La plăcinte înainte! Poate ți se pare că nu rivalizează cu choux-uri, eclere, torturi exotice şi alte delicii după care-ţi lasă gura apă. Dar, după atâtea texturi cremoase şi prezentări spectaculoase, vine şi momentul când te loveşte pofta de ceva neaoş, mai crocant şi poate chiar mai rustic. Motiv pentru care îți spunem unde mergem noi după cele mai bune tarte și plăcinte din București.
De la plăcintele clasice și tradiţionale, până la tartele inovatoare și surprinzătoare, capitala se poate lăuda cu ceva localuri care oferă adevărate experiențe gustative. Iar noi ne-am propus să-ți sugerăm câteva astfel de locuri pe la care să te oprești când te duce gândul la cele mai bune plăcinte din București. Unele care să te cucerească cu arome intense, făcute după reţete ce se apropie de gustul „ca la mama acasă”.
8 locuri unde găsești (printre) cele mai bune tarte și plăcinte din București
Fie că ești în căutarea unei gustări rapide sau ai poftă de un preparat care să te ungă pe suflet, aceste destinaţii gastronomice te vor întâmpina cu bucurie. Și sigur te vor cuceri cu preparatele lor ingenioase şi personalul amabil. Încântă-ți papilele gustative și lasă-te purtat într-o călătorie savuroasă în universul tartelor și plăcintelor, în inima Bucureştiului.
Atelierul de Tarte
La Atelierul de Tarte al lui Radu Darie vei descoperi o selecție cu adevărat deosebită! Una dintre cele mai apreciate creații este Mangue Noir, dintr-un aluat crocant cu făină de migdale și cacao, galasat în ciocolată, cu bucățele proaspete de mango. Această combinație îmbină savoarea intensă și dulceața exotică a mango-ului cu texturile contrastante, oferind o experiență gustativă memorabilă. Pentru a sublinia armonia gustului, tarta este încheiată cu o tentație rafinată: ciocolată cu cremă de caramel. Adaugă un element surprinzător și echilibrează gusturile într-un mod delicios. Este imposibil să nu te îndrăgostești de această tartă!
Delicioase sunt toate! Și asta fie că vorbim despre delicatele variante cu meringue (precum Framboise Meringue), sau de proaspetele tarte cu fructe (cum e tarta cu banane și zmeură). Ori chiar de cele mai intense (cum e tarta cu caramel sărat sau cele cu noisette). La Atelierul de Tarte, vei găsi întotdeauna tarte desăvârşite, pregătite cu măiestrie și pasiune, într-o diversitate care va face foarte dificilă alegerea uneia singure. Mai ales dacă intră în scenă și variantele sărate, de quiche.
Meniul complet îl găsești aici. Iar pe ei, fie pe platformele de livrări, fie la magazinele din Ion Mihalache 20 ori Benjamin Franklin 9 (la Ateneu).
Tartelicious
Tartelicious este acel loc cool și casual în care absolut mereu găsești ceva buuuun de mâncat. Așa cum sugerează și numele, e un paradis al tartelor, unde fiecare degustare te încântă cu arome și texturi divine. Printre preferatele noastre s-a aflat Galette d’amour cu frangipane de nucă și gem de prune, o creație absolut delicioasă. Această tartă se remarcă prin umplutura sa bogată de frangipane, un amestec fin și aromat de migdale și nucă, însoțită de dulceața delicată a gemului de prune. Ideea e, însă, că schimbă mereu oferta și vin cu preparate noi de fiecare dată. Deseori țin cont de sezon și de cele mai multe ori rafturile se golesc rapid (cum a fost cazul tartei cu rodie). Așa că cel mai bine e să-i urmărești, ca să fii la zi cu oferta lor.
Și să știi că nu doar tartele sunt remarcabile la Tartelicious! Fac și Kataif cu sirop cu apă de flori de portocal, cremă de vanilie și frișcă pufoasă. Sau pasteis de nata. Iar dacă ai noroc să vizitezi localul în ziua care trebuie, s-ar putea să găsești și portokalopita în meniu. (Au promis că o prepară des vara asta 😉 ).
All in all, cu o atmosferă prietenoasă și relaxată, e locul perfect pentru a experimenta variatele minuni ale tartelor și prăjiturilor. Îi găsești pe Ion Brezoianu 35.
Chez Odette
Dacă îți este poftă de tarte sărate, nu există un loc mai potrivit decât Chez Odette. Aici vei găsi quiche-uri delicioase și sățioase, pregătite cu o multitudine de ingrediente de cea mai înaltă calitate. Printre ele se numără celebrul Quiche Lorraine, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Această delicatesă franțuzească are o crustă crocantă și o umplutură cremoasă, în care se combină subtil baconul afumat, ceapa caramelizată și brânza Gruyere. Gustul sărat și echilibrat al Quiche Lorraine îl face o alegere perfectă pentru un mic dejun sau prânz savuros.
Pentru iubitorii de deserturi, tarta cu fructe de la Chez Odette este un adevărat regal al gustului. Cu o crustă crocantă și umplutură proaspătă, bogată în fructe de sezon, te încântă cu aromele dulci și cu aspectul său atrăgător!
Poți arunca un ochi pe meniu, aici. Iar de găsit, îi găsești pe Vasile Vasilievici Stroescu 21, o străduță între Bd. Ferdinand și Bd Pache Protopopescu.
Rawmantic
La capitolul tarte, include musai şi o variantă raw vegană 100% naturală, bio, sugar free, lactose free şi gluten free. Tot ce vrei tu free! Mai puțin tarta :-). Rawmantic este locul ideal pentru a te bucura de tartele vegane, sănătoase și delicioase. Mai ales că îți vor satisface poftele, fără a compromite sănătatea. Lasă-te răsfățat de aromele naturale și de texturile pline de viață și descoperă cum aceste tarte reușesc să îmbine perfect gustul excepțional cu beneficiile nutritive.
La Rawmantic au un pachet special care include 4 mini-tarte cu 4 arome diferite, pentru a experimenta gusturi variate. Fiecare are o crustă crocantă și este umplută cu o cremă fină și aromată. Un mix care le conferă o textură și o savoare deosebite. Prima aromă pe care o vei descoperi în acest pachet este cea de cremă fină de lămâie. Îi urmează tarta cu aromă bogată de fistic iranian și gem acrișor de fructe de pădure. Mini-tarta cu o combinație subtilă de piersică fină și un strop de mango aduce o aromă tropicală. Iar ultima mini-tartă din pachet îți va oferi o explozie de gusturi complexe cu umplutura sa de vișine și un strat fin de ciocolată neagră.
Meniul complet îl găsești aici. Nu au (încă) locație fizică și funcționează doar în sistem de delivery.
La Plăcinte
La Plăcinte, un local de renume din București, vei descoperi o gamă largă de… plăcinte (evident!) cu arome și în combinații delicioase. Una dintre cele mai apreciate și îndrăgite variante este Plăcinta Domnească cu brânză și stafide, care reușește să adune în ea originea și tradiția plaiului nostru. Este o reprezentantă autentică a gastronomiei românești, în care gustul sărat și cremos al brânzei se împletește cu dulceața ușor caramelizată a stafidelor, creând o armonie perfectă în fiecare mușcătură. Această combinație clasică de ingrediente aduce cu sine nostalgia pentru gusturile autentice și tradițiile noastre culinare.
Nu lipsesc niște variantele dulci, cum ar fi Învârtitele – cu dovleac, cu mere sau vișine, sau delicioasa plăcintă cu vișine. Mai multe descoperi în meniu. Și tot pe site găsești și locațiile (căci au mai multe în București).
Coclintă Brasserie
Coclinta, un mic bistro tradițional gourmet, împrumută numele din Maramureș. Și reînvie o tradiție culinară veche, aducând un omagiu unui fel de mâncare extrem de popular în întreaga lume și considerat tradițional în multe culturi. E vorba de clasica plăcintă, veche de când lumea și pământul și de când a fost inventat focul.
La Coclintă se împletesc tradiția și inovația pentru a crea plăcinte gourmet, redefinind astfel experiența culinară a acestui preparat iconic. Fiecare plăcintă este pregătită cu grijă, folosind ingrediente autentice, arome tentante care duc cu gândul la bucătăria bunicilor.
Nouă ni se pare absolut delicioasă Coclinta „surâzând” cu caimac și miere de albine sau Coclinta „dulce Românie” cu brânză și stafide. Asta dintre cele dulci. Iar la sărate… să te ții, că e greu de ales. Au, de exemplu, coclinta „de glorii” cu telemea, smântână și ceapă verde. Sau coclinta „fală și mândrie”, cu pulpă de rață, varză și brânză. Ori coclinta „țara mea”, cu porc mangaliță și brânză. Le descoperi tu pe restul, în meniu. Sunt și pe platformele de livrări, și fizic în Calea Victoriei 153, la câțiva pași de Piața Victoriei.
Pâine și Vin
Când vine vorba de flat breads, e greu să te pui cu cei de la Pâine și Vin! Vai, vai, vai de cei care se tot luptă cu faimoșii carbohidrați, că dacă ajun aici, e greu să nu cedezi! Nu mai stăm să-ți povestim despre toate bunătățile, e suficient să știi că ar trebui să iei o masă la ei ca să te convingi. Îți spunem doar că au și printre cele mai bune tarte și plăcinte din București. Și avem și exemple ca să te convingem. De exemplu, din meniu de brunch am ales plăcina grecească din aluat de flatbread cu mozzarella, feta, dovlecei copți cu oregano, spanac, măsline verzi și roșii uscate, servită cu sps tztatziki făcut în casă.
Din meniul mare, îți recomandăm „Împăturitele”. Ca de exemplu plăcinta românească cu 3 tipuri de brânzeturi de la producători locali (cu cașcaval, caș și telemea). Sau gozlemele cu carne de vită condimentată, ori plăcinta indiană umplută cu mozzarella și carne de vită. La desert, servește o plăcintă dulce cu brânză proaspătă și dulceață de căpșuni, ori o tartă fragedă cu fistic și lămâie. Vis, pe cuvânt!
Meniul complet îl găsești aici, iar pe ei, pe Ion Brezoianu 4.
Ivan Pescar
Dacă ești fan preparate din pește, trebuie să iei o masă la Ivan Pescar! E un loc care aduce o bucăţică din Delta Dunării în București și au niște preparate excelente. Iar la desert, te așteaptă o selecție tentantă de plăcinte care îți vor încânta papilele gustative. Aici, poți alege dintr-o varietate de opțiuni, printre care se numără plăcinta cu brânză și stafide, cu mere și fructe de pădure şi cu dovleac. Dacă ajungi la Ivan Pescar, musai să încerci și delicatesele din sturion, sarmalele cu pește și alte bucate alese, care te vor încânta!
Ei, ce zici? Ţie care îţi face cu ochiul prima? Testează-le și apoi spune-ne care ți s-a părut a fi numărul unu dintre cele mai bune tarte și plăcinte din București.
Iar dacă ți-am deschis apetitul pentru descoperi coolinare, găsești în Hot Plates o mulțime de alte sugestii!