Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Are balta pește, dar care e mai bun? Cele mai sănătoase specii (și care sunt de evitat)

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 22 octombrie, 2021
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Probabil știi deja că ar fi bine să mănânci pește cel puțin de două ori pe săptămână. Pe de altă parte, sunt multe specii nu tocmai sănătoase, care conțin mercur sau alte toxine pe care ar trebui să le eviți. Și atunci, ce tip de pește este cel mai bun?

doi pesti cruzi intregi, asezati pe o farfurie albastra, fotofrafiati de sus, ca exemplu de pești bun și sănătoși

„Nicio masă fără pește!” – așa suna un slogan din vremuri de tristă amintire. Dar chiar dacă vremurile nu erau deloc bune, zicala s-a dovedit a fi cât se poate de adevărată. Și, din fericire, astăzi avem acces la cele mai felurite specii de pește și fructe de mare – unele mai exotice, altele locale, unele de care poate nu ai mai auzit, altele aflate în topul preferințelor.

Peștele este o sursă majoră de acizi grași omega 3 (în special DHA și EPA), care sunt importante în dezvoltarea și sănătatea creierului. De asemenea, este scăzut în grăsimi saturate, bogat în proteine, folați, vitamina D. Tocmai de aceea este privit ca un aliment complet, care îți poate oferi tot ce-i trebuie organismului.

De ce e sănătos să mâncăm pește?

Cu foarte multe secole înainte de Hristos, asirienii erau renumiți pentru „fermele” lor piscicole în care creşteau peste 50 de feluri diferite de pește. Romanii făceau şi ei negoţ cu icre pentru fertilizarea iazurilor. Chinezii erau şi mai eficienţi: pe vaste câmpuri inundate, cultivau orez şi creşteau… peşte!

Ssă vedem cum stăm acum, noi, „modernii” cu alimentaţia pe bază de peşte. Dar să începem cu statisticile. Conform studiilor, o dietă echilibrată, bogată în peşte şi fructe, îmbunătăţeşte simţitor starea de sănătate şi funcţionalitate a plămânului. Peştele şi uleiul din peşte conţin cea mai mare cantitate de acizi graşi polinesaturaţi de foarte bună calitate (omega 3). Aceştia au o importantă acţiune antiinflamatoare, inhibând acţiunea unor substanţe-cheie în declanşarea mai multor boli printre care astmul, psoriazisul, artrita reumatoidă, tulburări de coagulare, aritmii. Un alt studiu psihiatric american arată ca acizii graşi omega 3 pot chiar stabiliza depresia pe termen scurt și scad riscul bolilor cardiovasculare.

Peștele are o valoare nutriţională ridicată (peste 18 % proteine, conţinut ridicat de fosfor, iod, vitamine din grupul B) şi un conţinut redus de grăsimi saturate. În schimb, e foarte bogat în acizi graşi polinesaturaţi de tip Omega 3 şi diferiţi acizi graşi polinesaturaţi de origine animală (Omega 6)., vitamina A și D, potasiu, magneziu, fier și seleniu (esențiale pentru mușchi, inimă și creier).

peste gatit la gratar, asezat pe tocator de lemn, langa o felie de lamaie, fotografiat de sus pe fundal negru

Partea mai puțin benefică

Este posibil să fi auzit şi tu că unele tipuri de peşte sunt contaminaţi cu unele substanţe toxice precum mercurul. În doze mari, acest metal este nociv. Mercurul este peste tot, chiar şi în aerul pe care îl respirăm. Atunci când se stabileşte în apă, bacteriile se transformă într-o substanţă numită metilmercur. Peştii absorb metilmercurul din apă, iar acesta se fixează în carnea lor şi rămâne acolo chiar şi după ce peştele a fost gătit. Aproape toate tipurile de peşte conţin mercur, dar cei răpitori, prădători tind să aibă o cantitate mai mare, pentru că se hrănesc cu peşti mai mici şi sporesc cantitatea de mercur conţinută. Peştii mari, trăind mai mult decât cei mici, vor avea un grad de toxicitate mai mare, pentru că sunt expuşi mai mult la contaminarea din apă.

somon la gratar, cu felie de lamaie si un crevete deasupra, unul din pești bun de consumat pentru sănătate

Ce pește e mai bun?

Din punct de vedere nutritiv, speciile de pește cu cel mai mare conţinut de Omega 3 sunt somonul, sardinele, heringul şi păstrăvul afumat. Aceștia sunt urmați de somn, șalău, doradă, păstrăv, biban, crap, anşoa, ştiucă, ton, cod și merluciu.

 

  • Păstrăvul, pește de apă dulce, cu carne slabă, se numără și el printre speciile bogate în Omega 3. Avantaj dublat de faptul că are o cantitate foarte mică de mercur. Păstrăvul este extrem de gustos și poate unul din cei mai apreciați pești de munte de pe la noi – sigur ai mâncat măcar o dată de la una din păstrăvăriile locale și ai văzut cât de proaspăt și gustos era! În plus, e bogat în vitamina B12, vitamina D și acid folic. Singurul dezavantaj e că va trebui să ai mai mare grijă la oase (mici și subțiri), dar merită efortul! 
    Păstrăvul face parte din categoria peștilor răpitori – alături de biban, știucă, macrou sau rechin – așa încât are carnea slabă (ceea ce înseamnă mai puține calorii). 

  • Somonul se numără printre cele mai populare specii de pește. Îl găsești peste tot – de la galantarele hipermarketurilor, la (mai toate) meniurile restaurantelor. Asta pentru că e un pește gras, cu o aromă puternică, extrem de versatil și gustos – merge la fel de bine pe grătar, cât și într-un burger. Este unul dintre cei mai bogați pești în acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar și în proteine, antioxidanți și minerale precum potasiu, fosfor și seleniu.
    Somonul sălbatic este mai apreciat decât cel de acvacultură (și mai scump, desigur), dar poate conține mercur, așa că e bine să limitezi consumul.

  • Sardinele sunt o specie de pește gras, bogat în vitamine din grupul B-urilor (B2, B3), vitamina D, seleniu, calciu, fosfor și iod. În plus, conțin și fier și nu foarte mult mercur. Cu siguranță le-ai întâlnit peste tot în Grecia sau Italia, spre exemplu, și sunt foarte populare în restaurantele cu specific mediteranean. Au un gust aparte, destul de puternic, dar dacă peștele se numără printre alimentele tale preferate, asta nu te va deranja!
    Și dacă am amintit de sardine, trebuie să menționăm și anșoa – la fel, un pește foarte sănătos, folosit la o mulțime de preparate pentru a da un plus de gust deosebit.

  • Codul este bogat în vitamina B12, iod, seleniu, fosfor şi proteine. Asta înseamnă că ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, ajută la metabolizarea grăsimilor şi la scăderea colesterolului rău. Nu degeaba din ficatul de cod se fabrică o mulțime de suplimente alimentare! Codul mai are și avantajul de a fi un pește slab, cu un conținut mic de mercur. Are un gust dulceag, nu foarte intens, de aceea este preferat de multe ori în bucătăriile restaurantelor.

  • Heringul este bogat în seleniu, Omega 3, calciu, magneziu și potasiu. În plus, conține proteine care sunt absorbite în organism în proporție foarte mare (aproximativ 90%) și e una dintre cele mai bogate surse de vitamina D. Tocmai de aceea este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase specii de pește, care ajută la păstrarea sănătății oaselor, a inimii și a sistemului nervos. Heringul de Atlantic este una din speciile de pește cele mai consumate din lume. 

  • Calcanul este un pește deosebit de gustos! Cu aspectul său ciudat, plat, are însă puține oase – iar de asta nu se plânge nimeni! Din păcate este un pește rar, care se prinde greu, de aici și prețul mai mare. În schimb, are toți aminoacizii esențiali, o mulțime de vitamine și minerale și este un pește slab, cu un conținut redus de grăsimi. Carnea fermă și gustoasă poate fi preparată în fel și chip, important e să rămână moale și să nu fie gătită excesiv.
peste la gratar, cu lamaie, ceapa si verdeata

Pești pe care să-i consumi cu măsură

Așa cum spuneam, unele specii de mești au, din păcate, un conținut mai mare de mercur. Asta nu înseamnă că trebuie să-i tai de tot de pe listă, ci pur și simplu să îi consumi mai rar, moderat. În această categorie se înscriu tonul și macroul care, deși sunt foarte bogați în Omega 3, sunt pești oceanici pe care ar trebui să-i consumi mai rar.

La fel și rechinul, peștele spadă, limba de mare, tilapia sau peștele țiglă.

Rezerve ar trebui să ai și în ceea ce privește pangasius – majoritatea provin din Vietnam, din râuri extrem de contaminate.

 

Acum că știi ce pește să comanzi la restaurant, aruncă un ochi și pe articolul nostru cu recomandări de restaurante pescărești populare în București și ieși în oraș să te bucuri de o masă pe cinste!


Citește și:

  • Cele mai bune băuturi calde (pentru zilele reci) din București
  • 15+ restaurante noi din București, deschise în 2021, pe care merită să le vizitezi

  • Top preparate emblematice de la restaurantele bucureștene

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • calcan
  • cel mai bun peste
  • nutritie sanatoasa
  • pastrav
  • peste bun de consum
  • peste cu mult mercur
  • peste de evitat
  • pește gras
  • peste sanatos
  • peste slab
  • somon
  • specii de peste bun
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.