Tot mai multe restaurante încep să includă în meniu preparate fără gluten. Asta pentru că și cererea a crescut din partea celor care urmează această dietă. Unde poți ieși la o astfel de masă în București, îți spunem noi.
Și dacă o salată sau carnea sunt alegeri ușoare și sigure, când vorbim de un burger, o pizza sau de prăjituri, lucrurile se complică. Tocmai de aceea am inclus în listă astfel de recomandări.
Fie din motive care țin strict de sănătate, fie din convingerea că renunțarea la gluten aduce beneficii organismului, numărul celor care nu consumă preparate cu gluten a crescut. La un moment dat, devenise chiar o modă – în special în rândul vedetelor din SUA, cele care dau tonul în materie de trenduri. Intoleranța la gluten este însă o afecțiune serioasă, care trebuie tratată ca atare.
Ce este glutenul și intoleranța la gluten?
Glutenul este o proteină care se găsește în cereale precum grâu, ovăz, orz, secară, bulgur etc. De cealaltă parte se află cereale precum orez, porumb, hrișcă, quinoa etc., care nu conțin gluten. Și pentru că grâul este una dintre cerealele folosite de regulă, cei cu intoleranță la gluten trebuie să fie foarte atenți la ce tip de pâine, paste, pizza, prăjituri (și tot așa) consumă.
Intoleranța la gluten (sau boala celiacă) este o afecțiune cronică a tractului digestiv, ale cărei simptome își fac simțită prezența în momentul în care glutenul ajunge în stomac. Apar apoi diareea, balonarea, durerile abdominale, greață sau vărsături, dar și scăderea în greutate și oboseala, ba chiar anemie (deoarece nutrienții din alimente nu se absorb cum trebuie în organism).
Un tratament nu există în momentul de față, așa că singura alternativă este urmarea unui regim strict din care glutenul este eliminat complet, pentru tot restul vieții. Spre exemplu, o singură felie de pâine (din făină de grâu), conține 5 g de gluten. Iar pentru o persoană care suferă de intoleranță, chiar și 0,1 g de gluten pot declanșa simptomele.
Tocmai de aceea au apărut pe piață o mulțime de produse care țin cont de nevoile speciale ale celiacilor.
Restaurante fără gluten în București
La rândul lor, restaurantele au învățat ce ingrediente să folosească și cum să adapteze rețetele, așa încât să le poată oferi și acestor oaspeți preparate gustoase și sigure, fie ele chiar și pizza, burgeri sau prăjituri. De aceea noi am ales câteva astfel de preparate pe care poate, de obicei, le găsești mai greu în varianta fără gluten.
Unde mănânci paste fără gluten
Chiar dacă, de obicei, pastele pe care le găsești sunt din făină clasică, de grâu, ele sunt și un preparat versatil, care poate fi adaptat cu ușurință așa încât să satisfacă și alte cerințe – fie că vrei o porție de paste integrale sau… fără gluten. Găsești și în București restaurante care oferă astfel de porții.
Situat pe Calea Victoriei 26, Noa Restoclub este un local modern, cu un aer cool și un design pe măsură – ferestre mari, la bulevard, ornamente art-deco și o atmosferă cool, relaxată și liniștită. Meniul este și el unul specific urban, cu influențe din bucătăria franceză și asiatică, cu preparate gătite bine și prezentate frumos în farfurie. La ei am găsit în meniu penne primavera cu sos de roșii și trufe, fără gluten. Sunt foarte gustoase și ușoare, ideale pentru masa de prânz, sau chiar pentru o cină relaxată, cu prietenii.
Rezervă o masă la Noa Restoclub
În imediată apropiere de Noa Restoclub, tot pe Calea Victoriei 26, se află și Pasta Restaurant. Localul este micuț, însă cochet, intim și prietenos. „La pasta come una volta!” este sloganul localului și cumva reușesc să transmită ceva din pasiunea lor și oaspeților care intră în restaurant. Ce ne place nouă este că au foarte multe tipuri de paste disponibile: de la clasicele Spaghetti, Penne sau Tagliatelle, până la deosebitele Paccheri, Caserecce sau Rigattoni – asta ca să enumerăm doar câteva dintre ele. Toate proaspete, preparate în peste 20 de variante, după rețete italiene. Iar partea bună este că au și variante fără gluten! Trebuie doar să spui.
Rezervă o masă la Pasta Restaurant
Unde mănânci burger
Rar se întâmplă să găsești un burger a cărui chiflă să fie făcută din cereale fără gluten. Sau al cărui sos să fie potrivit pentru cei cu intoleranță la gluten. Tocmai de accea îți recomandăm noi un loc unde poți mânca un burger delicious, fără gluten.
Poate nu te-ai fi gândit din prima la varianta aceasta dar, din fericire, s-au gândit cei de la Simbio. Pentru că la ei găsești un Naked Burger: burger de vită cu roșii uscate, avocado și brânză de capră, servit cu salată verde și dressing vinaigrette (fără chiflă) . Chiar este bun, să știi! Plus că atmosfera restaurantului de pe strada Negustori nr 26 este una foarte fresh, relaxată și pozitivă, care te binedispune. Parcă gândit anume pentru ieșirile între prieteni!
Dacă ai poftă de pizza…
Ți-am promis că te scoatem și la pizza, nu? Păi hai atunci să vedem și unde anume.
Rămânem în zona de preparate reinterpretate, căci pizza pe care vi-o propunem este una ceva mai… specială. La Bistro Raw Vegan (de pe strada Transilvaniei nr 11) găsești o Pizza Raw, fără gluten, cu pâine de semințe, roşii deshidratate, ceapă deshidratată, germeni, salată verde, sumac, ciuperci, rucola, roşii, caju și măsline kalamata. Cei care au un stil de viață raw vegan cu siguranță o vor aprecia! Cât despre restul… mai bine să nu spui niciodată „niciodată”, că s-ar putea să ai o surpriză plăcută! PS: tot la ei găsești meniuri întregi fără gluten, dar și multe variante de prăjituri.
Rezervă o masă la Bistro Raw Vegan
Unde să mergi pentru prăjituri
Deși pare plină de restricții, o dietă fără gluten nu este lipsită „de sare și piper”, cum s-ar spune. Sau de ceva dulce. Poate îți pare o provocare să comanzi la restaurant un astfel de desert, însă nu și dacă mergi în locul care trebuie. Mai exact, în trei locuri.
În Floreasca, pe strada Puțul lui Zamfir la nr. 2, Pio Bistro te așteaptă să-ți satisfaci pofta de ciocolată. Au ei un Chocolate Cake bun, mai exact un tort de ciocolată fără gluten, din făină de migdale, servit cu sos de fructe de pădure homemade. Locul în sine este foarte mișto, cool și tineresc, numai bun pentru o ieșire la o cafea, o prăjitură și o vorbă ca-ntre prieteni.
Deși se numără printre preparatele vegane și raw-vegane (sau poate tocmai de asta), n-ai zice niciodată cu un tort de fructe de pădure poate fi așa gustos! Conține migdale, curmale, smochine, miere, caju, fructe de pădure, ulei de cocos, vanilie și suc de lămâie și este… fără gluten, bineînțeles! Rawdia este un restaurant, dar şi magazin vegan şi raw-vegan. Îi găsești tot pe strada Puțul lui Zamfir, la numărul 50-52.
Zexe Braserie, de pe Bulevardul Aviatorilor, este unul din acele locuri la care te gândești din prima atunci când vrei să mergi la o prăjitură bună. Au mereu cele mai delicioase preparate și cu greu te poți hotărî pe care să o încerci. Pe lângă acestea, însă, la ei găsești și multe fursecuri, biscuiți sau checuri. Dintre ele noi îți recomandăm să încerci Biscuiți cu nimic – fără zahăr, fără gluten și fără lapte. Cum îi fac de ies așa buni, numai ei știu!