Cum-necum, Sărbătorile trec și conștiința (și cântarul!) ne spun că trebuie „să ne luăm viața înapoi”. Aia în care nu erau nici sarmale, nici cârnați prăjiți, nici piftie, nici șorici. Și tu te simți îmbâcsit de toxine, nu-i așa?! Și tu simți că neapărat trebuie să faci ceva? Bun, atunci nu mai amâna! Hai să facem un plan ca să revii la obiceiurile sănătoase.
Prea puțini sunt cei care ies din perioadele de Sărbători cu același număr de kilograme cu care au intrat. Dacă de Paște să zicem că mai e cum mai e, pentru că ține doar trei zile și, fiind primăvară, „ni se mai lipesc de mână” și ceva verdețuri, și ceva legume, de Crăciun e jale! O dată pentru că Sărbătorile de iarnă țin cel puțin o săptămână, iar pe de altă parte pentru că preparatele specifice sunt din carne grasă, la care se mai adaugă cele „înecate” în maioneză și cele cu zahăr din belșug.
Să fim cinstiți: nu multe alte nații au… determinarea și apetitul nostru. Ce mă uluiește pe mine efectiv, în fiecare an, este acea categorie de persoane care, pe 26 decembrie (adică a doua zi de Crăciun!), când se redeschid ușile mall-urilor, ia cu asalt zonele food court. Explicația lor: s-au săturat de preparatele tradiționale de acasă și simt nevoia să mănânce altceva, mai… ușor: o shaorma, un hamburger, o pizza. La salate sau smoothie ar putea lejer să rămână închis până după 3 ianuarie, că oricum nu prea sunt doritori.
Cum revii la obiceiurile sănătoase?
Nu mai contează. Ce-a fost, a fost. Acum trebuie să ne întoarcem la obiceiurile sănătoase (dacă le-am avut și înainte de Sărbători) sau să încercăm să ni le formăm. Poate că nu o să reușim să trăim exemplar dacă nu suntem nici sportivi de performanță și nici persoane cu o puternică voință. Și poate că nici nu este de ajutor să pornim având obiective nerealiste. Mai degrabă (și mai bine) propune-ți să adopți „politica pașilor mici”. Că sunt și mai siguri, și cu rezultate pe termen lung.
Nu te înfometa!
Ai terminat toată carnea de porc pe care o aveai, toți cârnații, toba, prăjiturile, da?! Bun. E gata, e STOP? OK! Va trebui așadar să mergi la supermarket să-ți faci aprovizionarea, pentru că a nu mânca, a face foamea, nu este o soluție și oricum este imposibil. De mâncat tot va trebui să mănânci. Doar că o vei face cu alimente total diferite față de cele din care te-ai înfruptat în perioada Sărbătorilor. Și ideal este să o faci într-un mod disciplinat dacă vrei să revii la obiceiurile sănătoase. Adică să-ți începi ziua cu un mic dejun și să ai cele trei mese principale ale zilei la ore fixe. Eventual și cele două gustări, însă în privința lor există controverse. Unii susțin că ele nu ne sunt necesare, alții le dau o importanță destul de mare. Acum vezi și tu cum este mai bine pentru tine. Dacă gustările te ajută să mănânci mai puțin la mesele principale care le urmează sau să nu fii foarte înfometat și să înfuleci prânzul și cina pe nerăsuflate, e în regulă să facă parte din planul tău alimentar.
Fă-ți meniul pe o săptămână
Ei, trebuie să mergi la cumpărături… Gândește-te bine ce-ți propui să mănânci și fă-ți o listă cu toate alimentele de care ai nevoie pentru o săptămână. Dacă le vei avea pe toate în casă și-ți vei putea prepara mâncărurile sănătoase la care vrei să te întorci, elimini riscul de a ceda vreunei tentații, mai mult de nevoie decât de voie. Sigur că lista asta nu va conține doar salată verde, legume și fructe, că nu trebuie să cazi în cealaltă extremă. Sunt binevenite și verdețurile, și legumele, și fructele, dar alimentație sănătoasă și echilibrată înseamnă și proteine de calitate, și grăsimi bune. Aprovizionează-te cu ouă, cu lactate și brânzeturi, cu carne de pui, curcan sau pește, paste integrale, orez integral și pâine integrală, nuci, semințe, legume și fructe bogate în fibre și cu frunze verzi. Cât mai multe. Poate că tu nu îți dai seama, dar organismul tău tânjește după ele: salată verde, rucola, spanac, varză, ceapă verde, pătrunjel… (Așa-i că după vreo două săptămâni de preparate tradiționale, nici nu-ți mai prea amintești cum arată toate astea?!)
Și dacă obișnuiești să consumi apă îmbuteliată (plată!) nu uita să o treci pe listă. Pentru că hidratarea este foarte, foarte importantă ca să revii la obiceiurile sănătoase!
Fă mișcare
Dincolo de alimentație, obiceiuri sănătoase înseamnă și mișcare, și somn. Dacă ești un împătimit al mișcării, probabil că pe 2 ianuarie, cu conștiința încărcată și abia târând-o după tine, ca Moș Crăciun sacul de daruri, deja „rupeai” ușa sălii de sport. Dar dacă nu ai fost niciodată genul ăsta și nici nu te vezi posesor al unui abonament la sală, asta nu înseamnă că nu poți face ca mișcarea să devină și pentru tine un obicei sănătos. Iar pentru asta este suficient și dacă mergi zilnic pe jos.
Știu, după Sărbători (în care ai făcut mișcare mai mult ducând la gură mâncare), este ceva mai greu; și chiar dacă îți propui să ieși la plimbare, nu-ți prea iese mereu… Și poate că 10.000 de pași pe zi înseamnă prea mult pentru tine. Cel puțin la început. Primul dintre cei 10.000 de pași este să îți dorești sau înțelegi că trebuie să faci mișcare, că este spre binele tău. E ok să începi cu mai puțini. De exemplu, când ieși la mici cumpărături, nu intra în cel mai apropiat micuț magazin de cartier. Ieși din zona ta de confort și mergi la unul ceva mai îndepărtat. O altă sugestie, care te va autodisciplina, este să incluzi în programul zilnic o anumită oră dedicată plimbării. Dacă știi, din capul locului, că în fiecare zi de la 8 la 9, de exemplu, trebuie să ieși la plimbare, sunt mult mai multe șanse să o si faci decât dacă îți spui „Ies să mă plimb când o să am puțin timp liber”. Știi de ce? Pentru că niciodată nu vei avea acel timp liber pentru această activitate. Vei găsi mereu ceva de făcut. Sau de… stat.
Hidratează-te corect
Foarte mulți dintre noi nu bem atâta apă câtă ar trebui și nici măcar nu suntem conștienți că nu ne hidratăm corespunzător. Și acest lucru are consecințe asupra organismului. Dacă tot e un început de an, n-ai vrea să încerci să te educi în acest sens?
Ca persoană care s-a luptat mulți ani cu problema consumului de apă, pot să-ți spun că metoda sticlei de apă ținută la vedere, la îndemână, la mine nu a funcționat. Dar o poți încerca, e posibil la tine să funcționeze. Un modest rezultat am obținut când am început să dau gust apei folosind felii de lămâie, piersică sau ghimbir, zmeură, căpșuni sau suc de portocale, în funcție de sezon. Dar încă eram departe de cei doi litri. Abia când mi-am instalat pe telefon o aplicație care la intervale de timp egale îmi atrăgea atenția să beau apă, abia atunci s-au schimbat lucrurile. După aproape o lună nici n-am mai avut nevoie de aplicație, pentru că organismul a început să ceară și singur apă.
Somnul e sfânt!
Și, în sfârșit, pentru a reveni la obiceiurile sănătoase de dinaintea Sărbătorilor, așa cum am afirmat, odihna, somnul, sunt și ele importante. Nici asta nu va fi foarte simplu și nu se va regla cât ai spune „Noapte bună!”. Mai ales după atâtea zile în care ai trăit parcă după un alt fus orar, făcând din noapte – zi, culcându-te târziu și trezindu-te tot târziu. Hei, gata! Servește o cină ușoară, vezi ce mai faci, ce mai dregi, aerisește dormitorul, fă un duș până când temperatura din dormitor ajunge să fie cea confortabilă pentru tine, și la cel târziu ora 23:00 să fii în pat. Fără televizor, fără laptop, fără telefon! Dacă în obiceiurile tale sănătoase de dinaintea Sărbătorilor era și lectura, ea ar fi singura activitate permisă înainte de somn. Doar să nu fie prea captivantă cartea…
5 recomandări de mese sănătoase și gustoase la restaurante din București
Dacă ți se pare că e greu să-ți gătești mereu hrană sănătoasă, sau consumator de timp, mergi să iei masa în oraș. Sunt multe restaurante care au în meniu preparate gândite anume pentru o dietă echilibrată, ori care au o variante vegane și vegetariene. Ca idee, uite 5 recomandări de la noi:
- Începe ziua în forță cu o Granola de dimi la Stadio. Amestec de plăcere sănătoasă dar dulce, cu cereale și fructe proaspete, aruncate în iaurt cu miere. Sănătos, hrănitor și împăciuitor cu poftele de dulce.
Rezervă o masă la Stadio Union / Stadio Unirii / Stadio Park
- Treci pe la Fratellini Bistro pentru niște super băuturi gândite în cinstea Veganuary. De exemplu, Chacha Cappuccino (cu ceai verde matcha și varietate de lapte vegetal) sau Red Velvet Latte (cu praf de sfeclăși lapte vegetal). Poți chiar și să faci propria combinație de energy booster, porninde de la câteva fructe și legume (morcov, țelină, ghimbir, ananas etc.). De mâncat, îți recomandăm să încerci caracatița la grătar, servită cu cartofi copți stropiți cu ulei de măsline cretan.
- La Fior di Latte am mâncar un preparat care mi s-a părut surprinzător de gustos! Cartof dulce umplut cu linte, spanac și sos de cocos. Dar au și multe salate gustoase, preparate bune din pește sau fructe de mare care să te ajute la dietă.
Rezervă o masă la Fior di Latte
- Dacă lucrezi în centru, aproape de Piața Victoriei, merită să iei prânzul (sau cina) la Gram Bistro. Au ei un Buddha Bowl foarte bun, combinații nimerite de gust și proporții. Ai să vezi că găsești și alte opțiuni care se încadrează foarte bine la ceea ce am numi o „dietă corectă” care să te ajute să revii la obiceiuri sănătoase.
Rezervă o masă la Gram Bistro
- Și Ergo este o opțiune foarte bună, din punctul nostru de vedere. Asta pentru că e un restaurant care și-a asumat misiunea de a-și surprinde clienții cu preparate delicioase, ce acoperă diferite obiceiuri și restricții alimentare. Meniul gluten-free oferă opțiuni vegane, vegetariane, preparate cu carne și peste, toate create cu scopul de a susține o dietă și un stil de viață sănătoase. Încearcă Somonul Miso gătit sous vide, ori Salata Vegană cu linte și avocado, ciuperci trase la tigaie, mix de salatim edamame și ceramp, cu dressing tahini. Delicioase!
Rezervă o masa la Ergo Restaurant