecare și-a lăsat amprenta asupra locului, asupra tradițiilor și asupra… gusturilor locale.
Casa Malul Dunării
Dacă mergi în Deltă pentru mâncarea locală (și bine ai face!), du-te negreșit în Mahmudia, la pensiunea Casa Malul Dunării. Situată în inima Deltei Dunării, pe malul drept al brațului Sfântul Gheorghe, pensiunea se află la doar 28 de kilometri de Tulcea într-o oază de liniște cu view spre Dunăre. Au 14 locuri de cazare și în 4 camere rustice dotate cu tot ce ai nevoie. Dar ceea ce atrage la acest loc sunt activitățile pe care le oferă când vine vorba de mâncare.
Din cele câte puncte gastronomice locale înregistrate în Deltă, unul este aici. Cu rezervări în prealabil sau organizate la cerere, poți petrece o seară lipovenească sau un cooking class care te introduce în tainele gătitului tradițional lipovenesc. De ce cu rezervare? Pentru că dimineața opresc pește doar cât au nevoie pentru ziua respectivă (în funcție de numărul de turiști anunțați), iar restul îl predau la cherhana.
» La Crișan «
Aflat în inima Deltei Dunarii, pe partea dreapta a Brațului Sulina, Crișan e un loc de un farmec aparte, înconjurat de lacuri și canale, cu nenumarate trasee turistice. Trei mari meandre ale fluviului se unesc aici, tot ele fiind caile de acces la unele dintre cele mai inedite coloane ale Deltei. De aici pornești dacă vrezi să vezi Pădurea Letea sau Pădurea Caraorman (Pădurea Neagră). Sau dacă vrei să vezi locul natal al lui Patzaichin, Mila 23. La Crișan nu poți ajunge decât cu ambarcațiuni mici sau caiace. Iar de aici durează cam o oră să ajungi la Sf. Gheorghe.
Tot la Crișan are loc cel mai mare fesival al borșului de pește (de regulă, la început de septembrie).
Cherhana Resort
Dacă te-am plimbat pe la casele oamenilor sau prin locuri mai tradiționale, am zis să-ți recomandăm și un resort: Cherhana Resort. O pensiune de pe Canalul Caraorman, cu o priveliște minunată asupra peisajului natural, dar și cu multe facilități modern și confortabile. De la camere spațioase și elegant amenajate în stil tradițional, la terase însorite și o piscină în aer liber. Plus că oferă acces facil la toate punctele de interes din zonă.
Mâncăruri și origini
Cherhanaua e și o destinație culinară de top pentru iubitorii de preparate tradiționale. Originile sale pescărești și rețetele autentice îi conferă o valoare deosebită, iar preparatele sunt o combinație perfectă între tradiția locală și gustul modern.
Printre specialitățile restaurantului se numără ciorba de peste proaspăt, un preparat delicios și aromat, pregătit după rețeta proprie. Îi urmează o gamă largă de preparate pescărești, precum storceag, pește prăjit, proțap de crap, somn la placă cu legume și plachie de crap. Toate aceste preparate sunt pregătite cu ingrediente proaspete, ca să simți gustul autentic al Deltei Dunării în fiecare mușcătură.
Cineva îmi spunea la un moment dat că, în Deltă, până și porcul are gust de pește. Nu știu dacă e chiar așa, dar cert e că peștele e preparatul de bază. Ar fi și păcat să nu fie așa, ținând cont de cât de darnică e apa cu oamenii locului și cât de bogat este întreg ecosistemul. Iar dacă e s-o spunem p’a dreaptă, sunt multe alte locuri unde mâncăm bine în Delta Dunării. Localnicii sunt foarte primitori și cei mai mulți sunt gata să te servească și cu mâncare, chiar dacă nu au neapărat un restaurant. Bucură-te cât poți din tot ce are Delta de oferit și fă-ți plinul de pește proaspă!
Și dacă tot vorbim de ingrediente locale, proaspete, hai să-ți arătăm și alte câteva restaurante din țară care gătesc „curat”, după conceptul farm to table. Descoperă-le aici!