Dacă iubești schiul, probabil că stai cu ochii pe starea vremii de la munte de cum începe sezonul rece. Și dacă în orașe nu prea ne bucurăm de zăpadă, altfel stă treaba pe pârtii. Așa că dacă plănuiești o ieșire la schi iarna asta, pune în bookmarks articolul. Vorbim despre nouă stațiuni populare de schi din România și pentru fiecare îți recomandăm și câte un restaurant la care să te oprești să iei masa.
Nu o fi la noi chiar ca în Austria la schi… Sau ca-n Franța, Italia ori Elveția. Dar nu toți ne permitem o vacanță de iarnă pe la ei. Și chiar dacă ne permitem, știm bine că nu ne e suficientă doar o tură la munte pe iarnă. Din fericite avem și noi munții noștri și destule locuri unde să ieșim la zăpadă. Noi am ales 9 astfel de destinații pe care ți le prezentăm pe scurt. Și pentru că aerul de munte și mișcarea sigur îți vor trezi o foame de lup, îți recomandăm și câte un restaurant unde să mănânci.
Hai la munte! Stațiuni populare de schi din România
Poiana Brașov
Poiana Brașov este cea mai mare stațiune montană din România, cu o lungime totală a domeniului schiabil de 24,5 km. În 2008, a fost votată cea mai accesibilă stațiune de schi europeană de telegraph.co.uk, iar de atunci dezvoltarea sa a rămas o acțiune constantă, prin investiții majore în ultimii ani. Ai 10 pârtii pe care te poți da (dotate cu tunuri pentru zăpadă artificială), cu grade diferite de dificultate, deservite de teleschi, telecabină, telegondolă și telescaun. (Aici poți vedea care este starea pârtiilor în timp real). În plus, stațiunea se află aproape de puncte turistice importante, așa că poți îmbina schiatul cu plimbări inedite spre Castelul lui Dracula, aflat la 23 de kilometri distanță, Cetatea Râșnov, la 12 kilometri depărtare și orașul medieval Brașov, la doar 14 kilometri de pârtie.
Unde mâncăm?
Dacă mergi în Poiană atunci e musai să te oprești măcar o dată să iei masa la Șura Dacilor. E un restaurant tradițional (după cum probabil ai ghicit deja), cu un decor muntenesc, cald și primitor. Merge la fix să după o zi de pârtie! Și pentru că sigur ajungi la masă cu foame mare, nimic nu e mai potrivit ca o ciorbiță bună (au o ciorbă de burtă foarte gustoasă) și o porție consistentă de mâncare ca să-ți refaci puterile! În plus, e un loc potrivit și dacă mergi cu cei mici – pentru că au suficient loc de mișcare. Seara au și muzică live, ca să știi.
Sinaia
Nu puteam vorbi de stațiuni populare de schi din România și să lipsească Sinaia, desigur! Domeniul include 19,7 de kilometri de pârtii și 5 kilometri de trasee de schi, 11 lifturi ce pot transporta oaspeții și o mulțime de activități de iarnă pe placul și celor mici și celor mari, de la schi la snowboarding. Cea mai lungă pârtie de schi este Pârtia Nouă, cu o lungime de 1800 m, având un grad de dificultate mediu. Zona de sporturi de iarnă este situată între altitudinile de 1006 și 2090 de metri, ceea ce asigură un peisaj incredibil, dar și un aer curat, îmblânzit de vin fiert și gustări fierbinți. Găsești aici o mulțime de informații.
Unde mâncăm?
La Sinaia sunt multe restaurante unde să te oprești să iei masa. Noi am povestit pe îndelete despre asta aici așa că poți consulta lista și să-ți alegi de acolo. Dacă ar fi să menționăm unul, noi ți-am sugera Taverna Sârbului Sinaia. Mai întâi încălzește-te bine cu niște șlivoviță tare. Apoi, nimic nu e mai bun ca să-ți refaci forțele decât ciorbă caldă, o porție de ćevapčići (corespondent sârb al micilor românești, cu care se aseamănă prin formă și tehnică de preparare, dar cu ingrediente ce-i sunt specifice), niște pljeskavica (căruia unii îi mai spun și „hamburgerul sârbilor”, dar îi este de o mie de ori superior prin gust și savoare). Sau pote vrei ceva mai clasic – o pastramă, un cârnat, niște sarmale sau o musaca.
Ski Resort Transalpina
Pârtia de schi se află pe domeniul schiabil Voineasa, în nord-vestul județului Vâlcea. În imediata apropiere, la Obârșia Lotrului, este intersecția cu Transalpina. Altitudinea la baza pârtiei este de 1350 de metri. De aici pornește o telegondolă, pe o lungime de aproximativ 2.9 kilometri, care ajunge la 1800 de metri. Apoi ascensiunea continuă cu un teleschi, care urcă până la 2000 de metri pe Vârful Bora. Lungimea totală a pârtiei este aproximativ 6 kilometri, de la baza pârtiei și până pe Vârful Bora. Domeniul schiabil Transalpina are chiar și un website cu o priveliște 360 a pârtiei, ca să te convingi că Revelionul 2023 strigă „Hai pe pârtie”. Aici găsești toate informațiile.
Unde mâncăm?
Dacă mergi la schi pe Domeniul Schiabil Transalpina, atunci sigur ești cazat pe la vreo pensiune din apropiere. Plus că ai la baza pârtiei un băruleț de apres ski. Dar dacă vrei să te bucuri de o masă gustoasă la căldurică, într-un ambient drăguț, atunci mergi la 5 km distanță, la Hanul Haiducilor Obârșia Lotrului. Aici este, de fapt, un complex turistic (deci oferă și cazare), dar au și un restaurant unde mănânci binișor. Restaurant cu specific românesc și crama îți vor potoli setea și foamea cu excelente bucate tradiționale, vinuri alese și deserturi delicioase. Doar închide ochii și imaginează-ți: zăpada așternută peste tot, focul pâlpâie în șemineu, preparatele tradiționale sfârâie în cuptor, vinul fierbe pe aragaz… ce să mai… vis!
Predeal
Predeal este una dintre cele mai apreciate stațiuni de schi din România, oferind iubitorilor de sporturi de iarnă un peisaj de vis. Stațiunea este situată în județul Brașov, în partea de sus a Văii Prahovei și este înconjurată de Munții Bucegi, Munții Postăvaru și Munții Piatra Mare. Sezonul de iarnă începe din decembrie și ține până în martie, în anii în care vremea permite. Iar de anul acesta la Predeal va fi și o bandă transportoare amplasată la baza pârtiei Clăbucet (una dintre cele mai cunoscute din țară, cu o lungime totala de 2100 de metri si un grad mediu de dificultate). Aici poți urmări starea pârtiilor.
Un avantaj major al pârtiei de schi de la Predeal este accesibilitatea pentru bucureșteni – se poate ajunge cu trenul pe linia de cale ferată București – Oradea sau cu mașină pe drumul național DN 1 (la 25 de kilometri de Brașov sau la 147 de kilometri de București).
Unde mâncăm?
Dacă te-ai hotărât să mergi la schi în Predeal, o idee bună e să-ți iei cazare la hotel Elexus Predeal. E un loc tare frumos, cu servicii excelente, și are și un restaurant de nota 10. Dacă ai deja luată cazare, să știi că poți veni oricum să iei masa aici.
Restaurant Noir are specificul internațional, cu un meniu care include cele mai cunoscute și apreciate preparate din bucătăria internațională. Masa se poate servi atât în restaurant, cât si pe terasă (când vremea permite). Atmosfera este completată de un șemineu și de măslinii naturali, iar locul are o ambianță tare plăcută și foarte primitoare. Au multe preparate deosebite, dar noi îți recomandăm să încerci tocănița de iepure cu măsline și pulpa de rață cu varză. La final, nu rata desertul și ia-te la luptă cu o clătită gigant!
Rezervă o masă la Restaurant Noir
Straja
Și Straja a devenit o opțiunea tot mai interesantă și una din stațiunile populare de schi din România. Numără nu mai puțin de 12 pârtii, fiecare echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea includ şi instalație de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Cu aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil, dintre care 20 acoperiți cu zăpadă artificială, poate fi locul ideal pentru o vacanță de iarnă așa cum îți dorești. Cele 11 instalații de transport pe cablu asigură acces facil la toate pârtiile din staţiune: 4 telescaune, 6 teleskiuri și telegondolă care face legătura dintre Lupeni și stațiune. Cea mai semnificativă investiție din ultimii ani este cea a telescaunului cu patru locuri, debreiabil, din zona Crucii Eroilor, care se deplasează cu viteză de 4 metri pe secundă, pe o lungime de 1300 de metri. Telescaunul debreiabil urcă până spre finalul pârtiei Mutu. Vestea bună este că există două şcoli de schi pentru începători, dotate cu benzi transportoare, pentru ca toți oaspeții să se bucure de activitățile de iarnă. Aici găsești mai multe informații despre domeniul schiabil.
Unde mâncăm?
Dacă Straja pare a fi cea mai bună opțiune pentru tine, trebuie să știi că majoritatea cabanelor au restaurant propriu, așa că sunt multe locuri unde poți mânca. În această categorie a cabanelor cu restaurant intră și La Moșu. Ei au în meniu mâncare românească, ca la bunica acasă (nu lipsesc dulciurile copilăriei). Foarte gustoasă, iar porțiile sunt zdravene, nu glumă! La un scurt research, ai să descoperi că toată lumea îi laudă pentru mâncarea excelentă. Au și un bar unde te poți opri la un vin cu scorțișoară, la o țuică fiartă cu piper sau, de ce nu, la o ciocolată caldă cu bezele ori un ceai cald. Seara e cam aglomerat, așa că cel mai bine ar fi să-ți faci rezervare ca să prinzi loc.
Cavnic
Mai puțin cunoscute, dar perfecte pentru iubitorii de schi, pârtiile Icoana Cavnic se găsesc la ieșirea din orașul Cavnic spre Ocna Șugatag, în Munţii Gutin. Această localitate este cunoscută ca „polul zăpezii din Maramureș”, asta și pentru că iarna dăinuie aici mult mai mult decât în alte zone ale țării. Ceea ce oferă condiții optime pentru momente de neuitat pe pârtii. Domeniul schiabil din Cavnic măsoară 8,5 kilometri lungime şi este format din pârtiile Roata şi pârtiile Icoana, ambele zone cu instalații de iluminare nocturnă. Găsești aici mai multe informații.
Unde mâncăm?
În Cavnic îți recomandăm să mergi la Mina Cavnic. E o surpriză, locul ăsta! Restaurantul arată foarte bine, modern și elegant, iar mâncarea este excelentă! Locația e și ea foarte frumoasă și ai o priveliște de poveste, iar preparate sunt gustoase și porțiile foarte generoase. La Mina Cavnic, aroma timpurilor vechi se îmbină perfect cu gustul reîntoarcerii la origini, într-un meniu delicios. Și au câte ceva pe gustul fiecăruia (inclusiv variante vegetariene) – și mâncare românească, dar și din bucătăria internațională.
Păltiniș
Stațiunea de schi Păltiniș este situată în județul Sibiu și include 1,6 km de pârtii disponibile pentru schi și snowboard, cu 2 lifturi ce transportă oaspeții. Zona de sporturi de iarnă este situată între altitudinile de 1400 și 1667 de metri, ceea ce o face stațiunea de iarnă aflată la cea mai mare altitudine din România, cu trasee complexe, pentru avansați. Stațiunea Păltiniș este și prima stațiune montană din România, inaugurată în 1894. Poți schia la Păltiniș Ski Resort – are 2 pârtii: Pârtia Oncești (1200 m, albastră) și Pârtia Dăneasa (409 m, neagră), cu instalație nocturnă, deservite de telescaun și teleschi. Sau la Arena Platoș, resort cu aproximativ 3.5 km de pârtii, diferite ca dificultate, dotate cu peste tunuri de zăpadă, 5 teleschi și un telescaun. Tot aici este și un fun-park cu nocturnă și pârtie de sanie. Detalii aici și aici.
Unde mâncăm?
Trebuie să recunoaștem că noi, când am fost la Păltiniș, am căutat ceva un loc unde să mâncăm. Nu că n-ar fi… dar ori sunt pensiuni unde cei cazați au prioritate, ori erau locații pline ochi. La Telescaun este un restaurant frumos chiar la baza pârtiei (îți dai seama ce priveliște oferă!): Restaurant-Bar Tiffany. Și la Arena Platoș au un bar apres ski și un restaurant. Aici îți recomandăm să te oprești la pizzeria Zero Grade. Nu doar că locul arată tare bine (o căbănuță tip A-frame foarte frumos amenajată) și au o terasă mare, dar au și o pizza ex-ce-len-tă!
Rânca
Începători în ale schiului, uniți-vă la Rânca! Din centrul stațiunii pornește o pârtie pentru începători, dotată cu nocturnă, ce se termină sub vârful Muntelui Corneșul. La intrarea în stațiune se găsește un babyski dotat cu nocturnă, iar începând cu anul 2011, stațiunea Rânca beneficiază și de telescaun pentru trei pârtii de la poalele vârfului Păpușa. Rânca este o zonă excelentă pentru fanii de snowboarding și schi la nivel avansat, pentru că aici poți găsi un domeniu vast de off-piste, punctul central fiind reprezentat de Vârful Păpușa (la o altitudine de 2135 m). La Rânca te poți da pe 6 pârtii, iar mai multe informații poți găsi aici.
Unde mâncăm?
Noi ne-am oprit și am luat masa la Restaurant Tara (al pensiunii cu același nume). Pensiunea este una dintre primele cabane din Rânca, construită în 1990 și modernizata continuu. La ei garantat poți servi ceva de mâncare la orice oră din zi. Au un meniu tradițional, servirea a fost rapidă, porțiile mari, mâncare gustoasă, iar papanașii de aici sunt vestiți!
Harghita Mădăraș
Zona este una cunoscută pentru pasionații de schi deoarece aici există nenumărate pârtii iar localnicii sunt mari iubitori ai sporturilor de iarnă. Stațiunea Mădăraș se află la 1675 m și este considerată una dintre cele mai spectaculoase stațiuni de schi din Transilvania. Dacă ai de gând să faci o excursie aici, trebuie să știi că vei găsi șase pârtii cu lungimi cuprinse între 200 m (Súgó Baby) și 750 m (Súgó) sau 600 m (Csillag ösvény), deservite de teleschi. Se pot închiria și săniuțe sau se pot face cursuri de schi cu instructori autorizați. Mai multe detalii găsești aici.
În plus, Harghita și județul învecinat, Covasna, le oferă turiștilor câteva obiective de neratat. Poți face o plimbare la Salina Praid, la comuna Bihor, localitatea cu cel mai mare număr de izvoare minerale din Harghita, la Lacul Roșu, Lacul Sfânta Ana și în Parcul Natural Cheile Bicazului-Hășmaș care îți vor oferi o priveliște mai mult decât încântătoare.
Unde mâncăm?
Peste drum, cum ar veni, de pârtiile de schi, se află pensiunea Súgó și foarte aproape de ea, pensiunea Pethő Panzió (care are și suană și jacuzzi). Acoperite de zăpadă, arată ca din povești și sunt 2 variante foarte bune dacă vrei să te cazezi aproape de pârtie. Ambele au și restaurante unde se mănâncă de minune! Cu siguranță îți vor plăcea preparatele tradiţionale ale bucătăriei ardeleneşti!
Iarna asta, bucură-te de aerul de munte, de coborârile pe pârtii, de pante la mare altitudine, de petrecerile après ski și de mâncarea și băuturile al căror miros te îmbie și te umple de nerăbdare. Poate că nu sunt la fel de faimoase ca Bansko sau Innsbruck ca destinații, dar nici stațiunile populare de schi din România nu sunt deloc de ocolit! Și sunt perfecte dacă vrei să profiți de zilele de iarnă pline de voie bună.