Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > În Bucătărie > Tips & Tricks: Ouă vopsite natural (BIO)
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks

Tips & Tricks: Ouă vopsite natural (BIO)

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 13 aprilie, 2023
  • Data modificare : 21 aprilie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Se apropie Sfintele Sărbători Pascale, când pe masa oricărui creștin vor fi așezate ouă roșii. Chiar dacă tradiția spune că ouăle de Paște sunt doar roșii, simbolizând jertfa de sânge a lui Hristos, de dragul diversității ele sunt vopsite și în alte culori. Decât să folosești chimicale, mai bine faci ouă vopsite natural, folosind fructe și legume.

carton cu ouă vopsite natural, asezate intr-un cofrag, fiecare in culori diferite, fotografiate de sus pe fundal negru, cu ingredientele folosite la vopsire de o parte si de alta

Până să „vorbim” despre metode naturale de a vopsi ouăle, mai întâi trebuie să dărâmăm un mit potrivit căruia ouăle cu coajă maro sunt mai bune și mai sănătoase decât cele cu coajă albă. În realitate, culoarea cojii nu are nicio legătură cu gustul oului și nici cu calitățile sale. Culoarea arată doar că ouăle cu coajă maro au fost produse de găini cu penaj maro sau negru, iar cele cu coajă albă, de găini cu penaj alb. Atât. Ceea ce este adevărat e că dacă vopsim ouă cu coajă albă, culoarea va fi mai intensă și mai „luminoasă”.

Cum se fierb ouăle care vor fi vopsite?

În ceea ce privește fierberea lor pentru a obține consistența dorită – moi, cleioase sau tari – și aici sunt reguli clare, mai exact timpi de fierbere. De subliniat este că, dacă vrei să nu crape coaja ouălor la fiert (lasă plăcerea ciocnirii și spargerii lor pentru ziua de Paște!), atunci va trebui să le lași să ajungă la temperatura camerei înainte de a le fierbe. Pune-le la fiert în apă rece, într-un vas încăpător și cu suficientă apă încât să le acopere complet.

Ca să obții ouă moi, după ce apa dă în clocot (face bule și ouăle „se mișcă” în apă), oprește focul și acoperă vasul cu un capac. Lasă ouăle în apa fierbinte între 3 și 5 minute.

Pentru ouăle moi spre medii sunt necesare 6-7 minute de stat în apă fierbinte, acoperite cu capac, iar pentru cele medii spre tari, 8-9 minute.

Ouăle tari au nevoie să stea 15 minute în apa fierbinte. Foarte important! Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, timpul nu se aproximează! Se lucrează cu ochii pe ceas, la modul propriu.

Încă ceva: după expirarea timpului ales în funcție de cum vrei să fie ouăle, scoate-le din apa fierbinte. Altfel, procesul de gătire va continua și nu vei mai obține ouă moi sau cleioase, ci exclusiv tari.

close up cu o masa pe care stau oaă vopsite natural, alaturi de boluri cu diverse ingrediente, pahare cu vopsea in ele, iar in fundal mama si fiica

Ce trebuie să știi dacă faci ouă vopsite natural

Și-am ajuns și la colorare… Primul și cel mai important lucru: nu mai folosi cerneală tipografică pentru vopsirea ouălor! Da, este adevărat, culoarea este frumoasă, intensă, luciul este atrăgător… Dar ține cont că cerneala tipografică este foarte toxică și că toxinele ei pot pătrunde prin coaja oului chiar dacă acesta nu s-a spart în timpul fierberii!

Deși vopselurile care se comercializează în magazine sunt suficient de sigure încât să nu constituie niciun pericol pentru sănătate, unii ar prefera colorarea lor în mod natural. Doar că e bine de știut de la început că nu trebuie să ai așteptari nerealiste. Culorile poate că nu vor fi la fel de intense ca cele obținute cu vopselurile speciale din comerț. Poate că mai degrabă e posibil să obții niște… nuanțe pastelate. Și mai trebuie subliniat că efectul colorării naturale (vei vedea imediat cu ce anume) variază în funcție de cât de concentrat este colorantul. Ca și de culoarea cojii oului (maro sau albă) și de timpul de scufundare în colorant.

Iată ce coloranți naturali poți folosi și ce culori vei putea obține:

Varză roșie: va ieși albastru pe ouă cu coajă albă și verde pe ouă cu coajă maro;

Coji de ceapă roșie: pentru ouă roșii sau de culoarea lavandei;

Coji de ceapă galbenă: pentru a obține portocaliu pe ouă cu coajă albă, roșu ruginiu pe ouă cu coajă maro;

Sfeclă: roz pe ouă cu coajă albă și maro pe ouă cu coajă maro;

Turmeric: pentru ouă galbene;

Ceai de hibiscus: violet.

