Este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați bucătari din România. Și pe cât de calm și așezat pare la prima vedere, pe atât este de activ! Scrie pe blog, filmează rețete în propria bucătărie (pe care să le încercăm și noi acasă) și se implică mereu în proiecte deosebite. Zilele acestea, Adi Hădean derulează proiectul umanitar „Solidar Social”, prin care oferă zilnic o masă caldă persoanelor vulnerabile în fața coronavirusului: cadre medicale din spitalele din București și vârstnici aflați în izolare.
Despre cât de mult contează coeziunea socială în această perioadă dominată de COVID-19, despre impactul pandemiei asupra restaurantelor, dar și despre omul Adi Hădean, discutăm în interviul următor.
Despre Adi Hădean sunt multe de povestit și, la cei 42 de ani ai săi, a adunat atât de multe exeperiențe cât pentru o viață întreagă de om! S-a născut în 1977, la Arad, și a copilărit la Baia Mare. A fost atras de mic de bucătărie, însă nu și-a pus problema de a-și face o meserie din asta. Cel puțin, nu la început. A început să lucreze de la 17 ani în radio, iar la începutul anilor 2000 s-a mutat în televiziune, în momentul în care i s-a propus să realizeze o emisiune despre mâncare, transmisă live în fiecare zi de luni până vineri. Doi ani de zile a făcut această „școală”, timp în care a avut ocazia să învețe meserie de la diverși chefi și să se perfecționeze. A făcut emisiuni culinare pentru diverse televiziuni naționale, a scris sute de articole și a publicat prima sa carte în 2003 – „Sare și piper” inspirată după numele emisiunii sale de debut, de la Baia Mare.
De la presă a trecut la marketing, într-o companie alimentară, acolo unde a înțeles cât de important este să știi cum să „ambalezi” produsul pe care vrei să-l vinzi, ca să aibă succes. Între timp, a descoperit că poate trăi urmându-și pasiunea pentru gătit. A devenit bucătar profesionist, consultant pentru restaurante și în 2007 a început blogul său de rețete. Așa a ajuns în atenția producătorilor MasterChef, emisiune care l-a adus în atenția noastră, a tuturor. În 2016, a început colaborarea cu Europa FM, pentru emisiunea Medium Rare (o incursiune în lumea culinară a zilelor noastre) și în același an a lasat proiectul #outofthekitchen – emisiune online în care prezenta oameni și proiecte interesante.
În 2017 lansa la Oradea primul său restaurant, pentru ca în 2019 să aducă MEATic și în București, în cadrul Carnivale Food Market (de pe Splaiul Unirii 165). Un restaurant care are în centru o mare bucătărie deschisă dedicată cărnii, cu meniuri creative, inspirate de bucătăria românească (și nu numai), cu arome simple, dar puternice. Zilele acestea, când restaurantele sunt închise, poți comanda acasă preparatele de la MEATic, de pe site-ul Hădean Catering.
Pe lângă toate acestea, Adi Hădean este un om extrem de implicat din punct de vedere social. În 2015 a fondat Asociația Adi Hădean cu scopul de a promova proiecte care aduc în prim plan bucătăria românească, dar și diverse acțiuni din domeniul culinar și social. Vorbim de proiecte umanitare sau acțiuni sociale (prânzul gătit la finalul lui 2014 pentru 100 de pensionari bucureșteni), acțiuni menite să atragă atenția asupra alimentației pentru copiii din grădinițe (Farfurii curate, desfășurat în grădinițele din Cluj-Napoca) sau proiecte menite să sublinieze importanța preparatelor autentice românești (Taste of Romania).
Zilele acestea, când suntem cu toții afectați de pandemia COVID-19, Adi Hădean este activ pe Facebook și Instagram – acolo unde ne propune și ne arată diverse rețete pe care le putem găti și noi, acasă. În plus, a lansat proiectul Solidar Social, alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, proiect prin care zeci de bucătari voluntari pregătesc zilnic un meniu cald pentru vârstnicii aflați în izolare și pentru cadre medicale.
