Corpul ți-e la muncă, dar cu mintea ești deja în pauza de masă? Înseamnă că te vei bucura să descoperi aceste recomandări de sandvișuri celebre, delicioase, pe care trebuie să le încerci curând. De la „modelele” americane, precum cele cu pastramă sau cu ton, la cele italiene cu salam și mozzarella, există o varietate largă de opțiuni pentru toate gusturile.
Într-o lume plină de mâncăruri sofisticate și preparate extravagante, sandvișurile par să fie un fel de mâncare simplu și modest. Dar, așa cum se spune, aparențele înșală, iar aceste sandvișuri celebre din lume o demonstrează din plin, pentru că sunt departe de a fi „modeste”. Din contră. Sunt creații ingenioase, în care combinațiile surprinzătoare de ingrediente, texturi și arome te vor face să zâmbești de plăcere. Fie că vorbim despre renumitul pastrami sandwich din New York, deliciosul croque-monsieur din Franța sau celebrul banh mi din Vietnam, sandvișurile celebre din lume reprezintă o călătorie gustativă prin diverse culturi și tradiții culinare.
Hai cu noi să explorăm câteva dintre cele mai cunoscute și savuroase sandvișuri celebre din lume, care cu siguranță îți vor stârni apetitul și curiozitatea.
În căutarea celor mai bune sandvișuri celebre din lume.
Scurt ghid de explorări culinare prin București
Po’Boy
@ Meygu
Po’boy este un sandviș tradițional din New Orleans, Louisiana (SUA), cu o poveste interesantă legată de istoria și cultura orașului. Conform legendei, a fost creat în anii ’20 de frații Clovis și Benjamin Martin, proprietarii unei brutării din orașul New Orleans. Și a fost modul lor de a hrăni muncitorii locali în timpul grevei generale din 1929. Frații Martin au oferit gratuit sandvișuri cu carne de vită prăjită, sos și murături muncitorilor grevișți. Iar denumirea de „Po’boy” este o prescurtare de la „poor boy” (băiat sărac), indicând că acesta este o gustare pentru pătura de jos a societăţii.
În prezent, sandwich-ul po’boy este un simbol al bucătăriei din New Orleans. Este preparat cu o baghetă crocantă și umplutură de carne de vită prăjită, creveți, pui, sau alte ingrediente, precum salată, roșii, murături, sosuri picante, etc.
Unde? În București îl poți savura la Meygu, în Piața Amzei, alături de alte minunății din creveți.
Pastrami Reuben
@ GRABit Pastrami Bar
Un alt sandvis clasic american, apărut în New York la începutul secolului XX, este Pastrami Reuben. Este considerat unul dintre cele mai reprezentative sandvisuri americane, iar povestea sa are legătură cu istoria evreilor și a bucătăriei lor.
Pastrami Reuben a fost inventat într-un restaurant kosher din Manhattan, numit Reuben’s Delicatessen, în anii ’20 sau ’30. Reuben Kulakofsky, proprietarul restaurantului, a creat acest sandvis ca o alternativă mai puțin tradițională la sandvisurile clasice cu pastrami, care constau dintr-o felie de pâine cu carne de vită și muștar.
Pastrami Reuben este preparat (în mod tradițional) cu pâine de secară, carne de vită de tip pastrami, brânză topită, varză acră și sos Thousand Island. În timp, Pastrami Reuben a devenit unul dintre cele mai cunoscute și iubite sandvisuri din America, fiind popularizat și de diverse filme și seriale TV americane.
Unde? Dacă ți-am făcut poftă, poți să îl savurezi la GRABit Pastrami Bar. Sunt pe undeva prin spatele magazinului Unirii, pe str. Olteni 9.
Croque Madame
@ Simbio
Dacă vorbim de sandvișuri celebre, Croque Madame probabil e „regina” lor. Apărut la începutul secolului al XX-lea în Franţa, este o versiune modificată a lui Croque Monsieur. Adică a unui alt clasic franțuzesc, cu brânză topită și șuncă. Croque Madame se remarcă prin faptul că are, pe lângă ingredintele standard ale Croque Monsieur, și un ou ochi pus deasupra. Se spune că denumirea Croque Madame a fost dată acestui sandvis din cauza felului în care oul pus deasupra arată că o pălărie de damă.
Originea exactă a sandvișului este incertă, dar se crede că a fost inventat într-un bistro din Paris, unde era servit ca gustare rapidă sau mic dejun. De-a lungul timpului, Croque Madame a devenit un element de bază în bucătăria franceză și este acum disponibil în multe restaurante și cafenele din întreaga lume. Unele variante pot avea și sos bechamel sau alte ingrediente, cum ar fi șuncă afumată sau bucăți de pui.
Unde? Cel mai cunoscut loc unde-l poți servi în București este la Simbio, care-l are deja în meniu de ani buni. Varianta lor este un sandwich cald cu jambon de porc, brânză Gouda, sos de muștar
franțuzesc cu maioneză, ou ochi și pâine integrală cu maia. Foarte bun! Îi găsești pe str. Negustori nr 26.
Tombik Doner
@ DonerBoom
Nu putea lipsi din lista de sandvișuri celebre și unul turcesc, tradițional. Originar din Istanbul. Tombik Doner este preparat cu carne de pui sau vită, tăiată subțire și prăjită pe un grătar vertical, numit „döner kebab”. Sigur știi de el deja, pentru că e celebru datorită shaormei. Această tehnică a fost inventată în secolul al XIX-lea în orașul Bursa din Turcia, dar a devenit populară în întreaga țară și peste tot în lume.
În timp, Tombik Doner a devenit unul dintre cele mai populare alimente stradale din Turcia. Și a fost „exportat” în întreaga lume, inclusiv în București, unde se poate găsi în multe restaurante și food-truck-uri.
Unde? Noi îți recomandăm să-l încerci la DonerBoom, pe Barbu Văcărescu. Doner cu carne de viţel într-un tombik perfect! Rotunjor şi bine încărcat cu ingrediente clasice de doner: carne rotisată de viţel de lapte, salate şi legume proaspete, sosuri orientale aromate. Nu ai cum să-i rezişti!
Pita
@ Lente
Călătoria noastră culinară ajunge spre Orientul Mijlociu și spațiul mediteraneean. Originea pitei este atribuită culturii levantine din zona Mării Mediterane și a Orientului Mijlociu de acum aproximativ 10.000 de ani. Pita, care a fost numită inițial „pide”, era o pâine plată, rotundă sau ovală, gătită în cuptorul de lut. Și era consumată ca gustare sau alături de diverse feluri de mâncare cu sos.
În timp, pita a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume. În special grecii și turcii au venit cu propria lor variantă de pita, cunoscută sub numele de „pita gyros” sau „pita kebab”. E o pita umplută cu carne la grătar, legume și sosuri, care apoi se înfășoară și e servită ca o gustare rapidă.
Pita e populară și în bucătăria israeliană și palestiniană. Ei o servesc ca parte a tradiționalelor „mezze”. În această formă, pita este servită cu hummus, tahini, muhammara și alte dip-uri delicioase.
Unde? La Lente (cel de pe Dionisie Lupu) au 4 variante grozave de pita cipriotă! Taino e cu carne de porc; Madhu e cu pulpă de pui; Trikomo e cu vrăbioară de vită; iar Afania, cu piept de pui. Și fiecare vine alături de alte ingrediente de soi, în combinații excelente, plus cartofi prăjiți.
Banh Mi
@ Toàn’s
Povestea Banh Mi are legătură cu istoria Vietnamului și a influențelor culturale pe care le-a avut de-a lungul timpului. În secolul al XVIII-lea, Franța a început să colonizeze Vietnamul și,drept urmare, o varietate de ingrediente și metode culinare franceze au fost introduse în bucătăria locală. Printre acestea se numără pâinea de tip baguette, care a fost adusă de către francezi și a devenit rapid populară printre vietnamezi.
Banh Mi este rezultatul acestui mix culinar franco-vietnamez. Și e, de fapt, o baghetă umplută cu ingrediente tradiționale vietnameze. Se folosește carne de porc sau pui la grătar, paté de ficat de pui, castraveți, morcovi murați, ardei iute și coriandru. Toate aceste ingrediente sunt amestecate într-un sandviș crocant și delicios, care reprezintă o combinație perfectă de gusturi și texturi.
Unde? Toàn’s e un restaurant cu specific vietnamez și a devenit popular în București mai ales pentru acest preparat. Îl găsești în varianta cu carne de vită sau de porc, alături de lemongrass, condimente Vietnameze și murături în stil Vietnamez. Îi găsești pe Magheru, în Floreasca, dar și prin alte locații (au mai multe).
Cubano
@ Senviș
Cubano este un sandviș tradițional cubanez (evident!), care a devenit popular în special în secolul al XIX-lea în comunitatea cubaneză Key West din Florida. Deși originea sa exactă e încă subiect de dezbatere, se crede că acesta a fost creat de către imigranții cubanezi și spanioli din regiunea Havana. Inițial, sandvișul era o masă populară pentru muncitorii din zona portuară, dar a devenit treptat o mâncare de stradă foarte apreciată. În anii 1960, odată cu exodul cubanezilor către Statele Unite, sandvișul cubano a devenit popular în special în Miami și în alte zone cu comunități puternice de imigranți cubanezi.
Sandvișul Cubano este format din două felii de pâine franțuzească, unt sau ulei, șuncă afumată, carne de porc afumată, brânză elvețiană, castraveți murați și muștar. În unele rețete se adaugă și salam, ardei iute sau alte ingrediente.
Unde? Dacă nu ai încercat până acum mâncarea de la Senviș, acum ai motiv. Un loc micuț, cu mâncare stradală grozavă și cafea bună, prăjită chiar de ei! Au o mulțime de variante de „senvișuri” gustoase, inclusiv unul cu burrata, foarte bun, sau cu prosciutto crudo, ori Sabich. Îi găsești aproape de Cișmigiu (pe str. Popa Tatu 22) sau în Floreasca (pe Banul Antonache 59).
Smørrebrød
@ Frudisiac
Smørrebrød este o altă variantă din seria de sandvișuri celebre. De data aceasta, tradițional danez, popular în întreaga Scandinavie. Mai exact, este o felie de pâine neagră (de regulă), unsă cu unt și acoperită cu o varietate de ingrediente. Poate fi orice, de la brânză, la carne, pește, legume și diverse sosuri. Aceste ingrediente sunt aranjate într-un mod artistic, pentru a creea o prezentare frumoasă și atrăgătoare.
Istoria smørrebrød-ului datează de la începutul secolului al XIX-lea, când a început să devină popular în clasele de mijloc din Danemarca. Inițial, smørrebrød era servit că o gustare ușoară între mese sau ca o opțiune de luat la pachet pentru muncitori. Cu timpul, acest sandviș a devenit din ce în ce mai cunoscut și a început să fie servit și în restaurante. Smørrebrød-ul a devenit rapid un simbol al bucătăriei daneze.
Unde? La Frudisiac au propriile variante de Smorrebrod. De exemplu, Burrata-toast, cu humus de mazăre, burrata, roșii și muguri de pin. Sau Egg-vocado – avocado zdrobit, ou poșat, rucola și roșii confiate. Toate sunt bune! Îi găsești în Piața Dorobanți.
Sabich
@ Smith Eatery
Sandvișul Sabich este tradițional israelian. A fost creat în orașul Tel Aviv în anii 1960, ca o alternativă la shawarma. Și poartă numele inventatorului său, Sabich Tsvi Halabi, care era un imigrant evreu din Irak.
Sabich este o lipie umplută cu ou fiert tăiat felii, cartofi prăjiți, vinete coapte, castravete, roșii, pătrunjel și sosuri cum ar fi tahini și amba, un sos din mango fermentat. De-a lungul anilor, sandvișul a devenit un aliment de bază al bucătăriei israeliene și a câștigat popularitate peste tot în lume. Astăzi, rețetele au fost adaptate pentru a satisface gusturile diferitelor culturi.
Unde? Recomandarea noastră e să mergi și să-l încerci la Smith Eatery, în Cotroceni (pe str. Doctor Carol Davila 39). Ei zic că sandvișul ăsta ar fi vărul „cool” al falafelului: cu vânătă crocantă, hummus de casă, salată israeliană, ou fiert marinat în soia, tahina și sos de mango irakian. Un sandviș vegetarian pe cinste!
Bulgogi
@ Smith Eatery
Și tot de la Smith Eatery mai avem o recomandare. De data asta cu „aromă” coreeană. Bulgogi e un sandwich coreean tradițional, care își are originea tocmai hăt, pe timpul dinastiei Joseon (1392-1910). Bul înseamnă „foc”, iar gogi înseamnă „carne”. Te-ai prins unde duce asta, nu? Carnea (de vită) e tăiată în fâșii subțiri și marinată în sos de soia, usturoi și susan. Apoi e făcută la grătar.
Inițial, bulgogi era servit ca un fel de mâncare principal la mesele de sărbătoare în Coreea. Dar pentru că era așa apreciat, și-a făsit locul și în sandviș. Carnea (care nu e musai de vită, ci poate fi și de porc), este pregătită în stilul bulgogi și așezată între două felii de pâine prăjită. La care se adaugă salată, ardei iute și sosuri (cum ar fi sos de usturoi sau de arahide). Are un gust unic și merită să-l descoperi.
Varianta celor de la Smith Eatery e cu antricot de vită dry aged, sos coreean cu pere asiatice, salată de ceapă cu fulgi de ardei iute ochugaru, ridichi murate cu șofran și turmeric și maioneză kimchi. Yummy-yummy!
Ei, ce zici? Așa-i că ți-am atras atenția cu ale noastre sandvișuri celebre? Pe unele probabil că le-ai încercat deja, altele așteaptă să fie descoperite! Și nu știu dacă e chiar așa cum spunea James Beard (celebrul autor gastronomic), că „sandvișul este regele prânzului”… Dar cred că nu e nici departe de adevăr. Cert e că e o masă de prânz gustoasă, rapidă și, după cum s-a dovedit, poate fi și deosebită!
Iar dacă vrei și alte sugestii, găsești mai multe în articolul nostru cu 20+ locuri la care să te oprești pentru un sandviș bun în București.