Considerat până nu demult o adevărată delicatesă, poate și pentru că se găsea mai greu, sparanghelul își face tot mai des loc în farfurii. Și e bine că se întâmplă așa, căci are o mulțime de beneficii.
Știm deja foarte bine (chiar dacă, de multe ori, doar la nivel teoretic) că e bine să includem în meniu cât mai multe fructe şi legume, cât mai diverse. De obicei, oarecum conservatori, preferăm să ne limităm la ceea ce cunoaștem deja foarte bine – măr, morcov, cartof, adică la vegetalele clasice. Avocado, cartof dulce, sparanghel… toate păreau până nu demult fantasmagorii culinare. Ei bine, iată că acum se găsesc şi la noi şi ar fi bine să le folosim.
De ce lăudăm sparanghelul
Despre sparanghel se spune că este „hrana regilor”, o legumă roială. În trecut era folosit la mesele simandicoase și se pare că lui Ludovic al XIV-lea i-a plăcut atât de mult, încât a cerut să fie făcute sere care să-i asigure sparanghel tot timpul anului. Adevărul e că are un gust deosebit plus că e foarte sănătos, chiar dacă are un „minus” din cauza prețului ceva mai piperat pe care îl are față de restul legumelor.
Sparanghelul este sărac în calorii, dar bogat în potasiu şi folaţi. Tulpina conţine antioxidanţi sănătoşi şi asigură nutrienţi esenţiali, precum vitamina B6, magneziu, zinc şi calciu. În plus, este plin de fibre, vitamina A, proteine (cinci „suliţe” asigură două grame de proteine), vitamina E, tiamină, niacină, vitamina K, riboflavină, magneziu, fier, fosfor şi seleniu. Iar cu cât este mai proaspăt, cu atât este mai plin de vitamina C.
Şi mai e ceva… sparanghelul are o combinaţie unică de minerale şi un aminoacid denumit asparagină, datorită căreia are efect diuretic – adică faci pipi mai des. De asemenea, conţine un carbohidrat care sporeşte bacteriile prietenoase din sistemul digestiv, iar vitamina B şi folaţii asigură producerea de celule roşii în organism.
Sparanghelul este o legumă populară în multe părți ale lumii. Se mănâncă crud sau gătit, în preparate precum supe, tocane, salate sau… ca atare. Este foarte gustos în combinaţie cu morcov, cartof, dovleac, orez brun, paste sau carne de pui.
Cum îl alegi
Sparanghelul poate fi de trei culori: verde, alb și mov.
Sparanghelul verde este cel mai comun și cel mai des întâlnit în magazine. Mai subțire, mediu sau mai gros, acest tip de sparanghel trebuie gătit al dente, indiferent de grosimea sulițelor sale.
Sparangheul alb are această culoare deoarece planta este acoperită de un strat protector care împiedică formarea clorofilei. Acest sortiment trebuie complet decojit de la vârf până la coadă și, spre deosebire de cel verde, trebuie gătit bine (deci dacă ai cumva și sparanghel alb și verde, nu le găti împreună).
Sparanghelul violet are o culoare foarte frumoasă, care devine verde închis atunci când este gătit. Gustul său este asemănător cu al sparanghelului verde.
Când mergi la magazin să cumperi sparanghel, ai grijă ca tulpinile să fie ferme, cu vârfuri compacte şi închise, nu moi. Dacă „scârţâie”, înseamnă că e proaspăt. De asemenea, dacă atunci când îl îndoi se rupe imediat (în loc să se îndoaie). Îl poţi păstra la frigider 2-3 zile, dacă îl speli înainte şi apoi îl înveleşti într-un prosop de hârtie.
5 moduri de a găti sparanghelul acasă
Sparanghelul este extrem de versatil: poate fi preparat la abur, fiert, prăjit, gătit în aluat, la grătar, sotat sau prăjit la wok. Tăiat subțire, este foarte bun chiar și crud, în salate. Îl poți prepara în tot felul de varietate – fie pur și simplu condimentat cu sare și piper, unt sau ulei de măsline, fie în combinație cu sosuri mai complexe precum sos de unt. Ba chiar îi poți aplica un „tratament” mai îndrăzneț – hamsiile, usturoiul, măslinele și ardeiul iute sunt toate foarte compatibile cu sparanghelul.
Reține, însă, că se gătește rapid, așa că ar fi bine să ai toate ingredientele pregătite lângă aragaz. Și încă ceva – cel mai bine se servește cald sau la temperatura camerei.
-
La abur
Taie vârfurile lemnoase ale fiecărei tulpini şi aşază tijele într-un aparat de gătit la abur sau într-o sită pusă deasupra unei cratițe în care fierbe apa. Lasă-le să se fiarbă aproximativ 5 minute, până se frăgezesc şi devin de un verde aprins.
-
Cu dressing
Fierbe sparanghelul la abur. Într-un bol mic combină câte trei linguri de ulei de măsline şi de oţet de mere şi amestecă cu o lingură de muştar Dijon. Adaugă sare şi toarnă sosul peste sparanghel. Se serveşte pe loc.
-
Supă
Într-o oală adâncă, pune la călit, în două linguri de ulei de măsline, 2 tije de praz, 2 tije de ţelină (partea cu frunze) şi o ceapă, toate tocate mărunt. Adaugă aproximativ 8 căni de sparanghel tocat şi 8 căni de supă de pui. Lasă la fiert 20 de minute, cu capacul pus. Când sunt gata, trece totul prin blender. Pune din nou pe foc şi mai lasă la fiert încă 5 minute, adăugând o cană de parmezan.
-
Tartă
Într-o tigaie, căleşte o ceapă roşie de mărime medie, tăiată rondele, într-o lingură de ulei de măsline, până se înmoaie. Adaugă 2 linguri de oţet balsamic şi mai lasă un pic pe foc, apoi dă tigaia deoparte. Taie o foaie de aluat în 8 pătrate egale. Presară brânză de capră pe fiecare, având grijă să laşi puţin spaţiu la margini. Aşază pe fiecare bucată de aluat tije de sparanghel (dacă sunt prea lungi, mai taie-le la vârfuri), şi deasupra rondele din ceapa roşie călită. Bagă-le la cuptor, la 200ºC, aproximativ 20-25 de minute. Înainte de a le servi, stropeşte-le cu puţin oţet balsamic.
-
Soldăţei
Fierbe un ou aproximativ 3-4 minute (atât cât să rămână gălbenuşul moale), apoi pune-l într-un suport de ou. Serveşte-l cu trei tije de sparanghel fierte ca la punctul 1, pe care să le înmoi în gălbenuş.
5 restaurante care au în meniu preparate grozave, cu sparanghel
Data viitoare când mergi la restaurant, uite-te prin meniu să vezi ce preparate cu sparanghel au. Le vei găsi în combinații perfecte, gătite fix așa cum trebuie, numai bune de savurat la masă.
Uite câteva recomandări.
- La Nor – Sky Casual Restaurant găsești un Sparanghel à la française pentru un mic dejun pe stil nobil – cu ou poșat, jambon fin și sos de parmesan. Ori mergi la prânz sau o cină și comandă o friptură excelentă (mușchiul de vită argentiniană e foart gustos) în compania unei porții de Sparanghel în unt. Delicios!
Rezervă o masă la Nor – Sky Casual Restaurant
- Și la Fior di Latte au în meniu câteva preparate excelente în care sparanghelul își face loc în farfurie. Ca de exemplu, Caracatiță la grătar, cu sos de cartofi și sparanghel. Neobișnuită asociere de gusturi, preparatul se înscrie în categoria surf & turf. Sau poate preferi un Somon la cuptor cu sparanghel si sos Mediterranean. Asocierea somon-sparanghel, în bucătăria sudic-continentală, este deja una clasică. Preparat la cuptor, peștele rămâne suculent, în vreme ce sparanghelul, ușor crocant, vine „în farfurie” cu plusul său de prospețime. Și tot la ei poți mânca o Supă cremă de sparanghel și broccoli, cu spumă de migdale, fină și plină de savoare!
Rezervă o masă la Fior di Latte
- O supă cremă de sparanghel, foarte bună, găsești și La Samuelle. Pe numele ei „Melbourne”, vine însoțită de brânză de capră și ou de prepeliță. De fapt, se vede treaba la ei în meniu că sparanghelul este foarte apreciat în acest restaurant. Pentru că îl vei întâlni în multe dintre farfuriile bucătarului. Spre exemplu, au Risotto de pui cu sparanghel sau File de biban de mare însoțit de m morcov, sparanghel, roșii cherry, apio, dovlecei, busuioc. Dar noi am zice că e musai să încerci Pieptul de rață Ville de Montreal, cu piper verde, miere, morcov caramelizat, sparanghel, sau Medalionul de vită Versailles, cu piure de conopidă, sparanghel, ravioli umplut cu foie gras, stafide, nucșoară și sos demiglace cu trufe.
Rezervă o masă la La Samuelle
- La The Grill au un Risotto cu șofran și sparanghel excelent, dar și sparanghel la grătar, de savurat ca garnitură la o carne suculentă, iar la Restaurant O’gradá am mâncat un Mușchi de Vită (Australia aged) excellent (!) – cu piure de țelină, sparanghel, baby morcovi și sos de vin.
Rezervă o masă la The Grill
Deci, care să fie primul pe listă?
Citește și: