Când sună alarma de dimineață, există un singur lucru care îi motivează pe cei mai mulți dintre noi să pună și-n acea zi picioarele pe pământ. Da, vorbim despre fericirea indusă de cofeină. Despre gândul la o ceașcă de cafea bună și caldă cu care să-ți începi ziua. Toți avem un soi sau un producător preferat. Dar adevărații pasionați înțeleg că și cafeaua, ca și berea artizanală sau vinurile eco, sunt o călătorie interminabilă spre ceașca pefrectă. Și poate tocmai de aia unii dintre noi sunt pregătiți să dea o mini-avere pe o ceașcă de cafea, deși, în mare, face exact ce face și o cafea de la automat de câțiva lei. Uite câteva dintre cele mai scumbe cafele din lume.
Multe dintre cele mai bune și mai scumpe cafele din lume sunt cultivate la altitudini mari, pe un sol vulcanic, bogat în minerale. Doar așa se poate atinge perfectiunea în lumea cafelei. Unii producători au abordări neconvenționale în relația lor cu boabele de cafea, precum populara cafea Kopi Luwak, cea care trece prin tubul digestiv al unei pisici. Alți producători, mizează pe simplitate și intervin cât mai puțin în procesul natural de cretere și procesare a boabelor de cafea.
Hai să aprofundăm povestea din spatele boabelor de cafea exclusiviste și să vedem cum ajung unele dintre ele să fie cele mai scumpe cafele din lume.
Top cele mai scumpe cafele din lume
11. Fazenda Santa Ines
$110 dolari kilogramul
Ascuns în munții Mantiqueira din Brazilia, acest producător de cafea lucrează de mai bine de un secol plantații la înălțime și folosește doar apă naturală de izvor, netratată. Cafeaua de la Fazenda Santa Ines are un profil robust care încorporează gustul dulce și fructat, specific zonei, în aroma sa generală. Prăjit și extras în cele mai bune condiții, dezvoltă un miros și un gust de arabica braziliană veritabilă, pe care cei mai mulți împătimiți pur și simplu în iubesc.
O poți cumpăra de la compania Monmouth, când este în sezon.
10. Molokai Prime
$130 dolari kilogramul
Cum spuneam, cafeaua se descurcă excepțional în solul vulcanic, bogat în minerale. De aceea, cele mai bune boabe de cafea cultivate în Statele Unite sunt crescute în insulele Hawaii. Mica insulă Molokai este o locație relativ obscură, ferită de turismul în masă, care produce cafea de peste două secole. Cu toate acestea, producătorii de aici au început să o vândă ca produs comercial abia în anii 1980. Cultivând mai ales soiul de boabe roșii de catuai, cafeaua Molokai Prime este apreciată de cei care preferă prăjirea intensă, dezvoltând o aromă intensă de fructe.
O poi cumpăra de la Coffees of Hawaii.
9. Greenwell Organic
$135 dolari kilogramul
Munții din Nepal atrag foarte mulți turiști care vor să fie copleșiți de frumusețea și măreția naturii. Dar nu este singurul lucru pe care această națiune mică, dar puternică, îl are de oferit. În anumite părți ale munților înalți din Nepal, cultivarea cafelei devine de la an la an o nouă ocupație prosperă. Ferma Greenwell Organic, deși are doar 10 ani, profită de acest mediu unic și produce una dintre cele mai scumpe cafele din lume. Experții spun că aroma sa este unică și se distinge prin complexitatea gustului bogat, atunci când are parte de o prăjire light.
8. Kona Extra Fancy
$165 dolari kilogramul
Regiunea Kona, situată pe Insula Mare din Hawaii, este cel mai cunoscut nume din producția de cafea din SUA. Combinația de aici de sol vulcanic, multă lumină solară, precipitații regulate și vânt constant, dar blând, îi conferă cafelei Kona o aromă unică, adorată de mulți. Cremoasă, cu note clare de nuci și cuișoare, aciditate pregnantă și aromă de vin.
Fiind foarte populară în State, poate fi găsită în diferite blenduri, la prețuri mai mici. Dar adevărata cafea Kona, single origin, costă peste 100 de dolari per kilogram. Iar cafeaua Kona Extra Fancy poate fi cumpărată cu cel puțin 165 dolari per kilogram, ceea ce o face una dintre cele mai scumpe cafele din lume.
7. Jamaican Blue Mountain
$300 de dolari kilogramul
Cafeaua Jamaican Blue Mountain este cultivată într-o anumită regiune din Blue Mountains, la aproximativ 2500 metri altitudine. Această cafea specială este exponentul produselor de calitate peste tot în lume, fiind considerată cea mai populară cafea scumpă. Este apreciată pentru profilul său mai blând, potrivit pentru consumul zilnic.
6. Saint Helena
$350 dolari per kilogram
Poate că Napoleon a pierdut multe lucruri când a fost trimis în exil pe mica insulă Sfânta Elena. Dar cafeaua de super-calitate nu a fost ceva fără de care trebuia să trăiască. Această mică bucată de pământ din Atlanticul de Sud nu este chiar cel mai accesibil loc din lume pentru a cultiva cafea. Dar boabele crescute aici au o aromă distinctă, foarte râvnită de pasionații de cafea. Cele mai ieftine cafele single origin de pe această insulă se vând în jur de 80 de dolari pe kilogram. Însă soiurile mai exclusiviste de Saint Helena Coffee se vând și cu 350 de dolari pe kilogram.
5. Esmeralda Geisha
$770 dolari kilogramul
Pantele de pe Volcán Barú, din Panama, oferă un climat ideal pentru cultivarea cafelei, într-o locație relativ accesibilă. Cafeaua Panama Esmeralda Geisha este foarte apreciată de iubitorii de cafea. Asta deoarece îți mângâie orice simț cu notele sale de trandafir, ienupăr și lavandă. Plantația respectivă nu este foarte mare, drept urmare nu produce mai mult de 400-450 kilograme de cafea anual. Așa că cei care și-o doresc cu adevărat sunt nevoiți să bage mâna adânc în potrofel.
4. El Injerto Peaberry
$1100 dolari kilogramul
Să obții locului întâi în competiția Cupa Excelenței în Cafea nu este o sarcină deloc ușoară. Drept urmare, capacitatea plantației El Injerto de a-l obține de șapte ori în mai puțin de un deceniu este cu adevărat remarcabilă. Acest producător folosește un proces intensiv de separare a boabelor. Asta pentru a colecta doar boabele mici, uniforme, numite „peaberry”. El Injerto își rafinează produsul printr-un proces de spălare unic. Aceștia folosesc un singur canal, care descompune boabele de cafea în două părți. Dintre acestea, doar una este folosită. De aici și exclusivitatea acestei cafele și motivul pentru este una din cele mai scumpe cafele din lume.
3. Kopi Luwak
$1400 dolari kilogramul
Știm cu toții că este excepțional de rar să găsești comori în fecale. Dar această cafea este una dintre acele excepții. Indonezia a fost pusă pe harta mondială a cafelei cu ajutorul civetelor, un tip de felină (pisică indoneziană) originară de prin aceste părți ale lumii. Aceste mici mamifere drăgălașe se hrănesc cu cireșele de cafea din junglă. După ce au fost consumate, boabele sunt parțial fermentate pe măsură ce trec prin tractul lor digestiv. Mai apoi, boabele sunt eliminte prin fecale și colectate de producătorii de cafea. Astfel se obține o cafea cu o aciditate aparte și un profil de aromă inedit. Prețul cafelei Kopi Luwak începe de la 160 de dolari pe kilogram și ajunge până la 1400 de dolari pentru cele mai scumpe tipuri, unde civetele se plimbă liber și selectează ele însele cele mai bune boabe.
2. Ospina Gran Café
$3000 dolari kilogramul
Ospina este una dintre cele mai vechi plantații de cafea din Columbia. Este cunoscută pentru ambiția sa de a-și consolida reputația pe plan mondial. Ca multe dintre cele mai scumpe cafele din lume, Ospina Gran Café este cultivată doar la o altitudine cuprinsă între 2300 și 2400 metri, pe un sol vulcanic. Cafeaua provenită de aici are o aromă bine echilibrată, complexă, cu un after lung și fin.
Unele dintre soiurile lor mai obișnuite se vând cu 300 de dolari per kilogram. Dar Ospina Grand Cru Classé se ridică la un nivel și costă 3000 de dolari pe kilogram, fiind produsă în cantități foarte mici. Ferma Ospina nu produce în niciun an mai mult de 100 de kilograme din această specialitate. Iar cea mai mare parte din această cantitate este cumpărată de prăjitorii din întreaga lume, cu ani buni înainte de recoltare.
1. Black Ivory
$3300 dolari kilogramul
Pentru mult timp, cafeaua digerată de pisică – Kopi Luwak, a fost singurul tip care folosea fecale de animale pentru a spori aroma. Dar datorită acestui producător inovator de cafea din Thailanda, puteți adăuga în vocabular și… cafea care a trecut prin aparatul digestiv al unui elefant. Boabele de cafea Arabica sunt oferite ca hrană elefanților deținuți de Black Ivory Coffee Company. Acestea trec prin sistemul digestiv al elefanților și sunt recolectate mai apoi din fecale.
Când este pusă în cele mai bune espressoare, se spune că această cafea trecută prin elefant are un gust puternic, de care sigur îți vei aminti tot restul vieții. Iar asta, contrar instinctului, într-un mod foarte plăcut. Încearcă doar să nu te gândești la parcursul boabelor de cafea până la tine în ceașcă… Nu putem confirma, însă această cafea este considerată cea mai scumpă cafea din lume. Pentru un kilogram se plătesc cel puțin 3300 dolari.
Acum… noi nu știm dacă tu chiar te-ai încumeta să cumperi vreuna din aceste cafele. Dar nu se știe niciodată cât de mare e pasiunea, nu? Până una alta, poți da o tură pe la unele din cafenelele de specialitate din oraș, să-ți domolești pofta de cafea bună. Sau poate vrei să afli și care sunt cele mai populare 15 „rețete”, să știi ce să comanzi.