Adi Hădean despre proiectul Solidar Social: „Cererea este destul de mare”
Hai să începem cu începutul și să vorbim despre ce faci tu zilele acestea. Pentru că noi știm că pentru tine, izolarea numai izolare nu e 😊, ci ai chiar foarte multă treabă! Așa că hai să povestim întâi despre „Solidar Social”.
„Solidar Social” e un proiect comun, Asociația Adi Hădean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 din București.
Beneficiarii proiectului sunt, pe de-o parte, beneficiarii de ajutor social ai sectorului 6 – aceștia fiind bătrâni care nu sunt deplasabili, familii care au copii cu probleme, cu handicap și nu se pot deplasa pentru a-și asigura mâncarea zilnică – și, pe de altă parte, medicii și personalul sanitar din prima linie COVID-19. În perioada asta, mă refer la medicii de la Spitalul Matei Balș si de la Fundeni. Am livrat și către Colentina, până au găsit ei o altă sursă, și către Spitalul Universitar.
Noi căutăm resurse și la noi și la alții să putem extinde și în altă parte, pentru că cererea este destul de mare. Doar că, în momentul ăsta, noi suntem la o medie de 1.200 de porții pe zi și este destul de complicat să mai creștem. Și asta în principal din motive legate de logistică, pentru că altfel s-au adunat pe lângă noi vreo 70 de voluntari, care vin prin rotație și sunt convins că unii dintre ei ar putea oferi și mai mult din timpul lor, dacă le-am cere lucrul ăsta. Dar nu o facem, pentru că oricum nu am putea să împachetam sau să livram mai mult de atât. Suntem la capacitate maximă în momentul ăsta, fără să trebuiască să apelăm la o altă bucătărie.
Avem site-ul ăsta de campanie care se numește activsocial.ro și pe acest site primim donații în bani sau acolo ne scriu oamenii care vor și pot să doneze alimente, ingrediente.
Deci, oamenii pot intra pe acest site și pot dona bani sau alimente.
Avem acolo o adresă (n.r. ajut@activsocial.ro ) la care oamenii pot scrie și să-și declare intenția de a ne ajuta într-un fel sau altul. Pot să doneze și timp, dacă vor să lucreze cu noi.
Și dacă cineva are materie primă, ingrediente pe care vor să le doneze, aveți o adresă unde vi le pot aduce direct?
Cel mai bine este să scrie acolo, la acea adresa de e-mail, și vor fi ghidați. Pentru că eu vorbesc acum, dar poate într-o săptămână o să avem o bucătărie mai mare și ne mutam – de aceea nu aș vrea să publicăm o anumită adresă.
Cel mai bine este ca oamenii să știe că ne pot scrie pe adresa aceea de e-mail dacă vor să ne ajute cu bani, alimente sau orice, și vor primi îndrumare specifică, pe subiect.
Ce te-a făcut pe tine să te implici?
Este un complex de motive. În primul rând, pentru că asta fac. Fac mâncare pentru alți oameni. Și dacă mi s-a luat jucăria, dacă restaurantul este închis, trebuie să o fac în alt fel. 😊 Asta pe de-o parte.
Pe altă parte, m-am gândit foarte tare la oamenii cu care lucrăm noi, pentru că suntem foarte mulți și toți oamenii noștri acum fac voluntariat, în cea mai mare măsură – adică muncesc pentru această acțiune.
Eu lucrez cu soția mea, suntem asociați în toate firmele, si am luat decizia asta – să le dam cât putem noi de mult oamenilor. Am zis: uite, avem ocazia să facem treaba asta. Hai să facem!
Ai avut vreun moment de ezitare, de dubiu, în care să te gândești, de exemplu, că este un efort foarte mare, că implică riscuri etc.?
Nu. Pentru mine lucrurile sunt foarte simple: ori faci, ori nu faci!
Cum putem noi ajuta? Și cât va continua proiectul?
În primul rând, popularizarea proiectului ne ajută pe noi foarte tare. Orice veste transmisă despre ce facem noi, poate să aducă un nou sponsor, poate să aducă lângă noi pe cineva care să vrea să ne ajute. De exemplu, cineva care are un capăt de stoc, de 50 kg de carne, noi avem ce să facem cu el.
Știi, mulți dintre noi zicem „Da, vreau să ajut, vreau să mă implic”, dar de multe ori ne oprim la stadiul de vorbe. Tu, în schimb, ești recunoscut ca un susținător al campaniilor umanitare, pe care de multe ori le susții prin efort propriu. Ce te face să te implici la modul acesta? De unde găsești resursele, timpul? Ce te face, efectiv, să… te pui pe treabă?
Nu știu… și ziua mea are tot 24 de ore! Nu am stat niciodată să mă gândesc. Sunt niște resorturi care se declanșează în fiecare dintre noi, în funcție de anumiți stimuli. Sigur că nu ai cum să ajuți pe toată lumea! Dar, pe de altă parte, eu m-am gândit de multe ori la chestia asta… cred că cea mai simplă sau cea mai ieftină faptă bună e să nu faci rău, să nu gândești rău cuiva, să nu vorbești pe nimeni de rău, să-ți vezi de treaba ta. Și apoi, de aici, poți să te dezvolți, să faci lucruri mai complexe, să iei acțiune, să pui mâna să faci ceva. Dar astea nu sunt lucruri pe care să trimiți pe cineva să le facă. Nu cred că așa merge. E ceva ce eu aș putea să propun cuiva, care dacă vrea să vină lângă mine, vine; dacă nu vrea, nu vine. Și nu mă supăr, nici că e așa, nici că-i așa.
Avem site-ul ăsta de campanie care se numește activsocial.ro și pe acest site primim donații în bani sau acolo ne scriu oamenii care vor și pot să doneze alimente, ingrediente.
Modele noi de business, ca soluție de adaptare la realitate
Un alt proiect în care ești implicat zilele acestea este „Subzistența”, o platformă lansată împreună cu Radu Dumitrescu și Marius Tudosiei. Despre ce e vorba? Cum v-a venit ideea și de ce?
Ăsta este un proiecțel comercial pe care l-am făcut „pe genunchi”. Nu știu cum o să evolueze. E un proiecțel pe care l-am făcut cu Marius de la Băcănia Veche și cu Radu de la Voilà, le Bistrot, pentru că pe lângă acțiunile caritabile, trebuie să și trăim din ceva.
Pentru că această acțiune umanitară chiar e umanitară, adică nu suntem plătiți pentru asta și nici nu vrem să fim plătiți, facem lucrurile pentru că vrem să le facem și pentru că așa simțim. Oamenii care lucrează cu noi sunt voluntari cu toții.
Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că suntem și oameni. Trebuie să și mâncăm și, pentru asta, trebuie să ne adaptăm. Ori adaptarea la realitate acum presupune să căutam să livrăm mâncare. Cum putem, cât putem. Acum… vom vedea cât ne iese și cum ne iese! Nu pot să spun că merge rău pentru un start, dar nu am făcut un business plan și o poveste să vedem unde vrem să ajungem cu acest site.
Dar cum v-a venit ideea?
Avem oameni de plătit, avem chirii de plătit și, în același timp, ideea a venit ca un fel de răspuns la politica marilor platforme de livrăr. În sensul că nu ne-am gândit să le răspundem lor în vreun fel, ci să ne răspundem nouă la o întrebare: Mă ajută sau nu mă ajută? Și atunci, ce fac? Hai să încerc să livrez în ture! Dacă eu simt că nu pot să acopăr tot, atunci mai am nevoie de unul sau de încă doi.
Așa e. Platformele mari de livrare au si comisioane
Despre asta vorbesc. Dacă vreunul care are o prăvălie care vinde mâncare și e o mâncare pe care o face corect, poate să-mi spună că dă cu inima împăcată 35% către Uber Eats sau oricare altul și rămâne și cu bani, îi spun „Jos pălăria!” Eu nu mă pricep la asta.
De ce Radu și de ce Marius? Ce vă leagă pe voi 3?
Noi suntem în treaba asta de mult timp și ne știm de mult timp. Suntem prieteni și am avut o discuție la un pahar. Și asta a ieșit.
Și cum funcționează? Cum stabiliți meniul, cât de des schimbați produsele, cum faceți livrarea…?
Fiecare vinde meniul lui. Noi ne-am fi dorit la început să poți să comanzi într-un singur loc, un singur coș, să le primești pe toate odată. Lucrul asta, din păcate, nu e posibil. Vinde fiecare din prăvălia lui, doar că aceste prăvălii sunt expuse în același loc, pe subzistenta.ro.
Cât de bine a prins la oameni? Se fac comenzi? Cum merg lucrurile?
Eu zic că merge binișor. Repet, pentru un start-up așa…. de nicăieri și foarte timid, eu zic că e foarte bine. A fost un val mare de comenzi înainte de Paște, la fel de de 1 mai. Căutăm să ne facem treaba bine, să le oferim oamenilor un produs bun și să fie ok.
Dacă vreunul care are o prăvălie care vinde mâncare și e o mâncare pe care o face corect, poate să-mi spună că dă cu inima împăcată 35% către Uber Eats sau oricare altul și rămâne și cu bani, îi spun „Jos pălăria!” Eu nu mă pricep la asta.
Ospitalitatea în timp de pandemie
Și pentru că am ajuns în zona aceasta de business, cum vezi tu situația restaurantelor în contextul crizei coronavirus? Și cum stau lucrurile în restaurantele tale?
Restaurantul e închis.Nu se fac evenimente și dacă nu se fac evenimente – o sursă importantă de venit pentru noi –, înseamnă că nu avem veniturile alea. Restaurantul este închis din motive mai mult decât evidente și acolo suntem.
Cum sunteți cu chiria? Ați reușit să o amânați?
Pentru spațiile noastre în care ținem evenimente, momentan într-unul nu plătim chirie, iar în celălalt plătim 50%. La restaurant suntem într-o alta situație. Noi suntem într-un food market la Timpuri Noi și e o situație care privește pe toată lumea. S-a negociat o chestiune de către compania care a subînchiriat și nu aș putea să-ți spun cum stau lucrurile.
Ce crezi că se va întâmpla după? Cum vor reintra lucrurile în normal, în cât timp? Cât de greu va fi acest proces?
Nu am idee și nici nu pot să mă pronunț în sensul ăsta pentru că ar însemna să vă consum minutele degeaba. Singurul lucru la care mă pot gândi e că eu trebuie să trăiesc și așa, și așa.
Unii sunt pesimiști, nu cred că lucrurile vor mai fi ok.
Acum, fiecare cu necazurile lui în viață. Eu nu cred că o să fie foarte rău, nu cred că o sa fie nici foarte bine. Ce pot să spun eu e că de când a început această criză, eu nu am avut nici măcar o zi să mă odihnesc, așa că asta ar trebui să răspundă de la sine altor întrebări.
Crezi că se va schimba ceva în comportamentul oaspeților? Pentru ca unii spun că oaspeții cu siguranță nu vor mai dori să iasă la restaurant, alții spun că vor da buzna când se ridică interdicția.
Nu este relevant ce spun oamenii acum. Este important ce o să facă după ce se deschid drumurile, să zic așa. Nu am nici un fel de impresie despre ce spun oamenii acum. Nu vreau să sune nepoliticos, dar fiecare cu treaba lui! Eu nu citesc nici teoria conspirației, nici site-uri, nu îmi iau informațiile de pe Facebook, nici nu mă uit în gura omului. Viața mi-a arătat de foarte multe ori că sunt foarte mari diferențe între ce spun oamenii și ce fac ei.
Nu este relevant ce spun oamenii acum. Este important ce o să facă după ce se deschid drumurile, să zic așa.
„De când a început această criză, eu nu am avut nici măcar o zi să mă odihnesc”
Ce se întâmplă cu blogul tău? Mai ai timp de el?
Îl am de patru ani de zile, intru acum în al V-lea an. Blogul e nesfârșit. Dacă nu moare internetul, blogul merge înainte. Postăm pe el – dacă nu în fiecare zi, atunci a doua zi. Ne vedem de viață și de treabă.
Hai să vorbim puțin și despre omul Adi Hădean. Cu atâtea proiecte în derulare, mai ai timp pentru tine, pentru familie?
Tot timpul ăsta e al meu și al familiei mele. Lucrez împreună cu nevastă-mea acum, de când a început situația asta de criză. Copilul e la mama, în Baia Mare, și așteptăm să se termine să îl putem aduce acasă.
Deci nu l-ai văzut de când a început?
Păi vorbim în fiecare zi, pe FaceTime. Nu aveam cum altfel. Așa am considerat că e mai bine pentru el, pentru că mama are curte, are grădină, verișorii lui sunt acolo… E mai bine așa!
Și ce faci la finalul zilei? Cum îți încarci bateriile? Cum te relaxezi?
Mă pun în pat și dorm. Nu am nevoie de un ritual special. Așa a fost întotdeauna, nu neapărat acum, în pandemie. Îmi fac treaba în timpul zilei și la final mă spăl și mă culc.
Care e mâncarea ta preferată? Ce mănânci acasă?
Nu am mâncare preferată. Am foarte puține preferințe în viață, în general, și nu am nicio preferință culinară. Îmi place să mănânc aproape orice. Îmi place să îmi dau ocazia de a mai mânca și altceva, pentru că o preferință anume, dacă te concentrezi pe ea, nu faci altceva decât să te atragă tot în zona aia. Adică vei căuta tot aia. Sau, cum să spun… simt mai multă bucurie dacă mănânc o înghețată de ciocolată decât una de vanilie, dar nu aș refuza niciodată o înghețată de vanilie.
E un mod foarte bun de a vedea lucrurile!
Și, apropos de ce mai face omul Adi Hădean. Acum, când vorbesc cu tine, mâinile mele tot fac ceva.
Am terasa pe acoperiș în centrul Bucureștiului, unde avem evenimente, și am invitat-o pe nevastă-mea la cină în seara asta, noi doi, în vârful Bucureștiului, să mâncăm ceva împreună. Și de asta am venit un pic mai devreme, ca să mă pregătesc un pic. Și ghici ce?
Ca să susținem economia locală, o să mâncăm mâncare comandată.
Unde dai comandă?
Nu știu, de unde vrea ea!
Despre proiectul Solidar Social
„Solidar social” este o acțiune umanitară inițiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și Asociația Adi Hădean, susținută de donații ale companiilor, ale persoanelor fizice și de voluntari. În fiecare zi, se gătesc și sunt ditribuite 1200 de porții de mâncare, gratuit. Porții care înseamnă singura masă caldă a zilei pentru 400 de oameni.
Unde ajunge mâncarea? La 230 de medici și cadre medicale aflate în prima linie a luptei împotriva #covid19. Dar și la 200 de persoane vârstnice aflate în evidențele DGASPC, izolate la domiciliu.
Cererea este mare și obiectivul este de a putea oferi cele 1200 de porții de mâncare caldă cel puțin 5 zile pe săptămână, atâta timp cât va dura această criză. Și, cu puțin ajutor, să se dezvolte acest proiect umanitar la nivelul întregii țări.
Ajută și tu!
Donează către Asociația Adi Hădean, în contul RO35BTRLRONCRT0283039401 de la Banca Transilvania.
Sau…
- Dacă ești producător de alimente sau distribuitor, poți contribui donând orice îți prisosește.
- Dacă ești bucătar calificat și restaurantul la care lucrai e închis în această periodă, poți merge să gătești alături de ei.
- Dacă ai permis de conducere categoria B poți ajuta la livrarea mâncării
- Donează materiale – de la caserole de unică folosință până la dezinfectanți și echipamente de protecție personală.
Trimite un e-mail la ajut@activsocial.ro și vei primi toate informațiile de care ai nevoie.
Citește și alte articole din seria MeetTheChef: