In 3 aprilie 2012 au fost lansate rezultatele studiului privind consumul de ceai verde in Romania. Conform acestui studiu, cea mai consumata bautura la nivel mondial alaturi de apa, ceaiul veritabil, provenit din planta Camelia sinensis nu se bucura de aceeasi popularitate in randul romanilor. Cel mai recent studiu privind consumul de ceai verde in Romania, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, a aratat ca majoritatea romanilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde si nici compozitia acestuia, asociind in mod gresit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice si nu cu bautura provenita din frunzele arbustului de ceai. Studiul releva ca obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste ceaiul sunt in favoarea infuziilor din plante, fapt ce denota o abordare de tip curativ, in timp ce cresterea consumului de ceai verde ar favoriza preventia. Ceaiul verde reprezinta o importanta sursa naturala de hidratare, fiind un aliat al sanatatii, cu rol in prevenirea unor afectiuni cronice.
Infuziile de plante medicinale (50%) si infuziile aromatice (44%) sunt cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau romanii, 19% dintre respondenti spunand ca au obiceiul de a bea ceai verde cald si doar 6% declarand ca beau ceai verde rece.
In mod traditional, romanii asociaza „ceaiul” cu infuziile de plante, incluzand aici si ceaiul verde si ceaiul negru. Majoritatea romanilor (83%) nu cunosc compozitia ceaiului verde sau a ceaiului negru.
Consumat in Asia de aproape 5.000 de ani, ceaiul verde are proprietati deosebite. Beneficiile acestei bauturi la nivel fizic, mental si spiritual au fost confirmate in timp de cercetari stiintifice. Ceaiul verde reprezinta o importanta sursa naturala de hidratare si este un aliat al sanatatii, sustinand apararea naturala a organismului. Teanina din ceaiul verde ajuta organismul sa se mentina relaxat si atent pe parcursul intregii zile. Cafeina din ceai actioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cafeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet in organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism, se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea. In plus, ceaiul verde reuseste sa combine perfect beneficiile apei pure cu placerea gustului.
Studiul a relevat faptul ca 17% dintre romani considera ceaiul verde ca fiind o alternativa mai sanatoasa comparativ cu alte tipuri de bauturi.
Conform studiului, principalele motive pentru care romanii sunt dispusi sa consume mai mult ceai verde sunt problemele de sanatate (15%) si dieta (9%).
”Recunoscut la nivel mondial pentru beneficiile sale, consumul de ceai verde nu este inca un obicei cotidian raspandit la scara larga in Romania, dupa cum releva studiul. Beneficiile ceaiului verde sunt cunoscute de mii de ani in Asia, acesta fiind asociat cu scaderea riscului de aparitie a bolilor cardio-vasculare sau prevenirea unor afectiuni cronice precum obezitatea, diabetul si declinul functiei cognitive”, explica Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Este important ca si romanii sa includa cantitati mai mari de ceai verde in dieta zilnica, acesta fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cafea si un sustinator al sanatatii datorita proprietatilor de preventie a anumitor afectiuni. Fie ca ne facem un ceai cald acasa sau la birou, fie ca optam pentru variante tip ice tea, ceaiul verde este o bautura la indemana in orice moment al zilei”, a adaugat dr. Mencinicopschi.
„Ne-am gandit sa sprijinim acest proiect deoarece eram interesati sa aflam ce-si doresc consumatorii romani si care este relatia lor cu ceaiul verde, o bautura savurata din cele mai vechi timpuri, dar, iata, mai putin consumata in Romania”, declara Dana Iordache, Regional Marketing Manager Lipton. „Speram ca, pe langa beneficiile incontestabile asupra sanatatii, romanii vor indragi din ce in ce mai mult gustul ceaiului verde, savurandu-l cu placere in orice anotimp, fie ca este vorba despre varianta infuzie calda pentru care un pliculet de ceai si o cana de apa fierbinte sunt suficiente, fie ca este vorba despre varianta ceai rece, caz in care o sticla de ice tea poate fi disponibila oricand si oriunde. Ştim ca de multe ori in alegerea unei bauturi conteaza foarte mult gustul, iar in ceea ce priveste ceaiul verde – cald sau ice tea – exista diferite variante de ceai verde cu fructe, de exemplu cu lamaie care transforma aceasta bautura intr-o reala savoare”, continua Dana Iordache.
Studiul arata faptul ca in topul bauturilor consumate zilnic de romani conduce apa imbuteliata (66,2%), secondata indeaproape de cafea (64%), pe locul trei clasandu-se laptele (53,4%), ceaiul fiind ultima optiune (44,5%).
In ceea ce priveste momentul zilei cand romanii prefera sa consume ceai, dimineata (46,6%) si seara (30,1%) sunt intervalele favorite. Laptele este, de asemenea, o bautura „de dimineata” (52%) sau „de seara” (21,1%) pentru romani. Liderul incontestabil al diminetilor romanesti ramane cafeaua, cu o rata de consum de 83,1% in randul respondentilor. Studiul a evidentiat faptul ca, pe parcursul intregii zile, romanii aleg sa bea apa imbuteliata sau bauturi racoritoare, in timp ce bauturile alcoolice sunt consumate preponderent seara (74,5%).
Studiul a fost realizat de Operations Research in perioada ianuarie – februarie 2012, pe un esantion de 1200 de persoane, din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.