Napoleon a spus odată: „Dacă lumea ar fi o țară, Istanbul ar fi capitala!“. Lucru care poate fi ușor explicat prin locația unică a orașului întins pe cele două continente, Asia și Europa. Dar explicația asta ar fi superficială… Treaba e că Istanbulul trebuie simțit. Adânc în interiorul lui conține o substanță care te cucerește și te obligă să-i iubești esența. Parcurge acest scurt ghid de călătorie, descoperă ce e de văzut și… de mâncat la Istanbul și lasă-te sedus de acest oraș.
Vechi, misterios și plin de surprize. Acestea vor fi primele tale impresii când vei vizita Istanbul, orașul turcesc întins pe două continente. Considerat inima Turciei cu peste 2.600 de ani de istorie, are multe atracții turistice, atât în centrul istoric, cât și în zonele periferice dar și în cele învecinate. Zona istorică a orașului a fost recunoscută de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial. Datorită arhitecturii, culturii, tradițiilor, dar și mâncărurilor și stilului de viață și de negoț, Istanbulul atrage milioane de vizitatori an de an. Așadar, ce să faci și cum să planifici pentru prima dată o excursie la Istanbul?
Istanbul este cel mai mare oraș din Turcia. Cu o suprafață de 5.343 km² și o populație de peste 15 milioane de locuitori, Istanbulul se întinde de-a lungul ambelor maluri ale strâmtorii Bosfor care desparte Europa de Asia. Bosforul este o cale navigabilă, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara. Istanbul este, de asemenea, centrul economic, cultural și comercial al Turciei și capitala provinciei Istanbul.
Datorită locației strategice, în trecut Istanbulul a fost, pe rând, capitala multor imperii puternice – Imperiul Roman (330-395), Imperiul Bizantin (395-1204 și 1261-1453) și Imperiul Otoman (1453-1922). Astăzi, amprentele acestor imperii încă există în Istanbul, chiar dacă orașul nu mai este capitala Turciei (actualmente la Ankara). Rămâne, însă, cel mai mare oraș din țară și unul dintre cele mai turistice.
Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi la Istanbul
- În Istanbul locuiesc peste 13 milioane de oameni. Dintre aceștia, doar o treime trăiește în partea asiatică a orașului;
- Sistemul lor de metrou este al treilea cel mai vechi din lume, după Londra și New York;
- Este orașul cu cele mai multe moschee din Turcia – peste 3.000;
- Pentru a ajunge la Istanbul ai nevoie de pașaport;
- Nu cumpăra de pe aleile principale din Marele Bazar. Acolo chiriile sunt mai scumpe și asta se vede în prețuri;
- Dacă vrei să cumperi ceva, nu întreba cât costă, oferă-le direct cât vrei tu. Turcii adoră să negocieze, iar prețurile afișate sunt de două sau trei ori mai mari;
- Dacă nu știi unde să mănânci, nu alege restaurante din zonele turistice (Sultanahmet sau Taksim). Cu câteva excepții ale unor restaurante, în zonele turistice mâncarea nu are savoarea preparatelor autohtone și costă mult;
- Poți călători la Istanbul în orice perioadă a anului, dar ocolește luna octombrie, când este luna Ramadan a musulmanilor. Multe vor fi închise în luna octombrie, chiar și băncile și bancomatele.
Ce poți vedea într-un city break în Istanbaul (3-4 zile)
HAGIA SOFIA (Aya Sofia)
A fost cea mai mare biserică ortodoxă din lume timp de 1.000 de ani. După ce a fost invadată de Imperiul Otoman, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee. Pe zidurile interioare poți găsi cu ușurință resturi de picturi ortodoxe. Principalele atracții ale Hagia Sofia sunt cupolele sale maiestuoase și mozaicurile magnifice care îi uimesc chiar și pe cei mai mari arhitecți. În doar 6 ani (532-537), poporul turc a construit o lucrare arhitecturală remarcabilă a omenirii în stil bizantin.
Adresă: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih
Program: 9:00 – 17:00 (iarna) și 9:00 – 19:00 (vara)
MOSCHEEA ALBASTRĂ (Sultan Ahmet Camii)
Sultanahmet Camii a fost construit la începutul secolului al XVII-lea. Este cea mai frumoasă dintre moschei și este, de asemenea, un simbol al orașului. Numele de Moscheea Albastră vine de la cele 20.000 de plăci smălțuite albastre cu care este pavată moscheea, cu peste 50 de modele diferite de lalele. În interiorul Moscheii Albastre se află și mormântul sultanului Ahmed I.
Deși intrarea este liberă, moscheea are niște reguli stricte pentru a putea fi văzută. Astfel, înainte de a intra în moschee, va trebui să vă scoateți pantofii, iar femeile vor trebui să poarte batic. Musulmanii își spălă mâinile, picioarele și fața înainte, ca o dovadă de respect față de Allah.
Adresa: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih
Orar: 9:00 – 19:00
PALATUL TOPKAPI
Situat în cartierul Sultanahmet, Palatul Topkapi este un martorul istoriei agitate a Imperiului Otoman. Topkapi a fost recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial datorită importanței sale istorice, precum și frumuseții sale unice. Acest palat a fost construit în secolul al XV-lea și a servit drept reședință sultanilor timp de mai bine de 400 de ani în perioada cea mai prosperă a Imperiului Otoman (1465-1856).
Până la începutul secolului al XX-lea, guvernul turc a folosit Palatul Topkapi ca birou înainte de a-l transforma într-un muzeu. Nu doar că vei fi impresionat de dimensiunea palatului, dar vei avea și ocazia de a vede la artefacte istorice originale, precum armele sultanilor, colecții de ceasuri sau bijuterii prețioase din perioada otomană.
Înainte de a deveni un muzeu deschis vizitatorilor, palatul a fost reședința sultanului și a reginei, a concubinelor imperiale cu sute de case, cu moschei, cu zone de divertisment și cu zona de harem.
Adresă: Cankurtaran, 34122 Fatih
Orar: 10:00 – 16:00/marți – închis
PALATUL DOLMABAHCE
Considerat Versailles-ul Istanbului datorită arhitecturii sale magnifice, Dolmabahce te va impresiona de la prima vedere; și clădirea, și locația – pe malurile largile ale Bosforului care separă Istanbulul în Europa și Asia.
Dacă Palatul Topkapi arată străvechi, Palatul Dolmabahce este modern și elegant. Situat chiar lângă Bosfor, palatul este ca o bijuterie strălucitoare care împodobește orașul Istanbul. Grăbește-te să-l pui primul pe listă, deoarece palatul nu poate primi decât 5.000 de vizitatori pe zi. În interior nu sunt permise fotografiile, însă în grădinile minunate ale palatului, da, și te invit să-ți faci o fotografie superbă în grădina din spatele palatului, lângă minunata poartă albă, dantelată, cu vedere spre valurile albastre ale Bosforului.
Adresa: Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş
Orar: 9:00–16:00/luni, joi – închis
PODUL GALATA
Podul Galata este un pod istoric care traversează Golful Cornul de Aur și leagă orașul vechi, Sultanahmet, cu partea modernă, de nord, a Istanbulului. Nu are o arhitectură monumentală precum podul cu lanțuri din Budapesta sau Podul Turnului din Londra. Dar are o semnificație mai specială decât a acestora – este legătura dintre trecut și prezent, legătura dintre culturi. De-o parte a lui se înalță clădiri moderne și străzile sunt încadrate de clădiri din sticlă și betoane. Iar pe cealaltă parte, partea Sultanahmet, Istanbulul păstrează un aspect antic. Între cele două lumi, cele două culturi. Podul face legătura.
Dacă te vei plimba la pas pe pod, pe partea de sus (pe unde circulă și mașinile), vei întâlni zeci de pescari care își aruncă undițele direct de pe pod. Pescuiesc toată ziua și vând apoi restaurantelor peștii capturați. E un mod de viață aici, în Istanbul! Cu un etaj mai jos, sub șosea, tot pe pod, se întind unul lângă altul restaurantele și cafenelele.
TURNUL GALATA
Cândva cel mai înalt turn din Istanbul, Turnul Galata a fost finalizat în 1348. Astăzi este unul dintre punctele turistice importante din Istanbul. În trecut, turnul a fost distrus de două incendii majore în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, dar a fost restaurat pentru a primi vizitatori. Are o înălțime de 67 de metri, iar la ultimul etaj se află un restaurant și o cafea. Decorul perfect pentru o seară de neuitat în orașul de pe două continente. E impresionant!
Adresa: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu
Program: 9:00 – 20:30
STRÂMTOAREA BOSFOR
Este cel mai frumos loc pentru a prinde un asfințit – pe malurile Strâmtorii Bosfor. Cea mai îngustă strâmtoare din lume și granița naturală care desparte cele două continente. Și mai frumos e să admiri asfințitul dintr-un vaporaș care face croaziere de-a lungul Bosforului. Asta pentru a te bucura de întreaga priveliște pe care o poate oferi.
MARELE BAZAR
Marele Bazar din Istanbul este unul dintre cele mai mari și cele mai vechi bazaruri acoperite din lume. Se întinde pe nici mai mult nici mai puțin de 30.000 de metri pătrați, 61 de străzi acoperite și peste 4.000 de magazine. Situat în centrul Istanbulului, în apropierea Moscheii Albastre și a Bazilicii Sfânta Sofia, acest bazar fascinant atrage mii de turiști în fiecare an. O lume vibrantă și colorată, unde poți găsi cam tot ce ți-ai putea imagina… De la bijuterii și țesături, până la mirodenii și obiecte de artă, suveniruri și cadouri, haine și accesorii. Trebuie doar să ai răbdare „să te pierzi” printre aleile labirintice, să te lași învăluit de parfumurile exotice și de sunetele străzii pentru a explora bogăția culturală și istorică a Istanbulului.
Adresă: Beyazıt, 34126 Fatih
Program: 08:30 – 19:00 (Duminică e închis)
BAZILICA CISTERNĂ
Cunoscută sub diverse denumiri, precum Palatul Subteran sau Palatul Scufundat, Bazilica Cisternă este, de fapt, un fost depozit de apă subterană. Era prevăzut cu un sistem de filtrare care furniza apă potabilă pentru locuitorii din Istanbul. Vizitând acest loc te va impresiona mai ales vechimea sa. Vei simți că pășești într-o lume diferită, cu coloane create încă de vechii romani.
Cisterna Bazilica este o construcție subterană faimoasă (a apărut și în câteva filme). Pe vremuri, demult, demult, a fost un lac subteran. Apoi a fost lăsat în uitare câteva secole, iar în prezent a fost transformat în atracție turistică. Vei intra într-un întuneric gros, luminat din loc în loc, pentru a spori misterul (ca să atragă). Și vei putea admira cei 336 de stâlpi construiți de vechii romani. Râdem noi, râdem, dar locația este într-adevăr spectaculoasă. În special se remarcă un stâlp de piatră cu o statuie ce reprezintă capul Medusei, cu susul în jos (istoricii nu știu de ce a fost plasat astfel).
Adresa: Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3, 34110 Fatih
Orar: 9:00 – 17:30
TURNUL FECIOAREI
Dacă ai văzut vreodată cărți poștale sau tricouri cu Istanbul, sigur ți-a atras atenția un turn de vreo 30 de metri care stă singur-cuc în apele Bosforului. Ei bine, acesta este Turnul Fecioarei. Există multe legende țesute în jurul său, dar cea mai faimoasă este aceea care spune povestea unui tată bogat. Vrând să-și protejeze fiica iubită de pericole, acesta construiește un turn în mijlocul mării. În vremuri străvechi, era folosit ca sistem de veghe. Din turn vei putea admira peisajul liniștit al mării, dealurile și natura din jur. În zilele noastre, în turn există un restaurant.
Adresă: Salacak, 34668 Üsküdar
PIAȚA TAKSIM
Taksim este unul dintre cele mai atractive și animate cartiere din Istanbul. Spre deosebire de frumusețea atemporală a cartierului Sultanahmet, cartierul Taksim aduce suflul vieții moderne. Când se lasă noaptea, Taksim devine foarte aglomerat, presărat fiind de magazine și baruri. Pe strada pietonală Istiklal există și un tramvai istoric, de aproape o sută de ani, un simbol al orașului.
Adresă: Gümüşsuyu, Tak-ı Zafer Cd., 34435 Beyoğlu
MOSCHEEA ORTAKÖY
Moscheea Ortaköy este un simbol al cartierului cu același nume și este cunoscută drept „bijuteria” Bosforului. Buyuk Mecidiye Camii, așa cum mai este cunoscută această moschee, este construită chiar pe malul Bosforului, la poalele Podului Bosfor.
Printre cele peste 3.000 de moschei, Ortaköy este una dintre cele mai frumoase din Istanbul. Această moschee a fost construită între 1854 și 1856 din ordinul sultanului otoman Abdülmecid.
Adresa: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş
Program: 4:00 – 22:00
Unde și ce e de mâncat la Istanbul
Dacă ai terminat de vizitat, hai să vedem și ce e de mâncat la Istanbul. Situat pe două continente, orașul Istanbul te va ademeni cu multe preparate culinare unice, greu de găsit oriunde altundeva în lume. La o privire rapidă prin „meniul“ turcesc tradițional, am selectat pentru gurmanzi ce ar fi musai de mâncat la Istanbul. Doner kebab-ul, sandvișul cu pește, mielul înăbușit, baclavalele… sunt de doar câteva exemple. A, mi-am amintit, ar mai fi și înghețata turcească, dondurma. Câte ceva despre fiecare și unde le găsești în Istanbul.
DÖNER KEBAB
Nu poți să te gândești la Turcia fără să-ți vină pe limbă gustul dönner kebab-ului. Este un preparat tradițional turcesc, cu o istorie foarte lungă. Încă de pe vremea când Turcia era o țară de triburi nomade. Döner kebab este un sandviș ce conține carne prăjită (o modalitate de conservare a cărnii care, în felul acesta, putea să fie păstrată mai mult timp) și legume. În Turcia, döner kebab-ul este făcut cu carne de miel, vită și pui. Puiul marinat ar putea fi o alegere perfectă dacă guști pentru prima dată acest preparat. Carnea de vită ar putea avea un gust cu care nu ești obișnuit, din cauza condimentelor lor tradiționale, iar mielul s-ar putea să ți se pară prea aromat.
UNDE?
La Dönerci Şahin Usta, un loc al cărui nume este adesea menționat atunci când oamenii întreabă unde e de mâncat la Istanbul cel mai bun döner. Nu îți va fi greu să-l găsești dacă te ghidezi după mirosul mirodeniilor. Ori după agitația și forfota oamenilor care își desfășoară viața de zi cu zi în fiecare colț al Marelui Bazar. În apropiere de Marele Bazar se află și acest „restaurant“ modest. Dacă te aștepți să stai jos și să-și savurezi masa, te înșeli. Dacă crezi că vei putea alege dintr-un meniu, iar te înșeli. Poți pleca, însă Dönerci Şahin Usta este o destinație în sine când ajungi în Istanbul. Dacă tot ceea ce îți dorești este să mănânci cel mai bun döner kebab cu mâinile goale și să îl astâmperi cu o băutură răcoritoare, atunci ai găsit locul potrivit!
BALIK EKMEK – sandvișul cu pește de la podul Galata
Nu te lua după cei care s-au păcălit și au mâncat sandvișul cu pește fix sub Podul Galata sau în stațiile de vaporașe. Cel mai bun sandviș cu pește, deloc fad, dulce-acrișor, preparat cu pește proaspăt scos din Bosfor, roșii, salată verde, ardei iute și o marinată care conține sos de rodie se găsește la 2 pași distanță de pod. În spatele pieței de pește. Aici am scris despre asta, așa că nu rata ocazia!
MIEL ÎNĂBUȘIT
Mielul este un ingredient familiar în mâncărurile turcești. Sunt multe preparate în care este ingredientul vedetă, printre care și acest miel înăbușit care nu poate fi ignorat. Și e musai de mâncat la Istanbul!
După ce a fost bine înăbușit cu condimente, mielul se pune într-un vas de ceramică. După aceea, chelnerul aprinde focul și începe să execute niște mișcări ale unui dans. Apoi taie cu o sabie gura închisă a vasului de ceramică și pune mielul în farfurie ca să te bucuri de el.
UNDE?
Restaurantul Divella Bistro din Istanbul este o vizită obligatorie pentru oricine caută o experiență culinară unică și delicioasă, tradițional turcească. Aici vei putea alege din meniu, poți sta la masă, restaurantul are și câteva mese afară, pe o terasă drăguță.
