Domnul Dominique Frerard este bucatar sef, detinator al titlu Maitre cuisinier de France si chef la restaurantul “Les Trois Forts” al Hotelului Sofitel din Marsilia. Indragostit de aromele din sudul Frantei si un mare calator, el a acceptat sa fie patronul spiritual al primei editii a “Fete de la gastronomie”, care se va desfasura la Bucuresti din 26 pana pe 28 septembrie 2014. Domnul Frerard va participa la mai multe evenimente organizate cu aceasta ocazie de partenerii “Fete de la gastronomie”.
Meseria mea, pasiunea mea
Am ales Mediterana din dragoste pentru soarele din Sudul Frantei, care atat de calduros m-a primit. Nascut la Vouziers, un oras micut din nordul Frantei, situat la 200 de kilometri de Paris, am decis sa rup traditia familiei de a lucra in domeniul transporturilor pentru a imbratisa o meserie “a papilelor gustative”. Influentat de felul in care gateau mama mea si bunica mea, am stiut foarte repede ca “universul oalelor” va fi al meu. Tatal meu mi-a insuflat valoarea muncii, rigoarea si modestia.
Ucenicia mea a inceput intr-un sat mai putin cunoscut din apropiere de Nisa, Saint Martin Vesubie, in bucataria domnului Poillot, unde in mod oficial am taiat legaturile cu zona mea natala, regiunea Ardennes. Ghidat de Chef-ul Alain Gigant, Chef la Hotel du Club a Cavaliere am prins gustul acestor arome provensale cu accente insorite. Amandoi m-au facut sa abandonez untul in favoarea uleiului de masline de care am fost cu totul si cu totul fermecat si trebuie sa recunosc ca, de atunci, cred chiar ca am ulei de masline in vene!
Dupa ce mi-am slefuit identitatea in mai multe locuri, Marsilia a fost locul in care am gasit o adevarata Familie. Chef executiv la Sofitel Luxury Marseille Vieux Port de 20 de ani; Maitre Cuisinier de France si membru al Academiei Culinare Franceze, seman in mod ciudat cu acest oras, fara indoiala cosmopolit, cu un caracter impetuos, dar mereu generos si sensibil.
Pentru ca in sinea mea sunt un hedonist, masa constituie pentru mine un moment de placere, de convivialitate si schimburi, punctat in mod delicios de momente pretioase… Evenimentele de promovare culinara pe care am sansa de a le efectua pe diferite continente, imi aduc bucurie, fericite si descoperiri de culturi si gusturi diferite. Sunt mandru sa duc, in valizele mele, frumoasa Provence. De asemenea, sunt mandru sa port cu mine in calatorii aceasta bucatarie a soarelui, a culorii, a gustului, care vorbeste in felul ei de frumoasa noastra regiune, ca si cand am auzi cantecul greierilor. O bucatarie simpla, facuta din produse de sezon si de proximitate, o bucatarie “care canta”, cum se spune in Provence, fie ca este cu produse marine sau de pe uscat.
Sper ca aceste diferite instantanee gurmande impartasite va vor trezi dorinta de a veni sa descoperiti Provence, cu lavanda, busuioc, cimbru, rozmarin, salvie, cu maslini, cu miere, cu flori ; cu diferitele noastre podgorii, cu marea, cu golfurile etc., in fine, cu tot ceea ce ilustreaza aceste tablouri care fac parte din Provence …
Dominique Frerard
Maitre Cuisinier de France
(comunicat de presa)