Stiati ca?
Proteinele din carnea de vita sunt primul front pentru reglarea functiilor vitale din organism.
Cuvantul proteina vine din grecesul “proteios”, care inseamna “a fi pe primul loc”. Extrapoland cumva, fix asta fac si proteinele organismului: sustin cresterea, regenerarea si mentinerea tesuturilor, regland cumva functiile vitale ale organismului, dar creand si o bariera impotriva bolilor si infectiilor prin formarea anticorpilor.
Proteinele nu se gasesc insa doar in carne, existand si proteinele vegetale in soia, fasole, linte, mazare, nuci, seminte si alte asemenea. Dar proteinele animale sunt cele complete.
Pentru portii de proteine benefice, e recomandat sa mancati macar o data pe zi carne, dar si sa aveti o zi pe saptamana fara proteina animala. De asemenea, portia zilnica de carne nu ar trebui sa depaseasca marimea palmei. Deci un steak de vita e la marele fix. Mai mult, incercati sa mancati carnea de vita la cuptor, fiarta sau gatita la abur. Cea mai buna garnitura este o salata pentru ca fierul din carnea de vita se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C.
Ca fun fact, la Dakota Steakhouse exista o vitrina cu multe salate din care puteti alege ca insotitor pentru friptura de vita.