Am fost cu toții acolo, la un moment dat…. Stând la coadă la o cafenea to go, confuzi în privința diferenței dintre un latte și un cappuccino, comandând până la urmă un flat white sau cine știe ce altceva. Și până la urmă, care-i diferența între ele? Mai ales că mai toate băuturile din cafea cuprind trei ingrediente comune: espresso, cremă de lapte și spumă de lapte. Facem împreună un „curs” intensiv despre diversele tipuri de cafele, ca să știi data viitoare ce înseamnă fiecare preparat din lista lungă a meniului.
Ei bine, experții într-ale cafelei spun că există diferențe mari între diversele tipuri de cafele. Temperatura de extracție, modul de încălzire a laptelui, cantitățile și proporțiile folosite determină caracterul general al cafelei tale. Și reliefează anumite combinații de gusturi pe care noi, consumatorii de cafea, ni le însușim natural sub form tabieturilor.
Unitatea de măsură în lumea cafelei este un espresso. Italienii spun că 7 grame de cafea măcinată trebuiesc trecute sub presiunea de nouă bari a apei, la temperatura de 88° C, timp de 25 de secunde. Rezultă 25 de mililitri de lichid la 67°C, cu un conținut de cofeină mai mic de 100 mg per ceașcă. Cu o vâscozitate de 1,5 mPa la 45°C, dacă vrei să fim cu adevărat specifici. Însă boom-ul de care s-a bucurat industria cafelei de la momentul apariției espresso-ului în Italia, a făcut ca astăzi acele valori să varieze radical. Și asta în funcție de soiul de cafea folosit, modalitatea de prăjire, măcinare și extracție a cafelei și multe, multe alte variabile.
Cele mai populare 15 tipuri de cafele
Totul pornește de la espresso
Espresso mai este cunoscut și sub numele de negru scurt, și putem spune că este o cafea concentrată. Deși simplu în aparență, poate fi dificil de stăpânit. Asta deoarece spune povestea nefardată a întregului proces prin care a trecut boaba de cafea. Poate fi foarte amar sau acid, ori poate fi un masterpiece al echilibrului.
Doppio este cuvântul italian pentru „dublu”. Drept urmare, în lumea cafelei este sinonim cu espresso dublu, nefiind altceva decât două shot-uri de espresso extrase în aceeși ceașcă. Este rezervat celor care deja au o relație lungă cu cafeaua, fiind o băutură puternică.
Ristretto – este un espresso „short shot”, foarte concentrat. Pentru extracție se folosește aceeași cantitate de cafea măcinată. Însă cu o granulație mai fină și este folosită doar jumătate din cantitatea de apă aferentă unui espresso.
Aceste trei „unități de măsură” stau la baza celor mai multe băuturi din cafea. Și sunt o mul-ți-me de variante în care se pot prepara. Dintre toate, le-am ales și noi pe cele mai populare tipuri de cafele și-ți citim în ele, ca să le recunoști mai ușor data viitoare.
Americano
Foarte ușor de confundat cu cafeaua simplă, cafeaua neagră la ibric sau la filtru. Este preferat de cunoscătorii într-ale cafelei care vor să simtă calitățile boabelor de cafea, fără artifciile aduse de lapte. Apa fierbinte adăugată peste un espresso diluează aciditatea ei, menținând totuși un nivel ridicat de cofeină. În funcție de cafenea și preferințele consumatorului, proporția folosită poate varia între o parte espresso și 3 părți apă, până la părți egale.
Macchiato
Cuvântul macchiato înseamnă în italiană „semn” sau „pată”. Face referire la momentul în care crema de lapte întâlnește suprafața espresso-ului, în timp ce este turnat în cană. Se folosește cel mai des proporția de 1 la 1, astfel încât cantitatea mică de lapte să lase gustul espresso-ului să fi cel ce strălucește. Un macchiato este perfect pentru cei cărora li se pare că un espresso e prea dur ca aromă, dar un cappuccino este prea slab. Siropurile aromatizante sunt adesea adăugate în băutură, în funcție de preferințele clientului.
Cortado
Relativ recent intrat în atenția iubitorilor de cafea, cortado-ul duce macchiato cu un pas mai departe. Face asta echilibrând uniform espresso-ul cu lapte cald, pentru a reduce aciditatea mai puțin. Cortado se traduce prin „tăiat”. Cu alte cuvinte, cafeaua este tăiată cu lapte. Însă, spre deosebire de alte tipuri de cafele, laptele nu este texturat. În schimb, un Cortado corect este făcută cu lapte ușor transformat în cremă, fără spumă sau cremă. Se creează astfel o micro-spumă care este încorporată în espresso, dându-i o aromă puternică și o textură bogată. Un cortado este făcută din părți egale de espresso și lapte încălzit. Se servește în ceașcă de espresso dublu.
Cappuccino
Această băutură „pufoasă” reprezintă echilibrul perfect între espresso, cremă de lapte și spumă de lapte. Un cappuccino corect este un adevărat test al abilităților pentru orice barista, necesitând împărțirea uniformă a tuturor elementelor în părți egale. Ar trebui să fie bogat în textură și aromă, dar nu acid. Și să aibă un gust ușor dulce, condus de lapte și susținut de cafea. Este de obicei consumată la micul dejun în Italia, însă este iubită peste tot în lume. Și este deseori asociat cu răsfățul și confortul, datorită stratului său gros de spumă și aromelor suplimentare care-l pot personaliza la nesfârșit. Se servește într-o cană mare și se pudrează cu cacao sau fulgi de ciocolată.
Flat white
Flat white-ul provine din Noua Zeelandă și Australia, de unde și-a croit drum drept spre orice cafenea din lume, în ultimii câțiva ani. Este foarte asemănător cu un cappuccino, însă îi lipsește stratul de spumă și pudra de ciocolată. Pentru a menține băutura mai degrabă cremoasă decât spumoasă, se folosește crema de lapte de pe fundul latierei, în locul celui de sus. Acele bule minuscule de aer îi dau o textură uniformă și catifelată, cremoasă. Iar cele două shoturi de espresso vor face ca gustul unui flat white să fie puternic, în ciuda cantității relativ mare de lapte folosită.
Latte
Dintre toate tipurile de cafele, latte-urile sunt considerate băuturi „introductive”. Asta pentru că aciditatea și amăreala cafelei sunt reduse și bine ascunse de cantitatea generoasă de lapte. Un singur shot de espresso servește ca bază a două sau trei părți de cremă de lapte și un strat final, subțire, de lapte spumat deasupra. Este una dintre cele mai asociate băuturi din cafea cu siropurile aromatizante sau cu gusturile dulci. Drept urmare, chiar dacă nu ești cel mai mare împătimit al laptelui, poți foarte ușor să-l înlocuiești cu o alternativă vegetală. Ca de exemplu lapte de soia, migdale, ovăz sau cocos. Pe care, apoi, să le combini cu diferite siropuri. Orice ai folosi, vei obține o textură fină cu un aspect plăcut din punct de vedere estetic, cu un efect ușor revigorant.
Mocha
În esență, „mocha” înseamnă acel tip de cafea arabica, ce a fost cultivată inițial doar Mocha, Yemen, care se distinge prin aroma puternică de ciocolată cu lapte. Astăzi însă, Mocha este considerat un hibrid între cafea și ciocolată caldă, delicios și decadent deopotrivă. Deși un mocha este adesea interpretat diferit în întreaga lume, baza este un shot de espresso, combinat cu o pudră sau un sirop de ciocolată, urmat de cremă de lapte și un strat generos de frișcă deasupra. Este foarte aproape de un latte cu ciocolată, în sensul că proporția folosită este adesea 1/3 espresso și 2/3 cremă de lapte. Iar stratul mic de spumă al latte-ului este înlocuit de cel generos de frișcă. Se ornează, de regulă, cu fulgi de ciocolată sau de nuci.