Iar dacă arunci un ochi pe imaginea de la început, îți mai vin și alte idei. Spre exemplu, poți folosi morcovi pentru un portocaliu foarte pal, sau cafea pentru un crem delicat. Afinele te ajută să obții un bleu frumos, iar spanacul un verde pal. Vinul roșu e în mare vogă pentru vopsirea oulelor. E plin instagramul și Tik Tok-ul de filmulețe… N-am încercat, dar dacă e cum zic ei, ies niște ouă negre care zici că au praf de diamant pe ele! Uite: 

@deliciousfooddddd Shiny Easter Eggs in Red Wine #asmr #shorts #short #easter #cooking ♬ I’m Good (Blue) – Cupido

Pentru a vopsi 12 ouă ai nevoie de o cană de „colorant” (varză, coji de ceapă, sfeclă tăiată cuburi) la o cană cu apă. În cazul ceaiului de hibiscus, un plic de ceai sau două lingurițe de plantă, iar în cel al turmericului, de asemenea, două lingurițe de pudră la o cană cu apă.

Instrucțiuni de vopsire a ouălor de Paște

Pasul 1: Adaugă într-un vas cantitatea de apă de care ai nevoie pentru colorantul pe care vrei să-l prepari.

Pasul 2: Adaugă colorantul (coji de ceapă, varză roșie, sfeclă etc) și adu apa la punctul de fierbere.

Pasul 3: Redu focul la minim și lasă să fiarbă, acoperit, timp de 15 până la 30 de minute.

Pasul 4: Verifică intensitatea culorii: vopseaua este gata când ajunge la o nuanță cu câteva trepte mai închisă decât o vrei pentru ouă. Picură puțin colorant pe o farfurie albă pentru a verifica intensitatea culorii. Dacă este la fel de intensă ca în vas, oprește focul și lasă colorantul să se răcească la temperatura camerei.

close up cu mainile unui copil care tine un ou galben deasupra unui bol alb cu vopsea

Pasul 5: Strecoară colorantul răcit printr-o strecurătoare cu plasă fină într-o altă cratiță sau într-un castron.

Pasul 6: Adaugă în colorant câte o lingură de oțet alb pentru fiecare cană de lichid strecurat.

Pasul 7: Așează ouăle fierte și aduse la temperaura camerei pe o tavă, într-un singur strat, și toarnă vopseaua răcită și strecurată peste ele. Asigură-te că ouăle sunt complet scufundate în colorant.

Pasul 8: Transferă tava cu ouăle scufundate în colorant, în frigider. Lasă-le la rece până ajung la culoarea dorită.

Pasul 9: Scoate ouăle din colorant, usucă-le și masează-le pe toată suprafața cu ulei, apoi șterge-le cu un prosop de hârtie.

Asta-i tot!

Și dacă ai terminat cu ouăle vopsite natural, ce zici să te ocupi și de restul preparatelor pentru masa de Paște? Găsești aici câteva rețete tradiționale, de la Radu Anton Roman citire. Ciorbă de miel, drob, stufat, friptură și pască. Adică esențialele! 🙂 

Spor la treabă și Sărbători Fericite!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • coloranti naturali oua
  • cum se vopsesc ouale de Pasti
  • fierberea oualor vopsite
  • oua de Pasti
  • oua vopsite bio
  • oua vopsite cu ceapa
  • oua vopsite cu ingrediente naturale
  • oua vopsite cu turmeric
  • oua vopsite cu varza
  • oua vopsite cu vin
  • oua vopsite natural
  • vopsirea oualor de Pasti
Citește și
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Cum să faci compost acasă, din resturile de la bucătărie
Citește articolul
  • În Bucătărie
Cum să faci compost acasă, din resturile de la bucătărie
10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
Citește articolul
  • Tips & Tricks
10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Cum se prepară fructele de mare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se prepară fructele de mare
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tendințe
Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
Caută
Postări recente
  • Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    • Data publicare : 31 mai, 2023
    • Data modificare : 31 mai, 2023
  • Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    • Data publicare : 30 mai, 2023
    • Data modificare : 30 mai, 2023
  • 11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    • Data publicare : 29 mai, 2023
    • Data modificare : 29 mai, 2023
  • Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    • Data publicare : 26 mai, 2023
    • Data modificare : 26 mai, 2023
  • 7 sky baruri spectaculoase din Europa
    7 sky baruri spectaculoase din Europa
    • Data publicare : 25 mai, 2023
    • Data modificare : 25 mai, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
    • Hot Plates
    Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
  • 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
    • Tips & Tricks
    10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