Tot mai multă lume alege să renunțe la zahărul din alimentație. Însă cum pofta de dulce rămâne, căutăm substituenți, variante mai sănătoase. Iar una dintre cele mai recente de pe piață este zahărul din cocos.
Ulei de cocos, fulgi de cocos… cocosul este în trend zilele astea. Căci da, se pare că în unele privințe chiar este o alternativă mai sănătoasă. În același registru intră și zahărul de cocos. Poate nici nu ai auzit până acum vorbindu-se despre el, dat fiind că a apărut de curând și la noi, dar să știi că îl poți găsi atât în magazinele online, cât și în hipermarketuri sau magazine cu produse naturiste. Însă tocmai pentru că este atât de nou, nu se știe foarte multe despre el. Așa că înainte de a da fuga să cumperi, hai să vedem dacă într-adevăr este mai sănătos sau nu.
Ce este zahărul din cocos și cum se obține
Este un zahăr natural obținut din seva florilor de cocos și nu din nucă, cum ai putea crede. Nectarul se colectează, se amestecă cu apă și apoi se fierbe până se evaporă aproape toată apa, obținându-se un nectar. Producătorii lasă apoi nectarul să se usuce și să se cristalizeze, pentru ca la final să rupă bucățile uscate pentru a crea granulele pe care le cunoaștem.
Produsul finit are o culoare maronie și este granulat. Se aseamănă cu zahărul brun, însă dimensiunea particulelor este mai mică și mai neuniformă. În plus, și culoarea poate varia de la crem deschis la brun închis.
Este mai nutritiv?
Din punct de vedere chimic, zahărul din cocos este identic cu zahărul alb. 70-79% este sucroză (zaharoză), iar restul glucoză și fructoză.
În schimb, dacă zahărul clasic nu conține niciun nutrient vital și este doar o sursă de calorii „goale”, zahărul din cocos păstrează câte ceva din nutrienții care să găsesc în palmierul de cocos. Ca de exemplu fier, zinc, calciu și potasiu, precum și ceva acizi grași și antioxidanți. Însă ar trebui să știi ceva: 100 g (25 de lingurițe!) conțin 1,030 mg de potasiu – adică aproape ¼ din necesarul zilnic. Imaginează-ți cât rămâne la una-două lingurițe – prea puțin!
Partea bună este însă faptul că zahărul din cocos conține niște fibre denumite inuline care pot încetini absorbția glucozei în sânge. Așa se explică de ce are un indice glicemic mai mic decât zahărul alb (35, față de 60-65). În schimb conține foarte multe calorii (la fel ca „fratele” din trestie) – 16-20 de calorii și 4 g de zahăr pe linguriță.
În concluzie…
Unii oameni consideră că este o alternativă perfectă pe care o poți folosi ca atare sau în rețete, fără a te mai simți vinovat.
Din păcate, zahărul din cocos nu este un produs minune. E adevărat că el conține ceva nutrienți spre deosebire de zahărul alb, dar diferența este mică.
De asemenea, este foarte important să înțelegi că este o sursă importantă de carbohidrați și conține calorii. Așa că dacă încerci să dai câteva kilograme jos, nu te va ajuta prea mult. 100 g de zahăr din cocos înseamnă 100 g carbohidrați, deși numai 75 g din aceștia sunt zaharuri. De asemenea, conține 375 calorii. Și chiar dacă aceste cifre sunt mai reduse decât în cazul zahărului alb, nici nu putem spune că sunt niște valori mici. (Apropo, îți spunem noi ce mănânci în oraș dacă ești la dietă!)
Și reține: se recomandă să consumăm maxim 6-9 lingurițe de zahăr pe zi, indiferent dacă vorbim de zahăr clasic, din cocos, brun, miere, sirop de agave sau de arțar.