Se apropie Sfintele Sărbători Pascale, când pe masa oricărui creștin vor fi așezate ouă roșii. Chiar dacă tradiția spune că ouăle de Paște sunt doar roșii, simbolizând jertfa de sânge a lui Hristos, de dragul diversității ele sunt vopsite și în alte culori. Decât să folosești chimicale, mai bine faci ouă vopsite natural, folosind fructe și legume.
Până să „vorbim” despre metode naturale de a vopsi ouăle, mai întâi trebuie să dărâmăm un mit potrivit căruia ouăle cu coajă maro sunt mai bune și mai sănătoase decât cele cu coajă albă. În realitate, culoarea cojii nu are nicio legătură cu gustul oului și nici cu calitățile sale. Culoarea arată doar că ouăle cu coajă maro au fost produse de găini cu penaj maro sau negru, iar cele cu coajă albă, de găini cu penaj alb. Atât. Ceea ce este adevărat e că dacă vopsim ouă cu coajă albă, culoarea va fi mai intensă și mai „luminoasă”.
Cum se fierb ouăle care vor fi vopsite?
În ceea ce privește fierberea lor pentru a obține consistența dorită – moi, cleioase sau tari – și aici sunt reguli clare, mai exact timpi de fierbere. De subliniat este că, dacă vrei să nu crape coaja ouălor la fiert (lasă plăcerea ciocnirii și spargerii lor pentru ziua de Paște!), atunci va trebui să le lași să ajungă la temperatura camerei înainte de a le fierbe. Pune-le la fiert în apă rece, într-un vas încăpător și cu suficientă apă încât să le acopere complet.
Ca să obții ouă moi, după ce apa dă în clocot (face bule și ouăle „se mișcă” în apă), oprește focul și acoperă vasul cu un capac. Lasă ouăle în apa fierbinte între 3 și 5 minute.
Pentru ouăle moi spre medii sunt necesare 6-7 minute de stat în apă fierbinte, acoperite cu capac, iar pentru cele medii spre tari, 8-9 minute.
Ouăle tari au nevoie să stea 15 minute în apa fierbinte. Foarte important! Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, timpul nu se aproximează! Se lucrează cu ochii pe ceas, la modul propriu.
Încă ceva: după expirarea timpului ales în funcție de cum vrei să fie ouăle, scoate-le din apa fierbinte. Altfel, procesul de gătire va continua și nu vei mai obține ouă moi sau cleioase, ci exclusiv tari.
Ce trebuie să știi dacă faci ouă vopsite natural
Și-am ajuns și la colorare… Primul și cel mai important lucru: nu mai folosi cerneală tipografică pentru vopsirea ouălor! Da, este adevărat, culoarea este frumoasă, intensă, luciul este atrăgător… Dar ține cont că cerneala tipografică este foarte toxică și că toxinele ei pot pătrunde prin coaja oului chiar dacă acesta nu s-a spart în timpul fierberii!
Deși vopselurile care se comercializează în magazine sunt suficient de sigure încât să nu constituie niciun pericol pentru sănătate, unii ar prefera colorarea lor în mod natural. Doar că e bine de știut de la început că nu trebuie să ai așteptari nerealiste. Culorile poate că nu vor fi la fel de intense ca cele obținute cu vopselurile speciale din comerț. Poate că mai degrabă e posibil să obții niște… nuanțe pastelate. Și mai trebuie subliniat că efectul colorării naturale (vei vedea imediat cu ce anume) variază în funcție de cât de concentrat este colorantul. Ca și de culoarea cojii oului (maro sau albă) și de timpul de scufundare în colorant.
Iată ce coloranți naturali poți folosi și ce culori vei putea obține:
Varză roșie: va ieși albastru pe ouă cu coajă albă și verde pe ouă cu coajă maro;
Coji de ceapă roșie: pentru ouă roșii sau de culoarea lavandei;
Coji de ceapă galbenă: pentru a obține portocaliu pe ouă cu coajă albă, roșu ruginiu pe ouă cu coajă maro;
Sfeclă: roz pe ouă cu coajă albă și maro pe ouă cu coajă maro;
Turmeric: pentru ouă galbene;
Ceai de hibiscus: violet.
Iar dacă arunci un ochi pe imaginea de la început, îți mai vin și alte idei. Spre exemplu, poți folosi morcovi pentru un portocaliu foarte pal, sau cafea pentru un crem delicat. Afinele te ajută să obții un bleu frumos, iar spanacul un verde pal. Vinul roșu e în mare vogă pentru vopsirea oulelor. E plin instagramul și Tik Tok-ul de filmulețe… N-am încercat, dar dacă e cum zic ei, ies niște ouă negre care zici că au praf de diamant pe ele! Uite:
@deliciousfooddddd Shiny Easter Eggs in Red Wine #asmr #shorts #short #easter #cooking ♬ I’m Good (Blue) – Cupido
Pentru a vopsi 12 ouă ai nevoie de o cană de „colorant” (varză, coji de ceapă, sfeclă tăiată cuburi) la o cană cu apă. În cazul ceaiului de hibiscus, un plic de ceai sau două lingurițe de plantă, iar în cel al turmericului, de asemenea, două lingurițe de pudră la o cană cu apă.
Instrucțiuni de vopsire a ouălor de Paște
Pasul 1: Adaugă într-un vas cantitatea de apă de care ai nevoie pentru colorantul pe care vrei să-l prepari.
Pasul 2: Adaugă colorantul (coji de ceapă, varză roșie, sfeclă etc) și adu apa la punctul de fierbere.
Pasul 3: Redu focul la minim și lasă să fiarbă, acoperit, timp de 15 până la 30 de minute.
Pasul 4: Verifică intensitatea culorii: vopseaua este gata când ajunge la o nuanță cu câteva trepte mai închisă decât o vrei pentru ouă. Picură puțin colorant pe o farfurie albă pentru a verifica intensitatea culorii. Dacă este la fel de intensă ca în vas, oprește focul și lasă colorantul să se răcească la temperatura camerei.
Pasul 5: Strecoară colorantul răcit printr-o strecurătoare cu plasă fină într-o altă cratiță sau într-un castron.
Pasul 6: Adaugă în colorant câte o lingură de oțet alb pentru fiecare cană de lichid strecurat.
Pasul 7: Așează ouăle fierte și aduse la temperaura camerei pe o tavă, într-un singur strat, și toarnă vopseaua răcită și strecurată peste ele. Asigură-te că ouăle sunt complet scufundate în colorant.
Pasul 8: Transferă tava cu ouăle scufundate în colorant, în frigider. Lasă-le la rece până ajung la culoarea dorită.
Pasul 9: Scoate ouăle din colorant, usucă-le și masează-le pe toată suprafața cu ulei, apoi șterge-le cu un prosop de hârtie.
Asta-i tot!
Și dacă ai terminat cu ouăle vopsite natural, ce zici să te ocupi și de restul preparatelor pentru masa de Paște? Găsești aici câteva rețete tradiționale, de la Radu Anton Roman citire. Ciorbă de miel, drob, stufat, friptură și pască. Adică esențialele! 🙂
Spor la treabă și Sărbători Fericite!