Dovleacul nu e bun doar copt la cuptor (dar, desigur știai asta!). Poate l-ai mai folosit în supă, însă cu un dovleac plăcintar poți face un meniu întreg! Iată câteva cele mai grozave rețete cu dovleac. De la aperitive, la plăcinte, dovleacul plăcintar e rege.
Bucură-te de cele mai autentice arome ale toamnei cu aceste rețete cu dovleac plăcintar. Bun de la aperitive până la deserturi, dovleacul poate oferi toate felurile de mâncare ale unui meniu. Are o mulțime de vitamine și minerale esențiale! Spre exemplu, vitamina A pentru sistemul imunitar, pentru vedere, și piele. Sau vitamina C, care este antioxidantă. Are și vitamina E, care combate stresul oxidativ. Plus și o mulțime de vitamine din complexul B, esențiale pentru metabolismul celular și pentru producerea de energie. Apoi mai are fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor și zinc. În plus, e și foarte gustos. Uite câte feluri de mâncare poți face din dovleacul plăcintar:
Rețete cu dovleac plăcintar
APERITIV:
Humus de dovleac
Folosește tărtăcuțe sculptate pentru a le umplu cu acest humus delicios și inedit din dovleac plăcintar. Ideea e preluată de la Good Food.
Ai nevoie de:
- 1 dovleac mic (500 g)
- ulei de măsline pentru prăjire
- 2 căței de usturoi
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 2 linguri de pastă tahini
- 400 g năut din conservă
- 1 ardei roșu și 1 ardei galben (fără semințe și feliați)
- mini grisine sau chipsuri pentru servire
Cum se prepară:
- Scoate pulpa dovleacului, tai-o în cuburi și pune-o pe o hârtie de copt, într-o tavă la cuptorul încălzit la 180 de grade. Tot aici pune și usturoiul și stropește cu ulei. În vreo 45 de minute e gata. Scoate și lasă să se răcească.
- Pune dovleacul, usturoiul și sucurile lăsate în tavă într-un blender. Adaugă pasta tahini, zeama de lămâie și năutul. Sărează și blendează. Adaugă ulei dacă iese prea gros acest amestec.
- Servește cu grisine sau chipsuri.
SUPĂ:
Cremă de dovleac cu curry și cocos
Supa asta groasă, pentru că e cremă, se potrivește cu un iaurt gros de capră. Și musai cu fulgi de ceapă prăjită pe deasupra!
Ai nevoie de:
- 500 g dovleac cuburi
- 2 cartofi medii tăiați în cuburi
- 1 ceapă mare tocată mare
- 2 căței de usturoi tăiați
- 50 g unt
- 2 lingurițe praf de curry
- 2 linguri de miez de cocos ras
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță de ardei iuți (chili);
- sare și piper
- crutoane, iaurt de capră și ceapă prăjită (1 ceapă roșie, pe lângă cea de la ingrediente) pentru servit.
Cum se face:
- Călește ceapa și usturoiul în unt și ulei, apoi adaugă cartofii și dovleacul, sărează, piperează și adaugă chili și curry-ul. Amestecă bine 2-3 minute.
- Adaugă cocosul ras și apă, cât să le acopere, și lasă să fiarbă. Când sunt fierte, ia de foc și lasă la răcorit.
- Mixează totul în blender până obții o cremă fină.
- Servește cu crutoane de pâine, cu iaurt de capră și cu câțiva solzi de ceapă prăjiți.
FEL PRINCIPAL:
Paste cu dovleac, usturoi și nuci
Această rețetă este fabuloasă. E inspirată de la celebra Martha Stewart, dar nu doar acesta este motivul pentru care ar trebui să o încerci. Acest fel de mâncare cu paste din grâu integral este consistent, deși nu e greu deloc, și plin de aromă datorită cuburilor de dovleac prăjite, mult usturoi, nuci prăjite și o notă de umami din anșoa. Sigur, poți sări peste anșoa, dar acestea adaugă atât de multă aromă felului de mâncare finit.
Ai nevoie de:
- 300 g de dovleac tăiat cuburi
- 4 linguri de ulei de măsline (plus pentru final încă un strop)
- sare
- 2 linguri de miere
- paste integrale
- 2 lingurițe de usturoi tocat
- 2 anșoa tocate;
- ½ cană de muci tăiate mărunt și prăjite
- ½ legătură de pătrunjel tocat
- ½ cană de parmezan ras.
Cum se prepară:
- Pune dovleacul tăiat într-o tavă cu hârtie de copt la cuptor. Stropește-l cu ulei de măsline, sărează-l și pune și mierea peste el. Coace la cuptor, la 180 de grade, vreme de 45 de minute.
- Între timp, fierbe pastele în apă sărată.
- În timp ce pastele fierb, ia o tigaie, încinge niște ulei și călește puțin usturoiul și anșoa. Nu e nevoie de mai mult de 1 minut. Adaugă nucile și dovleacul cu miere copt la cuptor. Amestecă bine pentru a se pătrunde aromele.
- Scurge pastele și pune-le într-un bol mare. Amestecă-le cu pătrunjel și parmezan, pune sare și pier după gust și câțiva stropi de ulei. Pune deasupra amestecul din tigaie și servește imediat.
DESERT:
Pâine de dovleac
Această pâine este, de fapt, un chec dens, și dulce, și parfumat care, uns cu unt și servit lângă o ceașcă aburindă de ceai cu lămâie și scorțișoară, pare să fie definiția unei toamne gustoase. Rețeta este recomandarea celor de la Good Food. Dacă nu ai încercat încă așa ceva, e vremea!
Ai nevoie de:
- 175 grame unt topit
- 140 g de miere limpede
- 1 ou
- 250 g de miez de dovleac ras grosier
- 100 g melasă
- 350 g făină
- 1 lingură praf de ghimbir
- 2 linguri zahăr brut
- Opțional: nuci pecan și stafide
Se face așa:
- Încălzește cuptorul la 180 de grade. Tapetează o formă de cozonac.
- Amestecă untul, mierea și oul (bătut în prealabil), dovleacul. Când obții un amestec, adaugă zahărul, făina și ghimbirul. Dacă vrei să adaugi nuci și stafide, acum e momentul.
- Toarnă amestecul în forma tapetată și pune deasupra melasa. Pune la cuptor 50-60 de minute sau până crește și se rumenește.
- Scoate-l și lasă-l la răcorit. Taie-l în felii groase, unse cu unt lângă o cană de ceai/cacao/ciocolată caldă sau cafea.
Hai, că am dat gata meniul! Nu rămâne decât să te pui pe treabă 😀 Iar dacă vrei și alte idei, uite 3 rețete chef-isticate, extrem de ușor de făcut!