O plăcintă aburindă cu dovleac, care răspândește în jur cele mai îmbietoare arome, cred că e definiția perfectă pentru comfort food într-o zi mohorâtă de toamnă. Așa că am aruncat un ochi prin meniuri ca să-ți spunem unde găsești așa bunătăți, plus alte preparate cu dovleac, la restaurante.
Durduliu, portocaliu, dulce și bun, dovleacul e una din legumele preferate de toamnă. Poate pentru că nu se găsește tot timpul anului și atunci ne grăbim să profităm cât putem de bunătățile pline de aromă și culoare în care dovleacul e ingredientul vedetă. Sau poate pentru că o supă caldă de dovleac, ori o plăcintă aburindă sunt exact ce trebuie ca să te încălzești și să-ți dea o stare de bine când afară e frig și ploios.
De ce e bine să mănânci dovleac
Dincolo de gustul foarte bun, dulce și aromat cu tot felul de condimente, dovleacul e și foarte sănătos! De exemplu, conține o mulțime de fibre și enzime care ajută la digestie. Iar doar 100 de grame de dovleac conţin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A – care îți face ochii ca de vultur (adică contribuie la menținerea unei vederi cât mai bune). Cu cele 2,6 mg de betacaroten la 100 g, dovleacul se situează imediat după morcov în această privinţă, fiindu-i atribuită şi o contribuţie însemnată la menţinerea sănătăţii pielii. Mai vrei un argument în favoarea consumului de dovleac? Protejează organismul împotriva infecţiilor respiratorii. Vitamina A previne uscarea mucoaselor, ceea ce împiedică pătrunderea virusurilor în organism, iar vitaminele C şi E ţin gripa şi răceala la distanţă.
Dovleacul în bucatele… de la restaurant
Acum că am stabilit că e gustos și sănătos, hai să-ți spunem și unde găsești preparate cu dovleac pe la localurile din București. Că doar asta e, de fapt, ce te interesa, nu?
Supă cremă
la Gargantua Parc
În parcul Grădina Icoanei e un loc numa’ bun pentru zile de răsfăț și seri relaxante. E tare plăcut să stai la căldură la Gargantua Parc și să privești pe geam cum toamna îmbracă natura în culorile ei frumoase! Plus că au pus și ei în scenă un decor tematic foarte drăguț!
La Gargantua găsești tot felul de preparate culinare mediteraneene pline de savoare. Și, în plus, din meniul lor de toamnă nu lipsește supa cremă de dovleac. E foarte bună!
Pumpkin bread
la Pâine și Vin
Ai mâncat până acum din delicioasele flatbreads de la Pâine și Vin? Sau poate te-ai oprit pe la ei să guști din platourile cu bunătăți de la producători locali și să bei un pahar de vin românesc. Și dacă în timpul săptămânii nu ai cum să le treci pragul decât de la 17:00 încolo, în weekend deschid la 12:00 și ne invită la brunch. Și nu orice brunch… Pentru că „aromele de toamnă au acaparat interiorul Pâine și Vin”, după cum spun chiar ei, ne ademenesc și cu acest Pumpkin Bread. Îl servesc cu iaurt grecesc, fulgi de migdale, semințe de dovleac și sirop de arțar. Îi găsești pe Brezoianu, la nr. 4.
Pumpkin rolls
la Tartelicious
Tot pe Brezoianu dar ceva mai sus, la nr 35, găsești unele din cele mai bune tarte din București la… Tartelicious (cum altfel?! 😊). Ei bine, pe la început de octombrie ne îmbiau la Rollin’, o minunăție de cutie care conține un cinnamom roll (rulou cu scorțișoară), un babka roll și un spiced pumpkin roll. Repet: o mi-nu-nă-ție! Comenzile se preluau până în ziua de joi și se ridicau sâmbăta (nu de alta, dar e bătaie pe ele), dar s-a mai întâmplat să le găsești și la liber. Dacă îți sună bine, cel mai bine e să urmărești pagina lor de Facebook și să prinzi momentul. Și dacă tot îi urmărești, fii cu ochii și pe tiramisu cu dovleac, că n-o să-ți pară rău!
Plăcintă cu dovleac
la Mara Mura
Nu putem vorbi de preparate cu dovleac fără să menționăm plăcinta! Până la urmă este, probabil, cea mai populară și favorita sezonului. Poate pentru că se numără printre deserturile care ne aduc aminte de copilărie și cred că în fiecare casă își face loc pe masă, toamna. Dar dacă nu îți iese nicicum rețeta mamei, sau dacă pur și simplu n-ai timp ori chef să o prepari chiar tu, atunci treci pe la Mara Mura și cumpăr-o de-a gata. E făcută de profesioniști, deci e foarte bună!
O plăcintă de casă excelentă găsești și la White Horse Restaurant & Pub, dar cel mai bine este să urmărești pagina lor de Facebook pentru a te asigura că o găsești în meniul zilei în care te decizi să le faci o vizită.
Preparate cu dovleac
la Anika Restaurant
Anika Restaurant a lansat recent meniul de toamnă. Și, ca de obicei, de abia așteptăm să gustăm din mâncare lor. Nu de alta, dar deja și-au câștigat renumele de bucătărie autentică, românească, modernă, bucătărie în care mâncarea e ridicată la rang de artă. Ei folosesc mereu ingredientele de sezon de la care construiesc meniuri excelente, cu preparate care surprind prin aromă și savoare. Așa este și „Dovleac de toamnă” – gnocchi de dovleac și salvie, veloute de dovleac și semințe, sau „Spată de vită gătită domol”, cu piure de dovleac, dovleac copt și kale. Sună bine, nu?
Dovleac copt
la Pickles
Pickles e un loc tare fain în care să mergi să iei micul dejun sau brunch-ul. Îi găsești pe Vasile Lascăr (aproape de liceul Spiru Haret), deschiși de joi până duminică. Vedetele principale ale localului sunt, desigur, murăturile. Dar nu oricum, ci prăjite – un remediu excelent pentru mahmureală. Însă au și multe alte bunătăți – ca de exemplu un cheesecake basque delicios, niște sandvișuri cu brânză topită grozave sau… dovleac copt. Dovleacul nu e mereu în meniu, dar săptămâna asta încă îl mai au: dovleac copt cu miere, piper, chives și altele, tăvălit prin panko și prăjit, salvie crocantă și dressing de unt ars cu balsamic.
Pumpkin Spice Latte
la Starbucks
Toate ca toate, dar știm prea bine că toamna se numără paharele de Pumpkin Spice Latte. Cel puțin pentru fanii Starbucks. Încă din septembrie ei dau startul sezonului de Pumpkin Spice și nu doar la Latte-uri, ci și ca variantă de Frappucino și Iced Latte. Cu o aromă bogată de dovleac și condimente de sezon – scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir, completată de frișca cremoasă și condimente de plăcintă cu dovleac, este cea mai iubită aromă de toamnă și o tradiție pentru fanii celui mai mare lanț de cafenele din lume.
PS: sunt disponibile și în varianta cu lapte vegetal.
Cam astea ar fi recomandările noastre. Ție care îți face cu ochiul mai tare? Și pe unde ai mai găsit dovleacul în bucate la restaurantele și localurile de prin București? Dă-ne un semn, că suntem curioși să aflăm.
Citește și: