Parma in Tavola a fost deschis de niste italieni la sfarsitul lui mai 2014 in fosta casa a lui Nicu Ceausescu din spatele Bisericii Albe, acum sediul Uniter, unde a fost inainte un alt restaurant, Le Theatre, despre care nu am auzit vorbindu-se cat a fost in viata.
Parma in Tavola ocupa parterul si gradina vilei, etajele fiind ocupate de Uniter. Interiorul pare sa fi ramas la fel cu cel de la Le Theatre, nu cred ca au schimbat mare lucru, din cate imi aduc eu aminte. Cel putin nu mobilierul, pentru ca se vede ca e folosit, pe alocuri chiar uzat.
Nu le-as fi pus nota maxima la ambianta, in niciun caz, daca nu ar fi fost gradina, pe care Parma in Tavola cred ca a luat-o asa cum era, de fapt. E o gradina mare, cu copaci si cu foarte multe flori, e plina de verdeata si de flori. Si mai au si un foisor foarte frumos, in spate, pe acoperisul unei magazii sau asa ceva, si acela inconjurat si plin de verdeata. Acolo au un bar, mese ceva mai mici, de terasa, si un ecran in spate, pe care se pot proiecta filme sau cine stie ce vor mai planui italienii sa faca. E o terasa acoperita, se poate sta acolo si pe ploaie mare, presupunand ca au gasit o metoda de a duce mancarea in conditii acceptabile pana sus. Cred ca pot spune, fara sa gresesc prea mult, ca Parma in Tavola e un restaurant care are nna dintre gradinile mari ale Bucurestiului.
Parma in Tavola are un bucatar italian care a ales bucataria italiana traditionala. Nu stiu daca se pricepe si la bucataria fina, dar asta nu ar conta prea mult, pentru ca bucataria clasica e atat de bogata incat poti umple un restaurant cu ea fara sa mai ai nevoie de altceva. Sunt putine feluri in meniu, e posbil sa fie doar un meniu de inceput, de incercare. Parca nu imi aduc aminte sa fi vazut ceva din peste sau fructe de mare. Au mezeluri si branzeturi aduse din Parma, bine alese, bune. Mancarea a fost buna, insa nimic deosebit, asa cum te-ai astepta sa gasesti in restaurantele cu meniuri scurte, cum sunt marile restaurante cu stelute Michelin sau restaurantele care ajung faimoase pentru cate unul sau doua feluri de mancare, pe care ei le fac cel mai bine din regiunea lor. Sper ca italianul bucatar sa arate mai mult decat atat data viitoare cand ajungem in gradina lor, chair daca pentru asta va trebui sa puna preturi mai mari.
Pentru ca preturile sunt destul de mici la Parma in Tavola, surprinzator de mici pntru un restaurant din centru si, mai ales, pentru cineva cu o asemenea gradina. Nu stiu daca e doar o strategie de lansare. Le-am pus 9 la mancare desi nu merita pe deplin aceasta nota, cu siguranta ca am nedreptatit alte restaurante. E pentru incurajare, asa cum fac adesea cu restaurantele noi. Daca vor avea aceeasi mancare si data viitoare, le scad nota la 8. Asta nu inseamna ca Parma in Tavola nu ramane un restaurant cu specific italian bun si serios al Bucurestiului, mai ales daca mentine preturile mici. Sa vedem… Serviciul a fost bun, dezinvolt, natural, deloc scortos si ceremonios. Am apreciat foarte mult asta. Clienti putini cat am stat noi acolo.
Asadar, Parma in Tavola e un restaurant italian serios, cu o gradina superba, care promite sa fie unul dintre restaurantele bune ale Bucurestiului. Poate unul cu mancare simpla dar buna si ieftina, ca acum, sau poate va trece la un meniu mai sofisticat in viitor. Oricum, sper ca raportul calitate – pret sa ramana asa cum este acum, adica in favoarea clientului.