Cum de sunt așa de buni burgerii din oraș? Care o fi secretul mixului perfect? Dacă te-ai plictisit de rețeta clasică și vrei să încerci ceva nou, uite câteva toppinguri pentru burgeri la care, poate, nu te-ai gândit. Multe sunt subevaluate și pe nedrept trecute cu privirea. Încearcă-le și ai să vezi cât de mult contează pentru a obține un gust bun la final!
Adevărații iubitori de burgeri sunt greu de mulțumit. Și asta pentru că standardele lor devin tot mai înalte, cu fiecare burger consumat. Unii sunt tradiționaliști. Țin (cu dinții, la propriu!) la o anumită „construcție” a burgerului, iar pretențiile vizează calitatea tuturor ingredientelor. Alții, în schimb, sunt dispuși să iasă din zona de confort… culinar și să experimenteze combinații inedite și surprinzătoare.
Chiftea de vită, salată verde, roșii și brânză, aceasta este formula clasică. Noi îți propunem altceva: să transformi un burger obișnuit într-o capodoperă. Asta prin asocieri poate puțin neobișnuite, combinații neașteptate, topping-uri uimitoare și, în concluzie, burgeri impresionanți, de ținut minte. Este păcat să nu încerci, atâta vreme cât burgerii sunt grozavi tocmai pentru că sunt versatili, că permit să-ți lași imaginația să lucreze când e vorba nu doar de carne, cât și de topping-uri. Sau mai ales de ele. Pentru că și noi tot la ele ne referim. Să înceapă nebunia de gusturi!
15 toppinguri pentru burgeri gustoși, deosebiți
#1. Sfeclă
Te-ai gândit vreodată că sfeclei îi stă al naibii de bine în chiflă, cu burgerul? Nu te-ai gândit… Coaptă sau fiartă, feliată subțire și marinată în ulei de măsline și oțet balsamic, sfecla, cu dulceața ei naturală, este absolut ge-ni-a-lă!
#2. Cheddar cu bere și muştar
Da, știm, știm – muștarul este pentru mici și hotdog. Pur și simplu acest lucru nu este adevărat! Schimbă paradigma și adaugă în burger muștarul care îți place. Clasic, iute sau dulce, cu sau fără hrean… Viața ți se va schimba pentru totdeauna!
Sau încearcă o rețetă mai elaborată, cum e acest sos cu cheddar, bere și muștar. Faci așa: încălzești berea la foc mic. Adaugi bucățele de cheddar și amesteci până începe brânza să se topească și să se amestece cu berea. Adaugi muștar Dijon, pudră de usturoi, sare și piper și amesteci până obții o compoziție omogenă. Mai lasă puțin pe foc (fără să fiarbă!), până când brânza e complet topită. Lasă apoi să se răcească puțin și adaugă brânza în burger.
#3. Ceapă caramelizată în oțet balsamic
Aceeași poveste, alți actori: „Cuuum?! Ceapă caramelizată în burger?! Știam că se pune în shaorma!” Serioooos?! Unde scrie? Și ce crezi că pățești dacă încerci? Eventual să te îndrăgostești de plusul de aromă și dulceață. Caramelizează ceapa în oțet balsamic pentru un topping dulce și acrișor care adaugă profunzime de gust.
#4. … sau inele de ceapă
Minim de efort, maxim de gust: cureți ceapa, o tai inele, o dai prin compoziție de ou și făină, iar inelele de ceapă le prăjești în ulei încins. Le pui pe burger și le devorezi împreună cu el. E unul din cele mai potrivite toppinguri pentru burgeri! Un vis!
#5. Ananas
„Gata, până aici!” (Asta ai vrut să zici, nu-i așa?) Faci exact cum fac italienii când aud de ananas pe pizza lor… Știm că e ciudat să zicem de ananas când vorbim de toppinguri pentru burgeri, dar încearcă! Lasă gălăgia și protestele, pune mâna și taie câteva felii subțiri de ananas proaspăt, marinează-le în ceva sărat, frige-le apoi pe grătarul bine încins și „cinstește-l” pe burger cu ele. Asta înseamnă să mănânci de și cu plăcere!
#6. Ouă
Mari controverse și pe seama ouălor. Chiar dacă sunt iubite la micul dejun, ideea de a fi parte într-un burger, este respinsă vehement de unii. Pentru alții, însă, imaginea unui gălbenuș de ou care se scurge apetisant pe chiflă, are o mare valoare. Singurul inconvenient este că, fiind moale, gălbenușul ți se va scurge, poate, până spre coate… Dar cine spune că nu poate fi un ou ochi tare?! E de preferat să fie servit la brunch, pentru că oul îi va da „greutate” burgerului, adică va oferi o mai mare sațietate.
#7. Chipsuri
Dacă vrei să introduci un element surpriză și o textură crocantă la burgerul tău, chipsurile pot fi un ingredient inedit și delicios. Alege variantele tale preferate sau experimentează cu diverse arome pentru a crea o experiență culinară memorabilă. Adaugă un strat de chipsuri între straturile de carne și legume pentru a obține o textură crocantă în fiecare mușcătură! Va deveni unul din toppingurile pentru burger preferate, garantat!
#8. Guacamole
Când vorbim de avocado, ori îl iubești, ori îl urăști. Dar noi iubitorilor de avocado ne adresăm. Sigur, este grozav și dacă îl așezi în burger sub formă de felii, dar în cazul acesta așteaptă-te să te lupți cu el, pentru că este alunecos și o să tot încerce să „fugă” din chiflă. Cealaltă opțiune este să-l transformi în guacamole. Sinceri să fim, și guacamole are tendința să curgă (iar asta poate constitui un dezavantaj). Dar dacă punem în balanță ce gust și ce prospețime (din sucul de lămâie) oferă burgerului, nici nu mai contează că o să te murdărești!
#9. Pesto
Nu te-ai gândit niciodată la pesto ca la un topping pentru burger, așa-i?! Dar cum îl va transforma… Pesto se face foarte simplu și rapid: pui în robotul de bucătărie semințe de pin, usturoi, ierburi aromatice, sare și piper și le zăpăcești câteva minute pe toate. Apoi adaugi parmezan și ulei de măsline. Sau, dacă vrei un pesto mai… blând, în loc de ulei de măsline pune iaurt. Ceva așa de bun n-ai mai văzut!
#10. Hummus picant cu Sriracha
Să știi că hummusul merge pe aproape orice, deci inclusiv pe burgeri. Ar trebui să încerci măcar o singură dată! Iar o reinterpretare a clasicului hummus, adăugarea de sriracha va aduce o explozie de căldură și intensitate. Folosește-l ca bază pentru burger și bucură-te de o textură cremoasă și gusturi complexe.
#11. Cremă de brânză
Aparent, nimeni nu s-ar gândi la crema de brânză ca la un topping pentru burger. Lasă că am făcut-o noi! Și ne-am gândit așa: în crema de brânză a se adăuga ierburi aromatice proaspete, tocate fin, și ceapă roșie. Așteptăm impresii!
#12. Jalapeño
Poate că nu ți se pare ceva inedit, dar cei care preferă preparatele picante vor considera că acele câteva cubulețe de jalapeño adăugate au făcut Marea Diferență. Și le vor aprecia.
#13. Gorgonzola cu miere și nuci
Dacă sosurile pe bază de miere s-au consacrat alături de nuggets de pui, de ce nu s-ar potrivi la fel de bine și în burger? Un strop de dulce (cui îi place) ar putea să fie completarea perfectă.
O variantă sofisticată a clasicului sos cu Gorgonzola, această opțiune combină gustul intens al brânzei cu dulceața mierii și „crocănțeală” nucilor. Adaugă un strat subțire pe burger pentru o experiență gourmet.
#14. Kimchi
Kimchi, acel tip de varză coreeană condimentată, fermentată, aromată cu usturoi, ghimbir și chilli, zice-se ca funcționează foarte bine ca topping pentru burger. E doar chestie de gust și preferințe. Cert este că o lingură mare de kimchi într-un burger va „tăia” tot ce ar putea fi greu la carne.
#15. Brânză de capră și miere
Acestă combinație de dulce și sărat este pur și simplu gustul paradisiac, pentru că mierea funcționează pentru a echilibra savoarea cărnii. Iar textura pe care o oferă brânza de capră sfărâmată și catifelata miere, te va cuceri fără îndoială.
#16. Ciuperci Shiitake Crispy
Prăjește ciupercile shiitake pentru a obține o textură crocantă și un gust umami intens. Această alternativă la bacon va aduce o notă deosebită și bogată în fiecare mușcătură.
#17. Brânză de Capră cu Fistic
O combinație inedită între brânza de capră și fisticul prăjit aduce o textură crocantă și un gust complex. Folosește-o ca topping pentru a aduce un strop de eleganță.
#18. Roșii Uscate la Soare și Mozzarella Bocconcini:
Adaugă roșii uscate la soare și bucăți mici de mozzarella bocconcini pentru o combinație savuroasă, cu un touch mediteraneean.
#19. Măsline Kalamata și Feta
Tot din categoria de toppinguri pentru burgeri cu note de gust mediteraneean, încearcă măsline Kalamata și brânză Feta pentru o combinație delicioasă.
#20. Salată de varză
Dacă ai ști ce topping delicios este varza pentru burger, ai regreta că n-ai încercat până acum această combinație. Fii atent: toci fin varză, razi morcov, adaugi maioneză, iaurt și muștar, amesteci totul bine și pui o lingură zdravănă în chiflă. Te lingi pe degete, nu alta!