Dacă știi deja că berea nu se rezumă la clasicul pilsner industrial și ești un fan al berilor artizanale brasate în loturi mici, trebuie să-ți planifici o excursie în locul de unde a început totul – Belgia. Indiferent în ce oraș mergi, vei vedea că berea belgiană este „big biznis” pentru orice localnic. „În Italia, a fi gondolier este o tradiție de familie. În Belgia trebuie să faci bere.” Aceasta este motto-ul Belgian Family Brewers, o asociație non-profit care reprezintă micii producători de bere belgieni.
Istoria producției de bere a Belgiei datează de mai bine de un mileniu și este strâns legată de viața monahală. Estimările oficiale sugerează că la finalul anului 2022 existau peste 380 de berării în țara de mărimea unei halbe. Puțin, în comparație cu cele peste 3.500 înregistrate în urmă cu 100 de ani. Cu o așa tradiție, nu-i de mirare că cele mai apreciate beri belgiene se bucură de aceeași reverență ca cele mai bune vinuri. Belgia este faimoasă în întreaga lume a berii ca fiind locul de unde a plecat toată treaba cu varietatea infinită a aromelor din această băutură.
Când și de ce au început călugării belgieni să producă bere
În perioada medievală, apa potabilă era un lux în ținuturile mlăștinoase din Belgia și Olanda. Drept urmare, berea și vinul erau parte importantă a dietei de zi cu zi fiind, în fapt, mai sănătoase decât apa. Fără să știe că bacteriile din apă erau omorâte prin fierberea apei alături de celelalte ingrediente necesare producerii berii, călugării cistercieni – credincioși dedicați carității – fabricau o bere de proastă calitate. Una cu puțin alcool, oferită săracilor, numită „bere de caritate”. Astfel, în anul 820 este consemnată prima berărie monahală din această zonă.
Tot meritul unui călugăr belgian este și folosirea hameiul ca ingredient pentru o bere. În 822 este consemnată prima rețetă care include și acest ingredient. Totodată, este o rețetă de bere foarte apropiată de cele folosite și în zilele noastre. Datorită antioxidanților puternici, hameiul crește durata de valabilitate a berii, împiedicând-o să se deterioreze. De asemenea, hameiul conferă amăreală, dulceață și savoare băuturii.
Așa a început o tradiție care încă este respectată de multe mănăstiri din Belgia, cu continuitate până în zilele noastre. Și dacă tot avem atâtea curse directe către Bruxelles, cu prețuri foarte bune, de ce să nu fie ăsta următorul tău city-break?
6 locuri unde să mergi să bei bere dacă vizitezi Belgia
– Bruxelles –
Delirium Cafe
Cel mai bun loc să începi acest periplu bahico-culural trebuie să fie Delirium Cafe. Este situat chiar în centrul vechi al Bruxelles-ului, pe străduțele pietonale, și este locul perfect să-ți faci intrarea în atmosfera acestui oraș extatic. Nu-i nevoie de o ședere lungă aici – cu excepția cazului în care ești însoțit de un echipaj zbuciumat. Deși nu provoacă neapărat psihoză, amestecul agitat de localnici și turiști care se luptă pentru un loc în fața barului, într-un vacarm de nedescris, poate fi amețitor. Au un meniu cât o carte… La propriu! Asta pentru că au listate nu mai puțin de 3.162 beri. Evident, poți comanda și o Timișoreana. Însă noi te sfătuim să comanzi ceva de pe lista berilor on tap (la draft) de la unul dintre barurile „catedralei” și să te lași surprins.
Atenție: trebuie să te miști repede în fața barului! Asta pentru că atenția barmanilor de aici este extrem de prețioasă, iar competiția pentru ea este acerbă. Satisfacția de a „câștiga” fiecare pahar, corpul tău parțial blocat într-un melanj de studenți, turiști și localnici amețiți, decorul hiper-saturat de beri și elefanții roz de pretutindeni vor fi un bun punct de plecare pentru a înțelege relația acestei țări cu berea. Există mai multe locații Delirium Village, dar locul acesta de pe un pasaj pietruit, micuț și înghesuit, îl face și mai interesant.
Îl găsești pe Impasse de la Fidélité 4, 1000 Bruxelles
BrewDog Bruxelles
Vrei un loc mai modern, cu aer internațional, unde să te conectezi cu cele mai năstrușnice beri? Maeștrii craft beer-ului din Scoția, BrewDog, au un spațiu uriaș și elegant, la doar câțiva pași de gara Bruxelles Central (lângă Grand Place). Aici este la fel de probabil să vezi localnici eleganți, corporatiști fugiți în pauza de masă, nomad laptopers, hipsteri și turiști discutând discuții despre craft beer.
BrewDog nu are nevoie de prezentare pentru niciun băutor de bere artizanală. Ei au fost în prima linie a revoluției berii artizanale din Europa, provocându-i constant pe băieții mari precum AvInBev și Heineken să-i urmeze în unele bune-practici, iar pe mulți consumatori să aprecieze și să înțeleagă ce este un produs artizanal cu adevărat bun. Cu 40 de beri la tap și o listă de preparate locale și finger food, BrewDog Bruxelles este un loc modern și relaxat. Numai bun să-ți dai seama care să fie următoarea ta mișcare.
Îl găsești la adresa Putterie 20, 1000 Bruxelles
Brasserie Cantillon
Și dacă tot ți-ai „încălzit” palatul, acum e momentul să ajungi până în cartierul Anderlecht. La o aruncătură de băț de Cartierul European, vei găsi probabil cea mai adorată fabrică de bere din lume. Brasserie Cantillon este un punct de pelerinaj pentru pasionații de bere din întreaga lume. Ei sunt responsabili pentru producția multora dintre cele mai apreciate lambic, gueuze, faro și kriek de oriunde din lume. Pe site-urile de specialitate, geuzurile și lambicurile lor sunt votate constant drept cele mai bune beri din lume. Afacerea de familie este literalmente un muzeu al Gueuze-ului, unde familia Van Roy-Cantillon încă folosește același echipament pe care străbunicii lor l-au folosit încă din 1900.
Îi veți găsi oricând acolo pe cei doi membri ai familiei care conduc în prezent afacerea – tată și fiică. Fă-ți o favoare și plătește un tur ghidat al muzeului și berăriei. Zidurile sale de lemn, echipamentele de brasaj din cupru, rândurile nesfârșite de butoaie adormite și sticlele pline uitate la maturat îți vor oferi un sentiment copleșitor. În lumea berii, există Cantillon și mai există restul. Nu-s vorbe mari, este purul adevăr!
Adresa lor este: Rue Gheude 56, 1070 Anderlecht
– Poperinge –
Saint Sixtus Abbey
Poperinge este capitala belgiană a hameiului, datorită câmpurilor nemărginite de bolte încărcate cu diferite tipuri de hamei. Aici are loc anual Parada Hameiului și tot aici se află Saint Sixtus Abbey, mănăstirea producătoare a faimoasei beri Westvleteren. Lucrurile sunt atât de bine înrădăcinate în acest loc încât berea poate fi cumpărată doar de aici. Și doar cu o rezervare telefonică prin care îi comunici călugărului (de la capătul unui telefon fix, disponibil doar două ore pe zi) când și cu ce mașină vei veni să ridici comanda. Comandă care nu poate fi mai mare de o ladă, indiferent de circumstanțe. Alternativa? O poți savura la barul lor.
Adresa lor este Donkerstraat 12, 8640 Vleteren
Saint Bernardus
Că tot am ajuns prin zona asta, în Watou (un sat de la granița peisajului franco-flamand), trebuie să mergi la berăria Saint Bernardus. Pe lângă suita ireproșabilă de beri mănăstirești, aceste locuri te vor uimi prin liniștea și tihna în care sunt cufundate. Poți opta și pentru un tur al mănăstirii. Iar aici poți avea parte de unul dintre cele mai pitorești prânzuri pe care le poate oferi Belgia. Deci chiar nu-i de ratat.
Struise Brouwers
Una dintre cele mai apreciate berării din lume, De Struise Brouwers sunt belgienii care combină cel mai cu succes moștenirea culturală cu ambițiile creative ale prezentului într-ale berăritului. Berile lor brutale sunt brasate în loturi extrem de mici. Drept urmare, orice vizită în berărie (care funcționează într-o veche școală), va fi un dar pentru orice pasionat de bere. Mai ales dacă pe tap list este unul dintre faimoasele lor Pannepot Vintage. Care, by the way, se prea poate să fie turnat chiar de fondatorul berăriei, Carlo Grootaert, care trage constant de robinete.
Trebuie doar să ajungi la Kasteelstraat 50, 8640, Oostvleteren
Până ajungi în Belgia, poate vrei să vezi și care credem noi că sunt cele mai bune beri artizanale românești, sau cum poți asocia berea artizanală cu mâncarea din farfurie.