Cu o istorie turbulentă, mâncarea croată are multe influențe – italienești, austriece, maghiare și chiar turcești. Depinde de locul în care ești. Dar azi, vorbim despre mâncarea tradițională pe care trebuie să o descoperi și să o încerci. Hai să vezi unde am mâncat în Dubrovnik, locuri pe care ți le recomand și ție.
Dubrovnik este un oraș din sudul Dalmației, Croația, situat pe malul Mării Adriatice. Este una dintre cele mai importante destinații turistice din Mediterană și centrul comitatului Dubrovnik-Neretva. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa medievală bine conservată și pentru zidurile de apărare impresionante. Un oraș cu o istorie bogată și o cultură vibrantă. Poți vizita muzee, biserici și palate istorice sau te poți plimba pe străzile înguste ale orașului vechi și admira arhitectura sa impresionantă. Ori poți explora insulele din apropiere sau să te bucuri de plajele frumoase din zonă.
Scena gastronomică din Dubrovnik este diversă și cu siguranță nu te va dezamăgi. Tocmai de aceea este greu să faci alegeri în acest minunat oraș, fiind tot ce pun oamenii ăștia în farfurie arată copleșitor de bine și este devastator de bun. Croația, nu doar Dubrovnik, este plină de restaurante de familie care servesc preparate tradiționale. Toate făcute cu grijă pentru tradițiile locale, dar și pentru plăcerea papilelor celor care o fustă. Ca să-ți fie mai ușor, am încropit un ghid culinar cu preparate tradiționale și câteva locuri unde am mâncat în Dubrovnik și merită să le încerci și tu.
Unde am mâncat în Dubrovnik preparate tradiționale. Ce nu trebuie să ratezi
#1. PEKA
De-a lungul coastei croate, după cum probabil te aștepți, mâncarea principală provine din mare. Găsești aici și îți recomand să încerci marea varietate de pește la grătar, creveți, cochilii, calmar și caracatiță. Dacă vacanța ta croată te duce pe coastă, aș recomanda cu siguranță să încerci „hobotnica ispod peke”. Altfel spus, caracatiță gătită încet în suc propriu sucuri, în cuptor de piatră, sub un capac mare de metal sau ceramică.
Nu este un preparat pe care îl vei întâlni în meniurile tuturor restaurantelor. Eu l-am încercat la recomandarea celor dintr-un restaurant în care am mâncat în Dubrovnik zilnic, cât am stat acolo. După vreo 4 zile în care am încercat tot ce mi-am dorit din meniul lor, mi-au recomandat acest preparat, pe care l-au gătit special pentru mine. Tot de la ei am aflat că, dacă îți dorești să-l încerci, trebuie comandat în avans.
Ce este Peka?
Un preparat în care bucăți mari de carne – de vită, de vițel, miel, porc sau, eventual, un amestec de cărnuri, cu sau fără os. Sunt puse într-o tigaie specială, care e fie din metal, fie din ceramică. Și peste ele se adaugă ceapă feliată, cartofi, uneori roșii, ardei dulci, dovlecei și usturoi. Vinul alb sau berea pot fi adăugate la acest amestec, dar și rozmarin, dafin, boia de ardei și piper negru. Se pune capac la tigaie și se acoperă cu jar, într-un cuptor, unde va fierbe molcom. Cel puțin 3 ore.
Peka este o tehnică veche de preparare a diferitelor feluri de mâncare în vasul în formă de clopot. Această tehnică permite ingredientelor să se gătească încet și păstrează intacte toate aromele. Peka a fost pe vremuri o metodă de tradițională de a găti, comună în întreaga Croație, Bosnie și Serbie, folosită nu numai pentru gătitul cărnii, ci și pentru coacerea pâinii, a produselor de patiserie sau a prăjiturilor.
Unde am mâncat peka în Dubrovnik
Îți recomand Konoba Dubrava. Situat la doar 10 minute de mers cu mașina de Orașul Vechi, restaurantul este o afacere de familie, ascuns printre frumoasele peisaje de pe dealul Srdj. Konoba = tavernă, ca să știi!
#2. CRNI RIŽOT
Servit, de regulă, ca prânz ușor sau preparat de bază în multe taverne și restaurante dalmate, crni rižot este un risotto negru senzațional, făcut cu calmar proaspăt sau sepie. Cerneala de calmar sau sepie conferă acestui risotto culoarea sa neagră intimidantă. Alte fructe de mare, cum ar fi midiile, scoicile și alte crustacee sunt adăugate în mod obișnuit acestui preparat.
Mănâncă, nu te sfii la culoarea lui și apoi fă-ți un selfie zâmbind cu toți dinții la cameră!
Deși originile sunt încă oarecum tulburi, se crede că preparatul a fost inventat în timp ce Croația era sub dominație venețiană. Și acesta este motivul pentru care s-a răspândit mai întâi în Veneto (unde este cunoscut sub numele de risotto nero di seppia) și apoi în întreaga Mediterană.
Unde să mănânci risotto negru?
Risotto negru îl poți găsi ușor în întreaga Croație. Eu îți recomand un loc de poveste unde am mâncat în Dubrovnik acest preparat – restaurantul Dalmatino.
Dalmatino s-a deschis în 2010 pe strada Miha Pracata, în apropierea bisericii ortodoxe. A devenit repede unul dintre cele mai recomandate restaurante din Dubrovnik. Cu toate acestea, la începutul anului 2018, i s-a oferit ocazia de a se muta în zona unde sunt toate terasele din oraș, un loc foarte popular printre turiști, dar și pentru localnici. Astfel, restaurantul a ajuns pe bine-cunoscuta stradă Prijeko, pe locul unde fusese celebrul restaurant Ragusa 2. S-a extins, fiindcă aici locul poate pune la dispoziția turiștilor trei zone de luat masa, dar și terasă stradală. În plus, atmosfera e autentică. Musai să încerci aici cocktailurilor lor senzaționale!
#3. ROZATA
Rozata este un fel de budincă cu crustă, făcută din câteva ingrediente de bază – ouă, lapte și zahăr. Acestea sunt aromate cu un lichior local de trandafiri, cunoscut sub numele de Rozalin. Amestecul cremos este copt în forme mici, acoperit cu caramel, iar procesul are ca rezultat o cremă care are deasupra un generos topping dulce și crocant de caramel.
Desertul provine din orașul Dubrovnik, unde a fost preparat încă din Evul Mediu. Simplitatea ingredientelor și metoda de preparare sunt motivele care au ajutat la menținerea acestui desert neschimbat timp de secole. Datorita combinației răcoritoare de coajă de lămâie, lichior de trandafiri și caramel, rozata este un desert care se potrivește cel mai bine cu zilele toride de vară.
Unde am mâncat rozata în Dubrovnik
Îți recomand, fără doar și poate, Gradska Kavana Arsenal. Deschis încă de la 1895, restaurantul se află în apropierea pieței principale din Dubrovnik, Luža. Piața e situată chiar în inima cartierului istoric, unde timp de secole a fost planificat destinul Republicii Dubrovnik. În imediata vecinătate a cafenelei se află două palate care simbolizează statalitatea Republicii Dubrovnik. Unul este Palatul Sponza (chiar în piața Luža), care a servit cândva drept clădire vamală. Celălalt e Palatul Rectorului, sediul guvernului și reședința rectorului, conducătorul Republicii.
Terasa din spate a restaurantului se află în șantierul naval Arsenal, construit încă din secolul al XIII-lea pentru construcția și repararea navelor. De aici i se trage și numele restaurantului. E un local superb unde am mâncat în Dubrovnik de mai multe ori și îți recomand să-l nu-l ocolești!
#4. BOŠKARIN
Regiunea Istria este specifică pentru multe lucruri, iar una dintre ele este Boskarin. E vorba de un bou cu coarne, considerat un simbol al regiunii. O rasă autohtonă croată, originală din Peninsula Istria, folosită în ferme pentru a trage căruțe cu piatră grea pe teren accidentat. Piatra era folosită la construirea clădirilor monumentale care fac Istria celebră astăzi.
Pe măsură ce timpul a trecut, iar tehnologia modernă a preluat această muncă, rasa aproape că a dispărut. Oamenii din Istria nu au vrut ca acest animal minunat să dispară, așa că au venit cu un plan pentru a-l salva. Au început cu 93 de capete, iar acum, 15 ani mai târziu, sunt 2.100. Și, mai nou, este un animal protejat permanent. Boškarin este servit la restaurante de top și taverne într-o varietate de moduri, inclusiv sub formă de carpaccio. Sau într-un sos savuros servit cu paste sau gnocchi. Ori cârnați sau friptură. A, și minunata supă de coadă boškarin.
Unde am mâncat boškarin în Dubrovnik
Boškarin este o delicatesă nu numai în Istria, ci în întreaga Croație. Există câteva patruzeci de restaurante în Istria, zece în Zagreb și unul în Dubrovnik, care servesc acum boškarin, o carne considerată gourmet. Eu am încercat Makaruli Šporki, adică macaroane murdare. Nu sunt murdare, asta te asigur. Dar sunt stopite din belșug cu un sos făcut din carnea boilor boškarin, alături de ceapă (multă!), boia de ardei, sos de roșii, vin roșu, zahăr, făină, usturoi – adică un fel de sos ragu, doar că după o rețetă tradițională din Istria. V-am zis eu că au învățat ceva și de italieni?
Îți recomand restaurantul Nautika, care se află chiar pe malul mării, la Pile, alături de intrarea vestică în Orașul Vechi din Dubrovnik. Terase unice și priveliști care îți taie respirația asupra Mării Adriatice și a cetăților Lovrijenac și Bokar. Cu siguranță un loc care trebuie musai vizitat!
3 obiceiuri culinare ale localnicilor
Locuitorii orașului Dubrovnik adoră stridiile crude, uleiul de măsline și marendele. Dacă primele două știi ce înseamnă, află că marenda este o gustare care se ia undeva între orele 10 și 11. Adică un plus de energie până la masa de prânz. Asta pentru că în Croația, joburile încep de regulă la ora 7.00. Așa că e nevoie de o încărcare a bateriilor. De obicei, toți iau o pauză și ies la un local ori se opresc să ia o mâncare stradală ceva gen supă, stridii sau jota (o tocană de fasole cu slănină și varză murată).
Cam asta am avut de zis. Dacă urmează să-ți faci concediul de vară în Croația, atunci musai trebuie să ajungi și în cel mai faimos oraș al lor. Acestea sunt câteva locuri unde am mâncat în Dubrovnik și sunt de reținut dacă vrei să iei masa într-un local frumos sau să descoperi preparatele lor tradiționale.
Iar dacă vrei să descoperi și gastronomia din alte locuri vizate de turiști vara, uite câteva recomandări din Corfu sau Thassos.