Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > DESTINAȚII > ÎN LUME > Faci un Salt în Grecia vara asta? Uite ce taverne să-ți treci pe listă
  • ÎN LUME

Faci un Salt în Grecia vara asta? Uite ce taverne să-ți treci pe listă

  • Autor : Alexandra Tiron
  • Data publicare : 10 iulie, 2025
  • Data modificare : 10 iulie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Nu știu tu la ce te gândești când auzi prima oară „Grecia”, dar pe mine gândul mă duce, înainte de orice, la o tavernă pe malul mării, la salata grecească aia adevărată, la pește și fructe de mare proaspete. O fi deformare profesională 😊, nu zic, dar cred că nu sunt singura care gândește așa. Și cum noi, românii, suntem mari iubitori ai țărmurilor elene, am ales unele dintre cele mai populare destinații și-ți împărtășim restaurantele unde si-gur se mănâncă bine. Nu de alta, dar știm clar că mulți dintre voi își vor petrece concediul pe-acolo. În plus, avem și câteva ponturi prietenoase cu portofelul tău. 

Taverne din Grecia. Leneșul Salt Bank

Pe tine ce te face să-ți zboare gândul la Grecia? Pentru noi e de-ajuns o bucată de brânză feta rumenită ușor la tigaie, o salată de roșii care chiar au gust și sunetul ușor al valurilor care se aud dincolo de terasa unei taverne prăfuite, dar primitoare. E vara aia care începe lent, cu planuri spontane, sau e vacanța aia la care visezi de un an și abia aștepți să-ți faci bagajele și să pleci. E acel sentiment că viața e mai simplă undeva între o porție de gyros și un pahar de ouzo rece. E… Vara Foveró (adică „grozav”, „super”, cum s-ar zice în greacă). 

Vara asta, am dat cu Salt în Grecia și ne-am întors cu o listă de locuri unde se mănâncă cu adevărat bine. Taverne de familie, restaurante cu vedere la mare, locuri unde localnicii merg fără prea multă reclamă. Alegeri smart (cum e și Salt). Și, pentru că am vrut totul simplu și am ales să călătorim light, am avut și un partener de drum: cardul Salt Multicurrency. Nu doar că plătești smart în Grecia – direct în moneda locală, la un curs valutar excelent, fără comisioane sau costuri ascunse – dar, între 1 iulie și 31 august, primești 5% cashback când dai cu Salt la POS-urile din Grecia, fie că e vorba de taxe de autostradă, ferry sau mese delicioase la taverne. Simplu și gustos ca o salată grecească! Vezi regulamentul aici.

Și mai avem o veste bună! Dacă, până pe 31 august, faci cel puțin 3 plăți în afara țării – inclusiv în Grecia – fiecare echivalentul a cel puțin 100 lei în moneda locală, intri automat în campania verii. Premiul? 3.000 EUR.

Notă din partea Leneșului: fiecare plată în plus te duce mai aproape de unul dintre cele 5 premii de 3.000 EUR. Hai, dă cu Salt și lasă-ți vacanța să se plătească singură! (Vezi regulamentul aici). 

  • Restaurante din Thassos
  • Restaurante din Lefkada
  • Restaurante din Halikidiki
  • Restaurante din Salonic
  • Restaurante din Creta

Câteva vorbe despre bucătăria grecească 

E despre mese lungi, împărțite cu prietenii și vin alb de casă turnat dintr-o carafă aburindă. Despre mezze care apar pe rând – o pastă de măsline aici, niște tzatziki acolo, niște dovlecei pane… o bucată de pește prins în zori și aruncat direct pe grătar. Totul e simplu, dar făcut cu o precizie a gustului care vine din generații întregi de „nu-i nimic complicat, dar e făcut bine”. 

Cât despre mâncarea în sine, gândește-te că țara este acoperită în mare parte de munți (aproximativ 80%). Și are aproximativ 6.000 (!) de insule. Pe pantele abrupte cultivă vița de vie, măslinii și ierburile aromatice, cresc capre și oi – toate elemente de bază în gastronomia lor. Pe de altă parte, marea e întotdeauna la o aruncătură de băț. Un grec îmi spunea la un moment dat că pentru ei marea este viață. Întreaga lor cultură și trai sunt indisolubil legate de apropierea mării – ea îi hrănește, le dă o ocupație, le deschide noi orizonturi. Așa se face că peștele și fructele de mare sunt cealaltă aripă definitorie pentru bucătăria grecească. Și toate ingredientele folosite sunt proaspete, obținute local – de la fructe și legume, lactate și brânzeturi, la nuci sau ierburi aromatice. La capitolul carne, cel mai des se folosește carnea de miel, dar și puiul, vita sau porcul își găsesc locul în gastronomia grecească. 

farfurii cu preparate grecești de la cele mai bune taverne din Grecia

Ce preparate grecești e musai să încerci?

Dincolo de celebrele salate, Mousaka ori fructe de mare, sunt o mulțime de mâncăruri mai puțin turistice, dar care merită descoperite. De la spanakopita (plăcinta cu spanac și feta), la dolmadakia (sărmăluțele lor în foi de viță). De la kolokithokeftedes (chifteluțele crocante de dovlecei cu brânză feta), la bouyiourdi (brânză picantă, la cuptor, cu roșii și mirodenii), sau saganaki (brânză prăjită, cu susan, miere și lămâie). Papoutsakia (vinete umplute cu carne și legume), kleftiko (miel fraged, gătit încet cu usturoi, lămâie și legume)… și multe, multe altele. Am povestit aici mai multe.

Spune-mi unde mergi, ca să-ți spun la ce restaurant să te oprești 

Grecia e genul ăla de destinație la care revii, chiar dacă ai zis că vara asta încerci ceva nou. Pentru că te cheamă înapoi – cu miros de oregano și pește la grătar, cu pahare reci de vin și farfurii pline de gust. Și, între noi fie vorba, e greu să reziști unei vacanțe care vine la pachet cu cashback, un curs valutar bun și chiar șansa să câștigi 3.000 EUR. Adică, fix ce-ți oferă Salt vara asta.

Noi îți lăsăm mai jos un mini-ghid culinar pentru o vacanță grecească adevărată. Am luat la rând cele mai populare destinații și am ales câte trei restaurante excelente din fiecare loc. 

Restaurante bune din Thassos – marea leneveală & fructe de mare 

Dacă vrei liniște, plaje cu ape turcoaz și taverne de familie unde timpul stă în loc, Thassos e genul de loc în care îți lași ceasul în valiză. Insula e plină de taverne (vezi aici mai multe) și restaurante bune – de la beach-baruri și snack-baruri, la taverne pe malul mării, la restaurante elegante. Și peste tot ești întâmpinat cu prietenie, ba chiar și cu o vorbă-două în limba română. Mâncarea este relativ ieftină sau la prețuri decente, dar dacă vrei să te răsfeți, există și restaurante de fine dining. 

Și dacă tot mergi la masă, plătește smart: cu Salt ai curs valutar bun, 5% cashback și, cine știe, poate chiar o vacanță plătită din următoarea notă de plată. 

Salt Bank concurs multicurrency 3000 de euro

To Tavernaki

Limenas

mai mulți oameni iau masa la To Tavernaki, taverna din Thassos
mai mulți oameni iau masa la To Tavernaki, taverna din Thassos

Pe una din străduțele principale din Limenas, nu departe de port, vei găsi acest restaurant grecesc simplu, tradițional și bun. Citisem pe internet despre Tavernaki, așa că ne-am decis să vedem dacă este așa bun cum zice toată lumea. Și a fost! O tavernă tipic grecească, amenajată cu bun gust, cu o atmosferă familială și prietenoasă, cu un meniu bogat și porții mari, servire excelentă și prețuri medii. 

Toată mâncarea e făcută „de casă” și ei zic că folosesc pe cât posibil produse locale și mirodenii de pe insulă. Și adevărul e că totul a fost foarte gustos! La ei am mâncat probabil cel mai bun tzatziki din Thassos, pita a fost minunată, la fel și fructele de mare. N-o să-ți pară rău dacă îți comanzi mousaka, miel Kleftico (despre care îți povesteam mai sus), pește (proaspăt din mare), caracatița a fost foarte bună, la fel și pastele cu fructe de mare. În plus, au și ceva vinuri locale bunicele. 

Terasa e mereu plină de oameni, dar dacă ai ceva răbdare, sigur găsești un loc. 

📍Adresă: Polignotou Vagi 7, Limenas 

Pefkospilia Restaurant & Beach Bar

Pachis Beach

Imagine cu terasa Pefkospilia restaurant din Thassos, pe malul mării

La Pefkospilia, pe plaja Pachis, găsești exact energia verii grecești: nisip sub picioare, pini deasupra și marea în fundal. Terasa e liniștită ziua, perfectă pentru un prânz leneș – salate prospete, fructe de mare și pește direct din mare, preparate așa cum le așteptăm. În schimb, când se lasă seara, locul se transformă: miercurea și vinerea sunetul de bouzouki anunță serile grecești live, cu muzică autentică și oameni veseli care dansează desculți pe nisip. 

În orice caz, apusul de aici e un motiv suficient să rămâi la cină. Pefkospilia nu e o tavernă sofisticată, dar e genul de loc în care te simți bine fără să faci vreun efort. Iar mâncarea confirmă că uneori, simplitatea e cea mai bună alegere. 

📍Adresă: plaja Pachis, Thassos 

Taverna Irene

Potos

mai mulți oameni iau masa la Taverna irenei, taverna din Thassos, Grecia

Seara, în Potos, tavernele sunt pline de turiști care vin din diverse locații din împrejurimi, atrași de mâncarea bună de aici. Și unul dintre restaurantele cele mai populare este Taverna Irene. Proprietarul Kostas și familia lui dețin restaurantul din 2002 și sunt obișnuiți să servească un număr mare de clienți. Toți se înghesuie aici pentru renumele tavernei (a devenit un fel de ambasador al insulei) și pentru atmosfera foarte prietenoasă și plăcută. Aici clar trebuie să încerci fructele de mare (creveți, calamari, scoici și caracatiță) și peștele proaspăt (pe timpul iernii, Kostas se ocupă cu pescuitul). Plus mâncare tradițională – fleftiko, stifado, soutsoukakia smirneika (chiftele în sos tomat făcute la cuptor), papoutsakia etc. 

📍Adresă: în mijlocul falezei din Potos, Thassos 

Restaurante bune din Lefkada – priveliști spectaculoase & gusturi intense  

Insula asta „te lovește” cu peisaje de film și mâncare delicioasă. Totul e intens, de la culori la arome. Lefkada nu e o insulă liniștită și cumințică, e un loc vibrant, unde muntele coboară abrupt în mare, iar drumurile șerpuiesc printre sate și plaje ascunse. 

Dacă ajungi aici, merită să iei pauze lungi de la explorare doar pentru a sta la masă. Vei descoperi nu doar preparate clasice grecești, ci și unele specifice zonei – cum e Sofigado, o variantă locală de tocană de vită cu gutuie coaptă, vin și scorțișoară, gătită lent până când totul se topește în farfurie. Sau dulciuri simple, ca ryzogalo, un orez cu lapte aromat cu scorțișoară, servit rece, ideal după o zi de soare. 

Rachi Restaurant

Exanthia

mai mulți oameni iau masa la apus, la un restaurant la inaltime, cu marea in fundal. Rachi Restaurant din Lefkada. Taverne Grecia
mai mulți oameni iau masa la apus, la un restaurant la inaltime, cu marea in fundal. Rachi Restaurant din Lefkada. Taverne Grecia

Sunt locuri unde mergi pentru mâncare. Și sunt locuri unde mergi pentru priveliște. La Rachi, le ai pe amândouă. Restaurantul e cocoțat în Exanthia, un sat din munte cu vedere directă spre mare, și e genul de loc în care ajungi poate pentru apus, dar rămâi pentru tot. Terasa e întinsă, cu mese din lemn și scaune simple, dar confortabile, iar când soarele începe să coboare spre apă, se lasă o liniște care face totul mai bun. 

Meniul e grecesc clasic, fără artificii, dar făcut ca la carte. Carnea gătită lent, legume proaspete, brânză coaptă și vin local. Porțiile sunt generoase, desertul vine de multe ori din partea casei, iar atmosfera e una de tabără relaxată de vară, cu oameni care privesc cerul și vorbesc mai încet, de parcă n-ar vrea să strice momentul. 

📍Adresă: Exanthia

Basilico Restaurant

Nidri

Imagine cu terasa de la Basilico Restaurant, Lefkada

Basilico e genul de loc în care ajungi ușor și pleci greu. E așezat pe promenada din Nidri, aproape de port, și are ceva din vibe-ul locurilor de vacanță pe care le reții cu tot cu mirosuri și sunete. Terasa e agitată, dar nu obositoare, cu chelneri rapizi, zâmbitori și o atmosferă generală de vacanță autentică. 

Aici totul e gândit să meargă cu marea: fructe de mare, pește la grătar, paste cu creveți, saganaki cu miere sau caracatiță fragedă trasă pe grill. Tzatziki-ul e rece și dens, pita e moale și proaspăt coaptă, iar dacă te încumeți la un vin local alb, ai toate șansele să vrei să comanzi și a doua sticlă. E un loc viu, cu mâncare bună, servită fără grabă, dar fără întârzieri. 

📍Adresă: Nidri

Taverna Oasis

Athani

Terasa de la Taverna Oasis, cu mese sub acoperis de stuf
Imagine cu terasa de la Taverna Oasis din Lefkada, fotografiata la apus, cu soarele si marea in fundal. Taverne Grecia

Pe drumul spre Porto Katsiki, chiar când nu te mai aștepți să găsești ceva între munți și mare, apare Taverna Oasis. Așezată într-un colț umbrit de pini, cu vedere largă spre vestul insulei, taverna pare desprinsă dintr-un film vechi cu veri grecești fără sfârșit. Terasa e simplă, cu mese răsfirate și scaune de lemn, iar atmosfera e caldă, fără să încerce să impresioneze. 

Mâncarea vine repede și fără formalități: salate mari și colorate, brânză locală, pește prins în zonă, friptură de miel și, uneori, preparate cu capră, așa cum se fac la sate. Totul e sincer, gustos și bine gătit. Oasis nu e un restaurant elegant, dar e un loc unde mănânci cu plăcere, respiri aer curat și uiți complet de drum și de planuri. Ideal pentru o oprire după plajă sau o cină simplă, dar bună, cu vedere la apus. 

📍Adresă: Athani

Restaurante bune din Halkidiki – între pini, plaje și farfurii cu gust   

Halkidiki nu e doar „trei degete pe hartă”, cum zic unii, ci o combinație aproape ideală de peisaj, vibe și gastronomie. Fiecare braț are personalitatea lui: Kassandra e mai animat și turistic, Sithonia e mai verde și liniștit, iar Athos rămâne mai retras, cu zone accesibile doar până la granița mănăstirilor. Dar indiferent pe unde alegi să stai, mâncarea bună nu lipsește. 

E o zonă în care natura și bucătăria merg mână-n mână – cu livezi de măslini, păduri de pini, pește prins de localnici și ingrediente simple care dau preparatelor acel gust familiar și curat. Tavernele sunt peste tot: pe plajă, în sate mici, pe faleze sau în golfuri unde ajungi doar dacă știi unde să cauți. Și dacă ar fi să alegem un cuvânt care definește bucătăria din Halkidiki, probabil ar fi „prospețime”.  

Nefeli Garden

Kassandra – Polichrono

Imagine cu terasa de la Nefeli Garden din Kassandra, Halkidiki. Taverne din Grecia
Imagine cu terasa de la Nefeli Garden din Kassandra, Halkidiki, fotografiata seara, cu marea in fundal. Taverne din Grecia

E locul acela pe care-l descoperi aproape din întâmplare, dar pe care-l treci pe listă pentru toate zilele vacanței. Nefeli Garden e o tavernă de familie situată chiar pe plaja din Polichrono, cu mese așezate printre pini și vedere spre mare — perfect pentru cine vrea să-și ia micul dejun la soare sau o cină liniștită după plajă. Înconjurată de verde și apă, terasa are o energie calmă, în care chiar și zgomotul valurilor se simte ca un acompaniament discret. 

Meniul e simplu, dar atent: pește proaspăt pe care îl poți alege înainte să ajungă pe farfurie, fructe de mare gătite în sosuri clasice mediteraneene, salate generoase și paste gustoase. Mâncarea e la fel de bună ca atmosfera, personalul e atent, iar momentele petrecute aici rămân în amintire — pentru apusuri, pentru gusturi, pentru starea pe care o creează. Și e genul de loc în care simți că localnicii știu ce fac: preparatele sunt bune, ingredientele sunt locale, serviciul e prietenos. E o tavernă cu tradiție (familia Meimaroglou e la cârma locului de peste 20 de ani) și cu o reputație foarte bună. 

📍Adresă: Polichrono

Athos Restaurant Bar

Athos – Ouranoupolis

Imagine cu terasa de la Athos restaurant din Athos, Halkidiki. Taverne din Grecia
Imagine din interiorul restaurantului Athos, Halkidiki. Taverne din Grecia

Pe drumul spre portul din Ouranoupoli, ai să găsești Athos Restaurant Bar. O tavernă la înălțime, puțin izolată de-a lungul drumului, dar care îți oferă o panoramă de poveste: de la stânci până la insula Amouliani și farurile care anunță începutul Muntelui Athos. Terasa e înconjurată de pini și tot cadrul e liniștit, calm. Genul de loc care te face să te aștepți la ceva special – și chiar primești. 

Meniul pune accent pe prospețimea mării și pe rafinament discret: supe de pește aromate, creveți în sos fin, midii, caracatiță și file-uri de pește care păstrează gustul adevărat al Mării Ionice. Servirea e foarte atentă, dar fără să devină sâcâitoare. Iar când soarele începe să apună, liniștea se potrivește ca o muzică bună cu preparatele rafinate. Athos Restaurant Bar nu e un loc zgomotos, ci un refugiu elegant în Ouranoupoli – potrivit pentru cine vrea să mănânce bine și să se bucure de priveliști frumoase.

📍Adresă: Ouranoupoli

Panos Fish Tavern

Sithonia – Neos Marmaras

Imagine cu terasa de la Panos Fish Tavern din Athos, Halkidiki, cu marea in fundal. Taverne din Grecia
Imagine cu terasa de la Panos Fish Tavern din Athos, Halkidiki, fotografiata seara. Taverne din Grecia

Ajungi la Panos Fish Tavern după ce te plimbi prin Neos Marmaras și simți chemarea unei taverne tradiționale, la marginea unui golfuleț liniștit. Deschisă în 1979 de familia care încă o conduce, are un aer familiar, care prinde viață datorită generozității preparatelor și prospețimii incredibile a fructelor de mare. 

Te așezi la masă la umbră și ai senzația că ai găsit un colț care există de mult și rămâne neatins de timp. În meniu, găsești legendara „astakomakaronada” – homar cu spaghete – dar și preparate clasice: creveți în sos de vin, midii în feluritele lor nuanțe și pește prăjit cu limetă care strigă „mare și libertate”. Mulți spun că e cea mai bună tavernă de pește din Sithonia. Porții generoase, calitate mereu constantă. 

Atmosfera e relaxată, fără muzică dată tare – doar vocea localnicilor, mirosul mării și foșnetul pinilor. Servirea e atentă,  ca și când ai fi invitat la cina unui prieten. În plus, decorul discret, cu lemn vechi și câteva decorațiuni marine, îi dau un farmec autentic. 

📍Adresă: Neos Marmaras

Restaurante bune din Salonic – orașul cu cel mai bun street food din Grecia   

Salonic nu e doar un oraș de care treci în drum spre insule – e o destinație în sine. Un oraș cu o identitate puternică, cosmopolită, caldă și extrem de… gustoasă. Străzile te plimbă prin istorie și cafenele moderne, iar mirosul de pită caldă și carne bine condimentată te face să te oprești mai des decât ai plănuit. E un oraș în care se mănâncă bine – foarte bine – de la colțul cu souvlaki până la restaurantele contemporane care reinterpretează rețetele grecești. 

Ce face gastronomia din Salonic specială? Diversitatea. Influențele orientale, evreiești, balcanice și mediteraneene se simt în fiecare farfurie. Aici ai de toate: meze-uri mici și aromate, preparate cu carne lent gătită, fructe de mare proaspete, deserturi siropoase, dar și o scenă vibrantă de street food care atrage localnici și turiști deopotrivă. 

The Rouga

Imagine cu taverna The Rouga din Salonic. Taverne din Grecia
Imagine cu taverna The Rouga din Salonic. Taverne din Grecia

Dacă ai o singură cină în Salonic și vrei să simți ce înseamnă cu adevărat o tavernă grecească, mergi la Rouga. E genul de loc care nu-ți sare în ochi prin decoruri spectaculoase, dar odată așezat la masă, înțelegi imediat de ce localnicii îl iubesc și turiștii revin aici an de an. 

Se află chiar în inima orașului, pe o alee liniștită, la câțiva pași de agitația din piața Aristotelous. Mesele sunt din lemn masiv, scaunele parcă scoase dintr-o casă de la țară, și totul respiră familiaritate. Atmosfera e caldă și animată. Într-o seară obișnuită, găsești aici familii care împart platouri mari, cuvinte spuse cu voce tare și vinul casei turnat cu generozitate.  

Meniul e lung, dar ușor de parcurs – mâncare tradițională, preparată ca acasă, cu ingrediente bune și porții din alea care te obligă să împărți. Musaca, stifado de vită, dolmadakia, saganaki, dar și opțiuni vegetariene sau pe bază de pește. Totul e gustos, bine condimentat, fără artificii inutile. Desertul vine adesea din partea casei – un gest simplu, dar care spune totul despre felul în care te tratează aici. Prețurile sunt decente, vinurile locale sunt ok, iar servirea e eficientă, dar relaxată. 

📍Adresă: Karipi 28

Mourga

Imagine din interiorul tavernei Mourga din Salonic. Taverne din Grecia

Mourga e genul de loc care nu-ți sare în ochi de la distanță. Nu are fațadă spectaculoasă, nu se laudă cu plating opulent. Și totuși, e unul dintre cele mai interesante restaurante din Salonic, mai ales dacă ești genul de om care caută gust autentic și experiențe cu substanță.  

Taverna e mică și ascunsă, într-o zonă liniștită, la câteva minute de mers pe jos de zona universitară. Are doar câteva mese, iar meniul nu e tipărit, ci scris zilnic, de mână. Pentru că se schimbă constant – în funcție de ce e proaspăt, de ce aduce piața și de inspirația bucătarului. Chef Ioannis Loukakis e un nume cunoscut în cercurile foodie locale și pune în fiecare farfurie un echilibru rar între tradiție și reinterpretare. 

Atmosfera e calmă, ușor boemă, cu un decor simplu, dar foarte ingenios. Iar preparatele sunt curate, fără „floricele”. Vei găsi aici tartar de ton cu lămâie și coriandru, zucchini crocanți cu brânză de capră, caracatiță pe grătar cu piure de fava sau tarama.  E un restaurant de autor, discret, cu bucătărie sezonieră și gusturi care rămân cu tine. 

📍Adresă: Christopoulou 12

Charoupi

Imagine din interiorul restaurantului Charoupi din Salonic. Taverne din Grecia
Imagine din interiorul restaurantului Charoupi din Salonic. Taverne din Grecia

Într-o alee liniștită din cartierul Ladadika, Charoupi (Χαρούπι) se dezvăluie ca un refugiu mediteraneean luxuriant: un mic spațiu boho-chic cu lumini discrete. Deschis în 2017 de chef Manolis Papoutsakis, restaurantul a redefinit bucătăria cretană în Salonic – aici, rețetele tradiționale devin experiențe rafinate, cu personalitate. 

Meniul e o declarație a Calității: de la aperitivele ușoare cu gust autentic (ca sărmăluțe umplute), la preparate elaborate – precum gamopilafo (un preparat din orez) și kalitsounia prăjite (un fel de plăcinte cretane). Nu lipsesc feluri complexe precum gooey egg yolks cu staka (o delicatesă cretană, făcută din smântâna colectată de la laptele de oaie sau capră, încălzită lent până se separă grăsimea). La final, galaktoboureko cu unt staka și înghețată de trandafiri îți rămân în memorie! 

Fiecare farfurie e gândită cu grijă — onest, dar rafinat, cu texturi și arome care flirtează elegant între rustic și modern. Iat ingredientele sunt pur cretane: brânzeturi locale (graviera, xygalo, anthotyro), ierburi de pe insulă, uleiuri și siropuri locale. Charoupi a primit recunoaștere constantă din partea scenei gastronomice grecești, fiind distins cu premiul „Greek Cuisine Award” patru ani la rând și inclus în categoria „Top Notch” pentru bucătărie grecească modernă. 

📍Adresă: Doxis 4

Restaurante bune din Creta – locul unde gustul e tradiție   

Creta nu e doar o destinație, e un mic „continent” în sine. Cu munți, sate de piatră, livezi de măslini, taverne umbrite de viță de vie și plaje ca din reclame, insula asta îți dă mereu impresia că te-ai întors la ceva esențial. Totul e simplu și intens – de la peisaje la oameni, de la istorie la mâncare. 

Gastronomia cretană e considerată una dintre cele mai sănătoase și mai bogate din lume – și nu degeaba. Aici, mâncarea e o formă de respect față de natură și față de ceilalți. Totul e local, de sezon, gătit lent, cu ingrediente din grădina din spate. Nu te aștepta la plating sofisticat sau la meniuri în cinci limbi. Aici primești un bol de staka fierbinte (o cremă groasă, bogată și foarte gustoasă, făcută din grăsimea laptelui de oaie sau capră), o bucată de brânză de capră maturată în peșteră și o carafă de vin de casă – și e exact ce trebuie. Iată top trei alegeri (mai multe găsești aici).

Peskesi

Heraklion

Imagine cu terasa restaurantului Peskesi din Heraklion, Creta. Taverne din Grecia
Imagine cu terasa restaurantului Peskesi din Heraklion, Creta. Taverne din Grecia

Dacă vrei să înțelegi cu adevărat Creta, începe cu o masă la Peskesi. Ascuns într-o clădire veche, cu obloane și ziduri care respiră istorie, restaurantul pare mai degrabă o casă primitoare decât un local clasic. Grădina interioară e umbrită de iederă, mesele sunt din lemn masiv, iar farfuriile vin una câte una, fără grabă – așa cum trebuie să fie o masă în Creta. 

Meniul e bazat exclusiv pe produse locale, farm to table – multe dintre ele cultivate în ferma lor ecologică din zona Harakas. Aici nu se face compromis: legume de sezon, ulei de măsline presat la rece, carne crescută natural, vinuri din soiuri cretane. Totul e gătit după rețete vechi, transmise din generație în generație, reinterpretate cu un respect profund față de tradiție. 

Comandă miel cu stamnagathi (un tip de verdeață sălbatică), iepure cu vin roșu, sau ouă prăjite cu cremă de staka. Primești și pâine coaptă în casă, iar la final – poate un raki de la ei, ca să închei cu stil. E genul de loc în care fiecare masă te conectează, fără să-ți dai seama, cu ritmul lent și generos al Cretei. 

📍Adresă: Kapetan Charalampi 6-8, Iraklio

Canale

Chania

Imagine in interiorul restaurantului Canale din Chania, Creta.
Imagine cu terasa restaurantului Canale din Chania, Creta. Taverne din Grecia

Pe faleza elegantă a portului venețian din Chania, acolo unde luminile se reflectă în apă și pașii turiștilor încetinesc spre seară, Canale e genul de loc unde vii nu doar să mănânci, ci să te oprești un pic din toate. Spațiul e aerisit, cu o atmosferă caldă și primitoare – fără încrâncenarea restaurantelor fine, dar cu tot ce ține de un dining rafinat. 

Meniul aduce la un loc prospețimea ingredientelor cretane și un stil de gătit contemporan, cu plating simplu și curat. Caracatița la grătar e fragedă, tartarul de ton e printre cele mai lăudate din oraș, iar pastele cu homar sau scoici vin într-un echilibru delicios între unt, vin alb și verdețuri. Au și opțiuni vegetariene interesante – salate de sezon, risotto cu trufe sau dovlecel fiert încet cu brânză locală. 

Serviciul e atent, dar nu intruziv, iar seara, când terasa se umple, ai sentimentul că te afli exact în locul potrivit. Canale e locul ideal dacă vrei o masă bună într-o atmosferă elegantă, dar fără pretenții – doar mâncare bine făcută, vin bun și briza portului pe lângă tine. 

