Băutura emblematică a târgurilor de Crăciun, preferatul tuturor la patinoar sau apres-sky, vinul fiert este consumat și apreciat cam peste tot în lume în perioada rece. E ceva special în acea cană aburindă și foarte aromată care-ți încălzește întâi palmele, apoi trupul și mintea, apropie sufletele și dezleagă limbile.
Până și doctorii confirmă că puțini tanini din vin, puține uleiuri esențiale din mirodenii, un strop de alcool și niște zaharuri sunt rețeta fericirii pe termen scurt, pe orice limbă ai vorbi. Precum și un remediu gustos și la îndemână împotriva răcelilor. Îl găsești în orice piață și la restaurante, este omniprezent la cabanele de la munte și îl poți prepara singur acasă foarte simplu.
Bun îi vinul fiert, pe orice limbă
Deși ceva din ADN-ul nostru ne-ar spune că este o băutură autohtonă, să știți că așa gândesc majoritatea europenilor, fiind consumat de sute sau chiar mii de ani prin aceste părți ale lumii. Vinul fiert este consumat generos în țările scandinave, în special în Suedia și Danemarca, unde este numit Glögg, respectiv, Gløgg (termeni care înseamnă „vin fiert” în ambele limbi). Britanicii îi spun Mulled Wine și au și ei pretenția de a-l fi popularizat în cultura globală. În timp ce Germania, ca și în majoritatea țărilor germanice, se laudă cu rețete de Glühwein atestate încă din 1420. În Franța se numește Vin à la Française și se bea de când se știu, iar peste Alpi, în Italia, s-a răspândit sub denumirea de vin brûlé (tradus prin „vin ars” în franceză).
Și totuși, cui trebuie să mulțumim pentru ideea genială?
Primele urme ale vinului fiert par a fi datate din vremea Imperiului Roman, când se face referire la un amestec fiert de vin și miere infuzat cu piper, foi de dafin, șofran și curmale, denumit Conditum Paradoxum. Metoda de conservare a acestuia presupunea scufundarea cărbunilor aprinși în licoare și era folosit în cure digestive. Drept urmare, putem presupune că diferea destul de mult față de ce bem noi astăzi. Însă poate fi numită relaxat strămoșul vinului fiert.
În cealaltă parte a Mediteranei, tot cam pe atunci, grecii „reciclau” vinul rămas de la un an la altul prin fierberea lui alături de diferite mirodenii. Inspirați cum îi știm, grecii din antichitate au numit această băutură „hippocras”, după însuși părintele medicinei, Hippocrate.
Tot istoria ne spune că regele Angliei Henric al III-lea îl bea regulat, iar în Germania, contele Ioan al IV-lea își notează o rețetă de Glühwein în jurul anului 1420. De asemenea, În Suedia anilor 1500, Regele Gustav I și-a declarat și el dragostea, pe limba lui, față de Glögg.
Cu toate acestea, abia în anii 1890, tradiția vinului fiert băut în perioada Crăciunului s-a intensificat, în special în piețele tradiționale de Crăciun din Germania și Scandinavia. Fiecare comerciant avea o rețetă elaborată meticulos, iar degustările a cât mai multor variante într-o singură seară erau foarte populare în rândul p̶e̶t̶r̶e̶c̶ă̶r̶e̶ț̶i̶l̶o̶r clienților. Această competiție serioasă dintre comercianți a creat folclor în jurul târgurilor asociate festivităților de sfârșit de an. Ceea ce nu a făcut decât să intensifice dorința consumatorilor de a (re)veni în aceste piețe.
„Câte bordeie, atâtea obiceie”
Astăzi, fiecare țară adaugă propriile sale specificități, ceea ce conferă adesea vinului fiert gusturi foarte diverse și abordări originale.
- Letonii adaugă vinului fiert un strop de Black Balsam, un lichior negru, de origine baltică.
- Maghiarii folosesc un vin local, Egri Bikaver, căruia îi adaugă doar scorțișoară și cuișoare.
- Bulgarii și-au personalizat vinul lor fiert prin adăugarea de miere, mere si citrice amestecului.
- Moldovenii îl numesc Izvar și ingredientele lui principale sunt vinul roșu local, piperul și mierea.
- Suedezii (și aproape toată Scandinavia) folosesc vin roșu, zahăr, scorțișoară, cardamom, ghimbir și cuișoare. Totodată, sunt populare și variantele potențate de câte un strop de vodca, aquavit sau coniac.
- Alsacienii obișnuiesc să-l facă în mod tradițional din vin alb – Riesling sau Pinot Blanc.
- Polonezilor pesemne nu le-a convenit ceva la un moment dat și au început să-și fiarbă berea, căreia i-au adăugat ingredientele tradiționale vinului fiert, precum fructe și mirodenii specifice. Îi spun Piwo Grzane.
- Ba chiar și brazilienii obișnuiesc să-l bea în jurul sărbătorii numite „Fiesta Junina” și se consumă la începutul iernii, cu un strop de cachaça.
De ce ai nevoie ca să faci un vin fiert foarte bun
Vinul potrivit (desigur…)
Nu este nevoie să cheltuiești o mini-avere pentru un vin scump – o sticlă de vin roșu dintr-un vin decent va fi potrivită. Este totuși important să ții minte că alegerea vinului se face astfel încât acesta să nu fie anulat de aroma mirodeniilor sau de tratamentul termic. Drept urmare, cel mai bun vin pentru fiert va fi unul tânăr, fructat și corpolent, precum un Merlot, Gamay sau Cabernet Sauvignon, al cărui profil se poate completa fericit cu celelalte ingrediente folosite. De asemenea, ar trebui să eviți vinurile taninoase precum Malbec, deoarece va fi mai complicat să atenuezi senzația aspră din gură survenită în urma fierberii.
Mirodenii
Lista condimentelor și a mirodeniilor care pot fi adăugate vinului fiert diferă de la țară la țară, însă cele mai populare sunt scorțișoara, cuișoarele, nucșoara, anasonul stelat sau ienibaharul. Nu greșești nici dacă folosești puțin ghimbir, păstăi de cardamon, piper sau chiar vanilie. Ar fi de preferat să folosești mirodeniile întregi, nu măcinate (cu excepția nucșoarei), astfel încât să poți controla efectul și intensitatea lor și să le poți scoate cu ușurință la momentul servirii.
Îndulcitor
Ai liber să adaugi îndulcitorul preferat. Zahărul este varianta clasică, însă sunt destui comercianți și mușterii care preferă să-l îndulcească natural – fie cu sirop de arțar, fie cu miere sau sirop de agave.
Ceva extra
- Portocale sau mere: pot fi adăugate și la momentul preparării, pentru rotunjirea gustului specific sărbătorilor de iarnă, fie la momentul servirii, pentru decorare. Pentru a evita gustul uneori amar al cojii, poți curăța portocala înainte de a o fierbe. Mai poți pune coji de lămâie sau portocale deshidratate.
- O tărie: asemănător variantei de vară, sangria, putem găsi iubitori de vin care-și împing vinul fiert la un alt nivel, cu ajutorul unui strop de tărie. Coniacul este alegerea tradițională în zona scandinavă, în timp ce Cointreau, sau alt lichior de portocale, sunt alte alternative delicioase.
Rețetă noastră testată (și de comun agreată) de vin fiert
Ingrediente:
- 750ml vin roșu
- 50 g zahăr brun
- jumătate de portocală tăiată cuburi
- câteva fâșii de coajă de lămâie și portocală.
- Mirodenii: scorțișoară, anason stelat, cuișoare.
- Opțional: nucșoară rasă.
Cum faci:
- Într-o cratiță, se încinge la foc mic vinul, cuburile de portocală și mirodeniile nemăcinate, fără să dea în clocot. Se acoperă cu un capac și se reduce focul la minim pentru 5 minute.
- Stinge focul, adaugă zahărul și lasă-l să se odihnească cu capacul pus pentru încă 10-15 minute.
- Scoate batonul de scorțișoară și restul mirodeniilor, toarnă-l în căni și gata! Dacă vrei un twist aparte, acum e momentul să adaugi 20 ml de Cointreau în fiecare cană.
Tips & tricks:
E bine să știi că alcoolul începe să se evapore în jurul temperaturii de 77 de grade Celsius, așa că ar fi de dorit să nu îl lași să clocotească. Trebuie doar să ajungă la o temperatură suficient de înaltă ca vinul să elibereze o parte din alcool, iar mirodeniile din arome. De asemenea, este de preferat să adaugi îndulcitorul abia după ce stingi focul, la fel și eventuala tărie preferată (nu mai mult de 20 mililitri per cană). Prăjiturelele de Crăciun, turta dulce sau cinnamon rolls vor în perfectă armonie culinară nu doar cu această băutură magică, dar și cu atmosfera din jurul tău.
Unde ieșim la un vin fiert?
Vrei să știi ingredientul „secret” pentru savurarea la maxim a unei căni de vin fiert? Trebuie să-ți pui două întrebări. „Cu cine?” și „Unde?”. Așa că dă o strigare printre prieteni și ieșiți în oraș. Aruncă un ochi pe recomandările noastre – câteva locuri unde poți bea un vin fiert grozav (am mai povestit despre asta în alt articol). Iar dacă ar fi să facem un top 5 al preferințelor noastre, ar fi cam așa:
1. Cișmigiu Bistro La Etaj – care ni se pare absolut perfect pentru o ieșire cu fetele! E un loc super cochet, feminin, cald și primitor… Totul e făcut cu mult bun gust – iar asta include și preparatele și paharele de cocktail sau… vin fiert.
Rezervă o masă
2. Energiea – pentru că e alegerea naturală pentru o seară cu gașca de prieteni, un loc relaxat, foarte hip și cu un vibe super fain. PS: pe lângă vinul fiert, te rugăm, lasă dieta și încearcă cartofii prăjiți și coastele de porc marinate. Ne vei mulțumi!
3. Ever After e un loc casual din Piața Amzei (pe Mendeleev) – cum ar veni, amplasat strategic pentru o oprire după o plimbare pe Victoriei. Un local prietenos unde poți servi și un super brunh în weekend.
Rezervă o masă
4. Ceainăria Green Tea e spațiul ăla unde te refugiezi când vrei să uiți de toți și de toate, de agitație și cadouri, de haos și stres. Un loc unde să te duci să-ți aduni gândurile și sentimentele mai… serene. Vinul lor fiert cu siguranță ajută în acest scenariu.
Rezervă o masă
5. Ganesha Caffe, cu aerul său oriental, culorile vibrante și meniul plin de băuturi interesante (cocktailuri, ceaiuri, cafele etc), e un loc care sigur te bine dispune. Dacă mai servești și o cană de vin fiert… ești gata de party, ce să mai!
Rezervă o masă la Ganesha Victoriei / Ganesha Primăverii