E timpul să scapi de toate obiceiurile și gesturile care te costă timp, bani și energie atunci când gătești acasă. Fie că umpli frigiderul mai mult decât e cazul, ori că nu citești cum trebuie o rețetă înainte de a te apuca de treabă, iată ce greșești atunci când gătești.
Poate sună un pic moralizator, dar fii liniștită, nu e cazul! Sunt mici lucruri pe care le facem cu toții (sau, cel puțin, mulți dintre noi). Mici obiceiuri care fie ne îngreunează treabă, fie ne costă mai mult timp decât e cazul, fie chiar pot strica preparatul final. Sunt unele lucruri la care și noi încercăm să renunțăm, altele pe care le-am testat și am văzut schimbarea în bine. Așa că iată…
Ce greșești când gătești (și cum să te oprești)
1. Nu citești rețeta până la capăt
Una din lecțiile pe care le-am învățat la un curs de gastronomie e, de fapt, o regulă pe cât de simplă, pe atât de importantă: citește rețeta cap coadă înainte de a te apuca de gătit. Recunosc că mi s-a întâmplat de multe ori să citesc „pe diagonală”, în grabă, și să nu fiu atentă la detalii. Pentru ca apoi să descopăr pe la jumătate că am nevoie de vreo ustensilă pe care nu o am în casă, sau că vreun ingredient trebuia scos din timp de la frigider, ca să fie la temperatura camerei, ori că orezul trebuia fiert, de exemplu. Așa că citește atent rețeta întreagă (nu doar ingredientele), gândește-te puțin la pașii pe care trebuie să-i urmezi și n-ai să te mai trezești în situații neplăcute.
2. Folosești mai multe vase decât ai nevoie
Și ție ți se întâmplă să te trezești, la un moment dat, înconjurată de jdemii de castroane, farfurii, pahare, linguri și lingurițe? De multe ori folosim mai multe vase decât ne trebuie de fapt și, fie facem o sută de drumuri la chiuvetă, fie umplem mașina de spălat în doi timpi și trei mișcări. Soluția? Un strop de organizare. Încearcă să refolosești castroanele și tigăile în timp ce gătești (când e posibil, desigur) și nu da fuga să iei o ustensilă nouă de fiecare dată când mai parcurgi un pas din rețetă.
3. Nu guști din mâncare cât e pe foc
Nu e nimic mai frustrant decât să faci o mâncare elaborată, să muncești zdravăn la ea și apoi să descoperi că gustul e fad. De multe ori ne luăm cu treaba și uităm să facem un lucru pe cât de mic, pe atât de important: să gustăm din mâncare. Așa îți poți da seama din timp dacă rețeta e pe gustul tău sau trebuie să mai adaugi sare, zahăr ori alte condimente, înainte ca totul să fie gata.
4. Aglomerezi tigaia
Când ai de fript sau prăjit mai multe bucăți în tigaie (la chiftele, de exemplu, sau când faci gogoși), e important să nu pui prea multe deodată. Atunci când înghesui prea multe în tigaie nu numai că scade temperatura uleiului, dar e posibil ca alimentele să nu se gătească uniform. În plus, este și umiditate mai mare ceea ce înseamnă că, în funcție de ce gătești, preparatele nu vor fi la fel de rumene, ci aburite, înmuiate. Pentru a evita asta, asigură-te că dimensiunea tigăii pe care o folosești e potrivită cantității pe care o ai de preparat. Sau prăjește în mai multe rânduri.
5. Nu ascuți cuțitele
Ei, uite asta e ceva ce cu siguranță greșești când gătești. De câte ori nu ți s-a întâmplat să-ți dai seama că nu mai taie cum trebuie cuțitul dar, din grabă, să zici că îl ascuți data viitoare? Nu numai că îți va fi mult mai greu să lucrezi cu o lamă tocită (pentru că trebuie să folosești mai multă forță), dar este și mai periculos. Asta pentru că poate aluneca mult mai ușor și te poți tăia. Culmea, riscul de te răni este mult mai mare dacă folosești un cuțit tocit, decât unul bine ascuțit.
6. Nu-ți faci mise en place-ul
„Mise en place” este un termen franțuzesc care înseamnă că „totul e la locul lui”. Se referă, de fapt, la pregătirea din timp a ingredientelor și organizarea lor înainte de a începe să gătești. Ia-ți timpul necesar pentru a organiza dinainte tot ce-ți trebuie și ai să vezi, culmea, că așa vei economisi timp. Și nici nu te vei mai enerva sau frustra degeaba – știm bine cât de iritant e să ajungi la un punct în care trebuie să adaugi parmezan ras, spre exemplu, și să-ți dai seama că nu îl ai deja pregătit.
7. „A se consuma, de preferinţă, înainte de…”
În afară de data de expirare, unele produse vin cu recomandarea de „A se consuma, de preferință, înainte de data X”. Sau „A se consuma, de preferință, până la data Y”. Aceste recomandări legate de data de consum nu sunt echivalentul datei de expirare. În realitate, multe dintre alimente pot fi folosite sau mâncate mult după ce au depășit acel termen recomandat pe etichetă. Este, de fapt, ca o măsură de precauție, o data până la care este garantată valoare nutrițională a produsului, sau aroma sa. El poate fi consumat și după aceea, dacă este păstrat în condițiile menționate pe etichetă.
Ca regulă de bun simț, poți aprecia un aliment după felul în care arată și cum miroase – doi indicatori mult mai siguri decât recomandările de care povesteam mai sus. Așa că, înainte de a te grăbi să arunci ceva doar pentru că a depășit acea dată X, vezi cum miroase, ce textură are. Nu doar că vei economisi bani, dar reduci și risipa alimentară.
8. Nu folosești suficient acid
Și când spun „acid” mă refer la lămâi, oțet, vin alb. E la fel de important ca sarea. Acidul intensifică aromele, dă un plus de prospețime și poate tăia din sațietatea preparatelor (când ai o mâncare prea grasă). Dacă ai gătit ceva și ți se pare fad deși ai pus sare și condimente, poți „repara” cu un strop de aciditate. E suficientă o cantitate mică pentru a face o diferență mare.
9. Nu tamponezi carnea
Data viitoare când faci friptură ține minte acest mic truc: tamponează ușor carnea cu un șervețel. Pentru ca pielea să devină crocantă, e important să elimini cât mai mult din umezeală. Asta deoarece umezeala și aburul îți distrug șansele de a obține o crustă rumenă. În plus, așa nici nu se mai lipește de tigaie.
10. Nu etichetezi alimentele congelate
Ori de câte ori îmi rămâne mâncare și am inspirația de a o congela, am senzația că în sfârșit am reușit și eu să mă organizez cum trebuie (și să nu mai arunc aiurea). Asta până când mă îndrept către congelator ceva timp mai târziu și mă trezesc că mă-ntreb „asta de când o fi stând aici?”. Alimentele și mâncarea rezistă bine în congelator, dar nu la infinit. Așa că e important să pui și o etichetă pe care să treci data la care le-ai congelat. În felul ăsta nu te vei mai întreba dacă mai sunt bune sau nu.
11. Ai prea multe caserole
De multe ori când mă uit și văd teancul de casolete pe care le-am „colecționat” mă gândesc că aș vrea să fac curat și să arunc ce nu-mi trebuie. Și să rămân doar cu câteva pe care chiar le folosesc. Apoi mă gândesc că totuși poate am nevoie și de asta, și de aia, și de ailaltă și rămân toate la locul lor în dulap. Unde zac degeaba. Dacă și tu simți că ai exagerat un pic, eu zic să facem un pact și să ne organizăm. Și nici măcar nu trebuie să le aruncăm – își pot găsi funcționalitatea în alte locuri prin casă. Spre exemplu, să organizezi diverse cuie, cuișoare sau șuruburi de pe raftul lui de meșterit.
12. Cumperi mai mult decât îți trebuie
Vorbeam de curând despre risipa alimentară și povesteam cum reușim noi, românii, să aruncăm anual peste 2,55 milioane de tone de mâncare. Acum, eu înțeleg bine nevoia de a cumpăra diverse alimente și ingrediente pe care să le ai în frigider în caz că-ți vine ideea să gătești ceva și vrei să ai totul la îndemână. Sau din lipsă de timp, să nu mai fii nevoită să mergi la magazin de mai multe ori. Daaaar… trebuie să recunoaștem că de multe ori ajungem să aruncăm alimente care expiră, de care am uitat pur și simplu, sau care nu ne-au trebuit. Pe termen lung, asta înseamnă și risipă de bani, și risipă alimentară. Odată ce recunoști că ai problema asta, există și metode de a scăpa de ea. Uite aici câteva trucuri pentru a evita risipa, iar aici afli cum să-ți faci un meal plan de care să te ții (și care să te ajute să cumperi fix ce-ți trebuie și atât).
13. Nu încălzești bine tigaia
Cum încep toate rețetele? „Încinge tigaia…” Etc. etc. Indiferent că faci supă, paste sau diverse mâncăruri, trebuie să sotezi ceapa, usturoiul, legumele. Și cu toate astea, rareori ai răbdare să aștepți și să lași tigaia să se încingă suficient, nu? Ei bine… ia ghici ce greșești când gătești? Că nu faci cum zice rețeta. Dacă uleiul nu este suficient de fierbinte, alimentele se vor îmbiba de ulei în loc să sfârâie în el și nu vor mai avea un gust la fel de bun.
Alte trucuri de care să ții cont:
- Fă curat din mers. Când gătești, nu lăsa să se adune toate cele murdare la final. Când ai mai terminat câte o etapă, curăță blatul de lucru, bagă la loc ce nu-ți mai trebuie… fă puțină ordine. Îți va fi mai ușor la final.
- Respectă planul. E vorba de aceal meal plan de care vorbeam mai sus. Adică organizarea meselor. Fă o listă de rețete pentru săptămâna care vine, cumpără ce ai nevoie (și atât), gătește din timp (ce se poate). Și respectă planul. Eviți să arunci bani pe fereastră și să faci risipă.
- Nu arunca oasele și resturile de legume. În schimb, pune-le la fiert și fă-ți un stock, cum zic englezii. Adică supa aceea chioară pe care să o folosești ca bază la gătit.
- Depozitează corect verdeața. Dacă nu te apuci de gătit îndată ce vii de la cumpărături, cel mai bun mod de a păstra pătrunjelul, mărarul sau leușteanul proaspăt e să le speli, să le tamponezi cu un șervet așa încât să nu mai fie ude, apoi să le bagi într-o pungă cu fermoar, la frigider. Se păstrează mai bine!
Spor la gătit! 😊