Sirienii de la Naser au deschis al doilea restaurant cu acest nume, numit acum Naser 2, ca sa fie lucrurile clare. Au luat fostul restaurant Carol, de pe bulevarul cu acelasi nume, chiar in coltul turnului de birouri Modern Busines Center, care restaurant Carol a avut sfarsitul pe care multi spun ca il merita, de altfel.
Naser 2 ocupa o casa din vechiul cartier al Bucurestiului, careia cuiva i-a facut un mare sopron de lemn alaturi, ca inca o casa cu un etaj, de fapt. O palma pe obrazul bucurestenilor, data de vreun functionar corupt de la ghiseul de autorizatii al Primariei – asta daca nu a fost de-a dreptul idiot sa considere ca a facut un lucru bun. Trist…
Arabii au amenajat casa asa cum stiu ei mai bine, adica arabeste, cu materiale ieftine si cu ce au mai gasit ei la indemana. Si bine au facut, la urma urmei, fiindca se pare ca si-au indreptat atentia spre bucatarie, in mult mai mare masura.
Lucrurile stau cam asa la Naser 2: chiar la intrare, in sala mare de la parterul sopronului au pus niste galantare in care e expusa mancarea, si cea gatita si carnurile pregatite pentru frigare, dupa obiceiul lor. Aici mananca cei care vor doar sa-si astampere foamea, repede, cu nu multi bani. In casa veche au amenajat cateva sali in care stai mai la separeu, cu fete de masa, daca iti comanzi ceva mai sofisticat.
Bucatarii sunt arabi, la fel ca si patronii. Cheful e libanez din Iordania, zice ca e de 20 de ani in Romania. Cel de la carne e sirian si tot insista sa ne convinga ca Naser 2 e un restaurant cu bucatarie siriana, insa patronul cel mare l-a bestelit rau cand a auzit asa ceva si a spus ca nu, Naser 2 e un restaurant cu bucatarie arabeasca, nu siriana. Nu stiu de ce si care e diferenta, insa am scris si noi ce a zis omu’.
Cred ca e ceva diferenta intre mancarea de cantina din sala mare, facuta pentru numerosii corporatisti din zona, si ce ar putea sa faca Fouad, cheful libanez, daca stai in separeu si vrei ceva mai deosebit, facut cu cele mai bune produse si ingrediente. Din cate mi-am dat seama, dl Faoud stie bine despre ce e vorba in bucatarie si face lucrurile din toata inima. Asadar, nota de la mancare e data mai degraba pentru sala mare, si nu pentru separeuri.
Preturile sunt normale la Naser 2, serviciul rapid si inimos si el, sincer, fara fite inutile. Nu stiu daca toti sunt asa, insa chelnerita noastra ne-a facut sa ne simtim tare bine.
Naser 2 e, deci, cam ceea ce asteapta bucurestenii din acea parte a orasului sa fie, cu mancare rapida si ieftina cand esti pe fuga, ca la un fast-food cinstit, si cu mancare ca la arabi acasa daca chiar vrei asa ceva si daca stii ce si cu cine sa vorbesti. Eu cred ca va avea viata lunga, ca si celalalt Naser,si chiar ii doresc asta. (GB)