Când ești la Roma, poartă-te ca romanii, zice o vorbă. Noi am adapta un pic sloganul în „mănâncă precum romanii”. Dacă mergi pe acolo în vacanță sau într-un city break, trece-ți pe listă câteva dintre cele mai bune restaurante de la Roma.
Oriunde ai merge în lumea asta, ai să găsești o mulțime de restaurante, mai ales în zonele turistice. Dar doar pentru că se află pe lângă un obiectiv turistic, nu înseamnă că sunt și cele mai bune localuri la care să te oprești să iei masa. Mai ales că și prețurile sunt pe măsură…
Și se știe că, dacă vrei să mănânci bine, cel mai bine este să întrebi localnicii – ei știu cel mai bine. Opțiunea doi ar fi să citești despre ele în articolul nostru și să le treci pe listă pe cele care ți se par cele mai interesante sau a căror locație de avantajează. Așadar, iată care ar fi 10 dintre cele mai bune restaurante de la Roma.
Dar mai întâi, hai să stabilim…
… cum „mănâncă romanii”?
Bucătăria italienească este plină de arome care evocă tradițiile și gustul „de casă”, dar și de ingrediente proaspete, care dau mâncării o savoare aparte. Nu degeaba suntem noi, românii, atât de îndrăgostiți de gastronomia lor! Iar trattoriile sau osteriile tradiționale au un farmec irezistibil pentru orice turist – cum să ajungi în Italia și să nu încerci cacio e pepe, carbonara, friptura de miel sau, evident, pizza?! Pe de altă parte, acestea nu sunt singurele alternative și au apărut și la ei tot mai multe localuri de tip fast-food, dar cu rețete locale, ca și restaurante cu specific internațional sau ceea ce am putea numi „neo-trattorii”.
Prânzul se servește, în general, între 12:30 și 15:00, iar cina între 19:30 și 23:00. Ține cont însă că este un oraș turistic și cel mai sigur ar fi să îți faci planul de acasă și rezervările în avans cu câteva zile, dacă nu chiar săptămâni. Mai ales când e vorba de restaurante populare – cum e Armando al Pantheon sau Salumeria Roscioli. Nu strică nici să ai o listă și să vezi dacă e vreunul în apropiere de obiectivele turistice pe care le ai (pune-ți un pin pe hartă și ți-e mai ușor așa).
Gastro-trip: o selecție din cele mai bune restaurante de la Roma
Sunt multe restaurante bune în Roma – unele au avantajul de a fi în centru, altele sunt tradiționale, la unele găsești fructe de mare bune, la alte pizza sau paste… Dar sunt și unele restaurante care apar mereu enumerate printre cele mai bune restaurante din Roma, în toate ghidurile. Uite ce am ales noi să-ți recomandăm.
1. Armando al Pantheon
„Armando al Pantheon” este unul dintre cele mai bune restaurante autentice din Roma și se află chiar în centrul orașului. Micuțul restaurant de lângă Pantheon este condus de familia Gargioli încă din 1961 și deja a ajuns la a treia generație de restauratori. Este extrem de popular atât printre localnici, cât și printre turișiti, și pe bună dreptate – lucru atestat și de Ghidul Michelin prin al său Bib Gourmand.
Aici vei mânca un delicios cacio e pepe (paste cu brânză Pecorino Romano și piper negru presărat din abundență), precum și multe alte preparate tradiționale. Dacă te consideri a fi un „carnivor”, atunci încearcă abbacchio a scottadito, cotlete de miel la grătar, sau saltimbocca alla Romana, carne de vițel învelită în prosciutto și salvie.
Pentru fanii pastelor, pe lângă cacio e pepe, la Armando Al Pantheon servesc niște rigatoni all’amatriciana excelente (cu sos de roșii, brânză pecorină, obrăjori de pors și piper negru), dar și carbonara și spaghetti al tartufo nero (cu ulei de măsline și trufe negre).
Restaurantul are doar câteva mese (atât la interior, cât și pe terasa improvizată în stradă), așa că musai e nevoie de rezervare.
Adresă: Salita de’ Crescenzi 31
Website: www.armandoalpantheon.it
Prețuri: între 9-15 euro primul fel / 14-25 euro fel principal
2. Retrobottega
La o aruncătură de băț de Piazza Navona, Retrobottega este un local 3 în 1, ca să zicem așa: restaurant, wine bar și laborator de paste. Farfurii minimaliste, cu un plating senzațional, cu preparate care spun povestea terroire-ului local. Toate servite într-o sală de dining modernă, cu două mese mari comune și o tejghea cu șase locuri la masa chef-ului, unde se servește meniul de degustare. Cam așa stau lucrurile aici.
Meniul e deosebit, cu tot felul de ingrediente și combinații îndrăznețe. Iar preparatele se schimbă mereu. În fiecare săptămână, Chef Alessandro Miocchi, chef Giuseppe Lo Iudice și echipa lor călătoresc în diferite zone rurale din Abruzzo, în căutare de legume și ierburi pe care să le integreze în rețetele lor. Așa că meniul este ca un dialog între cei doi chefi și cei mai buni fermieri locali. La ei nu ai să găsești cacio e pepe deși, chiar la ușa vecină, Miocchi conduce o echipă a cărei misiune e să prepare paste artizanale „uitate” sau mai puțin familiare. Te poți aștepta însă la combinații inedite (precum bibilică cu smochine, ridichi și măr copt) și o listă de vineri interesante, majoritatea de la mici producători locali.
Îți mai spunem și că restaurantul se află în lista 50 Best Discovery și cred că am spus totul.
Adresă: Via della Stelletta 4
Website: www.retro-bottega.com/retro
Preț mediu: 45 euro / persoană. Tasting menu: 55 euro
3. Trattoria Monti
Este unul dintre numele cunoscute pe scena culinară locală, fiind considerat drept unul dintre cele mai bune restaurante de la Roma (deseori este menționat ca cea mai bună trattoria din cartierul Esquilino). E un restaurant în care poți avea încredere, de familie, cu mâncare delicioasă și care pare că devine tot mai bun cu trecerea timpului – cu siguranță se menține în topul preferințelor localnicilor. Motivele pentru care se bucură de popularitate sunt simple: servire prietenoasă și o ambianță încântătoare, plus mâncare excelentă.
Într-un decor simplu, de modă veche, se servește mâncare tipică regiunii Marche și din Italia centrală, pornind de la antipasti (gustări), la primi (primul fel) și secondi (fel principal) sau contorni (garnituri). Carnea este vedeta meniului, dar au și multe opțiuni vegetariene – ca de exemplu diverse tarte cu legume de sezon. Și au o listă impresionantă de vinuri!
Adresă: Via di San Vito 13/a
Website: Pagina de Facebook
Prețuri: 21-40 euro / persoană
4. Carnal
După ce mănânci paste zi de zi, e posibil să vrei să iei o pauză. Atunci când vrei să încerci noi arome, mergi la Carnal, aflat chiar lângă zidurile Vaticanului (că oricum sigur ajungi în zonă să-l vizitezi). Este cel mai informal și mai plin de plin de viață restaurant al Chef-ului Roy Caceres – un columbian care a ajuns să facă parte din elita bucătăriei gurmet italiene și care și-a câștigat recunoașterea Michelin în restaurantul Metamorfosi din Roma.
Restaurantul e plin de muzică și culoare, decorul e jovial și îți dă instant o stare de bine. Are doar câteva mese, o bucătărie deschisă și un design rustic. Aici meniul se schimbă odată cu sezonul și îmbină gusturile și tradițiile din Italia și Columbia. Dar focusul pică tot pe tacos, ceviche, tapas, sau empanadas. Atmosfera e super relaxată, multe preparate se mănâncă direct cu mâna, iar alegerea de vinuri, bere și cocktailuri completează excelent tabloul.
Adresă: Via dei Gracchi 19
Website: carnal.it
Prețuri: între 4 și 22 euro / 50-60 euro meniu de degustare
5. Pizzarium
Nu puteam vorbi de Roma și de Italia fără să vorbim de pizza. Deși, ce-i drept, Pizzarium nu e chiar ceea ce s-ar numi un restaurant… Gabriele Bonci este un pizzaiolo renumit și a deschis localul în 2013, în cartierul rezidențial Prati din Roma (în imediată apropiere de Vatican). I se mai spune și „Michelangelo al pizzei”, pentru că pizza lui arată ca o operă de artă și folosește creativ tot felul de arome și toppinguri interesante.
El a avut o idee foarte simplă – să vândă pizza la felie sau al taglio, cum spun italienii. Conceptul în sine a fost inventat, de fapt, la Roma și apoi s-a răspândit peste tot. Iar azi, Pizzarium a devenit un adevărat punct de atracție, faimos în întreaga lume.
Aluatul este pe bază de grâu fermentat la rece, peste care se presară ingrediente dintre cele mai bune – legume procurate de la ferme bio, preparate din carne și brânzeturi artizanale. Majoritatea acestor ingrediente diferă în funcție de sezon și se schimbă de la o zi la alta, uneori chiar de la oră la oră. Dar cele două specialități ale casei (cu roșii și oregano / cartofi și mozzarella) sunt disponibile tot timpul. Bonci a creat peste 1500 de rețete de pizza, inclusiv multe vegane și vegetariene și e imposibil să știi ce vei găsi în meniu a doua zi. Singura lui regulă – să nu folosească mai mult de trei ingrediente la un loc. Altfel, se pierde echilibrul și aromele se acoperă unele pe altele.
Pizzeria are doar câteva mese înalte afară, fără scaune, pentru că ideea e să mănânci pizza în fugă sau să o iei la pachet. Și la cât e de aglomerată, oricum nu ar avea loc pentru toți. Ca idee, Anthony Bourdain a mâncat aici.
Adresă: Via della Meloria, 43
Website: www.bonci.it
Preț: între 15 și 45 euro / kg
6. Salumeria Roscioli
Un bar înalt cu scaune înalte, rafturi pline cu sticle de ulei de măsline și mirosul ușor înțepător de la cele peste 300 de tipuri de brânzeturi… Localizat în centrul orașului, la doar câțiva pași de Campo de’ Fiori, Roscioli e un restaurant foarte popular printre turiști. „Salumeria” înseamnă delicatese, iar localul funcționează atât ca restaurant, cât și ca magazin de bunătățuri (tot felul de salami, brânzeturi, murături și vinuri). E un restaurant de familie, deschis de proprietarii uneia dintre cele mai bune brutării din Roma, Antico Forno Roscioli. Așa că pâinea pe care o servesc în restaurant provine de la această brutărie istorică. Meniul este format din mâncare tradițională specifică zonei – precum anghinare alla cafona, caponata din vinete servite cu fructe uscate și muguri de pin sau handmade tortellini cu carne tocată.
E un local îndrăgit de critici și de turiști în egală măsură, și apare în lista 50 Best Discovery. Așa că e mereu plin. Dacă vrei să prinzi loc, fă-ți rezervare din timp.
Adresă: Via dei Giubbonari 21
Website: www.salumeriaroscioli.com
Prețuri: 14-27 euro aperitive / 19-35 euro fel principal
7. Il Grappolo D’Oro
Încă de la începutul secolului, acest restaurant din apropiere de Piazza Navona și Campo de’ Fiori a fost condus de cinci parteneri de afaceri, dintre care unul este Chef-ul. Aflat chiar în centrul orașului, într-una din cele mai apreciate zone de către turiști, această osterie vine cu o bucătărie de top, clasică și generoasă. La ei în meniu găsești paste cacio e pepe, friptură de miel, cod, foccacia este excelentă, plus meniul zilei (care se schimbă mereu). Toate servite într-o manieră tare plăcută și într-un decor rustic. Muzica e și ea nostalgică, un mix de rock și blues al anilor ’70 – așa încât ambianța să fie completă.
Deși e „în buricul târgului” și te-ai aștepta ca prețurile să fie mari, de fapt sunt chiar acceptabile pentru un restaurant din centru, comparativ cu celelalte.
Adresă: Piazza della Cancelleria 80-84
Website: hosteriagrappolodoro.it
Preț: 19-35 euro / persoană
8. Santo Palato
Vorbeam mai sus de Retrobottega, un restaurant pe care l-am putea încadra la categoria „neo-trattorie”. Ei bine, Santo Palato este un alt restaurant de același tip, unde te vei simți foarte bine în atmosfera retro pe care o vei sesiza de cum le calci pragul. Nu te lăsa însă păcălit pentru că, deși are un aer clasic, restaurantul face parte din locurile noi și foarte cool ale Romei, preferat de tinerii creativi. Ancorată ferm în tradițiile romane, chef Sarah Cicolini face magie în bucătărie și vine cu tot felul de surprize culinare, cum ar fi polpetta di coda alla vaccinara (un fel de chiftele cu tocană din carne de bou), cu sos de țelină și alune sau carbonara cu gălbenuș de ou. Zilnic, meniurile sunt anunțate și scrise cu creta pe o tăbliță și nu știi niciodată ce la ce bunătăți să te mai aștepți. Santo Palato se află pe lista 50 Best Discovery.
Adresă: Piazza Tarquinia 4a
Website: Pagina Facebook
Preț mediu: 40 euro / persoană
9. Trattoria Pennestri
Localizată în inima cartierului Ostiense, Trattoria Pennestri a fost deschisă în 2017, de Valeria Payero și Tommaso Pennestri, după ani de așteptare. Amândoi aveau peste 20 de ani de experiență – Tommaso lucrând în bucătării și Valeria ca ospătar. Așa că și-au unit experiența pentru a crea un nou concept de trattorie centrat pe oaspeți și pe experiența lor.
Cu interiorul său primitor și servirea prietenoasă, Trattoria Pennestri te va cuceri imediat! E tipul de restaurant în care te simți imediat în largul tău, care are atmosfera simplă și călduroasă a unui trattorii. Un restaurant care pare că te îmbie să mai tragi de timp și să te bucuri de timpul petrecut acolo. Asemenea decorului, meniul este rustic dar rafinat, cu o selecție inventivă de preparate, majoritatea alese în funcție de sezon. Mâncarea e specific italiană, dar chef-ul adaugă fiecărui preparat un strop de contemporanitate. Iar rezultatul e delicios.
Dacă vrei să te bucuri de aroma tradițională a unor paste precum cacio e pepe sau amatriciana, le găsești aici. Iar dacă vrei să experimentezi și să încerci arome originale, nu te vor dezamăgi.
Adresă: Via Giovanni da Empoli 5
Website: trattoriapennestri.it
Prețuri: 9-12 euro primul fel / 11-16 euro fel principal
10. Trattoria Da Cesare
După o experiență lungă acumulată în restaurante de fine dining din Italia și din străinătate, soții Leonardo Vignoli și Maria Pia Cicconi s-au reîntors la gastronomia de bază odată cu preluarea Trattoria Da Cesare, în 2009. O trattorie simplă, în al cărei meniu regăsești rețete clasice italienești, de la gnocchi prăjiți serviți cu mult sos cacio e pepe, la chifteluțe înăbușite, flori de dovlecei cu hamsii și mozzarella, fettuccine amatriciana sau coaste de miel etc. Aici găsești una dintre cele mai bune pasta alla gricia din Roma, iar carnea de miel suculentă este excepțională. Au și multe preparatele pe bază de pește și fructe de mare foarte bune – ca de exemplu tonnarelli cu fructe de mare, spaghetti cu scoici, sau cod sărat. În plus, lista de băuturi include unele dintre cele mai bune vinuri din Italia, Franța și Slovenia.
Cesare nu e neapărat aproape de monumente importante, dar poți ajunge ușor cu transportul public.
Adresa: Via del Casaletto 45
Website: www.trattoriadacesare.it
Prețuri: 10-13 euro primul fel / 11-17 euro fel principal
11. Nonna Betta
Despre Nonna Betta am putea spune că e aproape ca o „instituție” și orice ghid culinar despre Roma menționează acest restaurant evreiesc. În mod sigur este unul dintre cele mai bune restaurante de la Roma, din Cartierul Evreiesc, unde poți comanda mâncare kosher gustoasă (și foarte sățioasă). Rețetele tradiționale sunt mereu preparate cu ingrediente de sezon, iar meniul se schimbă constant, în funcție de anotimp. La ei nu ai să găsești niciodată alimente congelate, dar nici crustacee și moluște. Pe lângă mâncărurile tradiționale făcute după rețetele bunicii Betta (ca de ex. anghinare alla giudìa, file de cod prăjite, flori de dovlecei, amatriciana alla giudìa, agnolotti, chiftele cu țelină, hamsii cu andive, tagliolini cu cicoare și butargă etc.), restaurantul oferă și câteva specialități din Orientul Mijlociu (falafel, cușcuș, hummus etc.). Iar deserturile și produsele de patiserie sunt excelente!
Adresă: Via Portico d’Ottavia 16
Website: www.nonnabetta.it
Prețuri: 5-12 euro primul fel, 12-16 euro fel principal
12. La Campana
Cunoscut drept cel mai vechi restaurant din Roma, La Campana își delectează oaspeții cu mâncare bună, de peste cinci secole. Restaurantul a rămas în familie încă de când a fost deschis și este situat chiar în centru, aproape de râul Tibru, care traversează orașul. Și aici mâncarea e bună, preparatele tradiționale, iar pentru iubitorii de pește meniul sunt o mulțime de opțiunie! La Campana este unul dintre acele locuri pe care, dacă locuiești la Roma, nu ai cum să nu le cunoști. Un restaurant plin de istorie, cu o locație, servire și preparate de top.
Adresă: Vicolo della Campana 18
Website: www.ristorantelacampana.com
Prețuri: 10-14 euro felul întâi / 11-18 euro fel principal
3 dintre cele mai frumoase restaurante de la Roma, din categoria cu stele Michelin
Dacă vorbim de restaurante bune, atunci chiar nu puteam să nu menționăm și câteva recunoscute de ghidul Michelin! Așa că, dacă vrei să faci o aroganță, uite trei recomandări. Doar asigură-te că faci rezervare cu hăăăt înainte.
13. Zia Restaurant
– 1 stea Michelin –
Zia este un restaurant din Trastevere condus de chef Antonio Ziantoni care, în ciuda vârstei fragede, are o bogată experiență în bucătărie. Are o abordare modernă a gastronomiei, cu accent pe ingredientele sezoniere și influențe franțuzești, iar tehnica lui desăvârșită, precizia și ingeniozitatea, surprind de fiecare dată.
S-a perfecționat în restaurantul cu două stele Michelin „Il Pagliaccio” (despre care îți povestim imediat) și a lucrat în restaurante mari din Anglia și Franța înainte de a deschide Zia alături de partenerul său, Ida Proietti, în 2018. Un an mai târziu, în 2019, primea deja prima sa stea Michelin. În meniul a la carte regăsești preparate precum salată cu tartar de oaie sau mozzarella de bivoliță cu lămâie și rădăcină de gențiană, dar poți opta și pentru meniu de degustare cu șase sau opt preparate
Adresă: Via Goffredo Mameli, 45
Website: ziarestaurant.com/en
Preț mediu: 60-70 euro / persoană. Meniu de degustare: 90-120 euro
14. Il Pagliaccio
– 2 stele Michelin –
Anthony Genovese este un adevărat artist culinar. A crescut pe Coasta de Azur și s-a format ca bucătar în restaurante din Londra, Tokyo, Malaezia și Thailanda înainte de a se întoarce acasă, în Italia. A câștigat prima sa stea Michelin în timp ce lucra la restaurantul hotelului „Palazzo Sasso” din Ravello, iar în 2003 și-a adunat curajul pentru a deschide propriul restaurant, „Il Pagliacchio” (Clovnul). O imagine cu un clovn, pictată de mama sa, stă atârnată în principala sală de mese din restaurant și, asemenea acestor personaje, bucătăria lui Anthony este jucăușă, surprinzătoare și chiar uneori… obraznică, să zicem așa.
Restaurantul este localizat în centrul orașului și propune o gastronomie modernă – deși inspirată din bucătăria clasică, la prima vedere nu îți dai seama de asta. Îi place să schimbe tot timpul ceva și e impulsiv și pasional. Iar asta se simte în preparatele sale. Numele concis al preparatelor din meniul de degustare (care doar indică numărul acestora și atât) e gândit anume să surprindă. Și reușește, pentru că aici vei găsi unele dintre cele mai originare și sofisticate mâncăruri din Roma, în care aromele mediteraneene se îmbină cu cele orientale!
Adresă: Via dei Banchi Vecchi 129a
Website: www.ristoranteilpagliaccio.com
Preț: 100 -190 euro / persoană
15. La Pergola
– 3 stele Michelin –
La Pergola este despre rafinamentul suprem! „Suspendat” cumva deasupra Orașului Etern, în cadrul magnific al unei grădini panoramice, restaurantul îți va oferi o panoramă de neegalat asupra capitalei. Este, cu certitudine, unul dintre cele mai frumoase restaurate de la Roma! Face parte din cadrul hotelului de cinci stele Waldorf Astoria Cavalieri, și poate juca foarte bine și rol de muzeu, nu doar de restaurant. Tapițeriile rate, picturile și sculpturile deosebite, obiecte din sticlă suflată dau acestui loc un aer de lux desăvârșit, de adevărată clasă.
Chef Heinz Beck propune o bucătărie mediteraneeană, în care ingredientele sunt alese cu cea mai mare grijă, iar combinațiile culinare sunt desăvârșite prin creativitatea și inventivitatea chef-ului. Peste 53.000 de etichete de vin stau în pivnița restaurantului. Iar servirea excelentă nu lasă nimic la voia întâmplării.
Este unul dintre cele mai luxoase restaurante din oraș și cu siguranță unul deloc ieftin!
Adresă: Via Alberto Cadlolo, 101
Website: romecavalieri.com/la-pergola
Preț: 250 – 290 euro / persoană. Meniu de degustare: 270-320 euro
Roma e un oraș mare și sunt multe restaurante foarte bune la care te poți opri să iei masa. Și cum mâncarea italienească e gustoasă, nu prea ai cum să dai greș. Chiar și așa, data viitoare când pleci pe la ei în vacanță, nu uita să mai arunci un ochi pe articolul nostru, poate te oprești la unul dintre cele mai bune restaurante de la Roma!
Citește și: