Într-un articol recent, Dan Cantaragiu, Managing Director al Leadder, ne vorbea despre logica câștigătoare în adoptarea unei atitudini de business, în contextul COVID-19. Și ne spunea atunci că de obicei nu participă la webinarii. Astăzi ne explică de ce și vine cu o serie de argumente.
Vă promiteam săptămâna trecută că revin asupra subiectului din titlu. De fapt, această întrebare ar putea fi ușor înlocuită cu altele, din perspectiva mea, similare:
- De ce nu stau pe Facebook (nici nu aș putea, că nu am cont…).
- De ce nu mă uit la seriale.
- De ce nu am televizor în dormitor.
- De ce am renunțat la a merge pe stadion la fotbal (nu acum, în criză, ci de vreo 6-7 ani).
Răspunsul este mult mai pragmatic decât pare. Nu sunt în nici un caz partizanul cine știe căror teorii despre un trai fără beneficiile tehnologiei moderne. Nu sunt adeptul curentului „downshifting” atât de la modă în urmă cu vreo 6-7 ani, care propovăduiește un trai simplu, opus consumerismului. Și nici nu sunt împotriva distracțiilor de zi cu zi. Ca dovadă, sunt un mare fan al filmelor cu super-eroi, am jocuri instalate pe telefon și cochetez cu degustarea de vinuri.
Răspunsul are legătură cu faptul că în viață ai de luat decizii și, lucru învățat în tinerețe de la un fost șef cu adevărat inteligent, e mai important să știi cu claritate ce să NU faci. Și mai are strânsă legătură cu managementul timpului.
Timpul este, din fericire, cel mai mare aliat al omului
Pare surprinzător? Ce ți-ai putea dori mai mult, de la oricine din jurul tău, decât să fie 100% de încredere? Să își respecte mereu promisiunile, să nu îți înșele niciodată așteptările. Așa e timpul! Fiecare zi are fix 24 de ore, fiecare săptămână 7 zile și fiecare an, 12 luni. Iar atunci când, obosit fiind probabil, își mai ia din 4 în 4 ani luxul de a avea o sincopă, te anunță sistematic despre a 29-a zi din februarie.
Știu că multă lume se plânge de lipsa timpului, dar aceasta este o abordare 100% pierzătoare. Nu poți cumpăra timp, nu poți închiria, moșteni sau dobândi prin căsătorie. Dar poți folosi în propriul tău interes această siguranță supremă dată de predictibilitatea zeului Cronos.
Prin această transformare am trecut și eu în urmă cu ceva ani. Atunci am înțeles că depinde doar de mine cum îmi aloc cele, să zicem, 15-16 ore disponibile zilnic (restul reprezentând somn și igienă personală).
Deci, de ce nu particip la webinarii?
Si iată răspunsul la întrebarea din titlu. Căci mecanismul devine simplu, o dată ce ai conștientizat că timpul nu poate fi manipulat și trece independent de voința ta.
O simplă listă de acțiuni dorite, alături de durata lor, este arhisuficientă pentru a calcula matematic pentru ce ai și pentru ce nu ai posibilitatea de a aloca timp. Webinarele, ca și serialele sau meciurile de fotbal, au picat examenul timp. Au primit notă de trecere în schimb, așa cum vă ziceam, filmele Marvel și Star Wars, lectura (cam de orice fel, business, SF, roman contemporan). Și mai ales timpul petrecut cu cei dragi, fie ei familie sau prieteni apropiați.
Nu este însă relevant care sunt preocupările mele în viața de zi cu zi. Ce e cu adevărat important este că fiecare dintre noi ar trebui să ia niște decizii raționale legate de mecanismele de management al propriului timp. La sfârșit, aceasta este cea mai importantă resursă pe care o avem. Devine esențială în vremea pe care o trăim! Este foarte probabil ca multe lucruri să se schimbe în viitorul apropiat iar pentru a putea să te adaptezi este nevoie de învățare și exercițiu permanent. Când să le practici dacă tu nu ai timp?
Succes în toate și acum și după criză!
Dan Cantaragiu este Managing Director al Leadder, distribuitor de servicii de educație în business dedicate atât companiilor multinaționale, cât și antreprenorilor din România. Compania oferă produse și soluții pentru dezvoltarea abilităților manageriale și de leadership, de negociere, de supervizare și vânzări, managementul timpului, productivitate și multe altele.
Dan este pasionat de dezvoltarea oamenilor, are o bogată experiență managerială și background antreprenorial. Împreună, îți oferim o serie de articole dedicate dezvoltării personale, pe care le vei putea urmări pe Restograf.
Iar dacă vrei să afli mai multe despre compania și serviciile oferite de Leadder, vizitează pagina lor de internet.
Citești și alte articole semnate de Dan Cantaragiu: