Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
  • TIPS & TRICKS

Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 1 martie, 2023
  • Data modificare : 8 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Pastele au cucerit toate popoarele și toate vârstele, fiind consumate frecvent și cu plăcere în aproape orice casă de pe planetă. Dar marii artizani ai preparării lor rămân italienii, care se pot lăuda cu nu mai puțin de 500 de tipuri de paste. Și tot ei știu foarte bine că, în funcție de ce prepari și ce sos folosești, trebuie ales și „modelul” potrivit.

diferite dipuri de paste cu diferite forme și texturi
Foto 8photo on freepick

Desigur, în magazinele noastre nu le vom găsi pe toate. Asta pentru că, probabil, noi ne-am rezumat la câteva tipuri cum ar fi Spaghetti, Penne, Fusilli și Farfalle. Iar piața s-a adaptat preferințelor consumatorilor. Bine, am mai putea adăuga și „tradiționalele” noastre macaroane, fideaua și tăiețeii… Pe care le și asociem în mod clar anumitor preparate: macaroanele – cu brânză sau sos de roșii, iar fideaua și taiețeii – în supe, ciorbe sau… cu lapte.

Ei bine, italienii au astfel de reguli pentru toate tipurile de paste, pentru ei fiind importantă forma acestora când e vorba de asocierea cu anumite tipuri de sosuri. Și o să dezvăluim aici o parte dintre aceste secrete ale lor.

Spune-mi ce gătești, să-ți spun ce tipuri de paste să folosești

De ce aceste „reguli” dacă nu există diferențe în ceea ce privește compoziția pastelor? Ei bine, mărimea, forma și grosimea contează! Contează mărimea pastei dar și a golului din interior (la sortimentele de acest tip) și mai contează și curburile pastelor. Contează pentru că, având caracteristicile cerute, sosurile le vor „îmbrățișa” mai bine. Inclusiv consistența sosului este importantă în alegerea tipului de paste ce vor fi pregătite.

Paste Carbonara

Delicioasele paste cu sos alb, din pancetta, ouă (da, da, pastele Carbonara originale se prepară cu ouă!), Parmigiano-Reggiano cu nuci, o tușă de usturoi și o boare de piper negru, se prepară în mod clasic cu spaghetti. Însă există și… derogări de la regulă.

Forme de paste recomandate: Fusilli, Orecchiette, Spaghetti, Spaghetti alla Chitarra.

mai multe tipuri de paste dispuse pe o tablă cu denumirile fiecăreia

Pentru sosuri de carne

Sosurile de și cu carne (de vită sau chiar pui) sunt consistente, aromate și mai ales sățioase. Dar în același timp rapid de preparat. Pot constitui o cină pe cinste, unde mai pui că sunt și pe placul copiilor.

Forme de paste recomandate: Cavatappi, Fusilli, Orecchiette, Rigatoni, Scoici / Conchiglie, Spaghetti alla Chitarra, Tortiglioni.

Pentru sosuri lejere de roșii

Un sos de roșii lejer, ușor, este acel sos preparat din roșii proaspete, care conține mai multă apă decât ulei, și are o aromă subtilă. Necesită folosirea unor paste delicate, de preferință lungi și subțiri. 

Forme de paste recomandate: Capellini, paste Ziti, Spaghetti, Spaghettini.

Pentru sosuri bogate de roșii

Sosurile bogate de roșii sunt sosuri obținute prin fierberea roșiilor până când sosul devine gros și concentrat. Acestea, de obicei, conțin mai mult ulei decât sosurile ușoare. Pentru ca acest sos să adere la paste, se vor folosi paste de formă tubulară.

Forme de paste recomandate: Bucatini, Cavatappi (macaroane spiralate), Gemelli (tot paste spiralate), Fusilli, Linguine, Paccheri, Rigatoni, Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici, Spaghetti, Tortiglioni.

un producător artizanal de paste modelează de taie paste tagliatelle

Pentru sosuri de smântână sau brânză

Sosurile cremoase „cer” paste puternice, în forme curbate, care să se poată „îmbrăca” în sos. Astfel, îi exploatăm întregul potențial, pentru o experiență culinară memorabilă.

Forme de paste recomandate: Cavatappi, Casarecce, Gemelli, Farfalle, Fettuccine, Linguine, Paccheri, Orecchiette, Penne Rigate, Penne Ziti, Radiatorre, Scoici, Spirale.

Pentru salate de paste

Salatele reci de paste nu prea au reguli, așa că fiecare poate fi cât de creativ îndrăznește să fie. Puteți să nici nu țineți cont de recomandările specialiștilor, dar dacă totuși vreți să le știți…

Forme de paste recomandate: Acini di Pepe (mici cât boabele de piper), Cavatappi, Macaroni, Farfalle, Fusilli, Orecchiette, Orzo, Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici.

Pentru sosuri de fructe de mare

Sosurile centrate pe fructe de mare (scoici, creveți etc) tind să aibă o textură mai ușoară și adesea pe bază de ulei. Astfel, sunt potrivite pastele subțiri și lungi, cu o textură netedă.

Forme de paste recomandate: Bucatini, Capellini, Fettuccine, Linguine, Mezzi Paccheri, Penne Ziti, Spaghetti subțiri.

Pentru sosuri de legume

Ciuperci, roșii, măsline, dovlecei, capere… Unele sosuri de legume sunt cremoase, iar altele sunt mai degrabă rezultatul unor legume sotate în ulei de măsline. Cu două variante de sos, este dificil să te oprești la un singur stil de paste. Așa că opțiunile sunt multiple.

Forme de paste recomandate: Casarecce, Cavatappi, Macaroni, Farfalle, Fettuccine, Fusilli, Linguine, Rigatoni, Orecchiette, Penne Rigate, Penne Ziti, Radiatorre, Rigatoni, Scoici, Spaghetti, Spirali, Spaghetti.

Pentru sosuri cu unt sau ulei

Unt sau ulei și savoare de usturoi, ce poate fi mai simplu și mai gustos?! Pentru acest preparat se potrivește aproape orice tip de paste tăiate. Dar dacă preferi formele mai… distractive, nimeni nu te oprește să folosești Farfalle sau Bucatini!

Forme de paste recomandate: Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici, Spaghetti, Capellini, Linguine.

Nu te speria dacă ți se pare că te pierzi în atâtea tipuri de pasta (în linkuri gășeti descrierea fiecăreia). Pentru majoritatea găsești variante și la noi în magazine. Iar dacă vrei să îți iasă o porție de paste ca la carte, ține cont de cum trebuie gătite corect. Spre exemplu, știai că nu trebuie să adaugi ulei în apă sau că e bine să folosești cât mai multă sare când le fierbi? 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • caneloni
  • ce paste se folosesc
  • ce paste se folosesc la carbonara
  • ce paste se folosesc la ragu
  • ce paste se folosesc la sos rosu
  • Conchiglie
  • diferite tipuri de paste
  • farfalle
  • Fettuccine
  • Fusilli
  • Fusilli col Buco
  • Linguine
  • Macaroni
  • Mezzi Rigatoni
  • Orecchiette
  • paste
  • pastele potrivit la sos
  • Penne Rigate
  • Penne Ziti
  • Radiatorre
  • Rigatoni
  • Shellbows
  • Shells
  • spagetti
  • spaghete
  • spaghetti
  • Spirali
  • tipuri de paste
  • Tortiglioni
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.