se dedica aparitiei monografiei gastronomiei bucurestene, gazduita de www.restograf.ro si initiatorului acestui site, dl. George Butunoiu
dr. Alex Todericiu
Cîțiva ani, trăiți la Viena împrenă cu acel intraductibil sentiment, numit Gemütlichkeit (nur immer gemütlich! s-ar traduce prin fara suparare!) ce s-au așezat firesc peste un trainic și sănătos mod mioritic de a lua lucurile așa cum sunt, îmi permit să emit cîteva considerații.
Se va spune odata „restograf-eaza-ma” precum astazi se spune deja „google-neste-ma” sau „facebook-me”?
Cum răspundem acestor provocări colective, cu toate soluțiile personale incluse și consumate pe cont propriu? Simplu. Prin restografiere!
O șansă in plus de a gasi soluții pentru iesirea dintr-o criza ce bintuie omenirea. Dar care afecteaza si papilale noastre gustative și bucuria de a trăi. Nu neapărat bine, cum eram indemnati odata din amvon-ul prezidential si mai suntem îndemnați astazi doar la fiecare colț de stradă cu covrigi sau shaorma, ci in mod cert, a trai frumos!
A trăi frumos nu înseamnă doar a mînca neînfrînat și a bea fără de măsură. A trăi frumos nu înseamnă a amesteca bucate de tot felul, cu băuturi din toate soiurile… A trăi frumos nu înseamnă să ne ghiftuim – că tot suntem acum adunați în preajma unor bucate – ci a comunica cu cei din jur.
Dacă prietenie nu e, nici pofta de mîncare nu vine!
A trăi frumos înseamna sa te bucuri si de o porție de fasole bătuta, cum numai Casa Dinescu mai știe să facă. Să savurezi o portie mai simandicoasa de friptura de caprioara cu capere, cum numai Casa Gabriel Liiceanu a fost în stare să livreze literaturii române. Evident, prin intermediul cuvîntului scris.
La început a fost cuvîntul, se spune. Dar să nu ne facem iluzi doamnelor si domnilor: ce-i in gură nu-i minciună!
Ne bulucim în supermarket-uri ca sa ne umplem burtile. Ne plangem ca s-au scumpit cartofii. Cînd un simplu sandwich cu icre negre Petrossian si un pahar de șampanie Moet & Chandon ar putea acoperi toate poftele ce le poftim… (ii multumesc lui Bedros pentru sugestie…)
Unde?
Ce Cautati? Aflati!
RESTOGRAFIATI!
Localurile din București si din țară pot satisface toate gusturile și capriciile. De la bucatele tradițíonale pînă la cele mai sofisticate feluri de-ale gurii, toate sunt acum la îndemîna noastră. RESTOGRAFUL ne-o arata!
Și o spunem așa, nu doar pentru că suntem in Postul Paștelui, cînd bistro-urile si cantinele prezentate virtual pot suplini anumite absente din meniul nostru, cel de toate zilele.
RESTOGRAF-ul e virtual, pentru atunci cand punga nu ne va mai permite altceva!
Multe guri rele și grele s-au domolit în jurul mesei, s-au topit în aroma unui vin sec de Dragășani, multe povești amoroase s-au ițit între doua feluri de bucate iscusit meștesugite.
Arta mîncatului pare o treabă simplă. Nu este. Păstrînd proporțiile și încercînd să nu renunțăm la cupajul dintre ironie și umor, putem spune că doar mîncînd bine vom izbîndi.
Asta se și dorește prin acest proiect reformator, daca tot avem un nou Cod al muncii, de ce sa nu avem si un nou RESTOGRAF al bucatelor in fata Parlamentului?
RESTOGRAF-ul doreste să coaguleze virtuți și rețete vechi, cu tehnologii și meniuri noi.
RESTOGRAF se dorește a fi un barometru al bunului gust și al gusturilor alese.
RESTOGRAF-ul ar putea fi un nou punct de reper, pe harta lumii de la gastrita noastra cotidiana la mult dorita si pe la noi mai rar intalnita… gastronomie.
Prin care să putem spune cu mîndrie prietenilor că existăm.
Unde se manîncă bine?
Simplu, în România!
Cine spune asta? RESTOGRAF want’ s to put Romania on the map.
Unde Politichia esueaza, RESTOGRAF-ul relanseaza, atenueaza si empatizeaza…
Putem deveni generatori de noi energii! Nu gastronomia va salva România, poate Politichia dar, mai ales, prietenia! RESTOGRAF e alături noi. RESTOGRAF-ul suntem noi! Ca și Dvs.
Să bem Bruderschaft și sa ne uram: poftă bună tuturor!
SA RESTOGRAFIEM BINE!
Citita in public la Bucuresti, 17.03.2011