Personal, cred că frappé-ul este indisolubil legat de vară! Mă duce automat cu gândul la mare, la plajă, la vacanță… Recunosc, sunt o mare iubitoare de cafea, în orice formă ar veni ea. Așa că mi se pare perfect că există și o variantă ideală pentru zilele caniculare. De aceea am dat o tură pe la terasele din Capitală și vă spun și vouă unde am băut un frappé bun în București.
Mă îndoiesc că nu ai gustat vreodată un frappé – acea băutură rece din cafea instant, bătută și spumată bine, servită de cele mai multe ori cu frișcă și diverse toppinguri la alegere. Dar probabil nu îți este la fel de familiară povestea acestei băuturi. Spre exemplu, te-ar suprinde să afli că este considerată a fi cafeaua națională a Greciei? Probabil că nu, dacă ai vizitat până acum o plajă de-a lor – sigur ai observat că nu lipsește din meniul niciunui bar!
O mica istorie a frappé-ului
Se pare că primele mențiuni despre o băutură rece din cafea, denumită Café Frappé, au apărut încă de pe la mijlocul secolului 19. Însă abia în 1958, atunci când grecii au inventat versiunea de azi, pe bază de cafea instant, a devenit recunoscută ca o băutură în sine și a câștigat popularitate.
Povestea spune că o reprezentanță a companiei Nestlé prezenta o băutură din ciocolată instant pentru copii, bazată pe amestecarea într-un shaker a unei baze de ciocolată cu lapte. Un angajat al companiei era în pauza sa de cafea când și-a dat seama că nu mai avea apă caldă pentru a-și prepara obișnuita sa cafea instant. Așa că a avut strălucita idee de a amesteca granulele de cafea instantan cu apă rece și cuburi de gheață în shaker-ul respectiv. Restul, cum se spune, este istorie.
Frappé-ul, așa cum îl fac grecii, are o rețetă destul de simplă. Într-un shaker de cocktail sau mixer se adaugă una-două lingurițe de cafea instant, zahăr după gust și apă. Folosind shaker-ul, se obține acel strat spumos caracteristic în partea de sus a băuturii. Aceasta poate fi servită cu lapte, sau nu.
Versiunea pe care o întâlnim însă astăzi pe la majoritatea teraselor este preparată cu ajutorul unui blender. De obicei se folosec cuburi de gheață, lapte, zahăr, cafea tare, puțină apă și diverse arome sau siropuri în funcție de preferințe (ba chiar și alcool). Se amestecă toate la blender și se servește într-un pahar înalt. Iar la final se poate adăuga frișcă, înghețată, ciocolată topită – cam orice dorești, de fapt. Practic, opțiunile sunt nelimitate!
Unde bei un frappé bun în București
Il Locale
Il Locale este un restaurant italian trendy din Bucureşti, mai exact din parcul Herăstrău, care are o terasă spațioasă cu vedere spre lac, foarte drăguță. Este un loc în care poți ieși la un prânz business sau la o cină intimă și să mănânci niște preparate italiene moderneși gustoase.
Vara aceasta au lansat și un meniu pentru mic dejun foarte bogat și deosebit – cred că ar fi corect să spunem că este unul dintre cele mai reușite din București. Au venit cu multe preparate speciale, interesante, iar de la asta nu a făcut excepție nici cafeaua. Nu știu dacă ai aflat încă de acest nou tip de cafea, dar dacă nu, să știi că este în vogă acum: cafea Dalgona. Este, practic, o cremă de nes frecată cu zahăr și un strop de apă până stă lingurița băț! Și este apoi pusă într-un pahar generos, peste lapte și gheață. E o versiune mai modernă și mai cremoasă/spumoasă a frappé-ului. Merită să o încerci!
Dacă preferi varianta clasică, au și tipicul frappé grecesc, cu lapte.
Stadio Park
Tot în parcul Herăstrău, de data aceasta la Stadio Park (la intrarea de pe Șos. Nordului 7-9), am găsit una dintre cele mai bogate și variate oferte de frappé-uri pe care am întâlnit-o! Sunt opt la număr, care mai de care mai apetisant și mai atrăgător. Cred că nu este nicio exagerare în a spune că sunt în top (dacă nu chiar cele mai bune) din București!
Spre exemplu, ce părere ai despre acest Oreo Frappé, cu înghețată, frișcă, biscuiți Oreo și sirop de ciocolată? Îți spun eu că e la fel de gustos pe cât de bine arată! Sau poate te tentează un Salty Caramel Brulee Frappé, un Donut Rasperry Frappé (cu sirop donut și sirop de vanilie), un Matcha Frappé (cu lapte de migdale și matcha) ori un Frappé cu fructe de pădure? Sunt mai multe în meniu și îți va fi destul de greu să te oprești la unul singur!
În plus, terasa este înconjurată de verdeață, atmosfera e foarte relaxată și te poți bucura din plin de acea stare de „dolce far niente!”
Freddo Bar & Lounge
Schimbăm puțin registrul și ajungem la Freddo. Și pentru că vorbim de un local din Centrul Vechi, e clar că e foarte potrivit pentru o ieșire de seară, în gașcă, când ai chef de ceva distracție. Iar la capitolul acesta nu stau rău deloc – aici mereu se organizează câte o petrecere sau un eveniment special, lumea e mereu dornică de distracție iar muzica nu se oprește până dimineața. Asta nu înseamnă că nu te poți opri oricând să bei un frappé pe terasă. Mai ales dacă arată așa bine! Poți alege varianta „de zi”, ca să-i zicem așa, Freedo Frappe – cu Nescafe lapte, sirop de ciocolată, frișcă și înghețată, sau pe cea cu un spirit de tărie – Bailey’s Frappe (la care Bailey’s ia locul înghețatei). Acum… tu alegi în funcție de moment sau de preferințe 😊
Rezervă o masă la Freddo Bar & Lounge
Funky Lounge Herăstrău
Un alt loc perfect pentru a te scutura de rămășițele unei zile de muncă sau pentru a te relaxa în weekend este Funky Lounge Herăstrău. Terasa este fix pe malul lacului Herăstrău (intrarea Pescăruș, de pe Bd. Beijing) și crede-ne că priveliștea de la apus te poate face să uiți de toate și de orice. Muzica e bună, atmosfera e chill și te simți cumva ca și cum ai fi pe malul mării, doar că rămâi chiar aici, în București. Doar imaginează-ți cum ar fi să fii acolo, pe lac, cu o cafea cu gheață în mână, soare blând, o priveliște superbă și muzică în difuzoare… Recunoaște că sună tare bine! Ah, și era să uit… da, frappeul e foarte bun!
PS: dacă îți e mai aproape, să știi că au o terasă și pe Decebal – Funky Lounge Decebal.
Rezervă o masă la Funky Lounge Herăstrău
Ganesha Caffe
Dacă vrei să încerci și altfel de experiență și ești în căutare de cafenele sau terase deosebite, atunci îți recomandăm Ganesha Caffe. În oricare din cele două locații mergi (pe Barbu Văcărescu sau Victoriei) îți garantăm că atmosfera este cu totul deosebită și e o rupere de ritm foarte bine venită față de tot ce înseamnă terasele clasice din București.
Probabil ți-ai dat seama deja după denumire, dar o spunem și răspicat: la Ganesha Caffe atmosfera este orientală iar asta se regăsește în cele mai mici detalii – de la tipul de amenajare, la muzică, meniu și arome! Nouă ne place aici din mai multe motive, iar unul dintre ele este varietatea foaarte mare de ceaiuri, cocktailuri și băuturi. La capitolul „cold coffee”, la ei ai să găsești mai multe variante – de la Frozen espresso la Ice Capuccino, dar și mai multe feluri de frappé. Ce zici de un Frappé Ice Cream (cu înghețată de vanilie, topping de ciocolată și frișcă) sau de o Aroma frappé (un frappé ice cream cu diverse arome – de alune, căpșuni, macaroon etc.)? Sunt și bune și arătoase!
Rezervă o masă la Ganesha Caffe Victoriei / Barbu Văcărescu
The Temple Social Pub
Inspirat din pub-urile londoneze, The Temple e un loc numa’ bun pentru socializare și seri în care ai chef să ieși la o terasă cu 2-3 prieteni, să stai de vorbă pe îndelete, să mănânci ceva bun (au niște burgeri gustoși) și să bei ceva rece. Muzica e bună, atmosfera e friendly, oamenii relaxați… totul e super ok! În plus, de joi până duminică țin terasa deschisă non stop și ai 50% reducere la tot meniul de mâncare după ora 23.00. Iar dacă ai poftă de un fel de desert mai… lichid, încearcă frappé-ul. E dulce, răcoros și bun!
Îi găsești pe Bd Mărășești 71-73, la doar 5 minute de centru.
Rezervă o masă la The Temple Social Pub
Storage Room
Revenim în Centrul Vechi, de data aceasta la Storage Room de pe str. Smârdan nr 35. Este o terasă drăguță, foarte veselă, o cafenea simpatică cu un design foarte intersant – ai să vezi tot felul de biciclete atârnate pe pereți, plus că locul în sine este foarte colorat! Și la ei în meniu găsești frappé-uri. Spre exemplu, acest Frappe Storage, un ice cream frappé care arată și are un gust excelent (nu doar prezentarea e de nota 10, să știi!) – e făcut cu praf de cafea, topping de ciocolată, frișcă vegetală și înghețată de vanilie. Dar au și un Frappe Bailey’s foarte bun, cu cremă de whisky.
Rezervă o masă la Storage Room
RETINA by Traffic
Tot aproape de centru, dar de data aceasta în zona rondului de la Piața Alba Iulia (pe Bd. Burebista nr. 2) e o altă terasă urbană la care să te adăposești de soarele arzător al verii sau unde să mergi să te bucuri de răcoarea serii: Retina by Traffic. Este un concept lounge cu muzică bună, cafea aromată, cocktailuri delicioase și un meniu care te poartă ca într-o călătorie pe alte meleaguri. O terasă la care să te oprești cu cea mai bună prietenă, să stați de vorbă, să râdeți, să vă simțiți bine și să savurați un frappé răcoros, cu topping de ciocolată și frișcă!
Rezervă o masă la Retina by Traffic
Descoperă și alte recomandări: