Pentru mine, cele mai interesante lucruri de descoperit când călătoresc undeva sunt preparatele locale, dar și restaurantele care au ceva deosebit. Hai să pornim împreună la o vânătoare pentru gurmanzi și să-ți spun unde (și ce) să mănânci în Praga. E de ținut minte pentru următoarea vizită!
De câte ori vizitez o destinație nouă, mă simt obligată să-mi notez cele mai bune mâncăruri noi pe care le-am descoperit în timpul călătoriei. Dacă ești gurmand și îți amintești de locuri pe care le-ai vizitat prin prisma gusturilor descoperite, ar trebui să-ți faci și tu o hartă a gusturilor noi.
Azi, îți vorbesc despre Praga.
Un fel de short-list cu ce să mănânci în Praga (și unde)
Ar fi multe de spus despre ce să mănânci în Praga… multe mâncăruri delicioase care te așteaptă să le descoperi. Uimitorul oraș este presărat cu nenumărate locuri de unde poți lua ceva de mâncare și restaurante pe care nu ar trebui să le ratezi în timpul vizitei tale. Dar poate cel mai important lucru de știut este că prețul mâncării este atât de OK, că poți avea un adevărat festin în fără să fii nevoit să-ți vinzi un rinichi.
Iată un short-list al mâncărurilor care trebuie musai încercate și al locurilor pe care te invit să nu le ratezi:
- Mâncare stradală: Trdelnik din Trdlo;
- Cel mai bun restaurant din Praga – Lokál: spumă de bere, brânză prăjită, gulașul cehesc, Svickova;
- Cel mai bun raport calitate/preț – restaurantul V Cípu: gulaș în pâine, ciolan de porc, pulpă prăjită de rață;
- Piața fermierilor: berea locală și cârnații.
Praga este un paradis pentru gastronomii, dar dacă vrei să găsești cele mai autentice locuri, ai nevoie de un ghid local. Pentru a descoperi aceste locuri ascunse și pentru a afla tot ce trebuie despre cultura lor gastronomică, ai putea opta pentru un tur gastronomic. Găsești detalii aici!
TRDELNIK @TRDLO
Trdelnik este ceea ce poate știi deja sub denumirea de kurtos kalacs. Sigur l-ai mai întâlnit prin târgurile din România! Este un desert făcut din aluat cu drojdie, înfășurat în jurul unui fus de lemn numit „trdlo“ și gătit la flacără prin rotire continuă până când capătă o culoare aurie, perfectă, de la zahărul caramelizat cu care este acoperit. Chiar dacă ai mai mâncat, îți recomand să-l încerci și în Praga. Îl găsești aproape la orice colț de stradă.
Însă pentru cel mai bun Trdelnik din Praga, du-te la Trdlo, pe care-l vei vedea imediat pe stânga după ce treci Podul Carol din orașul vechi. O să descoperi că ei au ridicat kurtos kalacs la rang de rege! Și o să poți alege dintr-o mare varietate de topping-uri – înghețată, Nutella, fructe, frișcă – sau toate la un loc, dacă nu te poți hotărî.
LOKÁL U BÍLÉ KUŽELK
Una dintre cele mai bune mese din timpul vizitei mele la Praga a fost prânzul în Lokál. Restaurantul este cel mai bun loc pentru a încerca mâncarea clasică din Praga. Face parte dintr-un lanț de gastro-pub-uri elegante, care se mândrește cu 5 locații în capitala Cehiei. Mereu e plin de lume la ei și trebuie să aștepți afară câteva zeci de minute bune dacă nu ai rezervare.
Rezervă-ți o masă la Lokál U Bílé kuželky după ce vizitezi Castelul Praga, după-amiaza târziu. Am gustat din meniul restaurantului biftec tartar, brânză prăjită, cârnați umpluți cu organe, pâine unsă cu untură, peste care era presărată șuncă rasă și hrean. Un deliciu! Mi-am amintit de copilărie, de pita unsă cu care alergam în mână pe ulițe când ne jucam prinselea pe cățărate.
Ce e musai să încerci la ei:
Spuma berii de la Lokál – de neratat!
Să nu cumva să pleci de aici cu burta plină numa’ cu mâncare! Dacă faci asta, ratezi o minune locală – berea de aici! O fac in house și este servită rece și proaspătă imediat ce o scot din butoi. Dar nu-i numai atât! Berea servită cu diferite niveluri de spumă este o treabă de tradiție în cultura cehilor. Am încercat berea cu spumă pentru că, îți dai seama, eram curioși. A fost o experiență răcoritoare și distractivă! Ne-a plăcut cel mai mult berea servită cu spuma de jumătate de halbă, cine ar fi zis… Musai încearcă și asta cât ești pe acolo!
Brânza prăjită
Caldă, crocantă, topită la interior (fără să curgă), brânza prăjită este unul dintre preparatele populare pe care trebuie să le mănânci în Praga. Și un must dacă ajungi în Lokál. Trecută prin făină, ou și pesmet și prăjită în ulei. O să zici „ce mare scofală, dom’le?“. Dar eu zic să taci și să-nghiți. Brânza Edam, de origine olandeză, este cea mai consumată brânză din Cehia.
Gulașul de la Lokál
Gulașul de vită de la Lokál a fost fantastic. Carne fragedă delicioasă, într-un sos aromat ce mirosea a chimen, acoperit cu găluște grele de pâine. Acum, sincer, gulașul a avut gust bun, dar găluștele nu au fost pe placul meu. Probabil, fiind obișnuită cu găluștile din griș, textura mi-a dat cu error. Practic, erau o pâine albă spongioasă, care, după părerea mea, nu prea mergea cu gulașul acela bun.
Svickova
Următoarea în comanda noastră a fost Svickova – mușchiul de vită în sos de smântână. Considerată regina mâncărurilor pe bază de sos tradițional cehesc, friptura de vită se potrivea perfect cu sosul de smântână foarte aromat. Deși aș vota pentru gulaș în defavoarea svickovei, eu zic să încerci pentru că este un preparat tradițional. Și-apoi vezi tu dacă-l treci pe short-list-ul tău de călătorii culinare.
V CÍPU – restaurantul cu cel mai bun raport calitate/preț
Un alt restaurant care merită amintit (și vizitat) pentru cea mai bună mâncare tradițională din Praga este restaurantul V CÍPU. Acest pub-restaurant cehesc servește mâncăruri tradiționale la prețuri rezonabile. Îl găsești în apropiere de piața centrală a orașului vechi. Ajungi la el fie printr-un mic pasaj, fie printr-o străduță îngustă care se deschide în vechea piață.
La V Cípu este mereu aglomerat, e multă lume, se glumește, se spun povești în picioare cu halba de bere în mână. Este un restaurant tipic, cu tavan boltit, care își întinde mesele la parter și subsol. Meniul este variat și oferă mâncăruri cehești precum gulaș și șnițel, dar și paste, pește și salate.
Ce e musai să încerci la ei:
Gulașul în pâine
Se prea poate să-l mai fi servit și în călătoriile prin Ardeal, însă nu te lăsa păcălit de asta. Dintre toată mâncare comandată de la acest restaurant, cel mai mult mi-a plăcut gustul gulașului în pâine. Porția e imensă – deși mi-am făcut grijă că, fiind pus în pâine, va fi mai mică… Dar nu l-am putut termina. Iar gustul, o nebunie!
Ciolanul de porc
Apoi, minunatul ciolan de porc a fost o altă descoperire genială! Era acoperit de un șorici crocant, aș zice nițel dulce. Senzațional, și suculent, fraged în interior. Deși s-ar putea să fie puțin gras, cui nu-i place așa ceva?
Pulpa de rață de la V Cípu
N-am putut pleca de la masă până n-am încercat și pulpa lor de rață, prăjită și acompaniată de varză roșie călită și deja cunoscutele lor găluști din pâine. Știi ce, ori mă obișnuisem deja cu ele, ori în preparatul ăsta mergea unse. Să fiu sinceră nu știu răspunsul și nu-mi aduc aminte nici când s-a născut întrebarea în capul meu. M-am trezit doar că mă lingeam pe degete, încercând să-mi amintesc ce am mâncat ca să-mi notez senzațiile pentru short-list.
Porții uriașe, gusturi excelente, prețuri mai mult decât decente, plus o atmosferă de pub bine așezat, primitor și clienți veseli – așa aș descrie pe scurt cel mai bun restaurant din Praga.
PIAȚA FERMIERILOR DIN PRAGA
Dacă ești în căutarea unei atmosfere tipic locale, cu mâncare stradală autentică și tradițională, atunci piața fermierilor din Praga este locul pe care îl cauți! Aici poți mânca exact ca un localnic. Și ca să simți autenticitatea, nu rata cârnații și berea locală. Locul este perfect pentru o gustare între vizitele la obiectivele turistice sau pentru o pauză de bere ca să te răcorești.
Sunt multe astfel de piețe în Praga, unde producătorii locali de mâncare și bere vin să-și vândă produsele. Eu am ales Piața Wenceslas, cea mai frecventată, cunoscută și animată dintre toate. Muzeul Național de pe una din laturile pieței este un punct de reper. Nenumărate magazine și taraba cu produse la vânzare se întind în întreaga piață, care se termină la Na Příkopě, cea mai faimoasă stradă cu magazine. Găsești mâncare tradițională, îmbrăcăminte lucrată manual, jucării și produse locale.
Ce e musai să mănânci la Praga:
Cârnații din piețele agroalimentare
Am fost surprinsă de cât de mulți oameni se bucură să petreacă timp în piețele agroalimentare din Praga. La tot pasul vei întâlni tonete unde se vând cârnați proaspăt copți. Cârnați de toate felurile… cârnați polonezi, cârnăciori mai mici, cârnați roșii, sau albii bavarezi. Se servesc la chiflă și sunt senzaționali! Și îți poți alege tu ce vrei lângă e – de la ketchup sau muștar, varză murată sau hrean. Întreabă pe oricine a fost acolo ce să mănânci la Praga și pun pariu că toți îți vor spune de acești cârnați!
Iar ca băutură, ia-ți berea locală și obții una dintre cele mai ieftine mese de luat în Praga, fără a face rabat de la calitate. Iată câteva dintre berile locale tradiționale din Praga: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Kozel și Staropramen.
SFAF: Dacă te prinde sâmbăta dimineața în Praga, du-te în Piața Naplavka. Mai ales dacă locuiești pe perioada vacanței în Praga în vreo vilă cu posibilitate de a-ți găti. Este cea mai populară piață de fermieri din Praga, și se întinde de-a lungul râului Vltara. Găsești aici cele mai proaspete produse aduse de către producătorii locali – bere, vin, brânză, șuncă. Dar poți să te oprești și pentru o masă în toată regula, de la sandvișuri, cârnați, la tot felul de preparate locale.
Top 3 lucruri de făcut în Praga (tot pentru gurmanzi)
Dacă nu ești genul care să mergi doar pentru mâncare, descoperire de gusturi noi, senzații culinare, dar te-am convins noi acum, îți las o listă scurtă pe care să o dezvolți tu așa cum îți place:
- Ia Praga la pas, apoi rezervă-ți plăcerea unei croaziere cu barca și asezonează totul cu un prânz tipic cehesc (2 zile);
- achiziționează un tur complet, cu prânz inclus și croazieră pe Vltava (1 zi);
- cină pe barcă într-o croazieră romantică (3 ore).
Vrei să descoperi și alte destinații culinare? Dacă am stabilit ce să mănânci în Praga, hai să dăm o tură și pe la Lisabona sau Barcelona.