Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > PRIN ORAȘ > CE MÂNCĂM > Specialități culinare: dry aged steak (și unde le găsești)
  • CE MÂNCĂM

Specialități culinare: dry aged steak (și unde le găsești)

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 2 decembrie, 2019
  • Data modificare : 7 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

În multe dintre meniurile restaurantelor din București poți găsi dry aged steak (carne maturată de vită). De obicei, la un preț mai mare decât în cazul cărnii obișnuite. De ce?

Dacă îți este familiar termenul de „dry aged steak”, probabil că îl asociezi din start cu un preț piperat, să zicem. Fie că vorbim de un T-bone, vrăbioară, de un antricot sau de mușchi, carnea maturată de vită promite o cu totul altă experiență gustativă decât o friptură obișnuită. Gustul este mai intens, carnea este mai fragedă și mai suculentă.

bucată de dry aged steak cu două crengute de rozmarin, asezata pe un blat de lemn

Ce înseamnă dry aged steak?

Așa cum spuneam, înseamnă carne de vită, maturată. Practic, bucata de carne crudă este lăsată la aer, la maturat, fără a fi acoperită. Atunci când mergi la magazin și cumperi un mușchi de vită, spre exemplu, el ar trebui să fie de un roșu aprins. Iar atunci când îl gătești, să capete crustă, dar să fie suculent (mai ales dacă reușești să îl lași pe foc fix atât cât trebuie, să fie medium-rare). Carnea maturată, pe de altă parte, nu are un aspect „proaspăt” și este mai închisă la culoare, pentru că a fost lăsată la aer undeva între 7 și 120 de zile.

Pentru a nu se strica, carnea este păstrată în anumite condiții speciale de umiditate și temperatură. În plus, în încăperea respectivă trebuie să existe și o anumită circulație a aerului.  Este adevărat că va căpăta un strat foarte subțire de mucegai la suprafață, dar el este întotdeauna înlăturat înainte de prepararea cărnii.

Prin procesul de maturare, carnea se deshidratează, drept urmare se și micșorează și se închide la culoare. Pe măsură ce pierde din cantitatea de apă, aroma sa devine mai concentrată, mai intensă. În plus, fibrele de colagen (cele care dau rezistență mușchilor) se descompun, așa încât carnea devine și mai fragedă.

Ce gust are?

Primul lucru care îți va atrage atenția atunci când mănânci un dry aged steak va fi textura cărnii. Deoarece majoritatea fibrelor de colagen s-au rupt în procesul de maturare, carnea nu este atât de fibroasă, de greu de mestecat. Ba chiar s-ar putea nici să n-ai nevoie de cuțit pentru a o tăia. Este atât de fragedă încât ți se va topi în gură!

În ceea ce privește aroma… depinde de timpul cât a stat la maturat. Majoritatea sunt lăsate 30 de zile să treacă prin acest proces. Carnea are un gust intens de vită, cu un ușor iz untos. Cu cât stă mai mult la maturat, cu atât are o aromă mai puternică. După aproximativ 45 de zile începe să prindă o pojghiță de mucegai, care devine mai pregnantă când carnea stă 90-120 de zile la maturat. Astfel de fripturi sunt și cele mai scumpe.

De ce costă așa mult?

Poate că prețul te face să stai în dubii dacă să comanzi sau nu un dry aged steak din meniu. Dar să știi că este scumpă pe bună dreptate. În primul rând, procesul de maturare necesită timp și efort, ba chiar și echipament special. Un mediu cu temperatură și umiditate controlată este crucial și trebuie să monitorizezi permanent carnea așa încât să nu dezvolte bacterii periculoase.

În al doilea rând, e vorba și de deshidratare. Când o bucată de carne stă la maturat 30 de zile, pierde 15% din greutatea inițială. Asta înseamnă că din 500 g, mai rămân 380 g. La 120 de zile, aceeași bucată de carne pierde 35% din greutate și ajunge la 290 g. Dar cu cât mai mică devine, cu atât îi crește valoare. Și prețul.

Unde mănânci un dry aged steak bun, în București?

Din fericire, sunt și la noi în oraș restaurante care au în meniu astfel de delicii culinare. Spre exemplu:

VacaMuuu

dry aged steak la VacaMuuu, bucata de carne de vita cruda, taiata cu cutitul de un bucatar, iar in fundal imagine cu un cuptor cu foc
VacaMuuu deține certificări halal pentru carne și kosher pentru gama de produse de băcănie.

VacaMuuu are o măcelărie fără egal, unde găsești o selecție internațională din cele mai bune cărnuri! Iar în meniu au tot felul de fripturi perfect tăiate și pregătite, inclusiv dry aged, ce sfârâie pe grătarele speciale. Sunt foarte, foarte bune, motiv pentru care le-a cam mers faima în tot orașul. Și, trebuie să recunoaștem, sunt experți în materie! Găsești restaurantul pe Calea Floreasca nr. 111.

 Rezervă o masă la VacaMuuu 

Prime Steaks & Seafood

Pe lângă Ateneul Român, în cadrul hotelului Radisson Blu, se află unul din restaurantele rafinate ale Bucureștiului. Ce este însă mai interesant pentru noi este că Prime Steaks & Seafood a fost premiat drept cel mai bun steakhouse din București, de mai multe ori. Și au, într-adevăr, tot felul de specialități deosebit. Printre care și carne de vită maturată. Așa că dacă ți se pare interesant, fă din timp o rezervare, căci restaurantul nu este foarte mare.

 Rezervă o masă la Prime Steaks & Seafood 

Berăria Centrală

În zona Unirii, pe strada Nerva Traian, la Berăria Centrală nu doar se bea bere bună, dar se și mănâncă o friptură bună (și fructe de mare, asta ca să știi!). La ei găsești un meniu destul de bogat cu tot felul de preparate în genul Texas BBQ, specific americane – de la coaste de porc gătite în fel și chip, până la aripioare și… steaks – printre care și un atricot de vită maturat cu os.

 Rezervă o masă la Berăria Centrală 

Barbizon Steak House

Pe la Piața Presei, la Hotel Pullman, Barbizon Steak House este un restaurant care oferă o interpretare unică şi delicioasă a preparatelor din carne de vită. Carne din Argentina, Uruguay, SUA, Germania și Noua Zeelandă, dar și de la noi, din România. Pe toate le regăsești în meniul din care nu lipsește nici carnea de vită maturată mai mult de 30 de zile.

 Rezervă o masă la Barbizon Steak House 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • barbizon
  • berăria centrală
  • carne de vita dry aged
  • carne de vita maturata
  • dry aged steak
  • dryaged steak
  • prime steaks
  • steak house
  • steakhouse
  • vacamuuu
Citește și
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Avem Black Friday în restaurante?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Avem Black Friday în restaurante?
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Cei mai buni bagels din București?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Cei mai buni bagels din București?
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • DINE IN
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.