Dacă te numeri printre cei care iubesc tacos, atunci știi că este una din mâncărurile mexicane emblematice. Dar, mai mult de atât, sunt și alte lucruri interesante pe care poate nu le cunoști. Ca de exemplu că pe 4 octombrie este Ziua Internațională a Taco-ului. Hai să îți povestim mai multe despre el (și îți spunem și unde mănânci tacos bun în București).
Cu porc, pui, vită, sau fructe de mare, cu salsa, chili sau avocado, cu roșii, ceapă, coriandru, brânză, guacamole (și lista poate continua), toate învelite de o tortilla delicioasă – cam asta așa ai putea descrie în câteva cuvinte acest preparat tipic mexican, cuiva care nu l-a gustat niciodată. Tortilla se face fie din făină simplă, fie din ceea ce se cheamă masa – o făină specială, din porumb nixtamalizat. Acest tip de tortilla tradițională este mai moale și mai elastică. Foile se coc și se umplu apoi cu ingredientele alese.
În Mexic, la fiecare colț de stradă întâlnești o Taqueria – un restaurant mic sau chiar o rulotă de street food unde se vând tacos și burrito. Și din fericire avem și noi, în București, taquerii autohtone (semn că a „prins” și pe la gusturile românilor).
Dacă se numără și printre preferatele tale, atunci n-ar strica să afli și câteva lucruri interesante despre tacos.
Tacos, un preparat… bombă!
Nu se știe exact care e originea taco-ului. Însă majoritatea pare a fi de acord că a apărut undeva în secolul 18 în minele de argint din Mexic. Minerii foloseau cuvântul „taco” pentru a se referi la micile încărcături cu explozibil pe care le foloseau pentru a extrage minereu. Practic, erau niște foițe de hârtie în care înfășurau praf de pușcă și apoi le inserau în crăpăturile bucăților de rocă. Dacă stai să te gândești, un taco cu un sos iute de tot poate fi considerat… dinamită, nu!? Mai mult, unul dintre primele tacos apărute purtau denumirea de „tacos de minero” (tacosu-ului minerului).
Mexicul are o bucătărie foarte variată – fiecare regiune, stat și chiar oraș are un anumit fel de a găti. Odată cu industrializarea, mulți s-au mutat în capitală, aducând cu ei propriul specific culinar. Așa de face că Ciudad de México a devenit un amalgam de arome. Timp de multă vreme, taqueriile erau mici localuri (să le spunem așa) tipice cartierelor clasei muncitoare.
Odată cu migrația mexicanilor în State, taco-ul a ajuns și acolo – însă sub aceeași formă de mâncare de stradă, ieftină. În 1905, era asociat cu un grup de femei denumit The Chili Queens – care vindeau street food pe la diverse festivaluri, pentru a mai câștiga un ban în plus. În timp, au devenit atât de faimoase încât putea fi considerate una din „mărcile” orașului San Antonio (Texas).
Astăzi tacos se numără printre cele mai populare preparate din lume, servite a mic dejun, prânz sau cină. De fapt, e așa popular încât americanii mănâncă 4,5 miliarde de tacos pe an!
Fun facts
- Primul food truck din lume a fost, probabil, un…. taco truck. E posibil să existe unele controverse legate de asta, dar se crede că primul food truck a fost deschis de un imigriant mexican, Raul Martinez, în 1974, în fața unui restaurant din Los Angeles. Și a avut așa un succes, încât a ajuns să dețină un întreg lanț de restaurante, King Taco.
- Cel mai mare taco făcut vreodată a avut 75 m. Era umplut cu „carnitas” (varianta mexicană de pulled pork) și a fost „construit” în Mexic, în noiembrie 2011.
- Cel mai scump taco a avut un preț de 25.000 de dolari. A fost vândut de un resort de lux din Las Vegas și conținea carne de vită Kobe, caviar de beluga, langustine, trufe negre, brânză brie, salsa făcută în casă și foițe de aur.
- Diferența între taco și burrito este că… cel din urmă este mai mare decât taco (care e, mai degrabă, o gustare și ai putea mânca mai multe bucăți la o masă ca să te saturi).
- Tacos al pastor este un taco cu influențe libaneze în care carnea e preparată la grătar, pe o frigăruie mare (exact ca la shaorma) și garnisită cu ananas, ceapă și coriandru.
- Ministerul Agriculturii din Mexic estimează că sunt peste 20.000 de rețete de tacos.
- Emiliano Zapato și calul său mâncător de tacos. Emiliano Zapato este una dintre cele mai proeminente figuri ale Revoluției din Mexic și legenda spune că era patronul de la Tacos Beatriz, una din cele mai vechi taquerii din Ciudad de Mexico. Adora să mănânce tacos și i le servea inclusiv calului său. „Calul meu nu mănâncă porcării. Și nici nu mănâncă oriunde”, spunea el.
- Au ajuns și în spațiu. Tocmai pentru că e un preparat atât de versatil, NASA a inclus tacos în meniul astronauților. Aventura cosmică a taco-ului a început în 1985, când astronautul mexican Rodolfo Neri Vela a luat parte la o misiune de explorare. Dragostea lui pentru acest preparat i-a făcut pe ingineri să realizeze că ar putea, foarte bine, să fie mâncarea ideală în spațiu: ușor de făcut și de manevrat, fără a face multe firimituri care să interfereze cu circuitele navetei.
Unde mănânci tacos bun în București?
Fie că îți faci drum pe la una din taqueriile locale, fie că le găsești în meniurile restaurantelor cu specific mexican, poți savura un tacos bun și în București.
Uite recomandările noastre.
Taqueria El Torito
Taqueria El Torito este un restaurant mexicano-texan și locul în care poți face cunoștință cu bucătăria autentică de tip street-food din Mexic. Au o mulțime de feluri de tacos și taquitos din tortilla de porumb, nachos, quesadilla, burrito, dar și aripioare picante și salsa… pe cât poți duce de iute (de la ușor picant, la iute rău de tot). Fiecare porție include 4 tortillas de porumb umplute și 3 sosuri. Nouă ne plac mult Tacos de Arrachera (cu carne de vită la grătar, guacamole, ceapă și coriandru) sau Tacos Camarones (cu creveți, maioneză și salată). Dar toate sunt bune (vezi meniul)!
Și mai au ceva – Taco Tuesday: o tradiție de peste ocean, care a apărut undeva între anii 1959 și 1977 în restaurantul El Torito din California. Iar după 50 de ani, El Torito București repetă istoria în România și vine cu o promoție specială în fiecare marți, între orele 16:00 și 22:00. Îi găsești pe str. Apolodor nr. 3, în zona Unirii.
PS: taco găsești și la fratele mai mare al taqueriei, adică la El Torito.
Rezervă o masă la Taqueria El Torito
MAT și Al Pastor by MAT
M.A.T. (Masa Artisanal Taqueria) este un restaurant de pe str. Mircea Vulcănescu nr. 121. Localul pornește de la un concept de „tacos & more” și propune o bucătărie creativă, cu elemente avangardiste, unde creația este pe primul loc. Cu un design rustic, cu influențe mexicane, restaurantul arată foarte bine și are o atmosferă cu totul aparte – relaxată, proaspătă, tinerească! La M.A.T. fac tacos 100% ca în Mexic, de la zero. Folosesc făină din porumb nixtamalizat și chiar o moară specială, adusă din Mexic. Plita pe care fac foile, presa, condimentele și ingredientele folosite, totul e autentic! Iar rezultatul e grozav! Meniul se schimbă și el periodic, ca să te poți bucura de tacos în ton cu sezonul.
Au un tacos cu biban de mare și chipotle senzațional, tacos cu creveți și mango, cu vită afumată și salsa, cu cartof dulce și macha, cu berbecuț și conopidă… o nebunie! Sunt absolut grozave, parol! Iar dacă treci pe la ei, musai să iei și o porție de Patatas Bravas și să încerci prăjitura Dulce de Leche (care e ceva de vis)! Cred că ți-ai dat seama, după atâtea superlative, cam cât de mari fani suntem…
De curând, MAT a mai deschis o locație: Al Pastor by MAT (pe Str. Griviței nr. 46). Meniul nu este însă același, pentru că aici vin cu un nou tip de tacos în meniu, care este unul diferit. E vorba de Tacos Al Pastor, un fel de mâncare tradițională mexicană, cu carne de pui sau porc, condimentată și marinată în casă, coaptă pe țepușă în stil libanez. Suculent, aromat, năucitor de bun! Îl au în variantă cu pui, porc, sau vegan și poți adăuga și o porție de churros și o margarita, ca să te bucuri de „meniul” complet.
Pentru că sunt încă la început, până se stabilizează lucrurile în bucătărie cu noua echipă, funcționează doar sâmbăta și duminica, de la ora 12:00.
Los Amantes
Los Amantes este un concept culinar eclectic fondat în anul 2022. Cultura mexicană bogată este cea care i-a inspirat pe owneri. Ei și-au dorit să creeze un loc în care oaspeții să se poată deconecta de la ritmul alert al vieții pentru a se răsfață cu mâncare fantastică, redescoperind bucuria vieții trăit mai lent. Locul arată foarte bine – e ca un curcubeu vesel, ce-ți ridică moralul imediat de cum îl descoperi – atât în interior, cât și la exterior.
Deoarece Mexicul este despre varietate, și meniul lor reflectă acest lucru. E ca o aventură culinară fără sfârșit, plină de culoare și arome. Una care-i încântă atât pe cei care sunt la început de drum într-ale deliciilor mexicane, cât și pe cei mai exigenți clienți. Și tocmai de asta, restaurantul este o destinație potrivită și atractivă în orice moment al zilei. Nachos, chimichangas, burritos, enchiladas… și, desigur, tacos. La ei am mâncat un tacos de carne asada foarte bun (cu carne de vită slow cooked afumată de noi în casă, salsa, fasole roșie, ceapă și pătrunjel). Au și tacos de chorizo, de pui, dar și tacos puerco pibil (un taco cu pulled pork, Pico de Gallo și guacamole).
Sunt chiar pe Victoriei, așa că la următoarea plimbare prin centru, oprește-te la ei să te delectezi cu ceva mâncare mexicană bună și să te bucuri de super atmosferă!
Casa de Tacos
După ani lungi de degustări și pasiune pentru gastronomia mexicană, o excursie în Mexic a fost sursa de inspirație a unui idei ce reprezintă astăzi Casa de Tacos. În bucătăria lor se regăsesc preparate după rețete originale, din diverse state ale Mexicului, toate făcute cu meticulozitate.
După cum îi spune și numele, produsul lor principal este faimosul taco (al pastor, cochinita, suadero etc), dar au și un preparat la fel de cunoscut, quesadilla. Conținutul – fie el de carne sau de legume – are un mod amplu de preparare de minim 12h, așezat pe o tortilla de maíz (lipia din faină de porumb. Se mai regăsesc ceapa și coriandrul, care la rândul lor îi acorda taco-ului o prospețime și aromă specifică Americii Centrale, dar și sosurile aparte, precum Salsa Roja (cu aromă de chili) sau Salsa Verde (de Guacamole și Tomatillo).
Maya Fresh
Burrito, quesadilla, tacos – le ai pe toate la Maya Fresh. Un loc cu mâncare proaspătă și sănătoasă, gătită în locație după rețete proprii, inspirate din bucătăria latină (în special cea mexicană). Și la ei tortilla este făcută din porumb, și găsești lipii proaspete în fiecare dimineață. Ce ne place e că la ei poți să-ți iei un mix care conține 3 taco diferite (cu vită, porc și pui) ca să le poți testa pe toate. Iar carnea este delicioasă – aromată, fragedă și gustoasă.
Taco Bell
Pe ei îi găsești în mall-uri (n-ai cum să nu-i știi). După succesul pe care l-a avut cu standurile cu hotdogi și burgeri, Glen Bell și-a luat inima în dinți și a făcut lucrul care urma să cucerească oamenii de pe întreaga planetă: a deschis primul Taco Bell în Downey, California în anul 1962. Rezultatul? Spre surprinderea tuturor, Taco Bell a devenit în scurt timp (pe bune, chiar n-a durat mult) un succes. La doar 5 ani de la deschiderea primului Taco Bell, standul lui Bell a ajuns să facă milioane de oameni din SUA să descopere, să redescopere și să se îndrăgostească de taco. Moștenirea lui Glen trăiește acum prin cele 7.000 de restaurante Taco Bell din toată lumea.
Tacos Factory
Tacos Factory a adus în 2020 rețeta originală de tacos franțuzesc în România. Ce înseamnă asta? Tacos-ul franțuzesc a fost inventat în sudul Franței și se diferențiază de cel mexican prin faptul că în acesta se pun cartofi prăjiți, lipia este o lipie clasică (nu din porumb), și în el se adaugă un sos de brânză home-made (și nu ingrediente de tip guacamole, porumb, salsa etc.) În plus, majoritatea ingredientelor sunt pe stil european (spre exemplu mozzarella, măsline, falafel sau cordon bleu). Tot meniul lor este À la carte, iar cartofii sunt naturali, prăjiți proaspeți.
Alte locuri unde găsești tacos în București
- Smokăreală. Deși nu sunt o taquerie și nici măcar nu au specific mexican, au însă 3 tipuri de tacos grozave. Cu pulled pork, cu obrăjori de vită sau cu guacamole. La ei ai și varianta de Tacos Plate, adică un mix între cele 3 (ca să le poți încerca pe toate). Smokăreală sunt experți în carne afumată și toată mâncarea lor e bună. Iar acești tacos nu fac excepție!
- Crăpelniță Gastrobar e un loc de pe Șos. Pipera (nr. 31-33) cu mâncare mexicană foarte bună! Au tacos, burritos, wraps și alte snackuri bune. Ce ne place e că la ei am găsit varianta de tacos cu halloumi, o combinație super fresh, numai bună și pentru vegetarieni.
- Chimichanga e un loc din Cartierul Armenesc, care se definește ca fiind de „gourmet street food”. Au o bucătărie tex-mex și spun că se aprovizionează cu ingrediente proaspete din piețele fermierilor locali. Și la ei găsești tacos buni – cu vită, porc, sau pui.
Tu în ce alte locuri ai mai mâncat tacos bun în București? Dă-ne un semn și spune-ne!
Iar dacă ți-am trezit curiozitatea în ceea ce privește bucătăria mexicană, am povestit în articolul de aici și despre alte preparate delicioase de-ale lor!