📍Adresă: Akti Tompazi, Chania

Castelo

Rethymno

Curtea interioară a restaurantului Castelo din Rethymno, Creta. Taverne din Grecia

Printre ziduri de piatră, bougainvillea înflorită și străduțe înguste pavate, Castelo se strecoară firesc în peisajul vechiului Rethymno. Îl găsești într-o clădire restaurată cu mult bun gust, cu o terasă intimă în curte și câteva mese cocoțate discret la etaj, înconjurate de flori. Iar atmosfera e liniștită și foarte plăcută. 

Bucătăria lor pornește de la influențele mediteraneene, dar le duce într-o zonă mai sofisticată, fără să piardă contactul cu gustul autentic. Ai preparate cu pește și fructe de mare gătite atent, carne fragedă și combinații inspirate – cum ar fi fileul de somon cu cremă de praz, mielul slow-cooked cu ierburi sau o lasagna reinterpretată cu brânzeturi locale. Platingul e elegant, dar fără exagerări. Gustul, în schimb, rămâne în memorie. 

Serviciul e unul dintre cele mai apreciate aspecte – ospătari prietenoși, prezenți, dar deloc invazivi, care îți recomandă vinul potrivit și îți lasă timp să respiri. Castelo nu e genul de restaurant în care te grăbești – e o experiență gândită să curgă încet, cu vin turnat în tihnă și farfurii aduse în ritmul unei seri de vacanță. 

📍Adresă: Radamanthios 19, Rethymno

Așa că… dă cu Salt și bucură-te de Grecia! 

Vacanțele în Grecia au acel ceva pe care nu-l poți ambala în valiză: gusturi simple, dar perfecte, ospitalitate sinceră, apusuri care nu mai au nevoie de filtre. Și tocmai pentru că totul acolo pare să curgă fără efort, merită să-ți faci viața mai ușoară și la capitolul plăți. 

Cu Salt, ai mereu curs valutar excelent și poți plăti în 17 monede fără griji – adică te bucuri de o vacanță fără cash, fără schimburi inutile, fără stres. Plătești smart, direct cu cardul, și primești 5% cashback la fiecare plată făcută în Grecia, între 1 iulie și 31 august. Simplu și gustos, ca o salată grecească. Și nu uita de premiul de 3.000 de euro!

Close up cu mesele si scaunele albastre de la o tavernă din Grecia, pe malul mării, iar in fundal casute colorate
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • restaurante Creta
  • restaurante Halkidiki
  • restaurante Lefkada
  • restaurante Salonic
  • restaurante Thassos
  • Salt Bank
  • taverne Grecia
Citește și
10 restaurante din Barcelona care sunt must try
Citește articolul
  • ÎN LUME
10 restaurante din Barcelona care sunt must try
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Citește articolul
  • ÎN LUME
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Târguri de Crăciun din Europa: cele mai frumoase destinații de poveste
Citește articolul
  • ÎN LUME
Târguri de Crăciun din Europa: cele mai frumoase destinații de poveste
Destinații de toamnă în Europa: 8 capitale perfecte pentru un city break. Ce să vizitezi și unde să mănânci
Citește articolul
  • ÎN LUME
Destinații de toamnă în Europa: 8 capitale perfecte pentru un city break. Ce să vizitezi și unde să mănânci
Cele mai romantice locuri din Paris, orașul iubirii. Plus 7 restaurante pentru „porumbei”
Citește articolul
  • ÎN LUME
Cele mai romantice locuri din Paris, orașul iubirii. Plus 7 restaurante pentru „porumbei”
Cele mai hot destinații culinare în 2024
Citește articolul
  • ÎN LUME
Cele mai hot destinații culinare în 2024
O porție de Thailanda… la farfurie. Tărâmul exploziilor de arome exotice
Citește articolul
  • ÎN LUME
O porție de Thailanda… la farfurie. Tărâmul exploziilor de arome exotice
Destinații exotice de Revelion: 5 alegeri extravagante pentru noaptea dintre ani
Citește articolul
  • ÎN LUME
Destinații exotice de Revelion: 5 alegeri extravagante pentru noaptea dintre ani
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.