Dacă nu ți-ai făcut încă planurile pentru această mini vacanță care ne așteaptă, noi am strâns laolaltă câteva oferte speciale pregătite pentru 1 Decembrie de restaurantele din București. Se lasă cu mâncare românească bună de tot și cu ospăț de zile mari, exact așa cum ne place nouă.
N-om avea noi încă restaurante cu stele Michelin (deși eu zic că am merita, la ce bucătari talentați avem!). Și nici n-o fi bucătăria tradițională românească cea mai rafinată (deși din noua bucătărie românească ies uneori niște preparate care te lasă fără cuvinte!). Și da, ne place să experimentăm și să savurăm din tot ce are mai bun gastronomia internațională… Dar, pe de altă parte, cred că oricine se bucură de o masă tradițională! Ceaunele în care mâncarea se fierbe în tihnă, mirosul de lemn răspândit de la focul deschis, păhăruțele de țuică care te încălzesc… toate astea au un farmec anume și o vibrație adânc înrădăcinată în sufletul nostru. Iar de ziua noastră, a românilor, e momentul perfect să ne bucurăm de ele. Pentru că la o zi cum e 1 Decembrie, din „repertoriul” de mâncare românească nu poate să lipsească fasolea cu cârnați, varza cu ciolan, sarmalele sau șoriciul.
Restaurante care te așteaptă cu mâncare românească și meniuri speciale de 1 Decembrie
Poate că primul gând îți zboară la restaurantele cu specific românesc, dar să știi că nu numai ele sărbătoresc cum se cuvine Ziua României. Chiar și localurile cu specific internațional, mediteraneean sau… cine știe mai cum, au pus la punct meniuri speciale, cu preparate tradiționale, s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare, ba chiar promit și ceva muzică românească și atmosferă de sărbătoare.
Uite ce am selectat noi de prin ofertele pentru 1 Decembrie de la restaurante.
Mama pune întotdeauna foarte bun în mâncare. Mama nu se supăra că mănânci mult. Întotdeauna la mama te simți bine. Pentru că este altceva. Aceasta este ideea de la care au pornit la drum, în 1999, restaurantele La Mama. Și au încercat să păstreze această idee intactă, ba chiar să o îmbunătățească zi de zi. Și le-a reușit, pentru că a devenit unul dintre restaurantele emblematice atunci când vine vorba de mâncare românească.
De 1 Decembrie La Mama Ateneu se sărbătorește cum știu ei mai bine: cu grătarele încinse afară pe terasă, cu iahnia de fasole fierbând la foc mic în ceaun, cu ciolan, cârnați, sarmale, gogoși sau papanași, toate stropite cu vinuri românești, voie buna și muzică. Purtând ia românească, alături de cei dragi, cu încălzitoare și păturici, cu tot cu măsuri de siguranță la pachet… te așteaptă pe la ei!
Și la Caru’ cu Bere se păstrează cu tradiție gustul autentic românesc al sarmalelor, ciorbei de fasole în pâine, iahniei de fasole cu cârnați bine afumați și nu numai. Acestea merg de minune cu o țuică sau un vin fiert aromat. După cum îți poftește inima. Dacă încă nu te-ai decis unde petreci 1 Decembrie, o variantă e să te bucuri de mâncarea de la Car. Valentin Albesteanu împreună cu Taraful promit să încălzească atmosfera începând cu ora 19:00, iar dansurile populare vor încânta toate privirile la cină.
Din lista de restaurante care pregătesc ceva special de 1 Decembrie nu putea lipsi Zexe Zahana! Că doar sunt un simbol al mâncării românești tradiționale, boierești. Ei ne vor întâmpina cu gogoși și țuică din partea casei, iar preparatul special al zilei va fi fasole cu ciolan. Chiar merită să petreci Ziua Națională a României la ei, savurând preparatele tradiționale românești ce le-au adus titlul de „Cea mai bună bucătărie românească din București”. Începând cu ora 13.00, muzica live românească și multă voie bună!
White Horse Pub & Restaurant
De 1 Decembrie și White Horse Restaurant & Pub ne așteaptă cu mic, cu mare să petrecem împreună o zi autentic românească! Preparatele tradițional românești precum salata boeuf, sărmăluțele, iahnia de fasole, micii și produsele din porc mangaliță la grătar sunt însoțite, bineînteles, de țuică fiartă și vin fiert, iar la final cozonacul de casă cu ciocolată și nucă vor fi cele ce ne vor încânta simțurile! În plus, locul de joacă e deschis și pregătit pentru a-i primi la joacă pe cei mici cât timp cei mari stau la masă de povești.
La Hard Rock Cafe, Ziua României este sărbătorită cu preparate legendare cu gusturi locale! Chef Corneliu Cârstea a creat un meniu special, care îmbină savorile autohtone cu produse semnătură Hard Rock. În plus, vei primi un papanaș din partea casei la orice antreu, fel principal sau burger comandat în restaurant sau prin tazz by eMAG. Meniul zilei include:
- Bulivar Burger – steak burger din carne proaspătă de vită Angus, dulceață din ceapă și bacon stropită cu Fetească Neagră, murături, sos de maioneză cu usturoi, peste care adaugă un ou rumenit și sos de brânză de Praid. Servit cu cartofi prăjiți și sos de usturoi.
- Coaste de porc cu sos barbecue de Fetească Neagră – coastele sunt gătite la foc mic și glazurate cu sos și se servesc cu cartofi prăjiți, salată dulce-acrișoară de varză roșie și chutney revigorant din mere și muștar.
- Vodă Burger – carne proaspătă de vită Angus, caș dulce și caș afumat, dulceață de ceapă cu magiun de Topoloveni, castraveți murați, salată verde, o felie de roșie, bucățele de bacon și sos de maioneză cu usturoi. Vine însoțit de cartofi prăjiți și sos Ranch.
- Cozonac Apple Cobbler – plăcintă din mere Granny Smith ținute în cuptor până devin aurii, acoperite cu o crustă de cozonac aromat, făcut în casă. Se servește cu înghețată de rom și stafide și sos de caramel.
Ce zici, te-a convins meniul lor?
PS: Pe 30 noiembrie oferă sărbătoriților zilei, dar și celor care îi însoțesc, o felie de tort de ciocolată din partea casei, alături de un pahar de vin.
La Restaurant Mahala se mănâncă super bine, de fiecare dată! Și mereu vin cu meniuri speciale pe weekend. Așa că nu aveau cum să treacă peste o zi așa importantă ca 1 Decembrie și te invită și ei la restaurant. Țin steagul sus și organizează o unire ca la carte – sau ca la meniu, mai bine zis. Evoluează pe „scenă” țuica și vunul fierte, salata de boef, piftia, șoriciul, ciorba de burtă, micii și ceafa de porc la grătar, ciolanul afumat cu iahnie de fasole și cozonacul de casă.
Cine ar câștiga scena gastronomică într-o confruntare Italia vs. România? Vestitele paste sau vestita Fasole cu Ciolan? Sarmalele sau celebra pizza? La It Cucina și-au propus să pună capăt acestei dileme culinare de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Și ne așteaptă cu parada bucatelor specifice și a licorilor puternice pornite din inima și spiritul românesc. Oferta e simplă: bufet all you can eat, la 250 lei (băuturile nu sunt incluse). Startul se dă de la 17:00.
Restaurant Lugo e un alt restaurant care, pe lângă meniul său mediteranean, face loc pe 1 Decembrie unei porții zdravene de mâncare românească. Pentru asta au preparat un meniu special, care costă 110 lei în total și care include așa:
- Șorici, jumări, piept de porc afumat, slăninuță afumată, telemea de oaie, caș proaspăt, ridichi, ceapă și ardei gras (38 lei);
- Ciorbă de fasole cu afumătură (19 lei)
- Pastramă de oaie, mămăliguță, murături asortate (49 lei) / SAU / Pomana porcului, mămăliguță și murături asortate (43 lei)
- Plăcintă cu doveal (22 lei)
Nouă ne sună bine! În plus, au și live DJ. „Petrecerea” începe de la ora 12:00.
Și la The Pub se sărbătorește românește. Ei ne invită la o super seară românească, plină de bunătăți făcute la grătar, sarmale, fasole cu ciolan afumat la ceaun și murături de casă. Desigur, nu pot lipsi șoriciul proaspăt împreună cu vinul fiert și țuică fiartă pentru a ne face încălzirea. Meniul complet, cu bunătățile menționate mai sus este 49 de lei.
Atmosfera va fi de nota 10, garantat, căci așa e mai mereu pe la ei – un loc perfect de întâlnire cu prietenii într-un mediu foarte relaxat!
De Ziua Națională „ne unim” în Piața Alba Iulia din București, la o petrecere românească marca Traffic Restaurant. Au pus la cale muzică live cu taraf autentic românesc și DJ, plus preparate tradiționale apetisante. Meniu este 100 lei/persoană (la alegere 3 preparate) și include, printre altele, ciorbă de fasole cu afumătură, varză călită cu piept de porc, pomana porcului, fasole cu ciolan și plăcintă de brânză cu stafide. Yummy!
Și la Freddo Bar & Lounge se încinge atmosfera. Ne așteptăm pe la ei într-un ambient de sărbătoare, cu muzică românească live, începând cu ora 17:30, și un meniu tradițional românesc! Fasolea cu cârnați, sărmaluțele cu mămăliguță, dar și țuica fiartă sunt câteva dintre specialitățile pe care le-au pregătit pentru a sărbători 1 Decembrie. Cântec, joc și voie bună, pentru inima română!
Ni se permite să ne abatem un pic de la data de 1 decembrie? Pentru că dacă da, atunci vrem să îți povestim un pic despre ce se întâmplă pe 30 noiembrie la Freddo Bar & Lounge. Marți, fix la miezu’ zilei (de la 13:00), dau startul la „Petrecere cu lăutari” după cum spunea Theodor Aman. Au pregătit bucate și băuturi tradiționale de-ți lasă gura apă și servesc berbecuți la proțap direct pe terasă. Iar de vreme nu-ți face griji – locația este închisă cu geamuri și încălzită. Trebuie însă să plătești bilet de intrare, 50 lei (include bucate servite la masă și spectacol lăutăresc), iar accesul se face pe bază de brățări.
Cine, ce altceva mai face
Ar fi mai multe de povestit, dar n-am vrea să ne lungim prea tare și să îți pierdem atenția.
Așa că, pe scurt, îți mai povestim că și la Balkon Resto Garden au pregătit un meniu autentic românesc, iar voia bună și distracția va fi întreținută de muzica live. Meniu românesc poți savura și la Flip Flop (cu jumări, țuică fiartă și tot ce-ți face poftă de 1 decembrie), iar Subcarpați se va auzi la boxe. La fel și la Meat2eat Stekhouse, din Floreasca (găsești aceleași preparate tradiționale, doar că de data asta intră în scenă și preparate ca piftia, ciorba de burtă, salata boef sau cozonacul de casă). Sole D’Italia vine cu varianta de brunch tradițional (gustări românești – lebăr, tobă, piftie etc. – ciorbă de fasole cu afumătură sau borș de găină, pastramă la ceaun, plăcinte și mult, multe alte bunătăți), iar la Ava Bistro găsești zacuscă de casă cu pâine cladă, ciolan cu fasole și salată de murături, papanași și vin fiert din partea casei (totul la 45 lei).
La Nomad Skybar vin doi invitați de seamă pe 1 Decembrie: Adi Hădean și Simion Bogdan-Mihai cu taraful Lăutarii de Mătase. Un super brunch, cu un meniu vast și variat, cu mâncare inspirată din rețetele tradiționale (și de dulce, și de post) + ceva mâncare mai franțuzită. Se anunță foarte interesant!
Iar la Stradale Edenland gătesc Chef Foa și Chef Shoo și prepară ce le place lor mai mult: mâncare tradițională la ceaun. Adicătelea fasole cu cârnăciori afumați și varză cu coaste afumate.
În Grădina Monteoru vine Taraful de Caliu și se pune și ceaunul cu sarmale pe foc și purcelușul la proțap, iar la Berăria H, 1 Decembrie e o zi cu Fanfara cu Chef de Viață – urcă pe scenă în mai multe reprize, între 15:00 și 20:00, iar intrarea e liberă.
Meniuri tradiționale au creat pentru 1 Decembrie și restaurantele Nuba Cafe, Ferma Baciu, Biutiful Downtown, Uanderful și Fratellini Bistro. Ultimele trei (toate fac parte din aceeași „familie”) o au invitată specială pe Irina Sârbu, iar meniurile sunt cu adevărat bogate, poate chiar unele dintre cele mai ofertante dintre toate – spre exemplu la ei găsești (în plus față de tot ce am menționat până acum prin articol) și batog afumat, salată de icre, musaca sau salată orientală.
Grapes – The Wine Bar ne invită la o degustare în ediție aniversară, cu vinuri românești, iar Le Boutique dau și ei un pahar de vin din partea casei, care să însoțească meniul special de 1 Decembrie (au și borș de cocoș de munte).
În plus, nu uita că poți oricând să te orientezi către unul dintre restaurantele românești sau tradiționale, la care poți oricând găsi mâncare de-a noastră delicioasă!
Și dacă am trecut în revistă o mie și una de recomandări, nu ne mai rămâne decât să-ți spunem și noi un „La mulți ani, române!” și poftă mare! 😊
Citește și:
- Top cele mai bune ecleruri din București
- Top preparate emblematice de la restaurantele bucureștene
- Unde ieșim în București când vrem să bem un vin fiert excelent?