Auzisem despre cafeneaua Therapy si rolul ei terapeutic in acest Bucuresti, dar pana nu am vizitat spatiul nu am inteles de unde si pana unde i s-a atribuit aceasta identitate. Dar, odata ce intri in casa mare si boema, inundata de lumina si supravegheata de zeci de ghivece pline cu plante, intelegi cum poti sa te vindeci in aceasta cafenea.
Therapy e un proiect al asociatiei ALIAT, un local care vrea sa faca un pic de bine prin mai multe modalitati: oferind cafea, ceai si mancare oaspetilor sai, contribuind la bunul mers al producatorilor romani, dar si implicand oameni din medii defavorizate in functionarea cafenelei. Mai mult, cafeneaua va fi un loc in care dependentii de droguri si de alcool vor gasi un terapeut, un sfat si un gand care sa-i seteze pe o traiectorie a vindecarii. Acesta este si motivul pentru care la Therapy nu se da curs dependentelor de tutun si alcool, astfel incat nu veti gasi nimic alcoolic in meniul lor si nici nu au permis fumatul in cafenea. Mai multe despre acest loc inedit am aflat chiar de la Andreea, unul dintre managerii Therapy.
Scenografi si recuziteri – responsabili cu decorul
Intreaga poveste a inceput din martie, de cand ideea acestui proiect ALIAT a prins un contur mai definit. Au gasit casa si de aici lucrurile si-au urmat cursul firesc, dar cu mici topping-uri speciale. Mai exact, nu au lucrat cu un designer, ci au apelat la ajutorul unui scenograf care sa spuna povestea cafenelei prin decor. Tot pe acelsi fir narativ, nu au colaborat cu muncitori calificati pentru renovari, ci au apelat la cunostintele unor recuzitori care sa inchege toate elementele renovarii cat mai elegant si mai fidel povestii pe care voia Therapy s-o spuna. Anca Lazar, scenograful de serviciu, a vrut un design cat mai nordic, un decor care sa nu violeze frumoasa casa. Andreea a zis ca-si doreste plante, multe plante care sa dea viata casei. Si asa s-a inchegat decorul simplu, boem, curat si prietenos al casei incapatoare de pe langa Moxa. Recuziterii au fost rugati sa gandeasca renovarile fix ca realizarea unei scene de teatru si ei au venit cu solutii artistice, nu din topor si au finisat cu mare grija intregul design.
Odata gata casa au urmat si celelalte planuri. Gandit initial ca o cafenea, Therapy nu fusese proiectat sa aiba si bucatarie. Cand au gasit aceasta casa mare si ofertanta, au zis ca nu e posibil sa nu puna si mancare pe masa clientilor. Au cautat un bucatar priceput si asa au ajuns la doamna Lili, bucatareasa cu experienta si care a inteles din prima conceptul dorit de Therapy: mancare buna, sanatoasa, nesimandicoasa.
Mancarea care sa respecte firescul lucrurilor
Conceptul culinar de la Therapy ni se pare foarte sanatos pentru minte si trup. Managerul Therapy ne spune ca si-a dorit un specific romanesc mediteranean, explicand ca pentru ea asta inseamna sa respecti ordinea fireasca a anotimpurilor si sa mananci ce iti da pamantul atunci, fara sa fortezi lucrurile, fara sa congelezi alimente si fara sa servesti lucruri artificiale.
Atat ea cat si asistentul de bucatarie, care e si asistenta medicala, cred foarte mult intr-o nutritie corecta, fara sa o spuna doar pentru ca e o chestie la moda. “Organismul nu are nevoie de capsuni iarna, de-aia exista o ordine a naturii pe care, daca o respectam, vom fi mai sanatosi si mai vigurosi”. Cu aceeasi filozofie a unei nutritii sanatoase, la Therapy mancarea va respecta principiul “putin si bun”, mai ales meniul de pranz pe care echipa Therapy vrea sa-l scoata de sub imaginea de mancare de cantina si sa-l serveasca in portii potrivite, dar cu lucruri cat mai diverse: “sa ai si o supa, si un fel principal, si un fruct si-un desert”.
Sanatoasa este si atitudinea cumva impusa de asociatia ALIAT, dar imbratisata de Therapy: “noi, fiind intreprindere sociala, suntem cumva obligati sa ne producem singuri chestiile, iar acolo unde nu putem sa producem, sa modificam, dar sa apelam la ajutorul altor intreprinderi sociale. De exemplu, ne vom produce singuri painea, zacusca si salata de vinete sunt coapte pe lemn in gradina casei, vom folosi condimente vii crescute de noi. Ce nu putem face noi, luam de la alti producatori romani. Branza ne e adusa de la o stana, curcanii de la neamuri de-ai bucatarului care au certificat de producator, legumele si fructele ni se aduc in fata usii de la alti romani care au aceste mici afaceri de familie“.
Ce vor managerii Therapy sa scoata din bucatarie este un meniu creat cu respect, mancare facuta cu ingrediente de la romani pentru ca, nu strica “sa mai uitam si noi de hipermarketuri”. Pe langa meniul a la carte si meniul de pranz, Therapy vrea sa fie un adevarat butic de sucuri din legume si fructe proaspat stoarse, dar create tot sub acelasi concept: “prefer oricand sa servesc un suc din mere decat unul din portocale pentru ca organismul nostru cere sa bem suc de mere, noua merele ne cresc in livada, nu portocalele”.
Pentru Andreea asta inseamna meniu romanesc, nu sarmale si costita, ci sa respecti ce se intampla in tara ta: “daca e toamna, e normal sa miroasa a placinta cu dovleac in casa Therapy”. Iar mediteraneanul din specific se refera la faptul ca Therapy se va axa pe mancare vie, cat mai multe branzeturi, fructe si legume, multe condimente, uleiuri sanatoase si paine buna.
Vindecare pentru minte si suflet
Ultimul ingredient de la Therapy, de altfel si cel mai inedit, este acela ca aceasta cafenea va fi un spatiu al vindecarii, la propriu si la figurat. La figurat pentru ca aceasta casa imbie la relaxare, la linistirea mintii si a sufletului. Asa cum spune Andreea, “casa are o energie aparte, una care te face sa uiti de telefon si sa stai mai mult decat ai fi planuit”, responsabila e lumina care pica de la rasarit pana la apus diferit in fiecare parte a casei. Vindecarea propriu-zisa vine din faptul ca in fiecare joi, intr-un interval de timp anuntat la ei pe pagina, un terapeut va fi prezent in cafenea gata sa discute cu persoanele dependente de droguri si alcool. Oamenii au inceput sa aiba o deschidere mai mare fata de astfel de lucruri, cumva i-a luat “frica in sensul bun, frica de propria persoana” si asta ar putea insemna ca nu vor mai considera intalnirea cu un terapeut un lucru tabu.
La Therapy se vor face si terapii prin muzica si desen, sesiuni de terapie ocupationala, terapie anti-fumat si diverse workshop-uri. Astea sunt componentele principale cu care Therapy a intrat pe piata bistro-urilor din oras si prin prisma carora planuieste sa-si croiasca drum in inimile bucurestenilor. Ia sa vedem, cine a fost pe aici deja?
Pagina cu detalii despre Therapy.
Toate pozele de la vizita noastra cand am stat de vorba cu echipa Therapy: