Ce e dulce (aproape) tuturor ne place. Din păcate însă, zahărul – spun statisticile – este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. Nu degeaba tot mai mulți se hotărăsc să îl excludă complet din alimentație. Dar cu ce îl înlocuim? O variantă e să folosim îndulcitori naturali.
Vinovat de apariția diabetului sau a bolilor cardiovasculare dacă este consumat în exces, zahărul face parte din viața fiecăruia dintre noi, la unii încă din fragedă pruncie. Nu e de mirare că tot mai mulți oameni și chiar copii suferă de obezitate. E drept că nu e deloc ușor să te privezi de ce-ți place, mai ales dacă gustul dulce e în topul preferințelor tale. Din fericire, există câteva variante mai sănătoase.
Îndulcitori naturali pe care îi poți folosi în loc de zahăr
Siropul de arțar
Se obține prin fierberea sevei anumitor specii de arțar. Este o sursă important de mangan și zinc. Acest din urmă mineral este un antioxidant puternic, aliat de bază al sistemului imunitar. Siropul de arțar este un îndulcitor natural extreme de dulce și poate fi folosit la prepararea anumitor prăjituri de casă, în cantități mai mici decât zahărul, dar și pe post de topping, sau pentru îndulcirea ceaiului. O dată ce ai deschis recipientul, e bine ca el să fie păstrat la frigider ca să nu mucegăiască.
Mierea
Este cea mai la îndemână variantă pe care o avem pentru a pregăti diverse deserturi. Conține mult mai puține zaharuri decât îndulcitorii artificiali și are o mulțime de proprietăți nutritive și terapeutice. De altfel, mierea este singurul aliment care nu se alterează niciodată. Deși există o mulțime de legende urbane care spun că, încălzită la mai mult de 40°C, mierea devine toxică, ele nu sunt susținute de date științifice.
Siropul de agave
Este obținut din seva agavelor, o specie de cactus, tratată cu enzime și fiartă până capătă această consistență. Este un sirop foarte bogat în fructoză, mult mai dulce decât zahărul. Ca orice îndulcitor, fie el natural sau extreme de rafinat, și siropul de agave trebuie consumat în cantități mici pentru a preveni problemele de sănătate.
Siropul din orez brun
Acest preparat este mult mai puțin dulce decât zahărul și este ideal în bucătărie, pentru prepararea numitor deserturi. Conține multă glucoză, adică acel element care duce la creșterea glicemiei, însă nu are fructoză, compusul chimic vinovat de apariția cariilor și de efecte negative asupra ficatului, organul care se ocupă cu metabolizarea lui.
Stevia
Stevia este un alt îndulcitor natural, sub formă de pulbere sau sirop, ideal în bucătărie, la prepararea deserturilor sau pentru ceai ori cafea. Poate fi folosit cu încredere de cei care au diabet sau în alimentația copiilor.
Cât să folosești?
Când folosești alte preparate în locul zahărului pentru a pregăti o prăjitură de casă, spre exemplu, trebuie să ții cont de faptul că ele au o putere de îndulcire diferită de a acestuia. Bunăoară:
- Siropul de agave – ¾ de ceașcă înlocuiesc o ceașcă cu zahăr
- Siropul de orez brun – 1 1/3 de ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
- Miere – ½ ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
- Siropul de arțar – 1 1/3 ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr.
Avem ceva bun?!
Teoria ca teoria, dar practica ne omoară, nu? De asta am zis să-ți dăm și câteva rețete de „ceva dulce”. Câteva preparate din care zahărul iese din schemă și intră câte unul din înlocuitorii dulci.
1. Mic dejun cu cereale și sirop de orez
Ingrediente:
- 380 g orez brun
- 1 l lapte de orez
- 1 l apă
- 4 linguri sirop de orez brun
- 225 g fructe uscate (merișoare, stafide, smochine, caise etc.)
- Un strop de sare
Mod de preparare:
Amestecă într-o oală orezul brun cu laptele de orez, apa, siropul de orez brun și un strop de sare. Pune-le pe aragaz și când încep să fiarbă, dă focul mic și lasă să se prepare 40 de minute, amestecând din când în când. Adaugă apoi fructele uscate și mai lasă oala pe foc încă 10 minute. Dacă se îngroașă prea tare, adaugă apă.
2. Crumble de mere cu stevia
Ingrediente:
- 100 g de făină
- 180 g unt topit
- 5 mere
- 1/3 cană de apă
- Scorțișoară
- 10 pliculețe de stevia
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 180°C. Spală, curăță și taie merele bucățele și așază-le pe fundul unei tăvi medii, înaltă. Acoperă-le cu apă și presară apoi scorțișoară, după gust. Separat, într-un bol, amestecă făina cu stevia și untul topit, până obții o compoziție sfărâmicioasă. Presar-o în tavă, peste mere, și dă la cuptor aproximativ 40 de minute.
3. Biscuiți cu miere și vanilie
Ingrediente:
- 2 ouă
- 300 g miere
- 150 g unt
- ½ pachețel de praf de copt
- ¼ baton de vanilie
- făină
Mod de preparare:
Bate ouăle spumă și amestecă-le cu miere. Pune-le pe foc mic, într-o crăticioară, amestecând continuu. Când începe să se îngroașe, dă cratița deoparte şi amestecă până se răceşte. Adaugă praful de copt, untul tăiat cubulețe, batonul de vanilie pisat şi făină cât cuprinde, așa încât să obţii un aluat moale. Decupează cu o formă biscuiții și pune-i pe o tavă unsă şi tapetată, apoi bagă-i la cuptor până se rumenesc.
4. Clătite americane, cu sirop de arțar
Ingrediente:
- 2 ouă
- 250 ml lapte
- 5 linguri sirop de arțar
- 3 linguri ulei
- 200 g de făină
- 1 plic praf de copt
- sare
Mod de preparare:
Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Într-un castron, freacă gălbenușurile cu un praf de sare. Toarnă treptat laptele, siropul de arțar și uleiul. Adaugă făina cernută, amestecată cu un pliculeț de praf de copt. Încorporează albușurile bătute spumă. Lasă compoziția să se odihnească zece minute. Unge o tigaie din teflon cu puţin unt. Toarnă în mijloc un polonic și lasă compoziţia să se întindă. Coace clătitele americane pe ambele părţi. Servește-le stropite cu sirop de arțar (și cu fructe, de exemplu afine, dacă vrei).
5. Milkshake cu sirop de agave
Ingrediente:
- 2 banane
- 1 mango
- 200 ml lapte
- 2 linguri sirop de agave
Mod de preparare:
Taie fructele în cubuleţe şi pune-le în blender. Toarnă laptele și siropul de agave, apoi mixează energic.
Citește și: