Bezea crocantă la exterior și moale la interior, frișcă, fructe proaspete: rețeta unui desert divin! Dacă și pentru tine Pavlova este deliciul suprem, îți spunem noi la ce localuri din București poți s-o savurezi.
„Save the best for last”, zice americanul. Nu știu dacă se aplică în orice situație, dar când vorbim de mâncare e clar că se potrivește: desertul vine întotdeauna la urmă. Acum… sunt o mulțime de prăjituri, torturi, mousse-uri, înghețate și câte și mai câte preparate care să-ți satisfacă pofta de dulce. Dar dacă ceea ce-ți dorești e ceva proaspăt, fin și delicat, un desert al căror texturi crocante și cremoase se îmbină de minune, un desert în care dulcele este echilibrat perfect de prospețimea fructelor, atunci Pavlova este alegerea perfectă!
Cine a inventat Pavlova?
Ei, asta e greu de spus. Mai ales că australienii și neozeelandezi își dispută de multă vreme „drepturile de autor”.
Prăjitura a fost denumită așa în cinstea faimoasei Anna Pavlova, prim-balerină a baletului imperial rus. În anii 1920, se afla în turneu mondial cu trupa de balet, iar printre țările vizitate s-au numărat Australia şi Noua Zeelandă, în 1926. Cofetarii și patiserii vremii au inventat atunci un desert inspirat de tutu-ul ei diafan și de grația mișcărilor sale, care vrăjeau spectatorii.
Anna Pavlova era un adevărat superstar, adorată și admirată peste tot în lume. Drept urmare, mulți Chefi și-au denumit preparatele în cinsteai ei – spre exemplu, în Franța erau în meniuri picioare de broască Pavlova, iar în America, înghețată Pavlova.
Dacă asculți povestea neozeelandezilor, ei susțin că prăjitura a fost realizată prima oară de un chef al Hotelului Wellington, inspirat de tutu-ul alb al balerinei, decorat cu trandafiri roșii și frunzulițe verzi (de unde și integrarea în rețetă a fructelor – căpșuni și kiwi). De cealaltă parte, australienii spun că Pavlova a fost inventată la un hotel din Perth, iar desertul a fost denumit așa după ce un client ar fi spus că prăjitura este „ușoară ca Pavlova”.
Unde mănânci o Pavlova bună în București?
Indiferent care este adevărul referitor la cine este inventatorul de drept, un lucru e sigur: Pavlova este o prăjitură extrem de populară, un desert perfect de vară (dar nu numai). În plus, este extrem de versatilă atât ca formă, cât și compoziție și o poți personaliza după cum îți place mai mult.
Dacă vrei să încerci s-o faci acasă, pastry chef Rareș Cristian Dinu (care a fost printre puținii, dacă nu singurul, care a făcut Pavlova în București undeva în 2010) îți împărtășește rețeta sa în cartea de bucate Romania’s Greatest Chefs pe care o poți descărca gratuit aici.
Iar dacă nu vrei să riști și să ți se servească o prăjitură așa cum trebuie ea făcută de un expert, atunci noi îți recomandăm să faci o vizită la unul dintre următoarele localuri din București.
Aria TNB
Ce poate fi mai plăcut decât să savurezi o prăjitură perfectă, în timp ce te bucuri de soare pe o terasă dichisită și admiri de la înălțime centrul orașului? Aria TNB se află pe acoperișul Teatrului Național, la kilometrul 0 de la Universitate, și îți oferă o priveliște foarte frumoasă, panoramică, asupra Capitalei. Și chiar dacă e în Centru, restaurantul e ca o oază de liniște în Bucureștiul agitat.
Au multe bunătăți în meniu, așa că e mai bine să mergi la ora mesei și să încerci propunerile lor. Iar la final comandă Pavlova cu cremă de mascarpone și fructe proaspete. Este foarte gustoasă și aspectuoasă (după cum vezi).
Uptown Restaurant
Îți spuneam că dacă vrei să faci acasă rețeta de Pavlova, să o încerci pe cea de la pastry chef Rareș Cristian Dinu. Ei bine, ce trebuie să știi este că el și-a descoperit pasiunea pentru crearea deserturilor pe vremea când lucra la restaurantul Uptown. Aici a avut ocazia să învețe de la managerul localului, Asiye Oghan, care a urmat un stagiu la Cordon Bleu din Londra și care a creat o secție specială de cofetărie în restaurant.
Astăzi Uptown Restaurant este un restaurant cosmopolit şi relaxat, care amintește de bistrourile pariziene, unde clienţii sunt răsfățați cu delicatese culinare şi vinuri alese. Este amplasat într-o casă minunată din perioada interbelică, în zona dintre Piața Dorobați și Bd. Aviatorilor, și are o terasă spaţioasă, perfectă pentru zilele însorite sau serile romantice.
Iar Pavlova lor cu fructe proaspete este excelentă – cu cremă de vanilie cu ciocolată albă și sos de fructul pasiunii. Uptown se află pe str. Rabat, nr. 2.
Rezervă o masă la Uptown Restaurant
Restaurant Savart
Dacă tot am vorbit de femei care și-au făcut un nume în lumea restaurantelor, atunci trebuie să faci cunoștință și cu Manuela Paraschivescu, chef și co-owner la Restaurant Savart. Ea a absolvit prestigioasa academie culinară franceză Grégoire Ferrandi şi s-a format profesional în bucătării de restaurante cu două stele Michelin: la Le Grand Vefour, sub îndrumarea lui Guy Martin, şi la Thoumieux, cu Jean-François Piège.
La Savart, Manuela îşi pune în scenă propria viziune culinară, creând un meniu eclectic, cu influenţe din toată lumea, combinaţii de arome surprinzătoare, dar prietenoase. Un meniu rafinat, contemporan, uneori jucăuş, alteori sofisticat, cu preparate făcute de la zero în bucătăria casei, fără adaosuri chimice şi fără semipreparate industriale, în schimb, cu ingrediente naturale 100.
La ei poți găsi o Pavlova cu cremă de lămâie, spumă de mascarpone aromată cu apă de flori de trandafir și cardamom, boabe de rodie și fistic. Restaurantul se află aproape de Ateneul Român, pe Str. George Enescu nr. 2-4, și au și o terasă foarte frumoasă.
Rezervă o masă la Restaurant Savart
Fratellini Bistro
Fratellini Bistro este locul ideal pentru a-ți începe ziua cu un mic dejun delicios și o cafea savuroasă. Parte a grupului Fratelli, micul bistro din Floreasca, situat lângă Uanderful, este un local foarte șic, modern, perfect pentru socializare! Un spațiu relaxat, cu o atmosferă tipică pentru un bistro franțuzesc sau italian. Cu alte cuvinte, destinația perfectă pentru o întâlnire de afaceri sau cu prietenii.
Indiferent că vrei să servești un mic dejun bogat, prânzul, ceaiul „de la ora cinci” sau o cină lejeră, la Fratellini Bistro vei găsi meniul perfect adaptat pentru așa ceva. În ceea ce privește prăjiturile, îți poți alege din vitrină preferata (dintre cele preparate de pastry chef-ul lor). Aici am mâncat o Pavlova foarte gustoasă, crocantă la exterior și cu un mousse cremos de zmeură la interior. Delicioasă!
Rezervă o masă la Fratellini Bistro
Pow Wow
În inima orașului, pe Calea Victoriei 102-108, vizavi de Radisson Blu, Pow Wow este despre „Good food & good mood”. Un loc perfect de socializare, de stat la o cafea sau de luat o gustare la prânz în timpul săptămânii, un brunch relaxat sau o cină lejeră. „Pow Wow este o proiecție a braseriilor emblematice pentru La Belle Epoque, în inima Bucureștiului, și locul unde poți simți, în mod miraculos, parfumul lui Josefine Baker” – cum se autodefinesc. Și, ce-i drept, atmosfera e foarte plăcută, un loc potrivit pentru oameni creativi, dar care știu și să aprecieze o mâncare și o băutură bună.
Așa că dacă ai drum pe la Calea Victoriei, oprește-te la nr. 102-108 să încerci un cocktail pur și simplu wow și o Pavlova delicioasă, cu cremă de mascarpone și fructe roșii.
Restaurant DADA
Un alt restaurant prietenos cu arta este și Restaurant DADA de pe str. Matei Voievod nr 94 Bis (în apropiere de intersecția dintre Mihai Bravu și Vatra Luminoasă). E un loc numai bun pentru o cină romantică, un prânz de afaceri, sau pur și simplu o pauză de cafea. Au și o terasă amenajată foarte frumos, care amintește de Grecia (e toată în alb și albastru și domnește o atmosferă de vacanță), luminată frumos de beculețe seara, care creează un decor foarte romantic.
Despre meniu ce să-ți mai spunem… este un meniu urban, autentic, cu influențe etnice, internaționale. Un meniu care încearcă să acopere cele mai diverse gusturi. La categoria „desert” vei regăsi Bezeaua DADA, cu cremă de mascarpone, struguri, sos de zmeură, căpșuni și fructul pasiunii. O explozie de prospețime și arome!
Rezervă o masă la Restaurant DADA
Pink Cafe & Lounge
Bulevardul Decebal (între Piața Alba Iulia și Piața Muncii) are numeroase cafenele și terase. Dar dacă îți place să vezi viața în roz, oprește-te la Pink Cafe & Lounge. Un local cu o atmosferă relaxată, cu multe tonuri de optimism și fericire, un loc în care te simți bine alături de prieteni sau de jumătatea ta. Un loc în care să iei o pauză de la ritmul agitat al orașului.
Dacă vrei să și mănânci ceva, îți pun la dispoziție un meniu diversificat, cu mâncare inspirată din vacanțele pe malul Mării Mediterane, din Italia și Franța, dar și din cultura gastronomiei americane. Deserturile sunt și ele gustoase, iar printre ele ai să regăsești și Pavlova cu fructe de pădure.
Rezervă o masă la Pink Cafe & Lounge
Mara Mura
Mara Mura este una dintre cele mai bune cofetării din oraș. Iar la ei fix cu ținta asta te duci: să mănânci ceva dulce. Dar nu orice dulce, ci unul bun, bun, bun de tot! Este o cofetărie micuță din zona Ateneului Român, de pe Strada Benjamin Franklin nr. 5 (Sectorul 1), care arată ca în povești! Ca o… prăjitură în nuanțe pastelate. Are doar câteva mese, care parcă sunt mereu pline, asta pentru că a câștigat renume în oraș. Folosesc ingrediente naturale și produse premium, iar asta se cunoaște în calitatea bunătăților pe care le fac. E greu să alegi ceva din meniu, căci toate arată de-ți lasă gura apă și e greu de zis dacă torturile le ies cel mai bine, tartele, choux-urile sau… Pavlova. Ai să găsești mai multe variante pentru această prăjitură – de exempul, au mini Pavlova cu soc și, desigur, Pavlova cu fructe (și în variantă mini). Simți cum se topește în gură, este exact cât trebuie de dulce, frișca e naturală iar amestecul de gusturi e senzațional.
PS: dacă îți place bezeaua, au și o ruladă de bezea, cu mascarpone și mure, foarte bună!
Citește și: