Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Sibiul culinar
  • Arhivă articole

Sibiul culinar

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 4 februarie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Sibiu 2014 4Primul care a inchegat existenta umana in zona Sibiului de azi, a fost un castru roman si apoi o asezare slava. In secolul al XII-lea, a urmat colonizarea germana, cu populatie provenita din regiunea Rin-Mosela, astazi impartita intre Germania si Franta. In 1223, este atestat oficial pentru prima data, ca Hermannstadt. In vremurile moderne, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana in anul 2007, fiindu-i recunoscuta valoarea culturala in spatiul comunitar. In Transilvania in special, cultura include gastronomie. Gastronomia culturii germane, care predomina si azi in Transilvania, nu putea gasi un mediu mai propice, decat cel dat de relieful si stilul de viata al muntenilor. De la supe, mezeluri si mancaruri bogate, pana la deserturi, totul vine din natura si pregateste organismul uman pentru desele asprimi ale naturii.

O mare nedreptate este aceea ca, din cauza situatiei politico-economice din trecut si prin care inca mai trece tara, aceasta cultura nu poate fi reprezentata in spatiul european asa cum ar merita. Pe plan national, insa, datorita traditiei si puritatii naturii, Sibiul este printre primele culturi gastronomice locale. Numai introducerea Sibiului in denumirea produselor alimentare, este in sine, o garantie a calitatii. Cine nu a auzit de mezelurile, sau de branza de Sibiu? Totusi, in pofida valorii inestimabile a traditiei, si a eforturilor localnicilor, autoritatile nationale nu inteleg sa ii sprijine pe acestia, pentru a-si proteja imaginea culturii proprii, cladita cu atat efort.

Sibiu 2014 2Vedem in pietele din toata tara, branza de Sibiu in cantitati enorme. Sau mai bine zis, vedem eticheta de Sibiu, pentru ca o foarte mica parte din aceasta branza a vazut macar soseaua de centura a Sibiului. Eticheta Branza de Sibiu inseamna, de fapt, branza buna, in ochii consumatorilor, iar producatorii recunosc cu usurinta ca branza este din cu totul alte zone si nici administratiile pietelor nu au nimic impotriva diferetei dintre eticheta si certificatul de provenienta.

Salamul de Sibiu este o alta marca ce nu are nevoie de prezentare. De la o reteta traditionala, s-a ajuns la un produs industrial de cea mai inalta calitate. Il puteti gasi astazi, pe rafturile supermarket-urilor, vandut feliat, fara membrana specifica, sau chiar fabricat in varianta economica, la care, vechii producatori traditionali nici nu ar vrea sa se gandeasca. Inaintea tehnicilor moderne, salamul de Sibiu se fabrica in 6 luni, din cauza preoceselor de uscare si dezvoltare a mucegaiului nobil. Astazi, aceasta perioada, a fost scurtata la 3 luni, dar tot impune practicarea rigorii nemtesti… in Muntenia si Moldova, pentru ca acest salam a fost fabricat de la inceput in Prahova si Bacau. Chiar daca Scandia Sibiu a obtinut recunoasterea brand-ului Sibiu, asta nu inseamna Denumire de Origine Controlata. Adica, nimic nu impune producatorului vreo legatura cu zona Sibiului, sau cu traditiile lui.

Sibiu 2014 5Astazi principalele produse ale Scandia, sunt pateul de porc si conserve de genul fasole cu carnati, pentru care importa materie prima in proportie de 70%. Acest trend a indepartat populatia urbana de produsele traditionale si ii incurajeaza pe micii producatori traditionali sa cosmetizeze mezelurile cu miracolele chimiei moderne, pentru a putea asupravietui.

In spatiul comunitar european, asemenea mosteniri culturale, nu pot fi pastrate la nivel de snoave si legende. Ele sunt un adevarat motor economic pentru bunastarea locala si nationala, sunt protejate cu strictete si se bazeaza pe traditie si respect pentru natura, pentru munca, dar si pentru consumator. A fi european, nu inseamna doar sa le vorbesti limba, ci sa te respecti pe tine, ca parte a acelui intreg.

Intre timp, micii producatori care mai pastreaza traditia in zone precum cea a Sibiului, se bucura mai mult de aer curat decat de prosperitate economica. Nu pot vedea izolarea de febra urbana ca pe o ocazie de a isi fructifica mostenirea, pentru ca nu au mijloacele necesare sa o faca. Sunt masa de manevra in mainile celor mai potenti financiar, cand vin cu promisiuni pentru un trai mai bun.

Ce ramane de facut? Cercetati, intrebati, investigati – incercati sa deosebiti produsele adevarate, cu traditie fata de copiile industriale care au invadat piata. Incercati sa gasiti garantia calitatii – luati contact cu producatorii direct, intrebati si cereti recomandari. Nu va lasati fermecati de o eticheta atragatoare…ce va ramane doar publicitate pentru a spori profiturile lanturilor de distributie organizata.

Sibiu 2014

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.