Pastele au cucerit toate popoarele și toate vârstele, fiind consumate frecvent și cu plăcere în aproape orice casă de pe planetă. Dar marii artizani ai preparării lor rămân italienii, care se pot lăuda cu nu mai puțin de 500 de tipuri de paste. Și tot ei știu foarte bine că, în funcție de ce prepari și ce sos folosești, trebuie ales și „modelul” potrivit.
Desigur, în magazinele noastre nu le vom găsi pe toate. Asta pentru că, probabil, noi ne-am rezumat la câteva tipuri cum ar fi Spaghetti, Penne, Fusilli și Farfalle. Iar piața s-a adaptat preferințelor consumatorilor. Bine, am mai putea adăuga și „tradiționalele” noastre macaroane, fideaua și tăiețeii… Pe care le și asociem în mod clar anumitor preparate: macaroanele – cu brânză sau sos de roșii, iar fideaua și taiețeii – în supe, ciorbe sau… cu lapte.
Ei bine, italienii au astfel de reguli pentru toate tipurile de paste, pentru ei fiind importantă forma acestora când e vorba de asocierea cu anumite tipuri de sosuri. Și o să dezvăluim aici o parte dintre aceste secrete ale lor.
Spune-mi ce gătești, să-ți spun ce tipuri de paste să folosești
De ce aceste „reguli” dacă nu există diferențe în ceea ce privește compoziția pastelor? Ei bine, mărimea, forma și grosimea contează! Contează mărimea pastei dar și a golului din interior (la sortimentele de acest tip) și mai contează și curburile pastelor. Contează pentru că, având caracteristicile cerute, sosurile le vor „îmbrățișa” mai bine. Inclusiv consistența sosului este importantă în alegerea tipului de paste ce vor fi pregătite.
Paste Carbonara
Delicioasele paste cu sos alb, din pancetta, ouă (da, da, pastele Carbonara originale se prepară cu ouă!), Parmigiano-Reggiano cu nuci, o tușă de usturoi și o boare de piper negru, se prepară în mod clasic cu spaghetti. Însă există și… derogări de la regulă.
Forme de paste recomandate: Fusilli, Orecchiette, Spaghetti, Spaghetti alla Chitarra.
Pentru sosuri de carne
Sosurile de și cu carne (de vită sau chiar pui) sunt consistente, aromate și mai ales sățioase. Dar în același timp rapid de preparat. Pot constitui o cină pe cinste, unde mai pui că sunt și pe placul copiilor.
Forme de paste recomandate: Cavatappi, Fusilli, Orecchiette, Rigatoni, Scoici / Conchiglie, Spaghetti alla Chitarra, Tortiglioni.
Pentru sosuri lejere de roșii
Un sos de roșii lejer, ușor, este acel sos preparat din roșii proaspete, care conține mai multă apă decât ulei, și are o aromă subtilă. Necesită folosirea unor paste delicate, de preferință lungi și subțiri.
Forme de paste recomandate: Capellini, paste Ziti, Spaghetti, Spaghettini.
Pentru sosuri bogate de roșii
Sosurile bogate de roșii sunt sosuri obținute prin fierberea roșiilor până când sosul devine gros și concentrat. Acestea, de obicei, conțin mai mult ulei decât sosurile ușoare. Pentru ca acest sos să adere la paste, se vor folosi paste de formă tubulară.
Forme de paste recomandate: Bucatini, Cavatappi (macaroane spiralate), Gemelli (tot paste spiralate), Fusilli, Linguine, Paccheri, Rigatoni, Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici, Spaghetti, Tortiglioni.
Pentru sosuri de smântână sau brânză
Sosurile cremoase „cer” paste puternice, în forme curbate, care să se poată „îmbrăca” în sos. Astfel, îi exploatăm întregul potențial, pentru o experiență culinară memorabilă.
Forme de paste recomandate: Cavatappi, Casarecce, Gemelli, Farfalle, Fettuccine, Linguine, Paccheri, Orecchiette, Penne Rigate, Penne Ziti, Radiatorre, Scoici, Spirale.
Pentru salate de paste
Salatele reci de paste nu prea au reguli, așa că fiecare poate fi cât de creativ îndrăznește să fie. Puteți să nici nu țineți cont de recomandările specialiștilor, dar dacă totuși vreți să le știți…
Forme de paste recomandate: Acini di Pepe (mici cât boabele de piper), Cavatappi, Macaroni, Farfalle, Fusilli, Orecchiette, Orzo, Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici.
Pentru sosuri de fructe de mare
Sosurile centrate pe fructe de mare (scoici, creveți etc) tind să aibă o textură mai ușoară și adesea pe bază de ulei. Astfel, sunt potrivite pastele subțiri și lungi, cu o textură netedă.
Forme de paste recomandate: Bucatini, Capellini, Fettuccine, Linguine, Mezzi Paccheri, Penne Ziti, Spaghetti subțiri.
Pentru sosuri de legume
Ciuperci, roșii, măsline, dovlecei, capere… Unele sosuri de legume sunt cremoase, iar altele sunt mai degrabă rezultatul unor legume sotate în ulei de măsline. Cu două variante de sos, este dificil să te oprești la un singur stil de paste. Așa că opțiunile sunt multiple.
Forme de paste recomandate: Casarecce, Cavatappi, Macaroni, Farfalle, Fettuccine, Fusilli, Linguine, Rigatoni, Orecchiette, Penne Rigate, Penne Ziti, Radiatorre, Rigatoni, Scoici, Spaghetti, Spirali, Spaghetti.
Pentru sosuri cu unt sau ulei
Unt sau ulei și savoare de usturoi, ce poate fi mai simplu și mai gustos?! Pentru acest preparat se potrivește aproape orice tip de paste tăiate. Dar dacă preferi formele mai… distractive, nimeni nu te oprește să folosești Farfalle sau Bucatini!
Forme de paste recomandate: Penne Rigate, Penne Ziti, Scoici, Spaghetti, Capellini, Linguine.
Nu te speria dacă ți se pare că te pierzi în atâtea tipuri de pasta (în linkuri gășeti descrierea fiecăreia). Pentru majoritatea găsești variante și la noi în magazine. Iar dacă vrei să îți iasă o porție de paste ca la carte, ține cont de cum trebuie gătite corect. Spre exemplu, știai că nu trebuie să adaugi ulei în apă sau că e bine să folosești cât mai multă sare când le fierbi?