Affogato
Affogato sunt alegerea perfectă când nu știi cum să închei o masă. Dacă ai bea și o cafea, dar ai mânca și un desert, iată că le poți comanda pe amândouă sub același nume. Sunt foarte populare în Italia și sunt preparate prin turnarea unui shot de espresso peste o cupă de înghețată de vanilie, pentru un deliciu dulce, răcoritor și revigorant după masă. Mai rar de găsit în cafenelele noastre de specialitate – dar nu imposibil – îl vei găsi pe la restaurantele italiene în meniu. Sau ți-l poți prepara tu, foarte simplu, acasă. N-ai nevoie de latieră și restul arsenalului unui barista.
Irish coffee
Cum se întâmplă de obicei cu toate băuturile ce vin din Irlanda, rețeta unui irish coffee veritabil este foarte clareă În primul rând, are patru ingrediente principale: cafea, whisky irlandez, zahăr și frișcă. Mai este important să te asiguri că whisky-ul este irlandez, iar cafeaua este tare. Altfel, pur și simplu nu este un irish coffee dacă utilizezi un whisky scoțian sau un bourbon. Este servită într-un pahar toddy cu mâner și se bea prin stratul gros de frișcă, ce se va topi gradual, datorită căldurii esspreso-ului. Deși nu a fost creată special pentru Crăciun, este adesea preferată în această perioadă a anului. Asta datorită conținutului de alcool și a căldurii sale, ambele la mare căutare în perioada sărbătorilor.
Coretto
Coretto, sau Caffè corretto, este mai degrabă o băutură alcoolică italiană cu cofeină ce constă într-un shot de espresso turnat peste cantitate mică de lichior. De obicei, pentru partea de alcool se folosește grappa și uneori sambuca sau brandy. Iar cafeaua este de cele mai multe ori un blend de cafea arabica și robusta. Mai este cunoscut și sub numele de „espresso corretto” și se bea în mod tradițional în jurul prânzului.
Cold Brew
Dintre diversele tipuri de cafele, cel mai nou intrat în gașca băuturilor cu gheață, este cold brew-ul. O cafea preparată la rece, prin înmuierea boabelor de cafea proaspăt măcinate în apă rece. [Între 6-36 de ore, în funcție de cât de aromată și cafeinizată își dorește barista băutura finală]. Deoarece cafeaua măcinată nu este expusă la temperaturi înalte, băutura preparată la rece are un gust mai aromat, mai dulce și mai puțin amar. De asemenea, prin această preparare, aciditatea cafelei scade cu mai mult de 50%. Acest „extract” proaspăt de cafea este folosit mai apoi ca bază pentru băuturi cu gheață, apă, lapte, frișcă sau apă tonică. Și, în ciuda numelui, poate fi servit foarte bine și fierbinte. Trebuie doar să înlocuiești laptele (sau apa) rece cu unul cald și gata! Hot cold brew!
Frappe
Frappe-ul îți are originile în Thessaloniki, Grecia, și este o băutură din cafea care are ca ingredient principal un shot de espresso, uneori înlocuit cu un shot de cafea instant, sau ness. Acesta este amestecat alături de lapte, frișcă și diferite alte arome sau toppinguri și servit într-un pahar înalt. Cel mai adesea este ornat cu siropuri sau fulgi de ciocolată și are marea calitate de a te transporta instant pe una dintre plajele însorite ale Greciei.
Dacă am reușit să-ți facem poftă de cafea, hai cu noi la una dintre cele mai bune cafenele de specialitate din București. Sau vezi care credem noi că sunt cele mai bune 10 cafenele din București unde poți lucra relaxat.
Iar dacă vrei să experimentezi și să încerci rețete noi de cafea, uite mai jos câteva idei.