Belli Siciliani e un mic restaurant italienesc pe Matasari, deschis in februarie 2015 de catre cei care au in casa de alaturi un magazin de pizza, Pizza Italia, acolo de mai multa vreme. Probabil ca le-a mers bine si s-au gandit acum sa se extinda. Cum nu aveau loc la parterul cladirii pe care il ocupau, au luat parterul si subsolul casei urmatoare.
Strada e linistita, zona e frumoasa si cu farmec, e Bucurestiul vechi acolo, despre care se scrie in cartile pe care le citeam cand eram mici. Sunt copaci mari si copii care se joaca cu mingea in mijlocul strazii, ca la tara.
Casa in care s-au instalat frumosii sicilieni arata bine din strada, are etaj si e mare, insa restaurantul e inghesuit in partea din fata a parterului si ceva mai jos, un spatiu stramt in care au pus galantare cu torturi si alte produse de cofetarie, precum si cateva alte produse de la ei, din Italia, acolo unde e si barul. Casa nu a fost renovata de multa vreme, are un miros de lucru vechi, batranesc. Nici de amenajare propriu-zisa nu se poate vorbi, au pus acolo ce au gasit la indemana, lucruri vechi si simple si acelea. Sunt vreo patru sau cinci mese cu totul. Televizorul e pe programele generalista din Italia, muzica e si ea cum se nimereste.
Mancarea se face in casa de alaturi, unde e si magazinul cu pizza, si apoi vin cu ea pe trotuar, pentru ca nu exista o legatura directa intre cele doua case. Meniul e scurt si te-ai astepta sa fie cine stie ce lucruri mai putin vazute in alte parti, insa nu e asa. Si nici gustul nu e prea diferit fata de ce gasesti in sutele de restaurante cu nume italienesti din Bucuresti. E destul de buna mancarea la Belli Siciliani, insa nu in asa fel incat sa vrei sa iei taxiul ca sa ajungi acolo, nici pe departe. Spun ca fac si painea tot acolo, insa nici brutari prea iscusiti nu mi s-au parut. Deserturile au fost cele mai bune, insa pentru asta nu e nevoie sa vina cineva tocmai din Sicilia, sunt lucrurile cel mai usor de facut bine intr-un restaurant.
Preturile sunt rezonabile la Belli Siciliani, o masa cu un pahar de vin te poate costa sub 100 de lei, insa nici o mare afacere nu te poti gandi ca ai facut cu bani putini. Nu a mai fost nimeni in restaurant cat am stat eu acolo. Chelnerita mi-a tinut de urat, naturala si dezinvolta, cu chef de vorba, sincera. Nici sa intre cineva sa ia prajituri pentru acasa de la magazinasul de pe hol nu a venit.
Belli Siciliani pare sa fie o mica afacere de familie a unor italieni, facuta ca sa traiasca din ceva, nu din cine stie ce pasiune pentru gastronomie. Nu e un loc despre care sa se vorbeasca in Bucuresti, nu am auzit despre ei pana acum, si nici nu cred ca voi auzi prea multe. Nu au prea multa imaginatie, nu sunt creativi, nu cred ca pun zilnic mana pe o carte sau pe niste reviste ca sa vada ce mai e nou in lume si sa faca si ei inaintea altora la Bucuresti. Au prins cate ceva din zbor la tinerete, si cu acelea au ramas…