“… pentru ca toata lumea sa auda de Tara Fagarasului! Numai lucruri bune…”
Pentru comunitatea de fagaraseni aflati in Bucuresti – dar si pentru cei care doreau sa faca cunostinta intr-un mod inedit cu Tara Fagarasului – singura piaţă turistică Slow Food din România, Earth Market/Targul Taranului, a invitat la Bucuresti in perioada 12-13 martie 2011 conviviumul Slow Food Tara Fagarasului si echipa care deruleaza proiectul tarafagarasului.eu.
Earth Market/Targul Taranului, situata in curtea cladirii de patrimoniu The Ark-Bursa Marfurilor, a gazduit in prag de primavara un proiect care isi propune o viziune proprie asupra a ceea ce inseamna redescoperirea, conservarea si promovarea locurilor, oamenilor, obiceiurilor, spiritualitatii, gastronomiei, vestimentatiei, mestesugurilor, culturii autentice din Tara Fagarasului, prin imagini si povesti.
Pentru oaspetii cu dor de gusturi si arome din Tara Fagarasului, a fost amenajat un loc dedicat redescoperirii traditiilor culinare. Slow Food Tara Fagarasului a selectat un grup de mici producatori care au adus gemurile, dulceţurile şi siropurile din fructe de prin grădinile, livezile şi pădurile de acasă, slănina, pita, ceapa roşie de Făgăraş, brânza de burduf la sac, cascavalul afumat de la Cincsor si prajiturile minunate, cu savori subtile si seducatoare.
Pentru ca fagarasenii ne-au rasfatat cu ciorba de salata cu papara, ciorba de cartofi cu tarhon si afumaturi, papara cu carne din borcan, sarmale de post sau de dulce cu mamaliguta, orez cu lapte si prune uscate, slanina, brânza, ceapa, oaspetii care au venit samata, au mancat si au stat la povesti mult dupa ora la care se termina de obicei targul, s-au intors duminica cu prietenii lor sa ne vada din nou. Echipa de la tarafagarasului.eu a propus vizitatorilor si o expozitie de costume vechi de peste 60 de ani, o colectie de „dantele si povesti“,o expozitie de fotografii si cateva colaje inspirate de vorbele celor care sunt din acele locuri: de la Radu Anton Roman, la Badea Cartan, Octavian Paler, pictorul Stefan Caltia si Ion Gavrila Ogoranu, conducatorul rezistentei impotriva comunismului din Muntii Fagarasului.
In plus, doua venerabile doamne, invesmantate in minunate straiuri autentice au povestit tuturor curiosilor cum isi pastreaza costumele, cum isi cresc copiii, cum isi pregatesc gradinile primavara, cum isi primenesc casele. Tot din povestile lor, ascultatorii au putut afla despre satele si obiceiurile din Tara Fagarasului.Toti oaspetii nostri,puneau intrebari,ascultau si se fotografiau cu cele doua doamne.Au fost in targ,printre cumparatori,au stat la masa cu noi si au promis ca vor mai veni,pentru ca noua nu ne venea sa mai plecam acasa. Fotografiile de la eveniment sunt o invitatie de a ne reaminti de cele mai frumoase momente, dar si de a profita in viitor de evenimentele unice organizate la Targul Taranului, la The Ark.
In fiecare sambata si duminica, Targul Taranului va asteapta cu produse si producatori care nu sunt in celelalte targuri de produse traditionale din Bucuresti. Daca va doriti sa participati la astfel de evenimente sau la degustari de vinuri si branzeturi romanesti, persoana de contact este Mirela Coman, tel: 0766.218.758, mirela.coman@targultaranului.ro
Targul Taranului – Degustare de branzeturi si vinuri