Cât ar fi masa bogată, fără o friptură de Crăciun, parcă e neterminată. Chit că aperitivele, având avantajul primului sosit pe masă, sunt devorate cu mare poftă, toți gândim la fel: „Gata, să las loc și pentru friptură!”. Indiferent ce tip de friptură vrei să faci (de porc, pui, vită sau curcan), uite aici câteva trucuri să-ți iasă perfect! Și câteva rețete.
O friptură bună, fragedă și aromată, are secretele ei. Totul contează pentru reușită: tipul de carne, partea din animal (mușchi, pulpă, piept, coaste etc), condimentele folosite, temperatura la care este gătită și timpul de preparare.
Ce friptură vrei să faci de Crăciun?
Trucuri pentru friptură din carne de porc
- La carnea de porc, cele mai bune părți pentru friptură sunt burta, pulpa și cotletul.
- Pentru ca friptura să nu fie uscată ci suculentă, nu îndepărta grăsimea! Dacă nu vrei să o consumați, o poți îndepărta după gătire.
- Carnea care urmează să fie introdusă în cuptor trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece, din frigider.
- Când vrei să întorci bucățile de carne în timpul preparării, nu folosi o furculiță sau orice alt obiect ascuțit, pentru că asta va face să se scurgă sucul din ea.
- Nu pune în tavă bucățile de carne una peste alta sau înghesuite. Lasă spațiu între ele pentru ca aerul și căldura să poată circula, gătindu-se uniform.
- Nu e suficient să presari condimente pe carne pentru a impregna aroma. Masează bine bucățile de carne cu condimentele sau amestecurile de condimente preferate.
Rețetă: cotlet de porc cu glazură de miere și usturoi
Ingrediente:
- o bucată de cotlet de circa 1,5 kg
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 linguriță de pudră de usturoi
- ½ linguriță de pudră de ceapă
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de rozmarin uscat
- sare și piper
Pentru glazură:
- 4 căței de usturoi tocați mărunt sau zdrobiți
- 60 g de miere
- 3 linguri de sos de soia
- 1 lingură de muștar (dulce sau Dijon)
- 1 lingură de ulei de măsline
Cum se prepară
- Tapotează bucata de cotlet, întreagă, cu prosoape de hârtie pentru a fi uscată.
- Într-un bol, amestecă toate condimentele uscate, adăugând inclusiv sarea și piperul. Cu acest amestec masează bine bucata de carne pe toate părțile.
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și rumenește carnea pe toate părțile, apoi așaz-o în tava tapetată cu hârtie de copt.
- În alt bol, amestecă bine ingredientele pentru glazură și unge carnea cu pasta obținută.
- Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa 25 de minute. După expirarea timpului, acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o în continuare la cuptor, pentru alte 30 de minute.
- Când friptura este gata și o scoți din cuptor, nu îndepărta imediat folia. Mai lasă carnea să se odihnească acoperită încă 10-15 minute.
Trucuri pentru friptură din carne de vită
- Părțile cele mai bune din vită sunt mușchiul, antricoatele și fileurile.
- Ca și în cazul cărnii de porc, și cea de vită trebuie adusă la temperatura camerei înainte de gătire și tapotată cu prosop de bucătărie pentru eliminarea lichidului.
- Dacă o faci la cuptor, trebuie preîncălzit la 240 de grade, temperatura urmând să fie redusă la 200 de grade atunci când carnea este introdusă pentru gătire.
- Nu tăia friptura de vită imediat după ce ai scos-o din cuptor, mai las-o să se odihnească 15-20 de minute pentru a rămâne suculentă.
- Condimentele de bază pentru friptura de vită sunt sarea, piperul, usturoiul, rozmarinul și cimbrul.
Rețetă: friptură de Crăciun aromată, de vită
Ingrediente:
- 1 kg vrăbioară
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de sos de soia
- 3 linguri de vin roșu
- 4 căței de usturoi zdrobiți
- piper boabe, rozmarin, cimbru
Cum se prepară
- Pune bucata de carne într-o caserolă care se închide etanș, toarnă peste ea o marinadă obținută din amestecul ingredientelor enumerate și ține la frigider 24 de ore.
- După expirarea timpului, scoate carnea și scurge marinada de pe ea (dar păstreaz-o separat), apoi frige-o în tigaie, pe toate părțile, la foc iute (câte 2-3 minute pe fiecare parte).
- Transferă bucata de carne în tava tapetată cu hârtie de copt, unge cu marinada în care a stat și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. După circa zece minute, folosind un termometru special de bucătărie, măsoară temperatura cărnii la interior. Dacă aceasta este de 60 de grade, friptura este gata.
De precizat că e vorba de o friptură făcută mediu – nici prea pătrunsă, dar nici prea în sânge.
Trucuri pentru friptură din carne de pui
- Puiul suportă, în principiu, aproape orice condiment. Însă cele mai potrivite pentru o friptură savuroasă sunt usturoiul, boiaua (dulce, iute, afumată), busuiocul și oregano.
- Friptura de pui este mai gustoasă și mai fragedă dacă este marinată într-un amestec de condimente, ulei de măsline și zeamă de lămâie.
- Dacă vrei o friptură de pui crocantă (care nici nu se va lipi de tavă), stropește carnea cu suc de lămâie înainte de a o băga în cuptor.
Rețetă: friptură din pulpe pui caramelizate
Ingrediente:
- 6 pulpe inferioare (ciocănele)
- 1 linguriță de boia dulce afumată
- 1 linguriță de pudră de usturoi
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță de piper
- fulgi de chilli (opțional)
- 2 linguri de miere
- 1 linguriță de dulceață de ardei iute
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 3-4 linguri de apă
- 2 linguri de ulei
- crenguțe de rozmarin și de cimbru
Cum se prepară
- Curăță pulpele, spală-le și șterge-le bine cu prosop de hârtie. Apoi pune-le într-un castron și adaugă condimentele, mierea, dulceața de ardei iute, uleiul și apa. Pulpele condimentate și aromatizate se țin la frigider cel puțin trei ore.
- Scoate pulpele și lasă-le o oră, să ajungă la temperatura camerei.
- Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așază crenguțele de rozmarin și cimbru, iar peste ele pune pulpele.
- Dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 40 de minute. Pe parcursul gătirii pulpele se întorc de două-trei ori.
Trucuri pentru friptură din carne de curcan
- Lasă curcanul să stea în marinadă cel puțin câteva ore sau peste noapte în frigider. Marinada poate conține ulei de măsline, ierburi proaspete sau uscate (rozmarin, cimbru, busuioc), usturoi, lămâie sau zeamă de portocale, sare și piper.
- Folosește unt cu ierburi. Amestecă untul cu ierburi proaspete (pătrunjel, cimbru, rozmarin) și asezonează-l cu sare și piper. Introdu sub pielea curcanului acest amestec pentru a adăuga aromă și a menține carne suculentă.
- Folosește un termometru de carne pentru a verifica temperatura internă a curcanului. Acesta ar trebui să atingă cel puțin 74°C în partea cea mai groasă a cărnii pentru a fi gătit complet.
- În primul rând va trebui gătită la foc mic, pentru a te asigura că este bine pătrunsă. Cu cât bucățile vor fi mai mici, cu atât se vor face mai bine.
- Poți frăgezi carnea de curcan bătând-o cu ciocanul și lăsând-o apoi la marinat în ulei și condimente pentru cel puțin o oră.
- După ce ai scos curcanul din cuptor, lasă-l să se odihnească timp de 15-20 de minute înainte de a-l tăia. Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie în carne și să obții o friptură mai suculentă.
Rețetă: friptură de Crăciun din curcan cu glazură de zahăr brun
Ingrediente:
- 1 curcan de 5-5,500 kg
- 50 g unt
- cimbru, frunze de dafin
Pentru amestecul de condimente
- ½ linguriță de cuișoare măcinate
- 1 linguriță de nucșoară
- 1 linguriță de pudră de ghimbir
- 1 linguriță de piper negru măcinat
- 2 steluțe de anason măcinate
Pentru amestecul uscat
- 2 lingurițe de zahăr brun
Pentru baiț
- 50 g zahăr brun
- 50 ml sirop de arțar
- 50 g unt topit
- 100 ml oțet de mere
Cum se prepară
- Amestecă toate ingredientele pentru mixul de condimente. Pentru condimentele uscate, pune două linguri de sare de mare împreună cu zahărul și jumătate din amestecul de condimente.
- Așază curcanul se așază într-o tavă și, cu degetele, împinge de la gât până spre piept, pe sub piele, pentru a face loc. Apoi distribuie uniform amestecul de ierburi uscate, în interior, pe exterior și sub piele.
- Curcanul condimentat se ține la frigider cel puțin o oră, dar de preferat peste noapte sau chiar timp de 24 de ore. Ideal este să nu-l acoperi, pentru a permite pielii să se usuce, ceea ce va face ca friptura să fie crocantă.
- Pregătește într-o cratiță glazura din amestecul de condimente rămase și ingredientele pentru baiț și pune pe foc până când zahărul se topește.
- Scoate curcanul din frigider și, după o oră, unge-l peste tot cu unt și presară condimente.
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade, pune-l pe modul ventilare și setează timpul de coacere la trei ore și jumătate (40 de minute per kilogram, plus încă 30-45 de minute).
- Acoperă curcanul cu folie și dă-l la cuptor. La fiecare 30 de minute, unge-l cu baițul preparat.
- Înainte cu o oră de a fi gata, îndepărtează folia și lăsă-l să se rumenească până la expirarea timpului setat.
Acum că ai nu doar rețetele, dar si trucurile care să te ajute să faci o friptură de Crăciun delicioasă, nu ne mai rămâne decât să-ți urăm poftă bună! Iar dacă vrei să descoperi și alte trucuri în bucătărie, uite și cum să faci cele mai bune sarmale!