Hai cu mine într-un tur gastronomic prin cinci orașe din Europa. O să-ți dezvălui câteva experiențe culinare inedite și super savuroase pe care sigur le vei trece de acum încolo pe lista destinațiilor care merită bifate.
Ești gata? Începem! Azi îți prezentăm cel mai cool „meniu“ pe care îl are de oferit Europa prin 5 destinații de vacanță: Grecia, Turcia, Austria, Croația, Italia. Cele mai bune mese gătite, care nu sunt doar savuroase, dar îți oferă și esența locului în care te afli. Descoperă! Alege! Savurează!
Destinații gastronomice mai puțin știute, unde te așteaptă experiențe culinare inedite
Cină la muzeu, în Viena
AUSTRIA
Am fost de multe ori la Viena, dar nu mă pot decide despre ce loc (unul singur) să-ți scriu azi. Viena gastronomică este surprinzătoare, atât ca arome, cât și ca experiență. Spre exemplu, poți mânca cea mai bună supă gulaș într-un loc încărcat de istorie și deopotrivă extravagant – Café Central (renumit, de altfel, pentru deserturi) –, ori poți savura un cârnat autentic vienez de la unul din chioșcurile stradale ( de ce nu chiar de la cel cu vedere la Catedrala Sf. Ștefan?). Îți recomand coastele de porc de la Chattanooga (str. Graben 29A), iar ciolanul nu-l mânca în altă parte decât la Prater, la restaurantul Schweizerhaus.
Dintre experiențe vreau să împărtășesc una specială: o cină la muzeu! Aproape toate muzeele din Viena oferă cine în interiorul grandioaselor lor săli interioare (trend care a apărut și la noi, de ceva timp). La Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum), poți servi cina în fiecare seară de joi, spre exemplu, în sala cupolei, între 18.00 și 22.00. Se servește un meniu format din 5 feluri culinare – aperitive, supă, fel principal (la alegere), desert. Cina se încheie cu un tur ghidat prin muzeu apoi te poți întoarce la masă, care îți va fi rezervată până la ora închiderii (22.00). Intră pe site-ul muzeului și achiziționează-ți un voucher pentru o astfel de vizită.
Adresă: Maria-Theresien-Platz, Viena
Cel mai faimos sendviș din Istanbul
TURCIA
Istanbul. Cine nu iubește mâncarea orientală – sărmăluțele lor de orez în foi de viță, çiğ köfte (chiftele din bulgur cu pastă de ardei și multe alte ingrediente), supa de linte cu lămâie și crutoane din lipie… nu mai zic de deserturile lor cu miere…? Pe toate le-am încercat la Istanbul, însă sufletul mi-a rămas la un sendviș care sigur merită trecut pe lista de „experiențe culinare inedite”.
Mă rog, e un sendviș special, cu pește (cum altfel, mai ales că prima oară l-am înfulecat pe malul Bosforului, chiar înainte de a urca în vaporaș), căruia i se spune balık ekmek. Dragilor, sendvișul ăsta e spiritul Istanbulului! E făcut cu macrou la grătar, magic dezosat de orice te-ar putea incomoda la mâncat. Are niște condimente senzaționale! Vine la pachet, într-o lipie, cu salată, ceapă, felii de roșii și sos de rodie. Delir!
Unde-l găsești? Caută piața de pește de la piciorul podului Galata, cea aflată în spatele stației de feribot. Nu mânca în piață, deși sunt multe restaurante și acolo. Ocolește piața și caută pe străduța din spatele ei restaurantul Super Mario Emin Usta. Are mese în stradă și dacă nu găsești loc, se aduc mese și se extinde „terasa“. Musai aici să-l mănânci și musai în lipie să fie, căci altfel sendvișul ăsta în pâine (pe care îl poți lua câțiva metri mai încolo) e plin de oase și uscat.
Adresă: Azapkapı, Makaracılar Cd. No:17, 34421 Beyoğlu
Masă în cetate, la Dubrovnik
CROAȚIA
Dubrovnik. În inima orașului vechi, într-una dintre cele mai frumoase părți ale acestui port la Marea Adriatică, vei găsi, ascuns printre zidurile cetății de odinioară, restaurantul Poklisar (dacă ți-a atras atenția imaginea din deschiderea articolului, să știi că de aici este). Acest loc, cu terasa lui magică în aer liber și un interior cald, are o reputație excelentă și sigur vei trăi aici experiențe culinare inedite! În spate, trecând prin restaurant, se află terasa pe care te invit să o descoperi pentru mesele de prânz (aflată chiar pe malul apei). Seara, însă, rezervă-ți loc la terasa din față, pentru că spectacolul oferit de muzica live între pereții orașului vechi este de neimaginat.
Un meniu larg, dar necomplicat, oferă o gamă largă de preparate; începând cu salate colorate și mese ușoare sau cu oricare dintre felurile principale, perfecte în gustul lor. O recomandare sigură este pentru creveții adriatici în frigărui, serviți pe un risotto cu brânză albastră și un pahar de vin alb croat. Am încercat aici, black risotto, friptura de ton cu salata de morcovi murați, macroul murat, cotletele de miel, dar și lemon cake-ul lor, servit alături de înghețata de vanilie, portocale și căpșuni. Pe toate le recomand!
Ai zice că e scump, dar aruncă un ochi pe meniul lor și convinge-te de contrariu. Locul este de 5 stele și la ambianță, și la mâncare, și la servire! Nu de puține ori Poklisar este vizitat de celebrități precum Catherine Zeta Jones și soțul ei, Michael, Roman Abramovici, John Malkovich și familia lui…
Adresă: Ribarnica 1 Dubrovnik
Mic dejun într-o piațetă din Veneția
ITALIA
Despre Italia ar fi multe de povestit. Dar pentru azi, ne oprim la Veneția. Mai exact, la piațeta Campo Cesare Battisti (fostă Campo de le Corderie, apoi Bella Vienna). Este o piațetă situată în districtul Santa Polo, la câțiva pași de podul Rialto, împrejmuită de clădiri la parterul cărora sunt astăzi cafenele și băcănii, iar în mijloc are tarabe cu suveniruri. Pe la 1450, aici își vindeau marfa producătorii de frânghii și comercianții de cânepă. Numele de Bella Vienna vine de la o cafenea care a existat aici, undeva la începutul secolului al XIX-lea, inaugurată în onoarea capitalei Imperiului Austriac, Viena.
Piațeta este astăzi un loc minunat pentru a servi un mic-dejun autentic italienesc. Îți recomand sendvișurile de la Aliani Casa del Parmigiano, o băcănie de pe una din laturile piațetei, deschisă din 1936 și condusă de aceeași familie din generație în generație. La numai 1 euro îți poți încropi un sendviș cu parmezan sau alte sortimente de brânză (pecorino cu miros de șofran împânzit cu boabe de piper negru, ricotta afumată și mascarpone proaspăt, alb ca zăpada, stratificat cu gorgonzola moale), dar și prosciutto (și alte mezeluri, tot de ei făcute). Dacă adaugi și niște pastă de trufe (apropo, poți să-ți iei și acasă o mulțime de bunătăți puse la borcan de la oamenii ăștia!) o să mă pomenești și sigur o să mai cauți locul acesta.
Savurează-ți micul-dejun în gălăgia molcomă a piațetei, urmărind negustorii de suveniruri cum își instalează tarabele. Aliani Casa del Parmigiani a fost inclus într-un top 50 al celor mai bune food stores din lume realizat de Financial Times. Venețienii știu, de asta mereu sunt cozi pe toată lățimea piațetei la Casa del Parmigiani. Și nu puteam să nu-l adăugăm și noi în lista noastră de experiențe culinare inedite!
Adresă: Campo Cesare Battisti/Bella Viena, San Polo 214
Raiul iubitorilor de pește și fructe de mare, în Atena
GRECIA
Dacă ai ajuns în Atena, astăzi vreau să te duc într-un loc aflat aproape de plajele de pe linia de coastă. Ia tramvaiul din Piața Syntagma, vizavi de Grădinile Naționale și Palatul Parlamentului. Linia 3. O să faci o călătorie de vreo 45 de minute, până în Vouliagmeni. Se zice că e cea mai frumoasă linie de tramvai din Europa. Pleacă din centrul Atenei și coboară de-a lungul mării. Bucură-te de peisajele senzaționale, de culoarea mării și coboară la stația Paralia Glyfadas. De aici, urcă la pas spre micuțul oraș de coastă. Mai faci 4 minute până la restaurantul de care vreau să-ți vorbesc. Se numește Ο Ψητός Μπακαλιάρος (O Psitós Mpakaliáros) – în traducere, cod la grătar. Noi l-am găsit întrebând localnicii de un restaurant unde putem mânca pește și fructe de mare.
Are un meniu simplu, însă totul este gustos și proaspăt – souvlaki de cod, sardine la grătar, fructe de mare preparate în fel și chip, totul însoțit de celebrele salate grecești și aperitive specifice lor (cum ar fi Fava, un preparat grecesc din mazăre galbenă uscată sau creveții Simiako – niște creveți mici, din insula Simi, care vin într-un preparat numit Garidaki Simiako). Am mâncat acolo 13 feluri de pește (multe nici nu știam ce sunt!) și fructe de mare.
Nu este un restaurant de fițe; are mesele acoperite cu fețe de masă din hârtie, dar toată mâncare se pregătește aproape în fața ta. Vine repede, este multă și bună! Nu-ți face griji că e servită în tăvițe mici. Cum termini o tăviță, cum se înlocuiește cu una plină. „Με 16€ το άτομο τρως και πίνεις όσο θες!“ scrie pe meniu (foto) și pe pagina lor de Facebook, adică „Pentru 16 euro de persoană poți mânca și bea cât vei!“
Adresă: Maragkou 4, Glifada 166 75, Grecia
Ți-am făcut dor de ducă? Atunci ce zici și de un city break de toamnă, la Lisabona (îți spunem și câteva restaurante de neratat)? Ori poate te atrage mai mult ideea unei mici excursii locale, pe la crame și podgorii frumoase din România. Ce alegi?