BACLAVA TURCEASCĂ
Baclavaua este un desert făcut din aluat foietaj, umplut cu nuci mărunțite și îndulcit cu sirop sau miere. Acest desert a fost unul dintre cele mai faimoase și mai populare produse de patiserie dulci din bucătăria otomană.
UNDE?
Deși nu are cotații bune pe Google, mergeți cu încredere la Güloğlu Baklava Börek Salonu. Se află în apropiere de Corlulu Ali Pasa Medresesi. Cofetăria oferă o baclava gustoasă, motiv pentru care intră în lista noastră de „ce e de mâncat la Istanbul”. Cafeaua e, de asemenea, grozavă. Și, împreună cu ceaiul delicios, sunt printre cele mai populare băuturi la Güloğlu Baklava.
LAHMACUN
Un fel de pizza în stil turcesc, lahmacun-ul este cunoscut drept mâncare de stradă. Se găsește peste tot, așa că puteți cumpăra pentru a o încerca. O lipie se unge cu carne de miel tocată și asezonată cu condimente – chili tocat, coriandru – peste care se stropește cu puțină zeamă de lămâie pentru a spori aroma. Apoi se rulează, și se savurează.
UNDE?
În Öz Kilis Kebab ve Lahmacun Salonu, există două feluri de lahmacun: unul cu ceapă și celălalt cu usturoi, pentru cei mai curajoși. Înainte de a gusta unul dintre cele mai bune lahmacun din Istanbul, te sfătuiesc să încerci și Supa Șiveydiz, una dintre specialitățile locului, musai d emâncat la Istanbul. Este făcută cu ceapă proaspătă, usturoi proaspăt, iaurt strecurat, năut și miel și este o mare delicatesă locală! Alături de lahmacun, îți recomand să bei ayran spumos (băutură cu iaurt sărat) servit într-un pahar de cupru. Situat în Fatih, partea europeană a Istanbulului, restaurantul este ușor de accesat și are prețuri rezonabile.
MIDYE DOLMA
Un preparat faimos care este, de fapt, cu scoici umplute cu orez picant (conține adesea usturoi, scorțișoară, piper, coacăze) fiert în vin fără alcool. Este o mâncare stradală, dar dacă ai temeri legate de igienă (mai ales la fructe de mare), încearcă-le în restaurante. Sunt ridicol de delicioase! În localurile care oferă acest preparat, se servesc ca aperitiv și vor tot veni până când vei spune tu stop. Abia apoi, chelnerul va număra numărul de scoici mâncate pentru a-ți da nota de plată.
UNDE?
Un astfel de restaurant precum cele despre care vorbeam este Șampiyon Kokoreç. Au mai multe locații în Turcia și sunt renumiți, de fapt, pentru kokoreç (intestine de miel la grătar). Ce zici, riști și asta?
CIG KOFTE (chiftele crude)
Cig kofte este unul dintre cele mai bune preparate din carne crudă din lume, cu un gust foarte picant. Acest fel de mâncare cu carne crudă este adesea servit cu lipie, salată, ulei de semințe de rodie și sos picant.
UNDE?
Poate că de vină este istoria de 104 ani, dar restaurantul Develi chiar știe cum să te primească. Ei preferă tocarea manuală a cărnii în loc să folosească mașini, pentru a păstra suculența cărnii. Și mai cred cu tărie că fiecare fel de mâncare trebuie savurat în tihnă. Poate de aceea chiftelele lor crude sunt atât de frumos prezentate și oferite.
SIMIT (covrig turcesc cu susan)
Acesta este un covrig tradițional turcesc, savurat de localnici la micul dejun. Se face un fel de pâine moale în forma de inel, se presară deasupra cu susan alb și apoi se coace. Îl poți cumpăra de la vânzătorii ambulanți de mâncare sau din patiserii. Merge foarte bine lângă un pahar de ceai turcesc. Și câteva măsline negre.
Așa arată lista scurtă cu ce ar fi de mâncat la Istanbul. Dacă vrei să descoperi și alte bunătăți tradiționale turcești, aruncă un ochi și pe articolul de aici. Și dacă ți-am stârnit pofta de călătorii, ce zici de o altă destinație la Mediterană, la fel de ofertantă: Barcelona!